Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Η Καβάλα αποχαιρέτησε τον Προκόπιο

Απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών και ύστερα από 41 χρόνια επισκοπικής ποιμαντορίας ο μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος Τσακουμάκας. Ο άγιος Καβάλας υπήρξε τα τελευταία χρόνια μια ώριμη και συνετή φωνή στην Ιεραρχία και ο βαθμός επιρροής του μεγάλωνε με την πάροδο των ετών. Η «σύμφωνη γνώμη» του («ευλογία») για την εκλογή ενός νέου μητροπολίτη ήταν απαραίτητη. Τοποτηρητής στη χηρεύουσα Μητρόπολη ορίστηκε άμεσα ο πλησιέστερος και αρχαιότερος μητροπολίτης, ήτοι ο Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων Καλαφάτης. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΒτΚ», ο διάδοχός του θα εκλεγεί στη μεγάλη Ιεραρχία του προσεχούς Οκτωβρίου, στην οποία θα εκλεγεί και ο νέος μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων.
Ήταν ένας εκ των τριών αρχαιοτέρων σε πρεσβεία χειροτονίας μητροπολίτης, καθώς είχε εκλεγεί στη διάρκεια της δικτατορίας. Μετά το θάνατό του, στην κορυφή της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος απέμεινε ο 89ετής Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ Ρόρης, που εξελέγη μητροπολίτης από την αριστίνδην Σύνοδο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Κοτσώνη (1968) και ο 83ετής Θεσσαλονίκης Άνθιμος Ρούσσας που εξελέγη λίγες ημέρες πριν από τη Μεταπολίτευση του 1974, επί αρχιεπισκοπίας Σεραφείμ Τίκα.
Ο μακαριστός μητροπολίτης Προκόπιος αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια. Υπέστη, ωστόσο, καρδιακή ανακοπή την ώρα που κολυμπούσε στις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις Καβάλας και βρέθηκε πνιγμένος από τον διάκο του που έσπευσε να τον συναντήσει για το μεσημεριανό φαγητό. Στην κηδεία και την ταφή του προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Λιάπης.

 

Η βιογραφία του Κ. Μήτση