Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Εμπορικό πόλεμο α λα καρτ κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ

Παγκόσμια θύελλα για τον Αμερικανό πρόεδρο και τους δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. «Επιμένω στους δασμούς, αλλά διατηρώ το δικαίωμα να τους αυξήσω ή να τους μειώσω αναλόγως με το ποια χώρα αφορούν», είπε ο Τραμπ.

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου αποσκοπούσε στο να δημιουργήσει «χαμό», όπως και έγινε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προειδοποιεί για εμπορικό πόλεμο στα πρότυπα εκείνου της δεκαετίας του 1930, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει λόγο για αντίποινα κοιτάζοντας με μένος… το φυστικοβούτυρο και τα τζιν Levi’s μεταξύ πολλών άλλων αμερικανικών προϊόντων. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας εμπορικός πόλεμος δεν μπορεί να έχει κανέναν νικητή, και σε αυτούς πρέπει να δώσουν βάση τόσο οι εμπρηστικές Ηνωμένες Πολιτείες όσο και οι υπόλοιπες οργισμένες χώρες του κόσμου.

Παρά τις αντιδράσεις από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και από μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι προχωρά στην επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου. Εξαίρεσε, πάντως, και μάλιστα επ’ αόριστον, από τους δασμούς αυτούς τα προϊόντα Καναδά και Μεξικού, χαρακτηρίζοντας τις δύο χώρες «αληθινούς φίλους». Νωρίτερα, οι δύο χώρες είχαν απορρίψει την πρόταση του Αμερικανού προέδρου να συναινέσουν στη νέα συμφωνία NAFTA, προκειμένου να αποφύγουν τους δασμούς. Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες να διαπραγματευτούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες την εξαίρεση των προϊόντων τους.

Ο κίνδυνος ενός παγκοσμίου εμπορικού πολέμου εξακολουθεί να απειλεί τη διεθνή Οικονομία, ενώ ενεργοποιεί άμεσα ανακλαστικά επιθετικότητας σε Ευρώπη και Κίνα. «Επιμένω στους δασμούς που ανακοίνωσα αρχικά, αλλά διατηρώ το δικαίωμα να τους αυξήσω ή να τους μειώσω αναλόγως με το ποια χώρα αφορούν, όπως και το δικαίωμα να αφαιρέσω ή να προσθέσω χώρες στον κατάλογο», ξεκαθάρισε ο Τραμπ στον απόηχο της παραίτησης του Γκάρι Κον, επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του, ο οποίος διαφώνησε με την πολιτική των δασμών.

Η παραίτηση Κον εκτιμάται ότι ενισχύει τη θέση του ιδεολογικού του αντιπάλου, του Πίτερ Ναβάρο, επίσης οικονομικού συμβούλου του Αμερικανού προέδρου και ένθερμου υποστηρικτή των δασμών και της σκληρής στάσης κατά της Κίνας. Ως εκ τούτου, διαμορφώνεται στον Λευκό Οίκο μια ισορροπία δυνάμεων υπέρ μιας επιθετικής στάσης της Ουάσινγκτον προς τους εμπορικούς της εταίρους. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Πίτερ Ναβάρο, από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράψει το σχετικό διάταγμα οι επίμαχοι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ μέσα σε διάστημα 15 έως 30 ημερών.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα αντέδρασαν άμεσα στα προαναφερθέντα κάνοντας λόγο για αντίποινα, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια Οικονομία, την ώρα που οι αγορές κλυδωνίζονται ήδη εξαιτίας του διαφαινόμενου εμπορικού πόλεμου. Και ο Τραμπ μπορεί να ισχυρίζεται ότι ο τελευταίος είναι εύκολο να κερδηθεί, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος στη πραγματικότητα παίρνει με την απόφαση των δασμών μεγάλα ρίσκα που δεν φαίνεται να έχει λάβει υπόψη του.

Για του λόγου το αληθές, εάν οι δασμοί οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι υψηλότερος πληθωρισμός και μεγαλύτερες αυξήσεις στα επιτόκια από την ομοσπονδιακή τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών. Αξιοσημείωτο είναι ότι η ανακοίνωση της επιβολής δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο σημειώθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία οι ομοσπονδιακές περικοπές φόρων πρόκειται να αυξήσουν τη ζήτηση σε μια Οικονομία που ήδη λειτουργεί κοντά στην πλήρη απασχόληση. Από τη στιγμή που οι εισαγωγές αυξάνονται και το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών διευρύνεται ο Αμερικανός πρόεδρος ίσως οδηγηθεί στη λήψη επιπλέον προστατευτικών μέτρων.

 

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση