Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Η κοροϊδία των εργαζομένων συνεχίζεται

Από την αρχή της κρίσης τα νοικοκυριά έχασαν 1 στα 3 ευρώ που διέθεταν και στα 2 που τους απέμειναν, απλώνει ασύστολα το χέρι η Εφορία και η ακρίβεια. Παράλληλα, η μερική απασχόληση και η υποαμοιβή είναι ο κανόνας στην αγορά εργασίας. Αυτά ως προς την απασχόληση και τους εν ενεργεία μισθωτούς, κυρίως του ιδιωτικού τομέα. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού στράγγισε οικονομικά τους συνταξιούχους (κατάργηση του ΕΚΑΣ, 6% υπέρ Υγείας, μείωση των επικουρικών, μειωμένες συντάξεις λόγω Νόμου Κατρούγκαλου, αύξηση ΦΠΑ, γιγάντωση του Ειδικού Φόρου καυσίμων κ.ά.) προσφέρει τώρα (μεθαύριο Δευτέρα 20/5) τα… οδοιπορικά για την κάλπη της 26ης Μαΐου. Ούτε 13η σύνταξη σε μια τέτοια περίπτωση θα καταβαλλόταν τον Δεκέμβριο ούτε σταθερή παροχή θα δινόταν τέλη Μαΐου μαζί με τις συντάξεις Ιουνίου. Πρόκειται για εφάπαξ κοροϊδία (βλέπε άλλες στήλες). Εξετάζοντας τις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα το 2018 (Ιούνιος) με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, στο σύνολο των 2.396.602 εργαζομένων οι μέσες τακτικές αποδοχές ανέρχονται σε 898,59 ευρώ. Ειδικότερα, το 29% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (696.825 άτομα) είχε σχέση μερικής απασχόλησης με μέσο μισθό 375,53 ευρώ, ενώ το 71% (1.702.675 άτομα) είχε σχέση πλήρους απασχόλησης με μέσο μισθό 1.111,09 ευρώ. Αντίστοιχα, το μέσο ημερομίσθιο τακτικών αποδοχών ανήλθε σε 42,89 ευρώ για το σύνολο των εργαζομένων, σε 23,18 ευρώ για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης και σε 48,61% για τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης. Με άλλα λόγια, ένας εργαζόμενος μερικής απασχόλησης αμείβεται με λιγότερο από το μισό ανά ώρα εργασίας σε σχέση με έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης. Συγκρίνοντας τα στοιχεία των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ανάμεσα στα έτη 2018 και 2010, γίνεται εμφανές το μέγεθος της προσαρμογής των αμοιβών. Πιο συγκεκριμένα, κατά το 2010 οι μέσες μηνιαίες τακτικές αποδοχές ανέρχονταν σε 1.247 ευρώ, υποδεικνύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ότι οι μειώσεις στους μισθούς ξεπερνούν το 28%.

Πώς θα εφαρμοστεί η 4ήμερη εβδομάδα

Ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας, τις βάρδιες και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, ο κλασικός τρόπος είναι το ημερήσιο 8ωρο, το εβδομαδιαίο 40ωρο και το 5νθήμερο. Αυτό, μαζί με την ετήσια άδεια και τις επίσημες αργίες οδηγεί σε απασχόληση περίπου 1.750 ωρών το χρόνο (ή σχεδόν 220 ημέρες το χρόνο εάν εξαιρέσουμε 104 Σαββατοκύριακα, 22 ημέρες άδειας και περίπου 10 ημέρες αργίας). Στις περιπτώσεις που η επιχείρηση, εκμετάλλευση ή υπηρεσία εργάζεται σε 7ήμερη βάση, αυτό σημαίνει ότι οι ανάγκες είτε καλύπτονται με τη λεγόμενη 4η βάρδια ή με κυλιόμενες υπηρεσίες και τη χορήγηση ρεπό μέσα στην εβδομάδα (μία εργάσιμη μέρα). Η λεγόμενη τέταρτη βάρδια, ουσιαστικά είναι συν δύο βάρδιες οι οποίες απασχολούνται ανά 12ωρο τα Σαββατοκύριακα. Έτσι, έχουμε τρεις 8ωρες βάρδιες για την 24ωρη λειτουργία μιας επιχείρησης τις πέντε εργάσιμες ημέρες την εβδομάδα και μία βάρδια για τα Σαββατοκύριακα, ανά 12 ώρες εργασίας και τις δύο ημέρες. Είναι προφανές ότι για την 4η βάρδια του Σαββατοκύριακου ισχύει η 24ωρη εβδομάδα εργασίας, αλλά δεν λαμβάνουν προσαυξήσεις για την κυριακάτική εργασία.  Στην προκειμένη περίπτωση, η συλλογική σύμβαση που υπογράφτηκε στην «Παπαστράτος» μεταξύ της επιχείρησης και του οικείου σωματείου εργαζομένων προβλέπει: ➊ 4ήμερη απασχόληση. ➋ Ακολουθεί διήμερη ανάπαυση. ➌ Η 4ήμερη εργασία επανέρχεται, κάτι που σημαίνει ότι συχνά προκύπτει εργασία και Σάββατο ή Κυριακή, και μία φορά την εβδομάδα, εργασία και το Σάββατο και την Κυριακή. Δηλαδή, εάν η 4ήμερη εργασία ξεκινά τη Δευτέρα, ολοκληρώνεται την Πέμπτη, ακολουθεί ένα 48ωρο ανάπαυσης, και την Κυριακή ο εργαζόμενος επανέρχεται στη θέση του προκειμένου να δουλέψει μέχρι την Τετάρτη. ➍ Με αυτήν την κυλιόμενη βάρδια οι εργαζόμενοι κάθονται 18 ημέρες περισσότερες το χρόνο (ρεπό). Γι’ αυτό και είχε την αποδοχή των εργαζομένων της επιχείρησης.

Κατηγορεί τη Ν.Δ., ενώ το εφαρμόζει η κυβέρνησή του

Η κυβέρνηση «μειώνει» την ανεργία μοιράζοντας 4ωρο στους ανέργους στη θέση της πλήρους απασχόλησης και του 8ώρου, ενώ «προειδοποιεί» ότι έρχεται η καταστροφή από τη συνεχή και επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων. Αλλά, συνεχής (δηλαδή 7ήμερη) λειτουργία σημαίνει ότι μια εταιρία έχει παραγγελίες, ότι έχει παραγωγή, ότι σφύζει από οικονομική ζωή. Την οποία δεν προλαβαίνει να τη διεκπεραιώσει εντός του 5νθημέρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά προειδοποιεί: κίνδυνος, έρχονται και νέες παραγγελίες… Το 2018 στον ιδιωτικό τομέα 571.000 άτομα αμείβονταν με μισθό κάτω των 500 ευρώ (ενώ 251.000 εξ αυτών αμείβονταν με μισθό κάτω των 250 ευρώ). Αυτοί οι απασχολούμενοι εργάζονται με παρτ τάιμ. Με μερική απασχόληση (4-6 ώρες την ημέρα) ή με διαλείπουσα εργασία (2-3 φορές την εβδομάδα). Γι’ αυτό και με την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού (650 ευρώ μεικτά από 1/2/2019), αυτές οι αμοιβές, αν και επηρεάστηκαν οριακά, δεν ξέφυγαν από το όριο της φτώχειας. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το 56% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται κάθε χρόνο, αφορούν σε θέσεις μερικής και επισφαλούς απασχόλησης. Με αυτόν τον τρόπο και μοιράζοντας μια πλήρη θέση απασχόλησης σε δύο απασχολούμενους, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μειώθηκε η ανεργία. Η αλήθεια είναι ότι μειώθηκαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι, ότι στατιστικά οι λίστες του ΟΑΕΔ έχουν λιγότερα άτομα εγγεγραμμένους, αλλά ο συνολικός όγκος της απασχόλησης (40 ώρες την εβδομάδα επί τον αριθμό των εργαζομένων) δεν αυξήθηκε. Εάν δεν μειώθηκε κι όλας… Με αφορμή, ωστόσο, την αναφορά του προέδρου της Ν.Δ. κ. Μητσοτάκη για την 7ήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με συλλογική σύμβαση εργασίας, όπως στην περίπτωση της εταιρίας «Παπαστράτος», ο πρωθυπουργός επιχείρησε τη δημιουργία σκόπιμης σύγχυσης μιλώντας γα 7ήμερη εργασία. Καίτοι στη συγκεκριμένη εταιρία γίνεται σεβαστό το 8ωρο, η 48ωρη συνεχής ανάπαυση του εργαζομένου και οι απασχολούμενοι λαμβάνουν 18 ημέρες περισσότερη άδεια το χρόνο. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι ο τρόπος οργάνωσης του χρόνου εργασίας είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαδικασιών, ψηφίστηκε από τους εργαζομένους και τους προσφέρει περισσότερες ημέρες διακοπών. Βεβαίως, μια τέτοια συλλογική ρύθμιση δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα