Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Η Αριστερά μετατρέπει την Ελλάδα σε «αποθήκη ψυχών»

Του Γιάννη Λοβέρδου

Το μείζον θέμα για την Ευρώπη ολόκληρη, και φυσικά πρωτίστως για την Ελλάδα, δεν είναι πλέον η σοβαρή κρίση Χρέους, που δοκιμάζει σκληρά τις πλέον αδύναμες χώρες, όπως η πατρίδα μας. Δυστυχώς, το μείζον πρόβλημα, που αναμένεται να προκαλέσει πολύ σοβαρούς τριγμούς, ακόμα και για τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα προσεχή χρόνια, είναι το Μεταναστευτικό. Και υπό την έννοια αυτή, για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που έχει ήδη λυγίσει υπό το βάρος του τεράστιου αριθμού ξένων μεταναστών –στη μεγάλη τους πλειοψηφία μουσουλμάνων– που έχουν έλθει, η συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών, αποτελεί, ίσως, τη μεγαλύτερη δοκιμασία των επόμενων ετών.
Σε μια προσπάθεια να αποφορτισθεί η ένταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας ο κ. Τσίπρας δέχτηκε μια συμφωνία, τις λεπτομέρειες της οποίας ακόμα δεν γνωρίζουμε, που ενδεχομένως να προκαλέσει τεράστιες επιπλοκές στη δομή και στη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας. Μάθαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε την επιστροφή στην Ελλάδα όσων μεταναστών βρίσκονται στη Γερμανία και δεν τους χορηγείται εκεί άδεια παραμονής. Ενώ είχαν για πρώτη φορά ταυτοποιηθεί στην Ελλάδα, ως πρώτη χώρα εισόδου στην Ε.Ε. Αυτό που δεν απαντάται τεχνηέντως από την κυβέρνηση είναι πόσοι μπορεί να είναι αυτοί οι μετανάστες που, τελικά, τα προσεχή χρόνια θα επιστραφούν στην Ελλάδα. Κάποιοι είπαν ότι θα ήταν πολύ λίγοι, 50-60 το χρόνο. Άλλοι ότι θα ήταν μόλις 2.000-3.000 συνολικά. Αυτές οι εκτιμήσεις δεν είναι καθόλου πειστικές. Δεν μπορεί κανένας λογικός άνθρωπος να πιστέψει ότι ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεερχόφερ θα απειλούσε να ρίξει την κυβέρνηση συνασπισμού της κ. Μέρκελ για έναν τόσο μικρό αριθμό μεταναστών. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Χριστιανοκοινωνιστές (CSU), αποτελούν εδώ και δεκαετίες, και πάντως μετά τον Πόλεμο, τον στενότερο συνεργάτη των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU), από την εποχή του Κόνραντ Αντενάουερ, και καμιά διαφωνία τους δεν στάθηκε ποτέ ικανή να θέσει εν κινδύνω αυτήν την αδιατάρακτη συνεργασία τόσων ετών. Γιατί, τότε, αυτή απειλήθηκε σήμερα;
Προφανώς, η καγκελάριος Μέρκελ διέπραξε σοβαρό πολιτικό λάθος όταν είχε ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας και είχε καλοδεχτεί, ιδίως τους Σύρους πρόσφυγες, σε μεγάλους αριθμούς, που ξεπέρασαν ακόμα και το 1 εκατ. Αυτή την απόφασή της την πλήρωσε ακριβά εκλογικά. Και ήταν ο λόγος της εκλογικής εκτίναξης του νεοσύστατου, ξενοφοβικού κόμματος AFD στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές. Γι’ αυτό και το θέμα έχει προκαλέσει τεράστιο ζήτημα στη Γερμανία, όπου οι πόρτες στους ξένους μετανάστες κλείνουν πλέον, ίσως ερμητικά. Γι’ αυτό και ο συντηρητικός υπουργός Εσωτερικών Ζεεχόφερ έφτασε μέχρι του σημείου να απειλεί με πτώση την κυβέρνηση, στην οποία κυριότερος εταίρος είναι το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών.
Σήμερα, αυτό που αποφασίστηκε είναι οι μετανάστες που ανευρίσκονται σε γερμανικό έδαφος να μεταφέρονται σε κλειστά κέντρα φύλαξης στη Βαυαρία. Και εκεί, εφόσον το αίτημά τους για χορήγηση ασύλου ή άδεια παραμονής δεν γίνεται δεκτό, θα είναι υποχρεωτικό να επιστραφούν στην πρώτη χώρα εισόδου στην Ε.Ε. Αυτές είναι η Ισπανία, η Ιταλία, που δεν το δέχτηκε, και, κυρίως, η Ελλάδα, που τελικά το δέχτηκε. Αυτό σημαίνει ότι όσοι μετανάστες πέρασαν από την Ελλάδα και βρέθηκαν στη Γερμανία, θα επιστρέφονται εδώ και θα κρατούνται σε κλειστά κέντρα κράτησης, δηλαδή σε νέες και πολλές Αμυγδαλέζες. Πόσοι θα είναι αυτοί; Άγνωστο. Ίσως πάρα πολλοί. Θα είναι όλοι αυτοί για τους οποίους κάποτε η Τασία Χριστοδουλοπούλου ισχυριζόταν ότι «λιάζονται και μετά εξαφανίζονται». Φυσικά δεν εξαφανίζονταν. Πήγαιναν στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και τώρα θα επιστραφούν στην πατρίδα μας. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους τα προσεχή έτη μπορεί να φτάσει, ίσως και να ξεπεράσει τις 120-140 χιλιάδες. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πόσο μεγάλο είναι, πλέον, το πρόβλημα. Η Ελλάδα κινδυνεύει σοβαρά να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών με τεράστιες επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή. Με αντάλλαγμα, μόνον, κάποια χρήματα που θα πάρουμε από τους Γερμανούς για τη συντήρηση αυτών των τεράστιων αριθμών μουσουλμάνων μεταναστών. Προσωπικά, πολύ φοβάμαι γι’ αυτά που έρχονται.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα