Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Η αθόρυβη φιλανθρωπία

Πριν από λίγες ημέρες έλαβα, μαζί με τις χριστουγεννιάτικες ευχές, ένα ενημερωτικό δελτίο δραστηριοτήτων του «Mundo en Harmonia», «Κόσμος εν Αρμονία». Τι είναι το «Mundo en Harmonia»; Πρόκειται για το φιλανθρωπικό σωματείο με έδρα τη Μαδρίτη, που ίδρυσε η πριγκίπισσα Ειρήνη το 1975, όταν ο σύζυγος της αδελφής της, Χουάν Κάρλος, ανήλθε στον θρόνο της Ισπανίας.

Ποια είναι η πριγκίπισσα Ειρήνη; Πρόκειται για τη δευτερότοκη κόρη των βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης, των Ελλήνων. Γεννήθηκε το 1942 στο Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής. Με την επιστροφή της βασιλικής οικογένειας στην Ελλάδα το 1946, η πριγκίπισσα Ειρήνη παρακολουθεί με τα αδέλφια της μαθήματα στο μικρό σχολείο που έχουν ιδρύσει οι γονείς της στο Ψυχικό. Το 1951 εγγράφεται σε ένα σχολείο προετοιμασίας, δίπλα στο Σάλεμ της Γερμανίας, και στη συνέχεια σπουδάζει στο πρότυπο σχολείο του Σάλεμ. Διευθυντής του είναι ο πρίγκηπας Γεώργιος του Αννοβέρου, αδελφός της βασιλίσσης Φρειδερίκης. Παραλλήλως, συνεχίζει τις σπουδές της με Έλληνα καθηγητή. Όταν επιστρέφει στην πατρίδα, ασχολείται με την αρχαιολογία και συμμετέχει με την αδελφή της Σοφία στις ανασκαφές της αρχαίας Δεκελείας. Τα αποτελέσματα των ανασκαφών του αρχαιολογικού χώρου εκδίδονται σε τόμο το 1959. Την επόμενη χρονιά αναλαμβάνει την προεδρία της «Φανέλας του Στρατιώτη» και διακρίνεται για τον αλτρουισμό της. Κληρονομεί το μουσικό ταλέντο του πατέρα της και ακολουθεί καριέρα πιανίστριας δίπλα στη διάσημη Τζίνα Μπαχάουερ. Το 1967 επιβαίνει του στρατιωτικού αεροπλάνου που μεταφέρει τη βασιλική οικογένεια στη Ρώμη, μετά το αποτυχημένο αντικίνημα του Κωνσταντίνου κατά της Χούντας.

Έκτοτε επισκέπτεται τις Ινδίες, αρχικά με τη μητέρα της και αργότερα μόνη της. Τα τελευταία χρόνια περνά αρκετό χρόνο στην Αθήνα, όπου δραστηριοποιείται μέσω του Ιδρύματός της στις κάτωθι ενέργειες:
1. Σχολικά γεύματα μέσω του προγράμματος «Diatrofi» του «Prolepsis Institute» στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου.
2. Συσσίτια στο Ίδρυμα Γαλήνη, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
3. Αγορά και διανομή φαρμάκων στην Ιερά Μητρόπολη Ιλίου και Αχαρνών.
4. Υποτροφία Gina Bachauer.
5. Στήριξη της «Camerata Junior’, σε συνεργασία με τους Φίλους της Μουσικής.
6. Χρηματοδότηση σπουδών βυζαντινής παραδοσιακής μουσικής.

Χωρίς τυμπανοκρουσίες, δίχως συνεντεύξεις και marketing, η Ειρήνη έχει θέσει αδιαμφισβήτητα τον εαυτό της στην υπηρεσία των άλλων.

Η αγία

Την επιστολή υπογράφει η κυρία Σόνια Κάτρη, αντιπρόεδρος του φιλανθρωπικού συλλόγου «Κόσμος εν Αρμονία». Με ευχαριστεί, μεταξύ άλλων, για μία δωρεά 8.000 ευρώ προς το εν λόγω σωματείο. Παρ’ ότι σε αυτές τις περιπτώσεις είθισται να ξεχνά η δεξιά μας τι ποιεί η αριστερά μας, επιτρέπω στον εαυτό μου να διηγηθεί το συγκεκριμένο περιστατικό για δύο λόγους: ο πρώτος επειδή είναι διασκεδαστικό, και ο δεύτερος επειδή το παρηκολούθησαν περίπου 600.000 τηλεθεατές, άρα δεν υπάρχει λόγος να είμαι περαιτέρω διακριτικός.

Βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 2008 και οι Γερμανοί του RTL, που μόλις αγόρασαν τον Alpha, επιχειρούν να προσαρμόσουν στην ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα ένα τηλεπαιχνίδι που κάνει θραύση εκτός συνόρων. Το όνομά του είναι «Είσαι μέσα;», με παρουσιάστρια τη Βίκυ Καγιά, και η ιδέα του απλή: μία ομάδα αναγνωρίσιμων ανθρώπων διαγωνίζεται, με το τελικό χρηματικό έπαθλο να καταλήγει σε φιλανθρωπικό σκοπό.

Η τύχη το θέλει να είμαι ο νικητής. Στο μακιγιάζ, πριν από την έναρξη των γυρισμάτων, έχω ήδη ερωτηθεί για το πού θα ήθελα να προσφέρω τα χρήματα σε περίπτωση που θα κέρδιζα το παιχνίδι. Η απάντησή μου είναι σαφής: στο ίδρυμα της πριγκιπίσσης Ειρήνης της Ελλάδος «Κόσμος εν Αρμονία». Έως εδώ, όλα καλά. Μόλις, όμως, γίνεται επίσης σαφές το τελικό αποτέλεσμα, αρχίζει ένα αδιάκοπο πηγαινέλα από τον Έλληνα σύνδεσμο της παραγωγής προς τον Γερμανό που βρίσκεται στο κοντρόλ, με την αγωνία να κορυφώνεται όσο περνάει η ώρα. Η πρώτη επικοινωνία είναι αμήχανη.
«Είσθε σίγουρος ότι θέλετε να δώσετε τα χρήματα εκεί;», με ρωτά αμήχανα ο νεαρός διαμεσολαβητής.
«Νομίζω ότι σας το ξεκαθάρισα από την αρχή», είναι η μάλλον κατηγορηματική απάντησή μου.

Στη δεύτερη επικοινωνία, με ρωτά εάν θα ήθελα να τα δώσω αλλού. Αυτή τη φορά τού δηλώνω ενοχλημένος ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Στην τρίτη εξηγεί ότι περιμένει εντολές για τη συνέχεια. Οι υπόλοιποι προσκεκλημένοι αρχίζουν ν’ αδημονούν, διότι πρέπει να είναι παρόντες στο γύρισμα της σκηνής όπου ανακοινώνω την παράδοση της επιταγής. Ο χρόνος κυλά βασανιστικώς, έως ότου, επιτέλους, έρχεται το «πράσινο φως». Μετά από διαβουλεύσεις με δεν ξέρω ποιους συμβούλους, νομικούς και πολιτικούς, ο Γερμανός «γκαουλάιτερ» εγκρίνει τη δωρεά. Τον φαντάζομαι με μεθοδικότητα να θέτει ερωτήματα στους ιθαγενείς συνεργάτες του σχετικώς με το πολίτευμα της χώρας, τη βασιλική οικογένεια και το προφίλ αυτής της πριγκίπισσας της Ελλάδος που δεν είχε ξανακούσει το όνομά της. Τον υποψιάζομαι έντρομο να διερωτάται για τυχόν επιπτώσεις, μία εκ των οποίων είναι να χάσει τη δουλειά του από μια λανθασμένη απόφαση. Τέλος, τον συμπονώ για τη δύσκολη θέση στην οποία τον έφερα, για ένα θέμα που δεν είναι δικό του.

Η γνωριμία μου με τη μικρότερη κόρη των βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης χρονολογείται από τις αρχές του αιώνος. Τόπος της γνωριμίας η Κωνσταντινούπολη, και αφορμή η βάπτιση της μονάκριβης κόρης του Αντόνιο Φουρνιέ και της Ιωάννας Βαρδινογιάννη. «Στην οικογένεια τη φωνάζουμε χαϊδευτικώς αγία», έχει προλάβει να μου εξηγήσει ο ανιψιός της, διάδοχος Παύλος, ο οποίος μεσολάβησε για να μου παραχωρήσει μία συνέντευξη προς το «Life&Style». Η εντύπωση που μου προκαλεί είναι τόσο ισχυρή, ώστε λίγο καιρό αργότερα, την προσκαλώ στη Βέροια, όπου ζουν οι γονείς μου, αλλά και δραστηριοποιείται ένας σύλλογος Απόρου Παιδιού που η πριγκίπισσα ενισχύει διακριτικώς. Το μεσημέρι της αφίξεώς της γευματίζουμε με τον Κωνσταντίνο και την Ευτέρπη Ζαμπούνη στις «Φλαμουριές», και παρά τα κομμουνιστικά τους αισθήματα εντυπωσιάζονται και αυτοί σφόδρα από το σπινθηροβόλο πνεύμα της Ειρήνης και την ολοκληρωτική της αφοσίωση στους συνανθρώπους της. Πώς, λοιπόν, να μην τη διαλέξω πρώτη, για ν’ ανταποδώσω στο ελάχιστο την προσφορά της;
(«Ιστορίες ενός παιδήλικα», Εκδόσεις Φερενίκη)

Η βιογραφία του Κ. Μήτση