Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΕΠΕ : Πως εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος στα Τρίκαλα

Στη σοβαρή προσπάθεια εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στην πόλη των Τρικάλων, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου, σημειώνοντας πως ξεκίνησε το 2017 με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τον αντικαπνιστικό νόμο και την εφαρμογή του.«Πραγματοποιήσαμε 1200 ελέγχους και επιβάλαμε 50 με 60 πρόστιμα τους τελευταίους 20 μήνες», είπε το Σάββατο 4 Μαίου ο κ. Παπαστεργίου, παρουσία του Πνευμονολόγου-Φυματιολόγου, Συντονιστή της Ομάδας Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής της Υγείας της ΕΠΕ Μιχάλη Τουμπή, της διευθύντριας της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑ.Γ.Ν.Η. Ιωάννας Μητρούσκα, της επίκουρης καθηγήτριας Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Παρασκευής Κατσαούνου, και των Πνευμονολόγων –Φυματιολόγων Μάρθα Ανδρίτσου και Σοφίας Γιδά, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Pfizer Hellas.

Με τους σταθερούς ελέγχους και τον διαρκή διάλογο

Συνεχίζοντας ο κ. Παπαστεργίου, εξήγησε πως με τους σταθερούς ελέγχους και τον διαρκή διάλογο με τους καταστηματάρχες, κατάφερε να τους πείσει λέγοντας πως «Στην πόλη μας πλέον όσοι δεν καπνίζουν δεν αισθάνονται μόνοι τους. Δεν μπορώ να σας πω ότι έχει επιτευχθεί 100% επιτυχία αλλά υπάρχει μεγάλη βελτίωση» Για να συμπληρώσει ότι «Δεν κάναμε κάτι ιδιαίτερο, εφαρμόσαμε το νόμο» Νωρίτερα, παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τουμπής μιλώντας για το παράδειγμα του Δήμου Τρικκαίων στην αποτελεσματική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, η οποία ξεκίνησε το 2017, σημείωσε πως «Το τσιγάρο θα πάψει να αποτελεί συμπεριφορά και μέσο προσωπικής και δημιουργικής έκφρασης όταν η «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» αλλάξει. Η αλλαγή του τρόπου ζωής και σκέψεως και κυρίως της διαχείρισης της καθημερινότητας με το τσιγάρο, η αποχή και διακοπή από το κάπνισμα, και η διαβίωση σε περιβάλλον ελεύθερο καπνού αποτελούν τις χρυσές συνταγές για την αντιμετώπιση της επιδημίας τους καπνίσματος».

 Παγκόσμια Μέρα Κατά του Καπνίσματος 

Από την πλευρά της η κ. Μητρούσκα, υποστήριξε ότι «Η 31η Μαΐου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) και άλλους συνεργαζόμενους οργανισμούς, ως Παγκόσμια Μέρα Κατά του Καπνίσματος. Το βασικό μήνυμα της καμπάνιας για το 2019 είναι “Κάπνισμα και Υγεία των Πνευμόνων” και έχει διττό στόχο: αρχικά, την αύξηση της επαγρύπνησης σε ό,τι αφορά τους ιδιαίτερους κινδύνους του καπνίσματος στην υγεία των πνευμόνων και τον καθοριστικό ρόλο που έχουν οι πνεύμονες στη γενικότερη υγεία και ευεξία του ανθρώπου αλλά, παράλληλα, και την ενίσχυση της προσοχής ως προς την αποτελεσματικότητα – με κέρδος την ανθρώπινη ζωή- των δράσεων ελάττωσης του καπνίσματος, όπως η αύξηση της τιμής των τσιγάρων, η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, η βοήθεια των καπνιστών στη διακοπή καπνίσματος και η ενημέρωση από τα ΜΜΕ. Η πλήρης εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων θα βελτιώσει την υγεία και την ευεξία του πληθυσμού και θα σώσει ζωές.

 Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο νοσημάτων

 Ως προς τον πρώτο πυλώνα, αξίζει να σημειώσουμε για άλλη μια φορά, ότι το κάπνισμα και η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αυξάνουν τον κίνδυνο νοσημάτων και επηρεάζουν την υγεία των πνευμόνων με πολλούς τρόπους: Καρκίνος των Πνευμόνων: Το κάπνισμα ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους από καρκίνο των πνευμόνων διεθνώς. Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου πνευμόνων στους μη-καπνιστές. Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη, όπου περίπου 430.000 άνθρωποι πέθαναν από καρκίνο των πνευμόνων το 2018 ενώ διαγνώσθηκαν περισσότερες από 500.000 νέες περιπτώσεις την ίδια περίοδο»

Το κάπνισμα αποτελεί το πρώτο αίτιο θνησιμότητας

Κατόπιν η κ. Κατσαούνου, επισήμανε πως «Το κάπνισμα αποτελεί το πρώτο αίτιο θνησιμότητας που μπορεί να αποτραπεί παγκοσμίως. Το 50% των καπνιστών θα νοσήσουν από νόσημα σχετιζόμενο με το κάπνισμα. Τα χιλιάδες τοξικά και καρκινογόνα συστατικά του καπνού, αφού εισπνέονται, κυκλοφορούν με το αίμα και επηρεάζουν όλα τα συστήματα του οργανισμού μας. Ανάλογα με το γενετικό μας κώδικα και τις επιπρόσθετες αλληλεπιδράσεις με τη συνεχή χρήση, θα εμφανιστούν νοσήματα, με πρώτα σε συχνότητα αυτά του αναπνευστικού (ΧΑΠ, καρκίνος πνεύμονα, λοιμώξεις, επιδείνωση άσθματος) και στη συνέχεια του καρδιαγγειακού συστήματος (στεφανιαία νόσος, ΑΕΕ). 

Οι γυναίκες  καπνίζουν  όλο και περισσότερο

Οι γυναίκες αποτελούν μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι καπνίζει όλο και περισσότερο. Η απελευθέρωσή τους, εκτός από το φόρτο των εργασιών, προσέθεσε και επιπλέον φόρτο στην υγεία τους. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, τα ποσοστά που αφορούν ηλικίες 18-34 είναι 37,7%, για τις ηλικίες 35-54 είναι 51,2% και για τις ηλικίες πάνω από 55 είναι 17,9%. Έτσι, ενώ τις παλαιότερες δεκαετίες νοσήματα, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, η ΧΑΠ και η στεφανιαία νόσος δεν αφορούσαν τις γυναίκες σε υψηλά ποσοστά και παρατηρούνταν κυρίως στις γυναίκες με συζύγους καπνιστές που εκτίθονταν σε παθητικό κάπνισμα, τώρα εμφανίζονται σε αυξανόμενα ποσοστά και στις γυναίκες».

Οι συνέπειες του καπνίσματος δεν περιορίζονται μόνο στον καπνιστή

Στη συνέχεια η κ. Ανδρίτσου τόνισε σχετικά με το παθητικό κάπνισμα: «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος δεν περιορίζονται μόνο στον καπνιστή, αλλά και στα άτομα που εκτίθενται στον καπνό του όταν βρίσκονται σε κλειστό χώρο.Ο καπνός του τσιγάρου είναι μια πολύ επικίνδυνη μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης των εσωτερικών χώρων. Περιέχει πάνω από 7.000 χημικές ουσίες, 69 από τις οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο. Ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να παραμένει στον αέρα έως και 5 ώρες. Ακόμα και αν δεν τον βλέπουμε ή δεν τον μυρίζουμε ο καπνός υπάρχει, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, και άλλων μορφών καρκίνου καθώς και χρόνιων αναπνευστικών και καρδιαγγειακών νοσημάτων σε όσους εκτίθενται σε αυτόν».

«Τα Τρίκαλα κόβουν το Κάπνισμα… είναι θέμα πολιτισμού»

Ολοκληρώνοντας η κ. Γιδά, υπογράμμισε ότι «Στο Δήμο Τρικκαίων ξεκίνησε από το 2017 η υλοποίηση μιας σημαντικής πρωτοβουλίας με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τον αντικαπνιστικό νόμο και την εφαρμογή του στα Τρίκαλα. Η δημοτική αρχή, σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων, το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης Τρικάλων, την Ομάδα Εθελοντών του Δήμου Τρικκαίων, τη ΣΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τους Συλλόγους Επαγγελματιών, σχεδίασαν την εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο “Τα Τρίκαλα κόβουν το Κάπνισμα… είναι θέμα πολιτισμού!”, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τα Τρίκαλα να είναι αυτή τη στιγμή η πρώτη πόλη της Ελλάδας στην οποία εφαρμόζεται με αποτελεσματικότητα αντικαπνιστική πολιτική».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα