Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Η ΔΕΗ σε επιτροπεία

Η ΔΕΗ εδώ και μήνες διαπραγματεύεται με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της. Μεγάλο «βαρίδι» του δανεισμού της είναι κοινοπρακτικό δάνειο 1,3 δισ. ευρώ που λήγει το 2019. Η τελική συμφωνία με τις τράπεζες συνεπάγεται συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τη ΔΕΗ. Οι δεσμεύσεις θα περιγράφονται αναλυτικά στο business plan της ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες που θα αναχρηματοδοτήσουν, θα παρακολουθούν την υλοποίηση…

Σε 10 ημέρες ξεκινά το «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Στις 28 Φεβρουαρίου ξεκινά, πάλι, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» και ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων. Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την προκήρυξη του προγράμματος, που περιλαμβάνει οδηγό εφαρμογής του νέου «Εξοικονομώ», με όλα τα στοιχεία για τα κριτήρια υπαγωγής.
Προσοχή! Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής θα κλείσει αμέσως μόλις εξαντληθούν τα κεφάλαια.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με 250 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ 2014-2020. Ο συνολικός προϋπολογισμός (μαζί με τα ιδιωτικά κεφάλαια) μπορεί να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και η ηλεκτρονική αίτηση θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο Πρόγραμμα είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή, ο οποίος και θα εκδίδει το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης. Στη συνέχεια, οι παρεμβάσεις θα επιλέγονται σύμφωνα με τα ευρήματα/αποτελέσματα της επιθεώρησης, με στόχο την επίτευξη της μέγιστης εξοικονόμησης ενέργειας και τη μέγιστη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών. Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ και να επιτυγχάνουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερης από το 40% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτιρίου αναφοράς.

Διπλασιάστηκε το «νέο» χρήμα

Κατά τη διάρκεια του 2017 υπερδιπλασιάστηκε το «νέο» χρήμα στις τράπεζες. Πρόκειται δηλαδή για καταθέσεις που δεν υπόκεινται στους κεφαλαιακούς περιορισμούς capital controls. To «νέο» χρήμα αγγίζει, πλέον, τα 30 δισ. ευρώ και αποτελεί το 24% του συνόλου των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Έτσι εξηγείται η νέα μείωση του ορίου του ELA κατά 2,2 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχει «παράγκα» στη φορολοταρία

«Ασφαλή, ελεγχόμενη και αξιόπιστη» χαρακτήρισε τη διαδικασία της φορολοταρίας η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τη λειτουργία της ηλεκτρονικής κληρωτίδας και τον τρόπο επιλογής του συγκεκριμένου συστήματος, η ΑΑΔΕ εξήγησε πως «η ακολοθούμενη διαδικασία είναι απολύτως ασφαλής, αξιόπιστη και ελεγχόμενη», και στη βάση αυτή παραθέτει όλο το τεχνικό ιστορικό.

Ο Wilbur Ross στη ΔΕΘ

Ο Αμερικανός υπουργό Εμπορίου, ο πασίγνωστος μεγαλοεπενδυτής Wilbur Ross, θα είναι επίσημος προσκεκλημένος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η αμερικανική πλευρά και προσωπικά ο κ. Ross θεωρούν σημαντική τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου, όπου Τιμώμενη Χώρα είναι η ΗΠΑ, ως ευκαιρία να βρεθούν στην Ελλάδα σημαντικές αμερικανικές επιχειρήσεις και να αναπτύξουν μόνιμες σχέσεις με αντίστοιχες ελληνικές, και –μέσω αυτών– με την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Παράνομο το αφορολόγητο πετρέλαιο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η διάθεση πετρελαιοειδών προϊόντων χωρίς επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) από πρατήρια στα σύνορα της Ελλάδας με τρίτες χώρες, είναι αντίθετη προς την κοινοτική νομοθεσία. Η Οδηγία 2008/118/ΕΚ σχετικά με το γενικό καθεστώς των ειδικών φόρων κατανάλωσης επιβάλλει ότι ο ΕΦΚ καθίσταται απαιτητός κατά το χρόνο και στο κράτος-μέλος θέσης σε ανάλωση των προϊόντων. Η απόφαση αφορά την εταιρία Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών A.E. (ΚΑΕ) που έχει την εκμετάλλευση πρατηρίων τα οποία λειτουργούν ως φορολογικές αποθήκες στους μεθοριακούς σταθμούς Κήπων Έβρου, Κακαβιάς και Ευζώνων, ήτοι σε περιοχές που συνορεύουν με τρίτες χώρες – συγκεκριμένα, με την Τουρκία, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Και φορο-ασυλία;

Ένας προστατευόμενος μάρτυρας στην Αμερική, κάνει λόγο για εμπλοκή στο σκάνδαλο της Novartis και πολιτικών προσώπων. Δια της εισαγγελέως οι πληροφορίες φτάνουν στην κυβέρνηση, αλλά η δικογραφία αργεί. Έτσι, το εγχώριο σύστημα αναλαμβάνει να «δέσει» την υπόθεση προς κομματική εκμετάλλευση. Εντοπίζει στην Αθήνα (στο περιβάλλον της διοίκηση της Novartis;), και ξεψαχνίζει τρία πρόσωπα για φορολογικούς λόγους. Καλούνται αρμοδίως και τους συστήνεται να «κελαηδήσουν», σύμφωνα με την μαρτυρία του Π. Πουλάκη. Πράγμα που γίνεται, καταθέτοντας πολλές υποθέσεις (οικονομικών απολαβών), με μερικές λεπτομέρειες, αλλά και πολλές ανακρίβειες.
Με αυτά, όμως, τεκμηριώνεται απλώς πολιτική συκοφάντηση. Όχι κατηγορία κατά πολιτικών. Επείγει η εις βάθος διερεύνηση του υπαρκτού σκανδάλου χειραγώγησης τιμών και συνταγών.
Αλλά, οι προστατευόμενοι (στην Ελλάδα) μάρτυρες, μήπως, εκτός από δικαστική προστασία, έλαβαν και φορολογική ασυλία;
Ν.Γ.

…Μνημείο φτώχειας

Ο ΟΓΑ, από Ταμείο αγροτών μετατρέπεται σε Οργανισμό επιδομάτων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «ο νέος Οργανισμός ενσαρκώνει το όραμα για ένα κράτος κοινωνικής φροντίδας και ουσιαστικής αλληλεγγύης… με επιδόματα, παροχές και υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα».
Εκτός των άλλων, θα μείνουν στην ιστορία σαν αυτοί που όχι μόνο φτωχοποίησαν έτι περαιτέρω τον ελληνικό λαό, αλλά έφτιαξαν και μνημείο προς τούτο, να το θυμούνται…

Τα «φαντάσματα» του σκοπιανού ζητήματος

Δεν θα υπήρχε πρόβλημα εάν δεν υπήρχε παλαιά… πρόβλημα με το Σκοπιανό. Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν υπήρχε καθαρή ελληνική πλειοψηφία στη Μακεδονία (Σλάβοι, Τούρκοι, Εβραίοι, Βούλγαροι κ.ά.). Το θέμα της σύνθεσης λύθηκε, όμως, οριστικά μετά το 1922 και την ανταλλαγή πληθυσμών.
– Αυτό δεν το κατάλαβε εγκαίρως το (τότε) ΚΚΕ, και άλλα έλεγε μέχρι και τη δεκαετία του 1930.
– Επίσης, η Ρωσία ήθελε την επέκταση της επιρροής της σε κάθε σλαβικό φύλο (αφού η διεθνοποίηση της επανάστασης απέτυχε), και προέκρινε τα σχέδια των Βουλγάρων, κυρίως, για βαλκανική ομοσπονδία.
– Οι Βούλγαροι και Σέρβοι διεκδικούσαν διέξοδο είτε στο Αιγαίο (οι πρώτοι) είτε στη Θεσσαλονίκη (οι δεύτεροι).
– Στο δεύτερο αντάρτικο (1947-49) η ηγεσία του ΚΚΕ έκρινε ότι μπορούσε να «στήσει» μια κρατική οντότητα στη Β. Ελλάδα (π.χ. μάχη της Κόνιτσας, προκειμένου να την καταστήσει πρωτεύουσα της «Ελεύθερης Ελλάδας»), έχοντας προγεφυρώματα στις όμορες κομουνιστικές χώρες, και έτσι προσεταιρίστηκε και τον «σλαβομακεδονικό εθνικισμό».
Αλλά είπαμε, αυτά είναι του παρελθόντος. Σήμερα δεν υφίσταται θέμα. Απλώς, οι κάτοικοι της περιοχής των Σκοπίων θέλουν μια, έστω και τεχνητή, «ταυτότητα», και εμείς φοβόμαστε να μην ξυπνήσουν τα «φαντάσματα» του παρελθόντος…
Ν.Γ.

Ευρωπαίοι «σοσιαλιστές»

Επιχαίρουν ορισμένοι γιατί μπαίνει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στην κυβέρνηση της Γερμανίας και το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει ο δήμαρχος Αμβούργου Όλαφ Σολτς, αντιπρόεδρος του SPD.
Ωστόσο, πρόκειται για «πρωτοπαλίκαρο» του Σρέντερ, υποστηρικτή της «Ατζέντας 2010» (περικοπές επιδομάτων, «πάγωμα» μισθών), και εισηγητή της αύξησης του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 67 έτη.
Άρα, ούτε χάρες θα κάνει, ούτε την Ελλάδα, ούτε τον Τσίπτρα θα σώσει. Όσο για τα καλά λόγια, χορτάσαμε από τον άλλο «σοσιαλιστή», τον Μοσκοβισί…

Ακριβό «μαξιλαράκι»…

Με καθυστέρηση 3 ετών και εν μέσω χρηματιστηριακής αναταραχής έλαχε στη χώρα μας να βγει στις αγορές προς άντληση 3 δισ. ευρώ με 7ετές ομόλογο. Αλλά, πλέον, τα επιτόκια έχουν λάβει την ανιούσα, ενώ το ελληνικό spread (διαφορά από γερμανικά επιτόκια) παραμένει στα ύψη.
Κατά συνέπεια, δύσκολα η κυβέρνηση θα κατορθώσει να φτιάξει, με φτηνό δανεισμό, το «μαξιλαράκι» των 19 δισ. που σχεδιάζει προκειμένου να βγούμε «αυτοδύναμα» στις αγορές. Όπως και το Γ’ Μνημόνιο, έτσι και η έξοδος από αυτό θα μας στοιχίσει ακριβά…

Το ΔΝΤ παραμένει…

Η συμφωνία Μέρκελ – Σουλτς προβλέπει, μεταξύ άλλων, και τη μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, κάτι που θα βοηθάει χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα (όπως η Ελλάδα). Αλλά επειδή η Μέρκελ θα αντιμετωπίσει προβλήματα στην προώθηση του μέτρου (Σόιμπλε κ.ά.), δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τις ευρωεκλογές (Μάιος 2019).
Οπότε, είναι αναγκαία η παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα…

Η βιογραφία του Κ. Μήτση