Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Η «ΒτΚ» στα άδυτα του Μουσείου Κοτσανά
Οι Hi-Tech Εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων!

Μόνο μαγεμένος μπορεί να βγει κάποιος από το Μουσείο Κοτσανά, αφού αυτά που βλέπει δεν μπορεί να τα διανοηθεί εύκολα ο ανθρώπινος νους. Το πρώτο αρχαίο ρομπότ, το υδραυλικό ρολόι του Κτησιβίου, ο πρώτος αυτόματος πωλητής της Ιστορίας και ο πρώτος συναγερμός.

T ο Μουσείο Κοτσανά άνοιξε τις πύλες του στην Αθήνα, στις αρχές του 2018, και βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της πόλης, σε ελάχιστη απόσταση από τη Βουλή των Ελλήνων. Αυτό που καταλαβαίνει κανείς όταν βρίσκεται μέσα στο χώρο, είναι η αγάπη του Κώστα Κοτσανά για τον Αρχαίο Πολιτισμό, αλλά και πόσο δύσκολο έργο έχει επιτελέσει αφού από την έρευνα 30 χρόνων πέρασε στη δημιουργία αυτών των 500 και παραπάνω, έργων. Το αποτέλεσμα ήταν να δείξει σε όλους εμάς, πως οι αρχαίοι Έλληνες δεν δημιούργησαν μόνο τη φιλοσοφία αλλά και συσκευές που χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα.

Το πρώτο ρομπότ της Ιστορίας

Πρόκειται για ένα ανθρωποειδές ρομπότ σε κανονικό μέγεθος με τη μορφή υπηρέτριας. Ο κάθε άνθρωπος που ήθελε να πιει κρασί έβαζε το ποτήρι του στην παλάμη του δεξιού χεριού της και εκείνη αυτόματα έριχνε κρασί μέχρι το μέσο του ποτηριού, ενώ στη συνέχεια του έβαζε και νερό αν εκείνος το επιθυμούσε. Σε όλα αυτά θα περίμενε κανείς πως το κρασί θα ξεχείλιζε από το ποτήρι, αλλά κάτι τέτοιο δεν ίσχυε, διότι η υπηρέτρια του Φίλωνος σταματούσε τη διοχέτευση του κρασιού ακριβώς όταν γέμιζε το ποτήρι, καθώς λόγω του βάρους κατέβαινε περισσότερο και η δίοδος του αεραγωγού-σωληνίσκου του νερού έφραζε τη ροή.

Ο πρώτος αυτόματος πωλητής

Ο αυτόματος πωλητής επινόησης του Ήρωνος του Αλεξανδρέως επέτρεπε την αυτόματη λήψη αγιασμού από τους πιστούς με τη ρίψη ενός πεντάδραχμου νομίσματος σε αγγείο. Το νόμισμα έπεφτε πάνω στο δίσκο ενός ζυγού, με την εκτροπή του οποίου άνοιγε μια βαλβίδα και έρρεε αντίστοιχη του βάρους του νομίσματος ποσότητα νερού.

Το υδραυλικό ρολόι που λειτουργεί αυτόματα

Πρόκειται για ένα θαύμα του αυτοματισμού του Κτησιβίου. Αυτό το ρολόι λειτουργούσε αδιάκοπα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, υποδεικνύοντας τα 365 διαφορετικά ωράρια του έτους. Μπορούσε να διαχωρίσει το θερινό από το χειμερινό ηλιοστάσιο και έδειχνε με μεγάλη ακρίβεια το πόσο μεγαλώνει ή μικραίνει η μέρα. Μάλιστα, ήταν πιο ακριβές ακόμα και από τα πρώτα ρολόγια που δημιουργήθηκαν στην Αγγλία. Το ρολόι λειτουργούσε σχεδόν με νερό, καθώς με την άνοδο της στάθμης του ένας πλωτήρας ανασηκωνόταν και ένας δείκτης υποδείκνυε την ώρα του 24ώρου σε ένα περιστρεφόμενο τύμπανο που περιείχε το διάγραμμα των ωρών της ημέρας και της νύκτας ανάλογα με την ημερομηνία.

Το πρώτο ξυπνητήρι Ο

Πλάτωνας, εκτός από φιλόσοφος και μαθητής του Σωκράτη, έφτιαχνε και διάφορα πράγματα όπως το πρώτο ξυπνητήρι της ανθρωπότητας σε μορφή κλεψύδρας. Έτσι, κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί γέμιζε με νερό το δοχείο και ρύθμιζε τη βαλβίδα που θα έπεφταν οι σταγόνες από το ένα δοχείο στο άλλο, ώστε μετά από ένα συγκεκριμένο διάστημα να ξυπνούσε. Συγκεκριμένα, τα δοχεία είχαν μέσα τους ένα σιφόνι. Έτσι, έτσι όταν γέμιζαν τα δοχεία, άδειαζαν απότομα από το νερό, που πήγαινε στο τρίτο δοχείο που ήταν άδειο. Έτσι το πίεζαν, καθώς είχε μόνο συμπιεσμένο αέρα μέσα του, και από την πίεση αυτό κελαηδούσε.

Ο «κινηματογράφος» των αρχαίων

Εδώ έχουμε τον πρώτο κινηματογράφο του κόσμου, καθώς το θέατρο του Φίλωνος που ανακατασκέυασε ο Ήρων, είναι το πρώτο αυτόματο θέατρο, και έπαιζε μάλιστα και έργα των Ελλήνων της αρχαιότητας, όπως ο μύθος του Ναυπλίου, που ήθελε να εκδικηθεί τους Αχαιούς που σκότωσαν τον γιο του στην Τροία. Το μόνο που έκανε κανείς ήταν να τραβήξει το σχοινί στην πρόσοχη της βάσης και το έργο θα ξεκινούσε αυτόματα με τη δύναμη ενός μολύβδινου βάρους που έπεφτε ισοταχώς σε μια κλεψύδρα με άμμο, ενώ ανάμεσα στις σκηνές η αυλαία ανοιγόκλεινε.

Και για τον πόλεμο είχαν τεχνολογία

Ο πολυβόλος καταπέλτης του Διονυσίου ήταν μια δυνατή πολεμική μηχανή, αφού μπορούσε να ρίξει βέλη κατά ριπάς στους αντιπάλους, και μάλιστα είναι η πρώτη εφαρμογή της επίπεδης αλυσοκίνησης. Ο καταπέλτης δημιουργήθηκε για λογαριασμό των Ροδίων και ήταν εξοπλισμένος με έναν περιστρεφόμενο κύλινδρο που έφερε δύο εγκοπές και μια ξύλινη θήκη που έφερε τα προς εκτόξευση βέλη.

«Το Μουσείο είναι οι επισκέπτες του»

Μινα Μητσομπονου (διευθύντρια Μουσείου Κοτσανά) «Το Μουσείο έχει διατρέξει όλη τη χώρα, από το Καστελόριζο μέχρι τη Δράμα, ενώ φτάσαμε μέχρι και στην Ασία. Τα σχέδιά μας είναι αρκετά και περιλαμβανουν τη μόνιμη Έκθεση που επισκεφθήκατε και τα αρχαία ελληνικά όργανα που είναι περιοδική Έκθεση, αυτή η δεύτερη θα δώσει τη θέση της στην Έκθεση Νικόλα Τέσλα “O άνθρωπος από το μέλλον” από πρώτης Οκτωβρίου. Θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους επισκέπτες μας, γιατί το Μουσείο είναι οι επισκέπτες του και χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε, εκτός από αυτούς δεν έχουμε καμία άλλη εξωτερική βοήθεια».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα