Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Η «ΒτΚ» αποκαλύπτει πως θα γίνει το Τατόι
Η αναγέννηση του ιστορικού ανακτόρου

Πέρασαν 52 χρόνια από το πρωϊνό της 13ης Δεκεμβρίου 1967, όταν οι πόρτες του μικρού ανακτόρου στο βασιλικό Κτήμα Τατοΐου έκλειναν ορμητικά πίσω από τις πλάτες του 27χρονου Κωνσταντίνου και της Άννας-Μαρίας, και ουσιαστικά αλλά και συμβολικά σηματοδότησαν το τέλος της δυναστείας των Γκλύξμπουργκ στην Ελλάδα.Από τότε και σταδιακά, τα 42.000 στρέμματα του Δάσους Τατοΐου, η πέτρινη θερινή έπαυλη που έχτισε ο ιδρυτής της δυναστείας Γεώργιος Α’, το διευθυντήριο, τα υποστατικά, οι αγροικίες, τα βουστάσια, το οινοποιείο, το βουτυροκομείο, το κοιμητηριακό παρεκκλήσιο της Αναστάσεως αλλά και οι τάφοι των μελών της ευρύτερης βασιλικής οικογένειας πέρασαν από την εγκατάλειψη και την ανυποληψία, στη φθορά και τους βανδαλισμούς. Κάποια κτίρια εξ αυτών κατέρρευσαν ολοκληρωτικά! Επίσης, οι αλλεπάλληλες μεγάλες πυρκαγιές από το ‘74 και μετά, προκάλεσαν σημαντική οικολογική ζημιά επηρεάζοντας αρνητικά το μικροκλίμα της Αττικής, αφού το Τατόι, η αρχαία Δεκέλεια, είναι ο βόρειος δίαυλος του αέρα που φυσάει σε όλο το Λεκανοπέδιο.

Η αποκατάσταση

Η ανάπλαση σήμερα του πρώην βασιλικού Κτήματος, με την υλοποίηση επενδύσεων που αναμένεται να υπερβούν τα 90 εκατ. ευρώ, και η ανάδειξή του σε μια ενιαία πολιτιστική οντότητα, διατηρώντας ταυτοχρόνως τον ιστορικό του χαρακτήρα, αναμένεται να δώσουν το φιλί της ζωής στον κοιμισμένο «βάτραχο» και να τον μετατρέψουν στον ωραίο «γαλαζοαίματο πρίγκιπα» που σαν μουσείο της βασιλείας στην Ελλάδα, θα συμφιλιώσει τους πολίτες με την ιστορία του τόπου τους, θα δημιουργήσει ένα πόλο έλξης για τους ξένους επισκέπτες και θα δώσει την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες να έρθουν σε επαφή με σύγχρονες οικολογικές μορφές καλλιέργειας. Δεν είναι τυχαίο που η αποκατάσταση του Κτήματος είναι μέσα στα πέντε εμβληματικά επενδυτικά projects που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων. Είναι το «Ελληνικό» του βόρειου τομέα της Αττικής.

Έτσι θα γίνει το παλάτι

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής», οι παρεμβάσεις στο ανάκτορο θα είναι ουσιαστικές. Εσωτερικά θα δημιουργηθούν σύγχρονες δομές μουσειακής λειτουργικότητας για να εκτεθούν αντικείμενα της περιόδου της βασιλείας 1864-1967. Εξωτερικά όμως, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια και δεν θα υπάρξει ζήτημα κόστους, αφού θα ενταχθεί το όλο εγχείρημα σε κοινοτικό πρόγραμμα, ώστε η αισθητική και αρχιτεκτονική αποκατάσταση του κτιρίου να ομοιάσει της αρχικής μορφής του. Να φυσήξει και πάλι αέρας της κοσμικής bell époque, όπως ακριβώς ήθελαν οι δημιουργοί του Τατοΐου, Γεώργιος Α΄ και Όλγα, το 1884-86. Σε αυτό το πλαίσιο, το δίδυμο με το Τατόι ιστορικό κτίριο, αυτό των ανακτόρων του Πέτερχοφ στη Ρωσία, που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τη βασίλισσα Όλγα, θα είναι το πρότυπο κτίριο-πιλότος για τις όποιες παρεμβάσεις. Καταρχάς, θα αφαιρεθούν οι αντιαισθητικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν επί Γεωργίου Β’, παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με την εκτεταμένη χρήση σκυροδέματος (τσιμέντου) στους εξώστες και τα υπερώα, που κατέστρεψαν ανεξήγητα το φινετσάτο λευκό κιγκλίδωμα από βαρύ ατόφιο σίδηρο. Ακόμα και τα στηθαία των μπαλκονιών τσιμεντοποιήθηκαν δίνοντας μια βαρύτητα βιομηχανοποιημένου κτιρίου… Δεύτερον, και όσον αφορά στο ιστορικό κτίριο, θα υπάρξει ανάπλαση και του περιβάλλοντος χώρου, όχι μόνο με τον καθαρισμό του δάσους, αλλά και τη μελετημένη κατά ύψος και είδος δενδροφύτευση, ώστε να αναδεικνύεται και να διακρίνεται από απόσταση η έπαυλη, όπως ακριβώς συμβαίνει στο Πέτερχοφ, αλλά και όπως συνέβαινε επί βασιλείας Γεωργίου Α’. Εξάλλου, το «άνοιγμα» του πυκνού δάσους θα προστατεύσει μελλοντικά το κτίριο και από ενδεχόμενες πυρκαγιές.

Τα βοηθητικά κτίρια

Καθοριστική θα είναι η παρέμβαση και στα βοηθητικά κτίρια, τα οποία εκτός του μικρού βουτυροκομείου, πίσω από τα βουστάσια, είτε είναι σύγχρονα είτε έχουν υποστεί μεταγενέστερες παρεμβάσεις. Θα ανακαινισθούν το μικρό ξενοδοχείο, ο Σταθμός της Χωροφυλακής, το διευθυντήριο, το θερμοκήπιο βιολογικών προϊόντων της Φρειδερίκης, το οινοποιείο και το βουτυροκομείο. Ίσως να υπάρξει και πωλητήριο προϊόντων όπως συνέβαινε και πριν από το 1967, όταν στο Κολωνάκι σε ειδικά σημεία πωλούντο προϊόντα από το βασιλικό Κτήμα με τις ενδείξεις, κρασί «Chateau Tatoi» ή «Chateau Dekeleia, Royal Estate of Tatoi», βούτυρο ή γάλα Τατοΐου. Τα παλαιά βουστάσια εάν δεν προκριθεί να επανέλθουν στην αρχική τους χρήση και να γίνουν εκτροφεία σπάνιων ρατσών αγελάδων όπως ήταν και επί βασιλείας (δανέζικων και σκωτσέζικων), θα μετατραπούν σε εκθεσιακούς χώρους (λόγω ύψους και εύρους) των βασιλικών τελετικών Rolls Royce και των δύο βασιλικών αμαξών που χρησιμοποιήθηκαν στους παραμυθένιους γάμους, αρχικά της πριγκίπισσας Σοφίας με τον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας το 1962, και του Κωνσταντίνου με την Άννα-Μαρία το 1964. Ο τρόπος αξιοποίησης των βοηθητικών κτιρίων θα εξαρτηθεί πολύ και από την έκθεση βιωσιμότητας αυτού του κεφαλαίου του project, καθώς τα κοινοτικά προγράμματα προβλέπουν την ενίσχυση δημιουργίας τέτοιων μονάδων υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα είναι βιώσιμες και δεν θα απαιτούν συνεχή χρηματοδότηση.

Τα μελλοντικά εκθέματα και η πικρή ιστορία τους

Το τι θα εκτεθεί στο Μουσείο Βασιλείας που θα γίνει στο κτίριο της έπαυλης είναι μια μεγάλη, πικρή και πονεμένη ιστορία. Για σχεδόν σαράντα χρόνια, υπήρξε ένας πλημμελέστατος έλεγχος για την τύχη της λεγόμενης κινητής βασιλικής περιουσίας. Τα κοσμήματα της δυναστείας (διαδήματα και τιάρες των ρωσικής και γερμανικής καταγωγής βασιλισσών, Όλγας των Ρομανόφ και Σοφίας των Χοεντσόρλεν), όπως επίσης και μικρά αντικείμενα αντίκες μεγάλης αξίας (Fabergé κ.ά.), «έφυγαν» στο εξωτερικό από τις πρώτες ημέρες του 1967… Στην πολύκροτη εξαγωγή αντικειμένων με τα εννέα κοντέινερ το 1991, εκτιμάται ότι «έφυγε» ένας επιπλέον μεγάλος αριθμός έργων Τέχνης, κυρίως πίνακες, ασημένια και αργυρά είδη οικοσκευής του 18ου και 19ου αιώνος, καθώς και έπιπλα εποχής! Το σύνολο εκποιήθηκε στη δημοπρασία του 2008, την οποία αρνήθηκε ότι έκανε ο Κωνσταντίνος (…), και η οποία απέφερε στον… ανώνυμο εκποιητή δυσθεώρητο ποσό εκατομμυρίων ευρώ! Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα αντικείμενα που θα μπορούσαν να εκτεθούν. Πηγές του υπουργείου Πολιτισμού μιλούν για 23.000 αντικείμενα, τα οποία πρέπει πρώτα να συντηρηθούν και να εκτιμηθούν από ένα σοβαρό ξένο εξειδικευμένο εμπειρογνώμονα. Και αυτό, γιατί το υπουργείο συγκαταλέγει σε αυτόν τον εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό αντικειμένων, αρχαίους αμφορείς μαζί με ακριβά γυναικεία ενδύματα της δεκαετίας του ‘60… Μια σκέψη για την αναπλήρωση του κενού από τη φυγάδευση των αξιόλογων κομματιών στο εξωτερικό είναι η μεταφορά στο Τατόι, σε προσεχή χρόνο, των ιστορικών αντικειμένων που υπάρχουν στο Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο Αθηνών (θρόνοι, στέμματα Όθωνος και Αμαλίας κ.ά.)…

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα