Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ε. ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ : Οι ΑΠΕ είναι η ενέργεια του μέλλοντος

Την πεποίθηση ότι οι ΑΠΕ σε όλες τις μορφές τους είναι η ενέργεια του μέλλοντος, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, υλοποιώντας το επόμενο μεγάλο βήμα στη διαδρομή της, απορροφώντας την κατά 50% θυγατρική της Μέτκα EGN(Egnatia).«Πιστεύουμε ότι το κύμα της κοινής γνώμης εναντίον της κλιματικής αλλαγής και υπέρ της απανθρακοποίησης στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, θα εξελιχθεί σε ένα σαρωτικό κύμα που θα αναγκάσει τους πολιτικούς σε δραστικές αποφάσεις», είπε την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου ο κ. Μυτιληναίος, αναλύοντας στους θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές,   πως αυτό που λείπει προκειμένου οι ΑΠΕ να πάρουν την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της ενέργειας είναι «η αποθήκευση σε μεγάλη έκταση, παραδείγματος χάριν για τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου», διευκρινίζοντας ότι σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, «το φυσικό αέριο θα αντιμετωπίσει την αποθήκευση».

Η φθηνότερη μορφή σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη

Συνεχίζοντας ο επικεφαλής του Ομίλου εξήγησε πως «Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την ηλιακή ενέργεια θα είναι σε λίγο η φθηνότερη μορφή σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη. Ξεκινήσαμε να κατασκευάζουμε πάρκα με κόστος 5 εκατ. ευρώ ανά Μεγαβάτ και τώρα είναι στις 500.000, με περαιτέρω πτωτικές τάσεις». Κατόπιν μίλησε για την επέκταση της Μέκα EGN σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη λέγοντας : «Σε όλο τον κόσμο πάνε άνθρωποί μας και στήνουν πάρκα. Τον επόμενο μήνα θα πάμε στη Μογγολία για λογαριασμό της χώρας. Διεκδικούμε στην Αυστραλία έργο 250 MW. Φτάνουμε μέχρι τη Χιλή και το Καζακστάν».

Κατασκευάζει φωτοβολταϊκά έργα για τρίτους

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση επενδυτή, ο κ. Μυτιληναίος, ανέφερε πως η   Μέτκα EGN κατασκευάζει φωτοβολταϊκά έργα για τρίτους και θα απορροφήσει την εταιρία δίνοντας το πλάνο ανάπτυξης της εισηγμένης , σημειώνοντας : «Από το 2019 θα φτιάχνουμε δικά μας έργα, δικό μας χαρτοφυλάκιο σε επιλεγμένα μέρη. Θα έχουμε πακέτα 200, 300 ή και 400 ΜW. Ή θα τα πουλάμε εκ των προτέρων και στη συνέχεια θα τα κατασκευάζουμε ή θα τα κατασκευάζουμε πουλώντας τα, ώστε στη συνέχεια να αναπτύσσουμε τα επόμενα χαρτοφυλάκια». Ο ίδιος επισήμανε πως «Η επιτυχία αυτού του σχεδίου, το οποίο ακολουθούν ενεργειακοί κολοσσοί, είναι τα κέρδη από δύο πηγές, από τα έργα EPC και από τις πωλήσεις (sell merger ή trade sell)», δίνοντας υπόσχεση για αλματώδη άνοδο της δραστηριότητας.

Στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης

Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία του έργου της κατασκευής της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο ισχύος 665 MW, ο πρόεδρος του Ομίλου σημείωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με το χρονοδιάγραμμα του έργου να παραμένει όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί. Δηλαδή να τεθεί σε λειτουργία το 2022. Όσον αφορά τον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών της ΔΕΗ σε Μελίτη και Μεγαλόπολη και τη συμμετοχή της εισηγμένης σε αυτόν, ο κ. Μυτιληναίος διευκρίνισε «Οι προβλέψεις μας για το 2019 δείχνουν τιμές διοξειδίου του άνθρακα στα 25 με 30 ευρώ τον τόνο», αταδεικνύοντας με αυτό τη δυσκολία του εγχειρήματος, ενώ απαντώντας στο θέμα της περιβαλλοντικής και ενεργειακής αναβάθμισης του λιγνιτικού σταθμού του Αμυνταίου είπε : «Για το Αμύνταιο έχουμε κάνει την πρότασή μας. Η συμφωνία που προτείναμε ήταν να  αναλάβουμε εμείς το έργο με δεκαετή σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ενδεχόμενο εισαγωγής  και σε άλλο χρηματιστήριο

Αν κάτι πρέπει να γίνει με τον συγκεκριμένο σταθμό είναι να τον αναλάβουν όσοι έχουν δικαιώματα ρύπων στο χρηματιστήριο ETS. Ο σταθμός ξεκινά με κόστος 40 με 50 ευρώ τη Μεγαβατώρα». Να σημειωθεί πως απαντώντας σε ερώτηση για το αν η εταιρία εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής της και σε άλλο χρηματιστήριο με dual listing, ο επικεφαλής του Ομίλου τόνισε «Δεν μπορεί να πει κανένας ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη χρηματιστηριακή κατάσταση στην Ελλάδα. Δεν σχολιάζω τίποτα για τη μετοχή», για να συμπληρώσει : «Μας προβληματίζει αλλά είναι πολύ νωρίς να σχολιάσω».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα