Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Η εταιρία-κόσμημα παρουσιάζει «ρωγμές»!

Μόλις πριν από 3 μήνες, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Folli Follie Group Τζώρτζης Κουτσολιούτσος βραβευόταν ως «Retail Manager 2017» εισπράττοντας το χειροκρότημα και το θαυμασμό εκατοντάδων επενδυτών, συνεργατών, ανταγωνιστών, και επενδυτών.
Μόλις πριν από 3 χρόνια, το παγκοσμίου φήμης πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg είχε βραβεύσει τον 71χρονο, τότε, πατέρα του Τζώρτζη, τον κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσο, με τον τίτλο «αναδυόμενος δισεκατομμυριούχος». Το Bloomberg συμπεριέλαβε τον ιδρυτή της αυτοκρατορίας Folli Follie στο σχετικό δυναμικό δείκτη που καταρτίζει. Ο αυτοδημιούργητος μεγιστάνας από τη Λαμία, είχε φτάσει στην κορυφή.
Όλα αυτά, ωστόσο, σήμερα, αποτελούν μακρινό, ίσως και οδυνηρό, παρελθόν. Ένα μικρό κερδοσκοπικό hedge fund, ένας Ισραηλίτης που διαχειρίζεται μόλις 50 εκατ. δολάρια, με 12 άτομα προσωπικό, στριμωγμένα σ’ ένα μικρό γραφείο της Λεωφόρου Μάντισον στη Νέα Υόρκη, κατάφερε –με μία έκθεσή του– να γκρεμίσει τον επιχειρηματικό κολοσσό του 1 δισ. ευρώ και να συγκλονίσει ολόκληρη τη χρηματιστηριακή αγορά που αξίζει πάνω από 50 δισ. ευρώ.
Το επιθετικό κερδοσκοπικό fund Quintessential Capital Management είχε επενδύσει από το 2010 ένα μικρό –σχετικά με το συνολικό μέγεθος της Folli Follie– ποσό αγοράζοντας μετοχές της ελληνικής πολυεθνικής.
Ξαφνικά, πριν από μία εβδομάδα, δόθηκε στη δημοσιότητα μια αποκαλυπτική έκθεση του –αμερικανικού, ισραηλινής ιδιοκτησίας– hedge fund που καταλογίζει όργια κακοδιαχείρισης και παραπληροφόρησης στη διοίκηση της Folli Follie, και συνεχίζει με έντεχνες διαρροές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εκθέτει στοιχεία που προσπαθούν να «ερμηνεύσουν τα ανεξήγητα»:
πώς δηλαδή η ελληνική πολυεθνική εταιρία καταφέρνει να παρουσιάζει θεαματική αύξηση πωλήσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, και ταυτόχρονα οι ισολογισμοί της να εμφανίζουν αρνητικές ταμειακές ροές και δραματική αύξηση του τραπεζικού δανεισμού της;
Η καταστροφική για τη φήμη της Folli Follie έκθεση του Quintessential Capital Management χρησιμοποιεί αρκετά στοιχεία πραγματικότητας, τα οποία δημιουργούν εύλογα ερωτήματα, με πρώτο και κυρίαρχο πώς μια πολυεθνική εταιρία με τζίρο 1 δισ. δολάρια παγκοσμίως, δεν χρησιμοποιεί μία από τις εγνωσμένου κύρους και αποδοχής 4 ελεγκτικές εταιρίες (τις περιβόητες Big Four), αλλά μία άγνωστη κινεζική εταιρία, την Ecovis, η οποία «ενδέχεται να μην είναι επαρκής για να πραγματοποιήσει ελέγχους τέτοιου μεγέθους».
Είναι, επίσης, γεγονός ότι στην τελευταία τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος δεν κατάφερε να δώσει απαντήσεις σε δεκάδες ερωτήματα, ξεκινώντας από την ανύπαρκτη μερισματική πολιτική.
Από το 2009 μέχρι το 2017, ο Όμιλος Folli Follie κατέγραψε καθαρά κέρδη της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ.
Σε όλο αυτό το διάστημα ο όμιλος δεν διένειμε μέρισμα στους μετόχους του, παρά μόνον επέστρεψε κεφάλαιο της τάξης των 80 εκατ. ευρώ, το 2010, το 2014 και το 2015. Ούτε φέτος τα Folli Follie θα διανείμουν μέρισμα, αφού η μητρική εταιρία εμφανίζει ζημιές –για μία ακόμη χρονιά–, προφανώς για να αποφύγει τη βαριά φορολογία που επιβάλλεται στη χώρα μας.

Δεν ήταν πάντα έτσι

Ο κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του Καίτη γνωρίστηκαν ως φοιτητές στην Ιταλία. Ζούσαν μια καλή ζωή, αποφάσισαν, όμως, να μετατρέψουν το χόμπι τους σε βιομηχανία.
Η ιδέα ήταν σχετικά απλή: ανάμεσα στα πανάκριβα κοσμήματα που πωλούνται στις λαμπερές λεωφόρους των πρωτευουσών και στα φθηνά ψεύτικα κοσμήματα που αγοράζει ο φτωχός νεαρόκοσμος υπάρχει ένα μεγάλο κενό που θα μπορούσαν να καλύψουν τα κοσμήματα Folli Follie, που προσέφεραν «προσιτή πολυτέλεια» και «καλό γούστο».
Αντί για λευκόχρυσο, χρησιμοποιούσαν το αξιοπρεπές ασήμι. Αντί για αντιγραφές των καταστημάτων λαϊκής τέχνης, προσέφεραν κοσμήματα με σύγχρονο και «ευρωπαϊκό» σχεδιασμό. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος αγαπούσε τα ρολόγια. Δημιούργησε καταπληκτικές συλλογές καλοσχεδιασμένων, αξιόπιστων ρολογιών που κοσμούσαν τον καρπό κάθε καλοντυμένου άντρα ή γυναίκας χωρίς να κοστίζουν μια περιουσία.
Άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα –που αλλού;– στο Κολωνάκι. Γνώρισαν ραγδαία επιτυχία. Δημιούργησαν αλυσίδα καταστημάτων. Φυσικά μπήκαν στο Χρηματιστήριο και πάτησαν πάνω στην τρέλα της εποχής.
Όταν όλοι οι εισηγμένοι επιχειρηματίες πήγαιναν να κατακτήσουν τα Βαλκάνια, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος σχεδίαζε να κατακτήσει την Κίνα και την Ασία.
Πουλούσαν παντού. Κοσμήματα, ρολόγια, αλλά και αξεσουάρ μόδας, όπως τσάντες και άλλα δερμάτινα είδη. Στη διοίκηση της εταιρίας εισήλθε σταδιακά και ο γιος του ζευγαριού, Τζώρτζης, σημερινός διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ομίλου.
Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος εγκαταστάθηκε στην Ιαπωνία, προκειμένου να δοκιμάσει τη δυναμική της φίρμας του. Επεκτάθηκε στην Κίνα. Τόλμησε να πουλήσει στη Νέα Υόρκη.
Πριν από ένα χρόνο, πούλησε ένα μικρό κομμάτι (μόλις 1,7%) της επιχείρησης σε κάποιους ξένους θεσμικούς επενδυτές και εισέπραξε 23 εκατ. ευρώ.
Η τιμή, τότε, ήταν τριπλάσια από την τιμή που αξίζει σήμερα στο Χρηματιστήριο, και γι’ αυτή την κατρακύλα ευθύνεται μόνον αυτό το μικρό κερδοσκοπικό hedge fund που επενδύει στην ανάπτυξη, αλλά κερδίζει από την καταστροφή.
Το Quintessential Capital Management έκανε έρευνα. Έψαξε και δημοσιοποίησε τα ευρήματά του. Ισχυρίζεται ότι «το δίκτυο των σημείων πώλησης εμφανίζεται σημαντικά μικρότερο του δηλωθέντος». Σε αντίθεση με τα 630 σημεία που αναφέρονται στην οικονομική έκθεση του 2016, βρήκαμε αποδείξεις μόνο για 289 σε λειτουργία σημεία πώλησης».
Το QCM αποκάλυψε πως αρκετά σημεία πώλησης της Folli Follie σε κομβικά σημεία, όπως στη Νέα Υόρκη και το Τόκιο, είναι πλέον κλειστά.
Η χρηματοοικονομική ανάλυση του QCM αναδεικνύει το γεγονός πως «τα επίσημα στοιχεία της Folli Follie δείχνουν αυξανόμενα έσοδα και κέρδη, αλλά συνεχείς αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων εξηγείται από το μεγάλο και αυξανόμενο κεφάλαιο κίνησης στις ασιατικές θυγατρικές. Το ύψος των λογιστικών απαιτήσεων και αποθεμάτων των ασιατικών θυγατρικών εμφανίζεται δυσανάλογα μεγάλο συγκριτικά με τις αντίστοιχες εταιρίες».
Το QCM εκτιμά πως οι πωλήσεις της FF Group στην Ασία και την Κίνα δεν μπορεί να φτάνουν το 1 δισ. δολάρια που δηλώνει η διοίκηση, αφού κατά τη δική του έρευνα μόνον 2 θυγατρικές λειτουργούν με σημαντικά μεγέθη, η Fu Li Fu Lei και η Bin Lian Yun, οι οποίες διαθέτουν μόλις 50 σημεία πώλησης και παράγουν τζίρο της τάξης των 40 εκατ. δολαρίων.
Η υπόθεση, πλέον, βρίσκεται στα δικαστήρια. Προφανώς θα γίνουν έλεγχοι, μετρήσεις, θα υπάρξουν αντιδικίες. Μέσα στις δύο πρώτες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις, η μετοχή της Folli Follie έχασε μισό δισεκατομμύριο από την αξία της.
Όταν κάποιοι επενδυτές χάνουν λεφτά στο Χρηματιστήριο, η ζωή συνεχίζεται.
Όταν κάποιοι επενδυτές χάνουν μισό δισ. ευρώ μέσα σε 2 ημέρες, ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ, τότε υπάρχει ένα μεγάλο χρηματιστηριακό σκάνδαλο.
ΑΝ τελικά αποδειχθεί ότι το Quintessential Capital Management ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ πίεσε τη μετοχή, γιατί είχε δίκιο στις αλλεπάλληλες αναλύσεις του, τότε υπάρχει ένα τεράστιο θεσμικό σκάνδαλο.
Οι θεσμοί της χρηματιστηριακής αγοράς, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά κύριο λόγο και η ΕΧΑΕ κατά δεύτερο, είναι υποχρεωμένες να διασφαλίζουν την αξιοπιστία των ενημερωτικών δελτίων και των λογιστικών καταστάσεων πάνω στις οποίες στηρίζονται όχι μόνον οι μικροεπενδυτές, αλλά και οι επαγγελματίες της αγοράς.
Ο τυφώνας Folli Follie παρέσυρε στο πέρασμά του πολλές «βαριές» μετοχές του Χρηματιστηρίου και μόλυνε με τον ιό της αναξιοπιστίας τους μέχρι χθες ισχυρούς και εξωστρεφείς επιχειρηματικούς ομίλους που προσπαθούν απεγνωσμένα να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση