Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ζωή Μουράτογλου: «Η Μουσική είναι τροφή για την ψυχή»

Η Ζωή Μουράτογλου είναι μια νέα ραγδαία ανερχόμενη τραγουδίστρια και δημιουργός, εντυπωσιακή – λένε ότι μοιάζει με την Amy Winehouse- στη μεσογειακή εκδοχή της και με πολύ ταλέντο. Έχει σπουδάσει (και master) Οικονομικά και Μουσική, έχει ζήσει και δουλέψει στην Αθήνα, στο Άμστερνταμ και λίγο στην Ινδία. Έχει συνεργαστεί ως τραγουδίστρια για live και ηχογραφήσεις με πολλά σχήματα διάφορων στιλ στην Αθήνα και στο Άμστερνταμ, και έχει συμμετάσχει σε χορωδίες, τραγουδώντας από κλασικά/γρηγοριανά έργα, μέχρι σύγχρονα και gospel τραγούδια. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα jazz πιάνου & αρμονίας, κιθάρας και ινδικού σιτάρ, καθώς και κλασικού και σύγχρονου τραγουδιού. Είναι πτυχιούχος με άριστα! Αρμονίας και Αντίστιξης. Αγαπά τη σοκολάτα, το φαγητό, τα ταξίδια, τα ηλιοβασιλέµατα στη Μάνη, τους φίλους της, τη ζωή!

Ζωή, πείτε μας, ο έρωτας με τη Μουσική άρχισε από παιδί; «Ναι! Με τα βινύλια και το πικάπ των γονιών μου. Βέβαια, κατά κανόνα τα παιδιά αγαπούν τη Μουσική, το θέμα είναι αν ως γονέας θα το εξελίξεις ή θα το καταπνίξεις»

Σημαντικό να σε στηρίζει η οικογένειά σου σε κάτι που αγαπάς! Πείτε μας λίγο τα γεγονότα, με τα μαθήματα πιάνου κ.λπ… «Από παιδάκι είχα καλό αυτί και σωστή φωνή, σαν τον πατέρα μου. 7 χρόνων ξεκίνησα πιάνο και όταν, προχωρώντας στο όργανο, έφτασα να μελετήσω Αρμονία, πραγματικά μαγεύτηκα. Με τη φωνή πλέον, ως το βασικό μου όργανο, έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου στα ανώτερα θεωρητικά και στο μοντέρνο τραγούδι».

…Και σπουδές στην ΑΣΟΕΕ στα Οικονομικά, και συνεχίσατε και στο Άμστερνταμ! Αλλά εκεί, ασχοληθήκατε και με τη Μουσική; Τι συνέβη; «Τα Οικονομικά ήταν η επιλογή που έκανα στο Λύκειο, και έχω πάρει πάρα πολλά από τις σπουδές μου και το Πανεπιστήμιο γενικότερα. Για μεταπτυχιακό επέλεξα το Άμστερνταμ, όπου είχα πάει και για Erasmus, ακριβώς λόγω της πολυσυλλεκτικής μουσικής του σκηνής. Έχοντας αφήσει την μπάντα μου στην Αθήνα, συνειδητοποίησα ότι αν δεν ασχολούμαι με τη Μουσική δεν είμαι καλά. Έτσι σχηματίσαμε τους “Phunk Bazaar” με μουσικούς από όλο τον κόσμο, με τους οποίους έκανα και τις πρώτες δημιουργικές μου απόπειρες».

Σίγουρα στο εξωτερικό, είτε με τον οικονομικό κλάδο ασχοληθεί κάποιος είτε με τη Μουσική, και επαγγελματικά εννοώ, τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Γιατί επιστρέψατε στην Ελλάδα και δεν επιμένατε εκεί περισσότερο; «Περιέργως, για ένα μουσικό στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Υπάρχει μεν μεγαλύτερο κοινό για τα είδη μουσικής που παίζω, αλλά ο βιοπορισμός από τη Μουσική ήταν δυσκολότερος. Βέβαια τον οικονομικό κλάδο, όπου εργάστηκα επίσης, δεν υπάρχει σύγκριση. Επέστρεψα, όμως, επειδή μου έλειπε η Ελλάδα».

Και στην Ινδία πώς βρεθήκατε. Ταξίδι γνώσης, μελέτης; Πείτε μας την εμπειρία σας από εκεί. «Ερωτεύτηκα την Ινδία στα 18 μου και από τότε ονειρευόμουν να πάω, όχι όμως ως τουρίστρια. Πήγα το 2011 ως εθελόντρια δασκάλα και εργάστηκα με παιδιά που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Έμεινα 2,5 μήνες. Η εμπειρία ήταν συγκλονιστική από όλες τις απόψεις. Η κοινωνική ανισότητα είναι τόσο φανερή που σοκάρει! Από την άλλη, είναι ένας πολιτισμός με βαθιές ρίζες στο χρόνο, εντελώς διαφορετικός από τον δικό μας. Ήταν ένα ιδιαίτερα διδακτικό ταξίδι, με τρόπους που για να περιγράψω χρειάζεται άλλη μια ολόκληρη συνέντευξη!».

Με το τελευταίο σας digital τραγούδι «Στα δικά μας μέρη» και τους «Mood Swings», το γκρουπ που συνεργάζεστε, κάνατε περιοδεία. Τι απήχηση είχε; «Φέτος κάναμε την εκτενέστερή περιοδεία μας, με εμφανίσεις σε Αθήνα, Μήλο, Κύθηρα, Μάνη, Αίγιο, Λευκάδα… και συνεχίζουμε να κλείνουμε νέες εμφανίσεις! Είμαι πραγματικά περήφανη για αυτό που παρουσιάζουμε μουσικά, και η ζεστή ανταπόκριση του κόσμου είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή».

Γράφετε και στίχους και μουσική …Απομονώνεστε ή η έμπνευση σας έρχεται εύκολα; «Aισθάνομαι περισσότερο ερμηνεύτρια παρά δημιουργός… Η έμπνευση μπορεί να έρθει από άπειρα ερεθίσματα γύρω μου, όμως μία τελική σύνθεση χρειάζεται σκληρή δουλειά. Έχω τη χαρά να πλαισιώνομαι από μια εξαιρετική ομάδα συνεργατών, με τους οποίους θα σας παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη δισκογραφική κυκλοφορία».

Τραγουδάτε όλα τα είδη μοντέρνας Μουσικής, εσάς ποιο σας αντιπροσωπεύει; «Η καρδιά μου χτυπά στις blues πεντατονικές, στις αρμονίες της δεκαετίας του 1960 και στην ψυχή της soul».

Σχέδια για το χειμώνα; Θα σας ακούσουμε κάπου; «Σε επιλεγμένες μουσικές σκηνές, κυρίως της Αθήνας! Για τις εμφανίσεις αυτές μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα μας: www.themoodswings.gr και τη σελίδα μας στο Facebook!».

Για εσάς η Μουσική σημαίνει; «Φαγητό για την ψυχή. Και γλυκό».

Κατάγεστε από τη Μάνη, το κρατάτε… μανιάτικο (γέλια); «Λατρεύω τη Μάνη! Οι λέξεις δεν αρκούν… Αν το κρατάω μανιάτικο; Συγχωρώ εύκολα, όμως δεν ξεχνώ».

Είστε αισιόδοξη ή απαισιόδοξη, ρομαντική ή ρεαλίστρια, δυνατή ή ευάλωτη; «Αισιόδοξη σίγουρα! Περισσότερο ρομαντική από ό,τι ρεαλίστρια, όπως όλοι που ασχολούμαστε επαγγελματικά με τη Μουσική, πιστεύω, περισσότερο δυνατή από ό.τι ευάλωτη».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα