Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ : Σύλλογος για μια καλύτερη ποιότητα ζωής

Στους στόχους του «Συλλόγου Ασθενών με Ημικρανία και Κεφαλαλγία Ελλάδος», αναφέρθηκε η πρόεδρος   Κατερίνα Κύρτζιαλη, σημειώνοντας , πως με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό,που ιδρύθηκε στο τέλος του 2017,  επιχειρείται να καλυφθεί το μεγάλο κενό, αγκαλιάζοντας τους πάσχοντες , κάνοντας   γνωστό στη κοινή γνώμη τι είναι η Ημικρανία και οι Κεφαλαλγίες και πως μπορούν οι ασθενείς που πάσχουν από αυτές να βελτιώσουν την κατάστασή τους και να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Παίρνοντας τον λόγο , ο γενικός γραμματέας του συλλόγου, Κώστας Μπίλιας, επισήμανε στη συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 9 Μαίου , ότι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση αφορά και στους ασθενείς αλλά και σε μεγάλο κομμάτι του γενικού πληθυσμού γιατί παρά το γεγονός ότι στην χώρα μας πάσχουν ίσως και περισσότερο από   ένα εκατομμύριο άτομα από κεφαλαλγία και παρά τις συνεχείς προσπάθειες των εξειδικευμένων νευρολόγων προς αυτή τη κατεύθυνση, είναι γεγονός πως υπάρχει   τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης, πολλοί δε από τους ασθενείς είναι αδιάγνωστοι.

Δεν συνειδητοποιούν το μέγεθος του προβλήματος

Ακόμη ανέφερε πως   πολλοί γιατροί δεν συνειδητοποιούν το μέγεθος του προβλήματος και οι ασθενείς φεύγουν με πολλές αναπάντητες ερωτήσεις από τα ιατρεία. Επίσης, πόσες φορές οι ασθενείς δεν έχουν ακούσει στο επαγγελματικό ή κοινωνικό τους περιβάλλον τη εκνευριστική φράση «Πως κάνεις έτσι για ένα πονοκέφαλο;» .Σημαντικό ζήτημα για τον σύλλογο τόνισε ο κ. Μπίλιας είναι να ενημερωθούν οι ασθενείς και για τα δικαιώματα τους και για την πρόσβαση σε εγκεκριμένες θεραπείες.

Η ημικρανία  αφορά τις πιο παραγωγικές ηλικίες

Συνεχίζοντας, ο νευρολόγος Δρ. Μανώλης Δερμιτζάκης,   υπογράμμισε   πως πάνω από το 10 % του γενικού πληθυσμού, αντιμετωπίζουν τακτικές κρίσεις κεφαλαλγίας, με την   ημικρανία να αφορά τις πιο παραγωγικές ηλικίες , από 25-55 ετών, ενώ   το 90% των ημικρανικών κρίσεων γίνεται σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών. Μάλιστα , εξήγησε πως μετά την εφηβεία οι γυναίκες πάσχουν τρεις φορές πιο συχνά από τους άνδρες. Όπως προκύπτει από την δημοσίευση της μελέτης Global Burden of Diseases, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα επιδημιολογικής μελέτης όλων των παθήσεων σε παγκόσμια κλίμακα, η ημικρανία αναδείχθηκε η 4η σημαντικότερη αιτία αναπηρίας στις γυναίκες διεθνώς το 2010 και 8η αιτία χαμένων χρόνων ζωής λόγω αναπηρίας γενικότερα το 2013.

Ο ιατρικός κόσμος, δεν  αξιολογεί το πρόβλημα

Πολλοί από τους ασθενείς είναι ακόμα αδιάγνωστοι με αποτέλεσμα να διαταράσσεται σε μικρό ή μεγάλο βαθμό η οικογενειακή, επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή καθώς ούτε ο ιατρικός κόσμος αξιολογεί το πρόβλημα της ημικρανίας και της κεφαλαλγίας όπως πρέπει. Διεθνώς, τα στοιχεία από πολύ μεγάλες, καλά οργανωμένες, επιδημιολογικές μελέτες (στις ΗΠΑ, Δανία) δείχνουν ότι σχεδόν οι μισοί ημικρανικοί δεν έχουν λάβει ποτέ διάγνωση και από αυτούς που έχουν την διάγνωση μόνο ένα ποσοστό γύρω στο 10% λαμβάνει σωστή προληπτική αγωγή, ενώ θα έπρεπε να το λαμβάνει τρεις φορές μεγαλύτερο ποσοστό.

Λαμβάνουν μια  εντελώς λάθος αγωγή

Τελικά το αποτέλεσμα είναι πολλοί ασθενείς με βαριές – ίσως και καθημερινές- κεφαλαλγίες να λαμβάνουν εντελώς λάθος αγωγή και να κάνουν κατάχρηση παυσίπονων. Αυτοί οι ασθενείς συνήθως είναι καταθλιπτικοί και πλήρως απογοητευμένοι. Η ζωή τους περιστρέφεται γύρω από τις κρίσεις του πόνου και ο «φόβος του πόνου» δεν τους επιτρέπει να οργανώσουν οτιδήποτε Κατόπιν ο ειδικός στις κεφαλαλγίες νευρολόγος Δρ. Μιχάλης Βικελής, τόνισε πως ουσιαστική   ανακούφιση από τις ημικρανίες και τις κεφαλαλγίες δεν είναι ανέφικτη στην εποχή μας, καθώς υπάρχουν στη διάθεσή γιατρών και ασθενών , ολόκληρες κατηγορίες θεραπευτικών επιλογών, όπως φαρμακευτικές θεραπείες, μη φαρμακευτικές θεραπείες με συμπληρώματα διατροφής και ειδικές βιταμίνες, χρήση ειδικών ιατρικών συσκευών αλλά και χορήγηση Botox, για προληπτική θεραπεία της ημικρανίας και άλλων κεφαλαλγιών.

Εξειδικευμένα αντι-ημικρανικά παυσίπονα

Επίσης υπάρχουν εξειδικευμένα αντι-ημικρανικά παυσίπονα, με τα οποία μπορούμε να ανακόψουμε με επιτυχία μια κρίση ημικρανίας που ήδη έχει ξεκινήσει. Μια πραγματική επανάσταση όμως στη θεραπεία της ημικρανίας αναμένεται μέσα στην επόμενη διετία, με την κυκλοφορία των νέων απόλυτα εξειδικευμένων αντι-ημικρανικών θεραπειών. Πρόκειται για φάρμακα που θα χορηγούνται με μορφή ένεσης μια φορά το μήνα ή και πιο αραιά και έτσι οι ασθενείς δεν θα χρειάζονται καθημερινή προληπτική θεραπεία

Βέβαια τα μεγάλα πλεονεκτήματα τους είναι τόσο η καλή αποτελεσματικότητα όσο και κυρίως η ασφάλεια τους, καθώς φαίνεται ότι ο απόλυτα εξειδικευμένος σχεδιασμός τους έχει οδηγήσει στο να έχουν ένα εξαιρετικά μικρό ποσοστό παρενεργειών, με τον Δρ. Βικελή, να εκτιμά πως σε λίγα χρόνια, οι συγκεκριμένες θεραπείες πιθανότατα θα έχουν εκτοπίσει πλήρως τις κλασικές θεραπείες.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα