Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Η γρίπη χτύπησε όσους αδιαφόρησαν

Η επέλαση της φονικής γρίπης, και ειδικά του τύπου Η1Ν1, έχει χτυπήσει κόκκινο συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές της χώρας. Μόνο την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκαν 21 θάνατοι, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών από την αρχή της περιόδου σε 40. Παράλληλα, 165 περιστατικά λόγω επιπλοκών έχουν νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας, και 60 από αυτά παραμένουν σε κρεβάτι ΜΕΘ μέχρι σήμερα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, κάλεσε άρον-άρον τους δημοσιογράφους και παρότρυνε τους πολίτες, και ειδικά τους άνω των 60 ετών και όσους συμπεριλαμβάνονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να εμβολιαστούν. Μάλιστα, τόνισε ότι το 85% των ασθενών που παρουσίασαν επιπλοκές και χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε μονάδες θεραπείας ήταν ανεμβολίαστο, αλλά και ότι υπάρχει επάρκεια εμβολίων αλλά και κρεβατιών σε ΜΕΘ, προκειμένου σε πρώτη φάση προληφθεί ή σε δεύτερη να αντιμετωπιστεί η έξαρση του φαινομένου.

Δεν είχαν κρεβάτια στις ΜΕΘ

Πάντως, η σκληρή πραγματικότητα διαψεύδει τον γενικό γραμματέα, καθώς το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας συνεχίζει να υφίσταται. «Είχαμε μεγάλο πρόβλημα με τα περιστατικά που έπρεπε να νοσηλευτούν στις ΜΕΘ. Λόγω έλλειψης κρεβατιών υπήρχαν περιπτώσεις ασθενών που χρειάστηκε να παραμείνουν στους θαλάμους, ακόμη και για δύο – τρεις ημέρες μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας», λέει στη «ΒτΚ» η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής Κλινικής, Ματίνα Παγώνη. Η ίδια τονίζει ότι ο αριθμός των πολιτών που προσέρχονται καθημερινά στα νοσοκομεία με συμπτώματα γρίπης είναι αρκετά μεγάλος και οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν εμβολιαστεί εγκαίρως, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις πολιτών που νόσησαν παρότι είχαν κάνει το εμβόλιο. Εκτιμάει, επίσης, ότι η κίνηση στα νοσοκομεία λόγω της γρίπης θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς μέχρι το τέλος του μήνα, και στη συνέχεια θα παρουσιάσει ύφεση. Παράλληλα, κάνει έκκληση σε όσους νοσούν να τηρούν τα μέτρα προφύλαξης, ώστε να μην κολλήσουν και άλλους, και σημειώνει ότι δεν πρέπει να αγνοούν τα συμπτώματα: «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να τηρεί τα μέτρα προφύλαξης που έχουν ανακοινωθεί. Παράλληλα, πρέπει να μην αγνοούν τα συμπτώματα και να σπεύδουν εγκαίρως στον γιατρό, για να προλάβουν τα χειρότερα». Την ίδια ώρα, πρόβλημα φαίνεται ότι υπάρχει και με τα διαθέσιμα εμβόλια. Το υπουργείο ισχυρίζεται ότι η παραγγελία των 50.000 επιπλέον εμβολίων, τα οποία θα βρίσκονται στην αγορά και στα νοσοκομεία στο τέλος της εβδομάδας που έρχεται, έγινε για να αυξηθούν τα διαθέσιμα αποθέματα και να μην υπάρξουν ελλείψεις εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης. Παρόλα αυτά, είναι γεγονός ότι η παραγγελία έγινε μετά την πρώτη οδηγία του υπουργείου προς τους πολίτες και αφού οι ενδιαφερόμενοι δεν έβρισκαν τα εμβόλια στα φαρμακεία. Μάλιστα, εκείνες τις ημέρες οι φαρμακοποιοί έλεγαν ότι είναι φυσιολογικό να μην έχουν στα ράφια τους εμβόλια αφού οι εταιρίες, με τη δυνατότητα πρόληψης να έχει χαθεί, δεν είχαν λόγο να τα έχουν στην αγορά τέτοια εποχή. Ο πρόεδρος των φαρμακοποιών Αττικής Κώστας Λουράντος έλεγε ότι το υπουργείο άργησε να κινητοποιηθεί και ότι αυτές οι συστάσεις έπρεπε να γίνουν το φθινόπωρο, όταν η επώαση του ιού ήταν ακόμη από ανύπαρκτη έως χαμηλή. Εμπλοκή φαίνεται ότι υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες στα τεστ διάγνωσης που επιβεβαιώνουν τον τύπο της γρίπης, τα οποία, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, απουσίαζαν από αρκετές δημόσιες δομές, αλλά πλέον σταδιακά έχει ομαλοποιηθεί.

  • Ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές!

    Την ώρα που η γρίπη επελαύνει, το τείχος ανοσίας των επαγγελματιών του χώρου της Υγείας μοιάζει να είναι διάτρητο. Την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι ανάμεσα στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών από τη γρίπη βρίσκεται και μία νοσηλεύτρια, και μάλιστα η κατάστασή της χαρακτηρίζεται κρίσιμη. Το περιστατικό αυτό είναι ενδεικτικό των κενών στη θωράκιση του υγειονομικού προσωπικού του συστήματος Δημόσιας Υγείας, το οποίο αποτελεί και τον… στρατό για την αντιμετώπιση της γρίπης. Το εκπληκτικό είναι ότι τόσο το υπουργείο όσο και το ΚΕΕΛΠΝΟ παραδέχονται ότι δεν έχουν σαφή εικόνα για τον εμβολιασμό γιατρών και νοσηλευτών και λοιπών εργαζόμενων στο ΕΣΥ, και απλώς κάνουν εκτιμήσεις ότι θα αυξηθεί ο αριθμός όσων εμβολιάστηκαν φέτος σε σχέση με πέρσι. Να σημειώσουμε ότι πέρσι είχε εμβολιαστεί μόνο το 24,9% όσων εργάζονταν σε Κέντρα Υγείας και το 40,2% των εργαζομένων στα νοσοκομεία της χώρας, ποσοστά που είναι από τα μικρότερα στην Ευρώπη. Πάντως η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλει ότι τα εμβόλια φτάνουν για το 25% του προσωπικού και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση κρύβει το πραγματικό αριθμό των θυμάτων της γρίπης.

Πανικός στην εφημερία του «Γ. Γεννηματάς»

Εικόνες-χάος παρατηρήθηκαν την Πέμπτη στο Γενικό Κρατικό νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Ειδικά μετά το μεσημέρι, όταν και ξεκινούσε η γενική εφημερία, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, καθώς η συνηθισμένη σε τέτοιες καταστάσεις κίνηση επιβαρύνθηκε και από πολίτες που θορυβημένοι από τις αυξήσεις των κρουσμάτων γρίπης έσπευσαν στο νοσοκομείο. Στους διαδρόμους επικράτησε το αδιαχώρητο, η αναμονή ήταν μεγάλη και ο εκνευρισμός διάχυτος. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις δεν έλειψαν και οι διαπληκτισμοί και χρειάστηκε ακόμη και η παρέμβαση της ασφάλειας του νοσοκομείου για να πέσουν οι τόνοι. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η προσέλευση αυξήθηκε κατακόρυφα μετά τις ανακοινώσεις για τον αριθμό των νεκρών. «Δημιουργήθηκε πανικός. Στην αίθουσα αναμονής υπήρχαν εκατοντάδες άνθρωποι. Άλλοι με καρκίνο, άλλοι με γαστρορραγία και άλλοι με γρίπη. Οι μισοί έβηχαν πάνω στους άλλους μισούς», έλεγαν γιατροί και νοσηλευτές, που παρά τις προσπάθειές τους ήταν αδύνατο να εξυπηρετήσουν σε νορμάλ χρόνους τόσα περιστατικά.

Οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για την αντιμετώπιση της νόσου

Την προσοχή στα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, η οποία παρουσιάζει αυξητική τάση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εφιστούν οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ: ◗ Το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της γρίπης είναι ο εμβολιασμός, και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες), αλλά και των επαγγελματιών Υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα. Θεωρείται ασφαλής και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. ◗ Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή και εμφάνισης επιπλοκών. Αυτή πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. ◗ Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς). ◗ Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωσή τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

Γ.Γ. Δημόσιας Διοίκησης: Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη

Ο γ.γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ με θέμα την εποχική γρίπη, πως η κατάσταση στη χώρα μας είναι ελεγχόμενη. Και αυτό παρότι η χώρα μας βρίσκεται στα Βαλκάνια, περιοχή όπου εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα από την έξαρση της γρίπης. Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία είναι στο «κόκκινο», με την έξαρση του Η1Ν1 να έχει στερήσει σε δεκάδες ανθρώπους τη ζωή. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, κάθε χρόνο στην Ευρώπη πεθαίνουν από γρίπη 40-50 χιλιάδες άνθρωποι, αλλά φέτος παρουσιάζεται αύξηση τόσο των θανάτων όσο και των κρουσμάτων σε όλη την ήπειρο, κάτι που δείχνει ότι το φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό και η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Όπως δήλωσε ο κ. Μπασκόζος, στις υπόλοιπες γειτονικές χώρες επικρατεί πανικός και γίνονται πράγματα που δεν είναι τα ενδεδειγμένα. Πάντως, για ακόμα μία φορά κάλεσε τους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο για τον ιό Η1Ν1, ενώ αυτοί που είναι στις ομάδες υψηλού κινδύνου έπρεπε, όπως τόνισε, να το κάνουν χθες! Ανοιχτά σχολεία Ο κ. Μπασκόζος σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου δήλωσε πως τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοικτά και έδωσε συμβουλές προς τους γονείς λέγοντας πως αν το παιδί τους είναι άρρωστο το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να το κρατήσουν σπίτι. Επισήμανε, δε, πως υπάρχει ανάγκη να γίνει μία καμπάνια των υπουργείων Υγείας και Παιδείας με αυτό του Παιδείας για την ενημέρωση και την εκπαίδευση των μαθητών στα βασικά θέματα υγιεινής. Στο τέλος της ομιλίας του δήλωσε προς τους γονείς πως δεν πρέπει να δημιουργηθεί πανικός, κάθε χρόνο τέτοια εποχή βρίσκεται σε έξαρση ο ιός. Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας Πάντως, πρέπει να σημειώσουμε ότι ήδη από την περασμένη Τετάρτη, το υπουργείο Παιδείας είχε αποστείλει στα σχολεία της χώρας εγκύκλιο με οδηγίες για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης, στην οποία σημείωνε: 1.Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης αναμένουν σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως. 2. Συστήνεται για την αποφυγή της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως: ◗ Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. ◗ Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στιλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων. ◗ Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. ◗ Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων. Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα. ◗ Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων.

Χάρης Καντάς – Γιάννης Λαμπράκης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα