Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Η καθαρή έξοδος έμεινε στα… λατινικά! – του Χρ. Κώνστα

Χρήσιμα διδάγματα αντλεί –επιτέλους– η ελληνική πολιτική ηγεσία από τα παθήματα των Ιταλών συναδέλφων της.
Για μια Οικονομία σαν την ιταλική, που είναι υποχρεωμένη να δανείζεται 2 δισ. ευρώ κάθε εργάσιμη μέρα του χρόνου, το έλλειμμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης στην πολιτική είναι μια πολύ ακριβή πολυτέλεια. Για εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ιταλία, το τεράστιο κρατικό Χρέος των 2,3 τρισ. ευρώ θεωρείται ασφαλής επένδυση και αποταμίευση, αφού τα 3/4 του Χρέους βρίσκονται σε ιταλικά χαρτοφυλάκια.
Ξαφνικά, στα χρηματιστήρια του πλανήτη οι όροι «Quitaly» ή «Italexit» γκρέμισαν τις ευρωπαϊκές αξίες, είτε πρόκειται για μετοχές είτε για ομόλογα ή άλλα αξιόγραφα. Το ευρώ κατέρρευσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 200 ημερών, στο 1,1510 με το δολάριο, ισοτιμία που είχε ξαναδεί τον Νοέμβριο του 2017, ενώ μόλις τον Ιανουάριο του 2018 είχε κατακτήσει τα υψίπεδα του 1,25 δολαρίων.
Για μία ακόμη φορά οι αγορές υποφέρουν από ξαφνική έλλειψη ρευστότητας, η οποία προκαλείται από απροσδόκητες και απροσδιόριστες πολιτικές εξελίξεις.
Γι’ αυτό, οι διαχειριστές κεφαλαίων είτε προτιμούν την αποχή είτε επιλέγουν τη γνωστή ασφαλή οδό της τοποθέτησης κεφαλαίων σε γερμανικά ή αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Συνήθως σε περιόδους αναταραχής και υψηλού κινδύνου οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο στο χρυσό ή στα εμπορεύματα (commodities), όπως το πετρέλαιο. Στη συγκεκριμένη συγκυρία, ωστόσο, ούτε το χρυσάφι (1,288 δολάρια η ουγγιά) ούτε η «μαύρη» εκδοχή του (67 δολάρια το βαρέλι) προσελκύουν επενδυτικά κεφάλαια.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Ελλάδα ψάχνει «παράθυρο ευκαιρίας» για να εκδώσει ένα μικρό ομόλογο που να πιστοποιεί ότι έχει βρει το δρόμο της προς τις αγορές. Οι αγορές, όμως, είναι ακόμη μακριά…

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα