Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Γιώργος Γεωργαντάς: «Γελοιοποιήθηκε ο Πολάκης για το ΚΕΕΛΠΝΟ»

Ο βουλευτής Ν. Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας και τομέαρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργος Γεωργαντάς, που ήταν αυτός που ανάγκασε τον κ. Πολάκη να αναθεωρήσει το έλλειμμα στο ΚΕΕΛΠΝΟ κατά 90.000.000 ευρώ, από το αρχικό που είχε κοινοποιήσει, επισημαίνει στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ», ότι πρέπει «η Επιτροπή να ζητήσει άμεσα τη συνδρομή ενός αξιόπιστου εξωτερικού φορέα για τη διερεύνηση των οικονομικών στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ, για να μη δούμε άλλες φορές λογαριασμούς του ποδαριού». Επίσης, αναφερόμενος στις επιλογές διευθυντών, γενικών διευθυντών, αλλά και διοικητικών γραμματέων, καταγγέλλει ότι «γίνονται με απαραίτητο προσόν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝ.ΕΛ.», και ότι τα κυβερνητικά στελέχη «θεωρούν το κράτος ως κομματικό τους φέουδο. Η παρούσα κυβέρνηση έχει διπλασιάσει σχεδόν τις Γραμματείες και τις διοικητικές δομές, με μοναδικό σκοπό να τακτοποιήσει όσους περισσότερους κομματικούς της φίλους μπορεί».

Ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας, κύριε Γεωργαντά, με την τελευταία συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, όπου ο κ. Πολάκης επέμενε στην ύπαρξη μεγάλου οικονομικού ελλείμματος. Ποια η θέση σας για αυτό;

«Η παρουσία του κ. Πολάκη στην τελευταία συνεδρίαση κινήθηκε στα όρια της γελoιοποίησης της διαδικασίας ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής. Δεν ήταν μόνο το γνωστό ύφος του κ. Πολάκη, αλλά και τα έωλα επιχειρήματά του που κατέρρευσαν με τις ερωτήσεις μου και τον υποχρέωσαν να αναθεωρήσει το έλλειμμα κατά 90.000.000 ευρώ μέσα σε δέκα λεπτά. Ένας υπουργός που έχει τρία χρόνια την ευθύνη του ΚΕΕΛΠΝΟ έρχεται και με έναν τρόπο ανεύθυνο ξεστομίζει κατηγορίες που δεν μπορεί να τεκμηριώσει. Είναι αναγκαίο η επιτροπή να ζητήσει άμεσα τη συνδρομή ενός αξιόπιστου εξωτερικού φορέα για τη διερεύνηση των οικονομικών στοιχείων του ΚΕΕΛΠΝΟ, για να μη δούμε άλλες φορές λογαριασμούς του ποδαριού».

Στο ζήτημα της Novartis, τελικά η Προκαταρκτική Επιτροπή απέτυχε, και ποιος ευθύνεται για αυτό;

«Η Προκαταρκτική ξεκίνησε με μια πρόταση η οποία υπέκρυπτε την πρόθεση της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες. Ειδικότερα, η πλειοψηφία μόνη της και αυθαίρετα θεώρησε παραγεγραμμένο το αδίκημα της απιστίας, προφανώς για να προστατεύσει τον υπουργό Κουρουμπλή, και ταυτόχρονα αποφάνθηκε επί του αδικήματος της “νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες”, αν και δεν υπήρξε τέτοιο ερώτημα στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως, και μάλιστα είναι γνωστή η πάγια θέση της νομολογίας, ότι το συγκεκριμένο αδίκημα ανήκει στην αρμοδιότητα της τακτικής Δικαιοσύνης και μπορεί να διερευνάται από αυτήν.
Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης κατέδειξαν ότι ο μοναδικός στόχος της ήταν η σπίλωση των πολιτικών της αντιπάλων, και μάλιστα χωρίς να μπορούν να υπερασπιστούν ουσιαστικά τον εαυτό τους, όπως πρέπει να συμβαίνει σε ένα κράτος δικαίου.
Νομίζω ότι η εξέλιξη της υπόθεσης αυτής θα ζημιώσει, τελικώς, αυτούς που εμπνεύστηκαν τη μεθόδευσή της. Η κοινωνία τώρα που καταλάγιασε ο πρώτος θόρυβος εκφράζει ένα επιτακτικό αίτημα για την ουσιαστική διερεύνηση συνολικά της υπόθεσης. Η Νέα Δημοκρατία το αίτημα αυτό θα το στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις, πλην όμως η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμβάλει σε αυτό, και επικαλείται διάφορα τερτίπια. Εάν η πλειοψηφία δεν αλλάξει τη στάση της είναι βέβαιο ότι θα κατηγορηθεί από τους πολίτες για απλή εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Η Ν.Δ. κατηγορεί την κυβέρνηση για «άλωση του κράτους», με την κομματικοποίηση της Δημόσιας Δοίκησης. Σε ποια στοιχεία στηρίζετε αυτή την καταγγελία;

«Η κατάσταση στη Δημόσια Διοίκηση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η κυβέρνηση προβαίνει σε χιλιάδες παράτυπους διορισμούς και μονιμοποιήσεις από το “παράθυρο”, ιδρύοντας παράλληλα αχρείαστους Οργανισμούς για να βολέψει κομματικούς συγγενείς και φίλους. Το ΑΣΕΠ για πρώτη φορά χειραγωγείται, ενώ η αξιολόγηση έχει “παγώσει”. Δεν κάνει, όμως μόνον αυτό η κυβέρνηση. Με τις πρόσφατες φωτογραφικές προκηρύξεις για τοποθετήσεις συγκεκριμένων προσώπων σε θέσεις γραμματέων στα υπουργεία, επιχειρεί να ελέγξει τον κρατικό μηχανισμό και μετά την απομάκρυνσή της από την εξουσία.
Η διαδικασία επιλογής γραμματέων τετραετούς θητείας, όπως σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση, οδηγεί στην τακτοποίηση των κομματικών φίλων της και στη διασφάλιση της θέσης τους και μετά την πτώση της.
Ενώ ισχυρίζονται ότι επιδιώκουν την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης οι υπουργοί έχουν εκδώσει φωτογραφικές προκηρύξεις για τους διοικητικούς και τομεακούς γραμματείς, και βεβαία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ούτως η άλλως την τελική επιλογή από τους επικρατέστερους υποψηφίους την κάνει ο ίδιος ο υπουργός. Ήδη και οι Θεσμοί έχουν εντοπίσει την προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης, και η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει γνωστό, με κάθε τρόπο, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί το αποτέλεσμα της διαβλητής αυτής διαδικασίας».

Καταγγέλλετε ως ρουσφετολογική την τοποθέτηση διοικητικών και ταμειακών γραμματέων. Κάθε κυβέρνηση, όμως, όταν αναλάμβανε την εξουσία δεν τοποθετούσε δικούς της γραμματείς; Ποια η διαφορά τώρα;

«Ο νόμος 4369/2016, τον οποίο ψήφισε η κυβέρνηση και εμφάνισε ως μεγάλη μεταρρύθμιση, επιδίωκε δήθεν την πλήρη αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης. Προφανώς η κυβέρνηση εννοούσε την απόλυτη κομματικοποίηση σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης. Ποτέ στο παρελθόν δεν έχουμε δει τόσες πολλές και απροκάλυπτες τοποθετήσεις συγγενών και πολιτικών φίλων σε θέση ευθύνης.
Οι επιλογές διευθυντών, γενικών διευθυντών, αλλά και διοικητικών γραμματέων γίνονται με απαραίτητο προσόν την ιδιότητα του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝ.ΕΛ. Το πλέον ανησυχητικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα κυβερνητικά στελέχη όλη αυτή τη διαδικασία είναι ότι θεωρούν το κράτος ως κομματικό τους φέουδο. Η παρούσα κυβέρνηση έχει διπλασιάσει σχεδόν τις Γραμματείες και τις διοικητικές δομές, με μοναδικό σκοπό να τακτοποιήσει όσους περισσότερους κομματικούς της φίλους μπορεί».

Με την υπόθεση του Ιβάν Σαββίδη, αλλά και του ονοματολογικού των Σκοπίων, πιστεύετε ότι είναι ορατός ο διχασμός Βορρά – Νότου;

«Ούτε για αστείο δεν πρέπει να αναφέρεται κανείς σε ζήτημα διχασμού Βορρά – Νότου. Όλο το πολιτικό προσωπικό έχει καθήκον να αποτρέπει κάθε διχαστική ενέργεια και οι Έλληνες πρέπει να αισθανθούν ότι το κράτος είναι κοντά τους σε όποιο σημείο της χώρας και αν βρίσκονται. Όλοι οι επιχειρηματίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο και να δίνεται υποστήριξη σε κάθε υγιή επιχειρηματική προσπάθεια».

Πώς σχολιάζετε την πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Καμμένου, ότι δεν θα δεχθεί σύνθετη ονομασία με τη λέξη Μακεδονία;

«Πρόκειται για την επιτομή του πολιτικού παραλογισμού. Πώς γίνεται, άλλωστε, από τη μία να στηρίζει τον κ. Τσίπρα, που μόλις προχθές, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ευχόταν να ονομαστούν τα Σκόπια “Γκόρνα Μακεδονία”, και από την άλλη να ισχυρίζεται ότι θα εμποδίσει τη χρήση του όρου “Μακεδονία”; Ήδη, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τον όρο “Μακεδονία” και ο κ. Καμμένος όχι μόνον δεν τον αποδοκιμάζει, αλλά τον στηρίζει. Ο κ. Τσίπρας διακηρύσσει ότι εργάζεται με στόχο να ονομαστούν τα Σκόπια “Γκόρνα Μακεδονία” και ο κ. Καμμένος τον αποδοκιμάζει στηρίζοντάς τον. Στηρίζει μια κυβέρνηση που έβαλε σκοπό της να κάνει αυτό που ο ίδιος λέει ότι θα εμποδίσει! Είναι ο απόλυτος παραλογισμός, προφανώς διότι πάνω από όλα για τον κ. Καμμένο και τον κ. Τσίπρα υπάρχει μόνον η καρέκλα».

Θεωρείτε ότι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων είναι πιο κοντά σε λύση ή σε αδιέξοδο;

«Πιστέυω ότι το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο η κυβέρνηση επιμένει στη διαπραγμάτευση. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση των Σκοπίων παραμένει αμετακίνητη και πολλές φορές προκλητική σε ζητήματα τα οποία αποτελούν “κόκκινες γραμμές” για εμάς, θα έπρεπε να διατυπώσουμε την έντονη διαφωνία μας.
Αντί για αυτό, βλέπουμε το ΣΥΡΙΖΑ να επιμένει με έναν τρόπο που τουλάχιστον προβληματίζει και δημιουργεί ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού. Η επιπολαιότητα που επέδειξε πρόσφατα ο πρωθυπουργός σε σχέση με το ονοματολογικό, μας βάζει όλους σε ανησυχία.
Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει καμία μεθόδευση κόντρα στο φρόνιμα των Ελλήνων και την ιστορική πραγματικότητα».

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνεχίζουν να είναι φυλακισμένοι θεωρείτε ότι είναι όμηροι;

«Φυσικά και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία δεν μπορούν να θεωρηθούν όμηροι. Ο ανεύθυνος αυτός χαρακτηρισμός που αρχικά δόθηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας δημιουργεί πολλά προβλήματα και δυσχεραίνει την όποια προσπάθεια επιστροφής τους. Ακόμα και στο ίδιο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι δύο πολιτικοί προϊστάμενοι δεν έχουν συμφωνήσει σε έναν ενιαίο τρόπο διαχείρισης του ζητήματος. Είναι αναγκαίο οι αρμόδιοι να κινηθούν με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο και να αποφεύγουν τις άσκοπες δημόσιες τοποθετήσεις».

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα