Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Εν αναμονή κοροϊδία…

Με τυμπανοκρουσίες το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την καταβολή «εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος ίσο με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο μηνιαίων συντάξεων και δύο μηνιαίων μερισμάτων στους πυρόπληκτους συνταξιούχους…». Για να διευκρινιστεί ακολούθως, ότι πρόκειται για… επικουρικές συντάξεις και όχι κύριες! Και αφού κατάλαβαν ότι ορισμένοι δεν λαμβάνουν σύνταξη, καίτοι έκαναν αίτηση εδώ και χρόνια, δηλαδή θα τιμωρηθούν διπλά, ανακοίνωσαν επίσης (σ.σ.: «τι κοστίζει;», θα πείτε) ότι «επισπεύδονται, άνευ χρονολογικής σειράς, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβληθούν από πυρόπληκτους στο Επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ έως 30/9/2018».
Τα Χριστούγεννα (2017) έδωσαν επίδομα σε όλους τους συνταξιούχους οριζόντια, χωρίς να συνεκτιμηθούν και άλλα οικονομικά κριτήρια (καταθέσεις, ακίνητα), αλλά δεν έδωσαν στους εν αναμονή 120.000 (τότε) συνταξιούχους που περίμεναν τις αποδοχές τους έως και πάνω από 5 χρόνια (όπως θα διαβάσετε σε άλλες στήλες). Τώρα, εκτός του ότι δεν δίνουν εφάπαξ επίδομα κανονικές – κύριες συντάξεις, αλλά απλώς ένα ποσό έως 314 ευρώ (δύο επικουρικές συντάξεις με μέσο ποσό 157 ευρώ), το δίνουν μόνο σε όσους έχουν δικαιωθεί επικουρικής σύνταξης. Οι υπόλοιποι που αναμένουν, εδώ και χρόνια, έστω αυτό το επίδομα, δεν θα λάβουν στήριξη…

Η Τράπεζα της Ελλάδος δίνει 5 εκατ. ευρώ για τους πυρόπληκτους

Ο Μάριο Ντράγκι τηλεφώνησε, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, στον Γιάννη Στουρνάρα, για να του εκφράσει συμπάθεια και αλληλεγγύη. Ο Στουρνάρας από τη Φρανκφούρτη όπου βρίσκονταν για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, έδωσε εντολή να συνεδριάσει εκτάκτως το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδος, σε ειδική σύνθεση, που αποφάσισε διάθεση ποσού 5.000.000 ευρώ ως συνεισφορά της Τράπεζας στο έργο της αποκατάστασης των ζημιών και της ενίσχυσης των πληγέντων.

Φθινόπωρο θα πωληθεί το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

«Δεν προχωράμε σε πώληση του Λιμένα, αλλά σε υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων», έσπευσε να δηλώσει, από την πρωτεύουσα του Έβρου, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος. Όπως ακριβώς συνέβη και με τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, το Κράτος πουλά τις μετοχές της εταιρίας που διαχειρίζεται το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο, και η κατάληξη θα είναι το 2019.

Η Ελλάδα θα ξαναχρειαστεί ρύθμιση Χρέους, λέει η Moody’s

«Το πακέτο των μέτρων ελάφρυνσης του Χρέους αντανακλά τη σημαντική πρόοδο που έχουν επιτύχει οι ελληνικές Αρχές στη διόρθωση των αιτιών της κρίσης, αλλά και την ισχυρή και συνεχή στήριξη που λαμβάνει η Ελλάδα από τους πιστωτές της ευρωζώνης», αναφέρει σε ειδική έκθεση για την Ελλάδα η Kathrin Muehlbronner, αντιπρόεδρος της Moody’s. Aμέσως μετά, προειδοποιεί ότι «η Ελλάδα ενδέχεται να απαιτήσει περαιτέρω ελάφρυνση του Χρέους στις αρχές της δεκαετίας του 2030».

Δακρύβρεχτη η «πρώτη μέρα» του Παύλου Μυλωνά στην Εθνική

«Θερμή υποδοχή» είχαν ετοιμάσει οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας στο νέο διευθύνοντα σύμβουλο Παύλο Μυλωνά, κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων της περασμένης Πέμπτης, η οποία επικύρωσε την εκλογή του.
Από νωρίς το πρωί, δεκάδες εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» όπου θα πραγματοποιούνταν η συνέλευση.
Οι πόρτες σφραγίσθηκαν, τα ρολά κατέβηκαν, κάποια στιγμή δημιουργήθηκε ένταση, έπεσαν δακρυγόνα, αλλά, τελικά, με διάφορες αστυνομικού τύπου επινοητικές παρεμβάσεις η γενική συνέλευση ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε κανονικά, με τους 100 μετόχους που πήραν το λόγο. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν, φυσικά, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΛΕΠΕΤΕ, ο ειδικός λογαριασμός που «πληρώνει» τις επικουρικές συντάξεις των εργαζομένων στην Εθνική. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς προσπάθησε να βρεί συμβιβαστικές λύσεις. «Χρειάζεται θάρρος και εύλογοι συμβιβασμοί», είπε. «Μας λυπεί και μας θλίβει βαθιά η διακοπή χορήγησης των αναπηρικών επιδομάτων προς 16.000 ασφαλισμένους». Λύση, όμως, δεν βρέθηκε στη γενική συνέλευση.

Φεύγει η Dogus από την Ελλάδα;

Τεράστια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο μεγαλοεπιχειρηματίας Φερίτ Σαχένκ, από τους πλέον επιστήθιους φίλους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και βασικότερους υποστηρικτές του… Σουλτάνου στην περίοδο του «πραξικοπήματος» στην Τουρκία και μετέπειτα. Η κατάρρευση της Οικονομίας, η εξαΰλωση της τουρκικής λίρας, ο υπέρογκος δανεισμός, που πλέον έχει γυρίσει σε… μπούμερανγκ όλης αυτής της ελίτ που χρηματοδοτήθηκε αφειδώς από τον πρόεδρο της γείτονος, με τον δισεκατομμυριούχο mr Dogus να υποχρεώνεται να ξεπουλήσει περιουσιακά στοιχεία που είχε αποκτήσει τα προηγούμενα χρόνια της επέκτασής του. Όλα δείχνουν ότι ο κ. Σαχένκ θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τουλάχιστον 2 από τα 3 μεγάλα επενδυτικά σχέδια που είχε για την Ελλάδα. Ποια είναι αυτά; H συμφωνία με τους Άραβες στο σχήμα της Jermyn για τον «Αστέρα Βουλιαγμένης». Tο deal με τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο για το «Hilton» Αθηνών. H σύμπραξη με τον Όμιλο Λάτση για τις μαρίνες.
Μέχρι τώρα: το project του «Αστέρα» πηγαίνει πίσω, με συνέπεια η Four Seasons να…διατυπώνει επισήμως παράπονα. Το επενδυτικό πρόγραμμα για το «Hilton» και εξελίσσεται σε μικρότερο, αλλά και καθυστερεί. Σιωπή επικρατεί από την πλευρά του Κεφαλαριού για τις μαρίνες….

Τα νοσοκομεία συντηρούν το υπερ-πλεόνασμα

Μόλις 300 εκατ. ευρώ από τα 930 εκατ. που δικαιούνται συνολικά μέσα στο 2018, έχουν εισπράξει μέχρι σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία. Στο κονδύλι αυτό περιλαμβάνεται και η επιχορήγηση και των υγειονομικών περιφερειών. Τα νοσοκομεία προβλέπεται να λάβουν φέτος 370 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με το 2017. Η μείωση αφορά στην περικοπή της επιχορήγησης του ΕΣΥ από τον τακτικό Προϋπολογισμό, που από το 1,3 δισ. ευρώ που ήταν πέρσι, πέφτει φέτος στα 930 εκατ. Από την άλλη πλευρά, τα χρέη των νοσοκομείων μεγαλώνουν, και στο πεντάμηνο άγγιξαν τα 495 εκατ. ευρώ από 299 εκατ. που ήταν στο τέλος του 2017, με επιπτώσεις τόσο για την αγορά και τους προμηθευτές όσο και για τους ασθενείς.

Τουριστικό ρεύμα;

Μπορεί φέτος να πηγαίνουμε για νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών (αν και μετράμε ακόμη και την ολιγόωρη βόλτα των επισκεπτών της κρουαζιέρας), αλλά τα μηνύματα διαγράφονται δυσοίωνα για το μέλλον. Αφενός η μέση δαπάνη ανά τουρίστα περιορίζεται στην Ελλάδα, και αφετέρου παρατηρούνται τάσεις αναστροφής του ρεύματος. Ήδη από φέτος, πολλοί Βαλκάνιοι στράφηκαν στην πιο φθηνή Τουρκία (μετά τις συνεχείς υποτιμήσεις της τουρκικής λίρας που σηματοδότησε η κυριαρχία Ερντογάν), ενώ η εν εξελίξει ένταση μεταξύ Μόσχας και Αθήνας ανέκοψε την κάθοδο Ρώσων τουριστών.
Και αυτά είναι ισχυρά μηνύματα εν όψει του σχεδιασμού για την επόμενη τουριστική χρονιά…

Αλλάζουν χέρια…

Από τα σχεδόν 100 δισ. των «κόκκινων» δανείων, σε τρία χρόνια θα έχουν οι τράπεζες στα χαρτοφυλάκιά τους λιγότερα από 40 δισ. Κατά συνέπεια και καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι επιχειρηματίες δεν μπορούν –σε πολύ μεγάλο βαθμό– να τα εξυπηρετήσουν, χιλιάδες ακίνητα και επιχειρήσεις θα αλλάξουν χέρια, αλλάζοντας άρδην τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας…

Κόβουν τώρα και τις ασπιρίνες…

Μπορεί τα έσοδα του προϋπολογισμού κατά το α’ εξάμηνο να μην πηγαίνουν πολύ καλά (λογικό, εξάλλου, μετά το φορο-«ξεφλούδισμα» των πολιτών εδώ και χρόνια, το οποίο συνεχίζεται, εντεινόμενο μάλιστα), αλλά τα πλεονάσματα, πλεονάσματα. Και αυτό, γιατί παράλληλα συρρικνώθηκαν οι δαπάνες. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκε κάτω από 1 δισ. ευρώ, σχεδόν στα μισά ακόμη και από τα (λίγα) που προϋπολογίστηκαν…
Και ξέρετε από πού έκοψαν τα περισσότερα; Από την Πρωτοβάθμια Υγεία (ΠΕΔΥ) και τα νοσοκομεία! (λογικό θα πείτε να καταλήξουν να κόβουν και από εκεί που είχαν κόψει… λιγότερα τα προηγούμενα χρόνια). Αλλά, κόβοντας-κόβοντας δημόσιες επενδύσεις φτάνεις σε σημείο να κόβεις και τις ασπιρίνες. Οπότε ας περιοριστούμε σε προσευχές εάν χρειαστεί κανείς νοσηλεία…

 

Νέα πεδία…

Μετά από πολυετή (σοβούσα και, στο τέλος, ανοικτή) κρίση στον ΕΛΑΚΤΩΡ είχαμε επικράτηση της πλευράς Καλλιτσάντση με 53%. Αυτό που είναι ενδιαφέρον, όμως, δεν είναι μόνο τα επιχειρηματικά ρίσκα και οι αναδιαρθρώσεις μεταξύ οικογενειών, αλλά και, ενδεχομένως, οι αναγκαίοι αναπροσανατολισμοί και αναδιαρθρώσεις. Και η ομάδα που επικράτησε στον ΕΛΑΚΤΩΡ διατύπωσε προτάσεις για στροφή στην Ενέργεια κ.ά., καθώς τα μεγάλα (δημόσια) έργα φαίνεται να εξαντλούνται (όπως εξάλλου και οι μαζικές οικοδομικές δραστηριότητες). Και οι εταιρίες του κλάδου (όπως και οι μηχανικοί και οι οικοδόμοι) θα πρέπει να στρέψουν αλλού την προσοχή τους…

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα