Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Η Ελλάδα της ανάπτυξης ή του περιθωρίου

Του Γιάννη Λοβέρδου

Η βαθιά κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, μια χώρα στο περιθώριο του διεθνούς ανταγωνισμού, αφού δεν παράγει υπηρεσίες και προϊόντα που μπορούν να την αναπτύξουν, αλλά έζησε επί δεκαετίες αποκλειστικά και μόνον με δανεικά, δεν περιορίσθηκε μόνο εδώ, αλλά σε συνδυασμό με τη διεθνή κρίση επέτρεψε να αναδειχθούν τα σοβαρά δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οποία παρά το γεγονός ότι προχώρησε εδώ και δέκα χρόνια στη δημιουργία της νομισματικής ενοποίησης, που εκφράζεται με το ευρώ, δεν κατόρθωσε να ξεφύγει από το περιθώριο του διεθνούς ανταγωνισμού. Σε μια εποχή κατά την οποίαν οι ανερχόμενες δυνάμεις της Ανατολής, όπως κυρίως είναι η Κίνα, η Ινδία, αλλά και η Ινδονησία, ανταγωνίζονται τον αμερικανικό κολοσσό, που παρά τα προβλήματά του γνωρίζει να προσαρμόζεται και να αναγεννάται χάρη στη δύναμη του αμερικανικού καπιταλισμού, η Ευρώπη, και μάλιστα η Ζώνη του Ευρώ, αναζητεί το βηματισμό της. Αναζητεί την κατεύθυνσή της. Και δεν τη βρίσκει. Έτσι κινδυνεύει να βρεθεί στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων και η Ελλάδα στο περιθώριο του περιθωρίου.
Η «παλιά» Ευρώπη, η Ευρώπη, που γεννήθηκε μέσα από τη Γαλλική Επανάσταση και το Διαφωτισμό και επιβίωσε δύο Παγκοσμίων Πολέμων, που δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Ένωση, περνάει στις αρχές του 21ου αιώνα βαθιά κρίση ταυτότητας, η οποία απειλεί να τη θέσει στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων και του παγκόσμιου ανταγωνισμού αν δεν βρει γρήγορα την κατεύθυνσή της και αν δεν προσαρμοσθεί στις ανάγκες της παγκοσμιοποίησης. Αντίθετα από ό,τι νομιζόταν, η διεθνής κρίση δεν ανέκοψε την παγκοσμιοποίηση. Ανέδειξε τις αδυναμίες της, αλλά και τις δυνάμεις της. Και έγινε σαφές ότι ο καπιταλισμός για ακόμα μια φορά μπορεί να αναγεννηθεί από την τέφρα του και να δημιουργήσει. Ήδη στις ΗΠΑ, με τα πολλά προβλήματα στη λειτουργία του ομοσπονδιακού κράτους, η ιδιωτική Οικονομία ανακάμπτει. Και τούτο, διότι στηρίζεται στον πρωτοφανή δυναμισμό που προκαλεί η αδιαμφισβήτητη ισχύς τους στην Τεχνολογία, στην Καινοτομία, στην Έρευνα και στην Εκπαίδευση.
Αυτός είναι ο λόγος που η Ευρώπη συμπιέζεται. Οι περισσότερες χώρες, ιδίως τα νέα μέλη της, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Ακόμα και η Γερμανία, που αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές δυνάμεις του κόσμου, κινδυνεύει να συμπαρασυρθεί από τα εσωτερικά της προβλήματα, αλλά και από την ανάγκη να στηρίξει χώρες, όπως η Ελλάδα, που παραπαίουν και κινδυνεύουν με κατάρρευση. Ακόμα και η Γαλλία, που θεωρείται ως η δεύτερη ισχυρή δύναμη της Ευρώπης, δείχνει αδυναμίες ουσιαστικές. Η παραγωγικότητά της υποχωρεί. Και, το χειρότερο, υποχωρεί η δυνατότητά της να δημιουργήσει στους κλάδους εκείνους που έχουν αξία. Όπως είναι η Τεχνολογία και η Έρευνα.
Το πρόβλημα, όμως, και της ελληνικής αλλά και των άλλων κοινωνιών της παλαιάς Ευρώπης είναι πρωτίστως πρόβλημα πολιτών. Που έχουν συνηθίσει, που έχουν προσαρμοσθεί σε κοινωνικά πρότυπα και τρόπους διαβίωσης, που πλέον δεν μπορούν να ισχύσουν. Χρειάζεται μια μεγάλη εσωτερική, φιλελεύθερη επανάσταση στις χώρες αυτές, που κάποτε γέννησαν τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό και τη σύγχρονη εποχή. Μπορούν να το πράξουν, άραγε, σήμερα; Ίσως ναι. Αλλά, πάντως, μόνον αν ξεπεράσουν, και αν ξεπεράσουμε, τις αγκυλώσεις και τις παρωχημένες νοοτροπίες, που μας κατατρύχουν συλλογικά.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα