Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Εφτά κακουργήματα για την υπεξαίρεση 30 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία της ΑΕΠΙ

Τριάντα εκατομμύρια ευρώ υπεξαιρέθηκαν από τα ταμεία της ΑΕΠΙ που διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα στην Ελλάδα και ήδη ο εισαγγελέας που διενήργησε μία πρώτη έρευνα άσκησε ποινική δίωξη, όχι για ένα ή δύο, αλλά για εφτά κακουργήματα σε εκπροσώπους του διοικητικού συμβουλίου με εκτελεστικά καθήκοντα.

Η δικαστική έρευνα αφορά την περίοδο από το 2003 έως το 2017 και στη δικογραφία περιλαμβάνονται, εκτός από τα πορίσματα διαχειριστικών ελέγχων και μηνύσεις δημιουργών. 

Τα αδικήματα, για τα οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη είναι πολύ σοβαρά και αφορούν συγκεκριμένα:

  1. Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση
  2. Κακουργηματική υπεξαίρεση από κοινού

  3. Κακουργηματική απάτη από κοινού και κατ’ επάγγελμα

  4. Κακουργηματική απιστία από κοινού

  5. Νομιμοποιήση εσόδων από εκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα

  6. Ανακριβής απόδοση ΦΠΑ σε βαθμό κακουργήματος

  7. Φοροδιαφυγή επίσης σε βαθμό κακουργήματος

Η έρευνα ξεκίνησε με αφορμή αναφορά του υπουργείου πολιτισμού στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με την άρνηση της ΑΕΠΙ να δεχθεί τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις του Ν. 2121/1993 διαχειριστικό έλεγχο.

Με παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας, Ηλία Ζαγοραίου, σχηματίστηκε δικογραφία και με κατεπείγουσες διαδικασίες παραγγέλθηκε στη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών να διενεργήσει φορολογικό έλεγχο για τις χρήσεις 2010-2015, με κατάσχεση όλων των βιβλίων και στοιχείων της ΑΕΠΙ.

Ο εισαγγελέας πριν από περίπου έναν χρόνο έκανε έφοδο στα γραφεία της ΑΕΠΙ συγκεντρώνοντας στοιχεία για την έρευνα με τη συνδρομή της οικονομικής αστυνομίας.

Είχε προηγηθεί έλεγχος ορκωτών λογιστών, που αποκάλυψε πάρτι εκατομμυρίων. Το πόρισμα της ΕΡΝΣΤ & ΓΙΑΝΓΚ (ΕΛΛΑΣ), σύμφωνα με πληροφορίες, αποκάλυψε σκανδαλώδη διαχείριση.

Τα στοιχεία αποκάλυψαν, μεταξύ άλλων, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ έπαιρνε το 2011 μισθό 52.000 ευρώ το μήνα ή 635.565 ευρώ το χρόνο, ενώ την ίδια χρονιά ο μισθός συγγενούς του, μέλους του Δ.Σ. έφτανε τα 466.256 ευρώ το χρόνο.

Την ίδια περίοδο η ΑΕΠΙ εμφανίζεται, σύμφωνα με το διαχειριστικό έλεγχο, να έχει, στο τέλος του 2014, αδιανέμητα δικαιώματα ύψους 42,5 εκατ. ευρώ. Τα δικαιώματα αυτά είχαν εισπραχθεί και περιλαμβάνουν τιμολογηθέντα δικαιώματα σε χρήστες μουσικής, τα οποία όμως δεν είχαν αποδοθεί και διανεμηθεί σε μέλη και ήταν αδύνατον να αναλυθούν λόγω μη αντιστοίχησης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρίας.

Η ΑΕΠΙ το 2016 επιχείρησε να μεταφέρει την έδρα της στην Κύπρο.

Η έκθεση «καταπέλτης» για την ΑΕΠΙ των ορκωτών λογιστών της ΕΡΝΣΤ & ΓΙΑΝΓΚ επιβεβαιώνει τις ζημίες, τα παραπλανητικά στοιχεία και τις αιτίες για τις οποίες οι Ελληνες δημιουργοί -πλην των εκλεκτών- αμείβονταν με… ψίχουλα και με μόνιμη δικαιολογία την οικονομική κρίση.

Μπορείτε να τη δείτε αναλυτικά εδώ…

Πρώτο και βασικό συμπέρασμα τα 19,9 εκατομμύρια ευρώ σε αρνητικά κεφάλαια, τη στιγμή που η ίδια η εταιρεία το 2014 παρουσίαζε θετικά κεφάλαια 982.000 ευρώ.

Οπως διαπιστώνεται στην έκθεση, ακόμα κι αν ρευστοποιήσει η εταιρεία όλα της τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα κ.λπ.), δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να πληρώσει στους δημιουργούς-μέλη της δικαιώματα αξίας 19,9 εκατ. ευρώ.

■ Τα έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα με αποτέλεσμα μεταξύ 2011 και 2014 η ζημία να φτάνει τα 11,3 εκατ. ευρώ.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον όμως είναι ότι τα κύρια έξοδα αφορούν αμοιβές των μελών του Δ.Σ. και των συγγενών τους (7,4 εκατ.), αμοιβές υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης (από τις συγγενικές εταιρείες) 7,2 εκατ., αμοιβές νομικών συμβούλων 4,5 εκατ. και προμήθειες είσπραξης τιμολογίων 6,7 εκατ.

Ενδεικτικά, ο διευθύνων σύμβουλος λάμβανε ετησίως 625.565 ευρώ (άνω των 52.000 ευρώ μηνιαίως), ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος 195.544, ο γενικός διευθυντής 294.450 και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων και γραμματείας 466.266 ευρώ.

Εκτός από τους μισθούς που λαμβάνουν οι μέτοχοι της ΑΕΠΙ έχουν επίσης ετήσιες αμοιβές παραστάσεων στο Δ.Σ. 4.000 ευρώ ο καθένας.

Ο διευθύνων σύμβουλος και ο πρόεδρος Δ.Σ. έχουν και αντίστοιχα μηνιαία ποσά 2.000 ευρώ και 1.700 ευρώ. Επίσης πληρώνονται οι ιδιωτικές τους ασφαλίσεις, αυτοκίνητα κ.λπ.

■ Ο γενικός διευθυντής είχε πάρει ανοιχτό δάνειο τη στιγμή που αυτό απαγορεύεται (23α του Κ.Ν. 2190/1920).

■ Οι συνδεδεμένες εταιρείες (πέντε εταιρείες ιδιοκτησίας μετόχων και συγγενών της ΑΕΠΙ) κερδοφορούσαν ενώ η ΑΕΠΙ «μετρούσε» τις ζημίες της. Για παράδειγμα, η συγγενική ΕΔΙΣ είχε μεταξύ 2011-2014 ύψος συναλλαγών με την ΑΕΠΙ (ως αποκλειστικός της προμηθευτής) οκτώ εκατ. ευρώ.

■ Δεν μπορεί, σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα της ΑΕΠΙ, να συσχετιστεί το τι εισπράττεται με το τι πληρώνεται στους δημιουργούς, παρ’ όλο που ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα της ΑΕΠΙ είναι το μηχανογραφικό της σύστημα.

■ Από τα χρήματα που παρακρατεί για πολιτιστικούς σκοπούς (2011-2014 1,6 εκατ. ευρώ) το 1,2 εκατ. δαπανήθηκε για το αρχείο μουσικής και συγκεκριμένα την πληρωμή των υπαλλήλων της.

Μόνο ένα ελάχιστο ποσό χρησιμοποιήθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους και μάλιστα εν μέσω της οικονομικής κρίσης για τους δημιουργούς.

Δίνονται σε… επιλεγμένους δημιουργούς και μόνον προκαταβολές, οι οποίες φτάνουν να είναι μεγαλύτερες των αντίστοιχων ετήσιων δικαιωμάτων τους και συνεπώς δεν συμψηφίζονται εντός του έτους. Καθόλου παράξενη λοιπόν η επιμονή ορισμένων δημιουργών να μην «πειραχτεί» η ΑΕΠΙ.

■ Επίσης υπάρχει και το περίφημο τραπεζικό δάνειο που εμφανίζεται (το ίδιο) κάθε χρόνο για να κλείνει ο ισολογισμός και φεύγει αμέσως μετά μέχρι να ξαναδοθεί την επόμενη χρονιά. Εδώ ίσως αναζητηθούν κι άλλες ευθύνες εκτός ΑΕΠΙ!

■ Η συγγενική ΕΔΙΣ εμφανίζεται να εκμισθώνει στην ΑΕΠΙ ακίνητο 214,5 τ.μ. αντί 7.700 ευρώ μηνιαίως, ήτοι 92.000 ευρώ ανά έτος, ενώ το αγοραίο μίσθωμα στην περιοχή κυμαίνεται μεταξύ 1.000 έως 1.700 ευρώ μηνιαίως.

■ Τα αδιανέμητα δικαιώματα σε μέλη/δικαιούχους συνολικού ύψους 42,5 εκατ. ευρώ δεν έχουν ακόμα διανεμηθεί και αποδοθεί σε μέλη.

Τέλος, δεν κατέστη εφικτό να αναλυθεί η φύση σημαντικού μέρους των αδιανέμητων πνευματικών δικαιωμάτων, ύψους 36,8 εκατ. ευρώ, λόγω μη αντιστοίχισης τιμολογίων με εισπράξεις στο πληροφοριακό σύστημα της εταιρείας.

 

Η βιογραφία του Κ. Μήτση