Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Μια… φανταστική – ιστορική συνάντηση, αρχή «μιας υπέροχης σχέσης»

«Ήταν πραγματικά μια φανταστική συνάντηση» που «πήγε καλύτερα από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς» και επέτρεψε να σημειωθεί «πολλή πρόοδος», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στους δημοσιογράφους μετά το γεύμα εργασίας που είχε με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν προτού υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν.

«Θα έχουμε μια υπέροχη σχέση», πρόσθεσε χαμογελώντας.

Ο Κιμ χαιρέτισε από την πλευρά του την «ιστορική συνάντηση» με τον Τραμπ, με την οποία οι δύο ηγέτες «γύρισαν σελίδα στο παρελθόν» και χαρακτήρισε αυτή την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο ένα «καλό προοίμιο για την ειρήνη».

«Ο δρόμος για να φτάσουμε εκεί» δεν ήταν εύκολος, υπενθύμισε εξάλλου ο Βορειοκορεάτης ηγέτης.

Η διαδικασία της αποπυρηνικοποίησης στην κορεατική χερσόνησο θα αρχίσει «πολύ γρήγορα», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο πρόεδρος Τραμπ μετά την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος.

«Αρχίζουμε αυτήν την διαδικασία», είπε, «πολύ γρήγορα».

Το κείμενο που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες στην πρώτη τους αυτή συνάντηση ήταν «καθολικό», πρόσθεσε ο Τραμπ, «ιστορικό», συμπλήρωσε ο Κιμ, χωρίς να διευκρινίσουν περαιτέρω σχετικά με αυτό.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης χαιρέτισε την ίδια ώρα το νέο αυτό ξεκίνημα στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Σήμερα είχαμε μια ιστορική συνάντηση και αποφασίσαμε να γυρίσουμε σελίδα στο παρελθόν», είπε, ευχαριστώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ που επέτρεψε να γίνει. «Ο κόσμος θα είναι μάρτυρας μιας σπουδαίας αλλαγής», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος Τραμπ βεβαίωσε την ίδια ώρα ότι προτίθεται να προσκαλέσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη στον Λευκό Οίκο. «Ασφαλώς», απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για μια πιθανή πρόσκληση του Κιμ στην Ουάσινγκτον.

«Θα συναντιόμαστε συχνά», πρόσθεσε ο Τραμπ, διευκρινίζοντας ότι δημιούργησε μια «πολύ ιδιαίτερη σχέση» με τον συνομιλητή του. Η σχέση αυτή των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα θα είναι πολύ διαφορετική, συμπλήρωσε.

Ο Κιμ είναι «πολύ έξυπνος» και ένας «πολύ άξιος, πολύ σκληρός διαπραγματευτής (…)Έμαθα ότι είναι πολύ ταλαντούχος. Επίσης έμαθα ότι αγαπάει τη χώρα του πάρα πολύ», είπε επίσης αναφερόμενος στον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

«Ο κόσμος θα εντυπωσιαστεί και ο κόσμος θα χαρεί πολύ και εμείς θα επιληφθούμε ενός πολύ επικίνδυνου προβλήματος για τον κόσμο», κατέληξε ο Τραμπ.

 

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν επαναλαμβάνει την δέσμευσή του για την «πλήρη αποπυρνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», σύμφωνα με το κοινό κείμενο το οποίο υπεγράφη στην Σιγκαπούρη από τον ίδιο και τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια της «ιστορικής» συνάντησης κορυφής.

Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στην απαίτηση της αμερικανικής πλευράς για «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση», φόρμουλα που σημαίνει την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων και την αποδοχή επιθεωρήσεων, αλλά επαναλαμβάνεται μία παλαιότερη πιο αόριστου χαρακτήρα δέσμευση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εγγυηθούν την ασφάλεια της Βόρειας Κορέας, αναφέρεται στο κείμενο και ειδικότερα: «Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύθηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας».

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ-Ουν εμφανίσθηκαν σύμφωνοι «να γυρίσουν την σελίδα του παρελθόντος» κατά τη διάρκεια της «ιστορικής» συνάντησης κορυφής που κατέληξε στην υπογραφή κοινού ανακοινωθέντος, αλλά χωρίς να υπάρξει σημαντική τομή για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κρίσιμο πυρηνικό διακύβευμα έπειτα από δεκαετίες εντάσεων για τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Πιονγκγιάνγκ, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε την διαβεβαίωση ότι η «διαδικασία» της αποπυρηνικοποίησης μπορεί πλέον να ξεκινήσει «πολύ σύντομα».

Ομως, η διατύπωση του κοινού ανακοινωθέντος παραμένει αόριστη, ακόμη και στο θέμα του χρονοδιαγράμματος.

Επαναλαμβάνει προηγούμενες δεσμεύσεις της Πιονγκγιάνγκ, που ποτέ δεν έχουν εφαρμοσθεί, χωρίς να προσδιορίζεται ότι η αποπυρηνικοποίηση πρέπει να είναι «επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη», όπως ζητούσε η Ουάσινγκτον πριν από την συνάντηση της Σιγκαπούρης.

«Ο Κιμ Γιονγκ-Ούν επανέλαβε την σταθερή και ακλόνητη δέσμευσή του υπέρ της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο οι δύο άνδρες δεσμεύονται να θέσουν σε εφαρμογή «στο σύνολό του» και «πολύ σύντομα».

Σύμφωνα με τον Vipin Narang, καθηγητή του MIT , «η Βόρεια Κορέα δεν υποσχέθηκε τίποτε περισσότερο από αυτά που έχει υποσχεθεί τα τελευταία 25 χρόνια».

«Στο στάδιο αυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να σκεφθεί κανείς ότι αυτή η συνάντηση κορυφής καταλήγει σε κάτι περισσότερο συγκεκριμένο στο μέτωπο του αφοπλισμού», δήλωσε ο καθηγητής του MIT στο AFP.

Αναλυτές και ιστορικοί υπενθυμίζουν με μια φωνή ότι το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ είναι πρωταθλητής των μη τηρηθεισών υποσχέσεων. Το 1994 και στην συνέχεια το 2005 έχουν συναφθεί συμφωνίες , αλλά καμία από αυτές δεν έχει στην πραγματικότητα εφαρμοσθεί.

Σημαίες, χειραψίες, η αρχή μίας υπέροχης σχέσης

Η συνάντηση, η πρώτη ανάμεσα σε έναν εν ενεργεία αμερικανό πρόεδρο και έναν βορειοκορεάτη ηγέτη, χαρακτηρίσθηκε από δυνατές χειραψίες παράγοντας εικόνες που θα θεωρούνταν απίστευτες εδώ και λίγους μήνες, εν μέσω εκατέρωθεν παιδικών απειλών και ύβρεων.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι «γύρισε η σελίδα του παρελθόντος» αφού ξεπεράσθηκαν «πολλά εμπόδια» για να φθάσουμε σε αυτήν την συνάντηση που αποτελεί «ένα καλό πρελούδιο για την ειρήνη». Ο Τραμπ χαιρέτισε από την δική του πλευρά «μία πολύ ειδική σχέση» με τον ισχυρό άνδρα της Πιονγκγιάνγκ, που κυβερνά με σιδηρά πυγμή, όπως ο πατέρας και ο παππούς του.

Ολο χαμόγελα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι έγινε μία «φανταστική συνάντηση», «καλύτερη από ό,τι μπορούσε κανείς να φαντασθεί», που επέτρεψε να καταγραφεί «πολλή πρόοδος».

Ο Τραμπ πλημμύρισε τον Κιμ Γιονγκ-Ουν με τιμητικούς χαρακτηρισμούς στον υπερθετικό βαθμό και δήλωσε έτοιμος να τον υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο.

«Πρόκειται για μία τεράστια νίκη του Κιμ Γιονκγ -Ουν που πέτυχε με το τετ-α-τετ του με τον (αμερικανό) πρόεδρο έναν θρίαμβο, τέτοιο που δεν θα μπορούσαν να έχουν διανοηθεί ο πατέρας και ο παππούς του, σύμφωνα με τον Michael Kovrig του International Crisis Group της Ουάσινγκτον.

«Για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως και για την διεθνή κοινότητα, είναι ένα θετικό σημείο εκκίνησης για διαπραγματεύσεις που θα είναι μακροχρόνιες και δύσκολες», πρόσθεσε.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές, των οποίων από την αμερικανική πλευρά θα ηγηθεί ο Μάικ Πομπέο, πρόσωπο κλειδί στην επανάληψη του διαλόγου με την Πιονγκγιάνγκ, θα ξεκινήσουν «το συντομότερο δυνατόν», σύμφωνα με το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Η Κίνα, βασικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, έσπευσε να χαιρετίσει την έναρξη μίας νέας ιστορικής σελίδας, καλώντας σε πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ.

Τραμπ και Κιμ συνομίλησαν για πέντε ώρες , αρχικά τετ-ε-τετ για σαράντα λεπτά και στην συνέχεια στο πλαίσιο σύσκεψης εργασίας και του γεύματος που ακολούθησε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ εκτοξεύθηκε στον Λευκό Οίκο χωρίς την παραμικρή διπλωματική εμπειρία και εδώ και τρεις μήνες έβαλε με τον εαυτό του το στοίχημα μίας συνάντησης κορυφής με τον Κιμ και 500 ημέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ έπαιξε την σημαντικότερη στιγμή της προεδρίας του στην διεθνή σκηνή, όπου στο μεταξύ φρόντισε να διαρρήξει τις σχέσεις του με πολλούς ηγέτες, ανάμεσά τους και παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Ο Κιμ Γιονγκ-Ουν από την πλευρά του, ο οποίος δεν έχει κάνει την παραμικρή επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό, εμφανίσθηκε άνετος και χαλαρός στην Σιγκαπούρη και χθες το βράδυ ο ηγέτης της πλέον κλειστής και απομονωμένης χώρας στον κόσμο πρόσφερε κατενθουσιασμένος στον εαυτό του μία έξοδο στην νυκτερινή τουριστική Σιγκαπούρη.

Το βορειοκορεατικό πυρηνικό οπλοστάσιο έχει κοστίσει στο καθεστώς του Κιμ μία εντυπωσιακή σειρά κυρώσεων του ΟΗΕ .

Για να πείσει την Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα, τα οποία το καθεστώς του Κιμ θεωρεί ανέκαθεν ένα είδος ασφάλειας ζωής, ο Τραμπ διαβεβαίωσε επισήμως και προσωπικώς τον Κιμ για την παροχή «εγγυήσεων ασφαλείας». Θα είναι «μοναδικές» και «διαφορετικές» από όσες έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα, υποσχέθηκε χθες ο Μάικ Πομπέο.

«Η σκηνοθεσία αυτής της συνάντησης κορυφής, από τις χειραψίες μπροστά από τις σημαίες και μέχρι το ντεκόρ, παραπέμπει σε φυσιολογικές χώρες με φυσιολογικές διπλωματικές σχέσεις», σχολίασε στο Twitter ο αναλυτής Anikt Panda. «Η νομιμοποίηση του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας αποτελεί αναντίρρητο γεγονός»…

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα