Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Αναστασία Παππά «Η παραίτηση Ψινάκη είναι η μόνη λύση»

Την ώρα που κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμοι τσακώνονται πάνω στα καμένα και τις 90 ψυχές που χάθηκαν άδικα στη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι, μια απλή δημοτική σύμβουλος δίνει με τη στάση της το παράδειγμα.
Η Αναστασία Παππά ήταν η πρώτη δημοτική σύμβουλος της παράταξης του Ηλία Ψινάκη που ανεξαρτητοποιήθηκε και άρχισε να μιλά για τις ευθύνες του δημάρχου Μαραθώνα.
Μιλώντας στη «ΒτΚ», η κ. Παππά τονίζει ότι ποτέ δεν φυγομάχησε, και με την κίνησή της αυτή ήθελε να αναλάβει τις ευθύνες της.
Τονίζει ότι η μόνη λύση για τη σωτήρια του Μαραθώνα είναι η παραίτηση Ψινάκη, ο οποίος είναι συνεχώς άφαντος.

Ήσασταν η πρώτη δημοτική σύμβουλος που βγήκατε ανοιχτά και αμφισβητήσατε τον νυν δήμαρχο, και μάλιστα δηλώσατε και την παραίτησή σας. Τι ήταν αυτό που σας έκανε το Σάββατο να προχωρήσετε σ’ αυτήν την κίνηση ανεξαρτητοποίησης;

«Ανεξαρτητοποιήθηκα από την παράταξη του δημάρχου, η οποία πρακτικά δεν υφίσταται πλέον. Διαλύεται υπό το βάρος της ευθύνης που δεν μπορούν να αναλάβουν τα μέλη της, τα οποία άσκησαν διοίκηση. Ήδη, εδώ και πολύ καιρό έχω διαχωρίσει τη θέση μου σε πολλά θέματα από αυτή την παράταξη, με χαρακτηριστικότερη κίνηση την παραίτησή μου από το συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου, από το οποίο αποχώρησα λόγω της κακής διαχείρισης που θεωρώ ότι έκανε τόσο η προηγούμενη διοίκηση υπό τον νυν αντιδήμαρχο Οικονομικών όσο και η παρούσα.
Τη δύσκολη ώρα της μάχης αρνούμαι να φυγομαχήσω. Βρίσκομαι όλες αυτές τις ημέρες στην πρώτη γραμμή, όπως μπορούν να σας διαβεβαιώσουν όλοι οι εθελοντές, προσπαθώντας να λύσω ό,τι πρόβλημα περνάει από το χέρι μου. Δυστυχώς, αυτή η προσπάθεια είναι ατομική και όχι συλλογική από όλους στη διοίκηση του δήμου.
Έως εκείνη τη στιγμή και για όλα τα τέσσερα χρόνια που συμμετέχω στο δημοτικό συμβούλιο, πίστευα ότι μια θέση μέσα στη διοικούσα παράταξη, έστω και χωρίς θέση ευθύνης που δεν είχα ποτέ, λόγω της κριτικής που ασκούσα, μπορούσε να μου δώσει τη δυνατότητα να επιλύω προβλήματα, να δουλεύω και να προσφέρω στον τόπο μου όσο μπορώ, αλλά και να ελέγχω εκ των έσω τα πεπραγμένα της διοίκησης. Αυτή η αφελής πίστη διαψεύστηκε οικτρά από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Αυτός ήταν και ο λόγος που ανεξαρτητοποιήθηκα και επίσημα από την παράταξη του δημάρχου. Αναλαμβάνω το μερίδιο ευθύνης για αυτή μου την αφέλεια, όμως σίγουρα υπάρχουν πολύ πιο βαριές ευθύνες να καταλογιστούν, ευθύνες που μπορεί να είναι ακόμα και ποινικές, και η Δικαιοσύνη οφείλει να τις αναζητήσει. Εγώ από την πλευρά μου και μέσω της επαγγελματικής μου ιδιότητας, θα συμβάλλω όσο περισσότερο μπορώ σε αυτό».

Μετά ακολούθησε μπαράζ παραιτήσεων, και μάλιστα όλοι χρησιμοποιούν σκληρούς χαρακτηρισμούς (ανεπιθύμητος, ανίκανος και άκρως επικίνδυνος) για το δήμαρχο Μαραθώνα. Αν παραιτηθεί ο κ. Ψινάκης, όπως του ζητάνε, τι θα αλλάξει στο Δήμο Μαραθώνα;

«Δυστυχώς, πλέον το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να λειτουργήσει με επικεφαλής τον κ. Ψινάκη. Είναι χαρακτηριστικό το τι συνέβη στο τελευταίο έκτακτο συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη, όπου το κλίμα δυναμιτίστηκε από την απουσία του. Ούτε και η παρουσία του, όμως, σε αυτό θα βοηθούσε τα πράγματα, εφόσον, πλέον, έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας του συμβουλίου. Σκεφτείτε ότι από τις δικές του ενέργειες, πολύ πριν την καταστροφή, η παράταξή του έχει ήδη χάσει πέντε από τα είκοσι μέλη της. Η μόνη λύση είναι η παραίτησή του και η αντικατάστασή του με κάποιο πρόσωπο που να εμπιστεύεται η πλειοψηφία του συμβουλίου, ώστε να μπορέσουμε να δουλέψουμε όλοι μαζί συντεταγμένα και να περισώσουμε τη δύσκολη κατάσταση».

Ο κ. Ψινάκης λέει σε δηλώσεις του πως την ημέρα της πυρκαγιάς ήταν στο δήμο, και επικοινωνούσε με τους αρμόδιους. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι ήταν μπλοκαρισμένος και δεν μπορούσε να φτάσει στο Μάτι. Ισχύουν όλα αυτά;

«Ήμουν στο δήμο από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς μέχρι πολύ αργά τη νύχτα. Όλες τις ώρες που ήμουν εκεί, ο δήμαρχος απουσίαζε. Ρωτούσα συνεχώς τη γενική γραμματέα του δήμου και προσωπική συνεργάτιδα του δημάρχου πού βρίσκεται, και δε γνώριζε. Άρα, δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα πού ήταν και τι έκανε. Το σίγουρο είναι πως δε βρισκόταν στο δήμο, και, από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, ούτε στα μέτωπα της φωτιάς. Επίσης, όσο βρισκόμουν στο δήμο, δεν είδα να συγκαλείται ή να συνεδριάζει εκεί συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας του δήμου».

Μάλιστα, απειλεί ότι κάποια στιγμή θα μιλήσει, «θα τα βγάλει όλα στη φόρα», και θα αποκαλύψει τη σκευωρία σε βάρος του. Έχει φυλαγμένα για τους πολιτικούς του αντίπαλους;

«Υπό άλλες συνθήκες μια τέτοια δήλωση θα ήταν απλώς γελοία. Όταν θρηνούμε την απώλεια εκατό ανθρώπων γίνεται τουλάχιστον προσβλητική. Ο κ. Ψινάκης ακολουθεί τη μόνη τακτική που γνωρίζει καλά, αυτή της επικοινωνιακής διαχείρισης, “θολώνοντας τα νερά” με υπονοούμενα που στερούνται οποιασδήποτε βάσης, αλλά και ξεκάθαρα ψέματα. Όμως, θα πρέπει να μάθει ότι η πολιτική δεν είναι σόου να “τη βγάλεις καθαρή” με εξυπνακισμούς, όπως έχει συνηθίσει. Ας μας πει, λοιπόν, ποια “σκευωρία” εμπόδισε τον υπεύθυνο αντιδήμαρχό του να δώσει εντολή εκκένωσης της περιοχής. Τι περίμενε; Την “εντολή εκκένωσης από την Περιφέρεια”, όπως διατείνεται; Δηλαδή βλέπεις τον κίνδυνο να έρχεται και περιμένεις εντολή από άλλους για να ενεργήσεις, και μάλιστα σε ένα θέμα που ο νόμος δίνει την πρωτοβουλία στο δήμο; Αυτό ακριβώς το πρόβλημα δημιουργείται όταν σε θέσεις ευθύνης εκλέγουμε ανθρώπους άβουλους και ευθυνόφοβους. Θα έπρεπε να είχαν εκκενώσει έγκαιρα την περιοχή, ώστε οι απώλειες που θρηνούμε σήμερα, να ήταν μόνο υλικές. Εκεί έγκειται η μεγάλη ευθύνη τόσο του δημάρχου όσο και του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας».

Ένα άλλο βασικό ερώτημα που βασανίζει όλους είναι γιατί δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης στο Μάτι, ή έστω να γίνει μια προειδοποίηση των κατοίκων για τον κίνδυνο που έρχεται. Γιατί αυτό δεν έγινε;

«Είναι πράγματι ένα ερώτημα που μας βασανίζει όλους. Φαντάζομαι πιο πολύ από όλους να βασανίζει τον “υπεύθυνο” αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του δήμου μας, ο οποίος θα έπρεπε να είχε λάβει αυτή την απόφαση και να έχει προβεί στις κατάλληλες ενέργειες για την υλοποίησή της, δεδομένης της παντελούς απουσίας του δημάρχου. Εκτιμώ ότι η ζωή των χαμένων συνανθρώπων μας κρίθηκε και από αυτή την απόφαση που δεν πήρε αυτός ο άνθρωπος, κάτι που θα βαραίνει για πάντα τη συνείδησή του, αν το έχει συνειδητοποιήσει».

Σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο Μάτι και στον Μαραθώνα, υπήρχε;

«Τα σχέδια αντιμετώπισης πυρκαγιών είναι στην αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και, από όσο γνωρίζω, υπάρχει. Όμως, όπως είπα και προηγουμένως, η συγκεκριμένη φωτιά δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί από κανένα σχέδιο κατάσβεσης. Αυτό που έλειπε ήταν η πρόληψη, η έγνοια για την πυροπροστασία και το σχέδιο εκκένωσης, το οποίο είναι αρμοδιότητα του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας και το οποίο δε λειτούργησε ποτέ».

Και κάτι τελευταίο. Στο Μάτι και τον Μαραθώνα έχει πολλά αυθαίρετα; Σας ρωτώ γιατί η κυβέρνηση λέει ότι σε λίγο θα μπουν μπουλντόζες για να ανοίξουν τα ρέματα και την πρόσβαση στις παραλίες. Για τις πυρκαγιές και τα θύματα φταίνε τα αυθαίρετα;

«Στην περιοχή μας τα τελευταία είκοσι και πλέον χρόνια έχουν μετατραπεί οι πρώην παραθεριστικές κατοικίες, σε κύριες. Παλαιότερα λοιπόν, υπήρχαν πολλά αυθαίρετα, τα οποία, όμως, έχουν σε κάποιο βαθμό νομιμοποιηθεί. Ειδικά για το Μάτι, πολλά από τα κτίσματα δεν είναι αυθαίρετα, αφού κάποια στιγμή στο παρελθόν, είχαν δοθεί άδειες οικοδόμησης στην περιοχή. Όμως, σε κάθε περίπτωση, για τις πυρκαγιές δε φταίνε τα αυθαίρετα κτίσματα, αλλά η Πολιτεία, και συγκεκριμένοι λειτουργοί της, όπως περιέγραψα παραπάνω.
Βέβαια, η αυθαίρετη δόμηση μπορεί να μην ευθύνεται για τις πυρκαγιές, δημιουργεί όμως άλλα προβλήματα, όπως το ρυμοτομικό της αυθαίρετα δομημένης περιοχής για παράδειγμα. Καλλιεργεί, επίσης, ένα κλίμα παράβλεψης του νόμου και παράκαμψης του κρατικού ελέγχου, για το οποίο, όμως, φέρει μεγάλη ευθύνη η Πολιτεία, που επέτρεπε την αυθαίρετη δόμηση με συγκεκριμένες αποφάσεις αλλά και παραλείψεις της».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα