Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Η καταστροφή έφερε εμφύλιο

Αξιωματικοί που αποστρατεύτηκαν στις κρίσεις που έγιναν στα τέλη του Ιανουαρίου, στρέφονται κατά της φυσικής ηγεσίας του Σώματος και βάλλουν κατά της κυβέρνησης. Συνάδελφοί τους που «υπερκεράστηκαν» κατά τη διαδικασία κάνουν λόγο για «μπάχαλο». Την ίδια ώρα, το ηθικό και η ψυχολογία των χαμηλόβαθμων αξιωματικών και απλών πυροσβεστών, λόγω του πρωτοφανούς «εμφυλίου» των ανώτατων κλιμακίων, βρίσκεται στο ναδίρ. Παράλληλα, μετά από μία χρονιά που οι νεκροί έφτασαν σε τριψήφιο νούμερο, καταστράφηκαν περιουσίες εκατοντάδων πολιτών και τα καμένα στρέμματα μετρούνται σε χιλιάδες, ο σχεδιασμός παραμένει ο ίδιος, λες και τα όσα ζήσαμε το περασμένο καλοκαίρι δεν έγιναν ποτέ. Η φωτιά που άναψε στις τάξεις του Πυροσβεστικού Σώματος μετά την ασύλληπτη τραγωδία στο Μάτι, ουσιαστικά αναζωπυρώθηκε τόσο με την τοποθέτηση του Βασίλη Ματθαιόπουλου στη θέση του αρχηγού της Π.Υ. όσο, κυρίως, μετά τις κρίσεις της 31ης Ιανουαρίου. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί που μετά τις αποκαλούμενες και «κρίσεις της οργής» βρέθηκαν εκτός Σώματος, έχουν προσφύγει στα δευτεροβάθμια συμβούλια και έχουν καταθέσει αιτήσεις εξαίρεσης του κ. Ματθαιόπουλου. Παράλληλα υπάρχουν συντονισμένες ενέργειες, ώστε οι όποιες αντιδράσεις να φύγουν από το στενό υπηρεσιακό επίπεδο και να μετατραπούν σε μηνυτήριες αναφορές. Οι αξιωματικοί που έχουν προσφύγει, υποστηρίζουν ότι ο νυν αρχηγός δεν έπρεπε να συμμετάσχει στη διαδικασία των κρίσεων, καθώς υπήρχαν σοβαροί λόγοι εξαίρεσής του, τους οποίους ήξερε, αλλά αγνόησε. Τονίζουν, μάλιστα, ότι αυτό συνιστά ποινικό αδίκημα. Το υπόβαθρο όλων των παραπάνω βρίσκεται στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, και κυρίως στην εν εξελίξει ποινική διερεύνηση των όσων συνέβησαν την αποφράδα 23η Ιουλίου. Ο αντιστράτηγος Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός τότε του Σώματος και τη βραδιά της τραγωδίας υπεύθυνος των επιχειρήσεων, όπως και οι αξιωματικοί που στρέφονται εναντίον του, έχουν συμμετάσχει ως μάρτυρες ή ύποπτοι στην έρευνα της Εισαγγελίας και έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Κυβερνητική ευθύνη Μάλιστα, τόσο οι προσφεύγοντες αξιωματικοί όσο και έμπειρα παραμένοντα στο Σώμα στελέχη τονίζουν ότι ευθύνη για το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις τάξεις της Πυροσβεστικής έχει η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και συνολικά η κυβέρνηση. «Δε γίνεται να μην είχαν καταλάβει ότι μετά τα όσα έγιναν στο Μάτι ο Ματθαιόπουλος θα βρισκόταν στο επίκεντρο της δικαστικής έρευνας. Επέλεξαν την παραμονή του στην ηγεσία για έναν ακόμη χρόνο, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά», λέει στην «ΒτΚ» υψηλόβαθμο στέλεχος της Π.Υ., που σημειώνει ότι όλη αυτή η κατάσταση έχει επιπτώσεις στο ηθικό του προσωπικού, αλλά υπογραμμίζει ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα αποτρέψει τους πυροσβέστες από το να ριχτούν στη μάχη με τις φλόγες για να προστατέψουν με κάθε κόστος, ζωές και περιουσίες.

«Σχέδιο συγκάλυψης»

Ενδεικτική του κλίματος είναι η επιστολή που έστειλε προς την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, και δημοσίευσε η «HuffPost Greece», ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης. Σε αυτήν, ο ε.α. στρατηγός της Πυροσβεστικής και τεχνικός σύμβουλος οικογενειών που έχασαν ανθρώπους τους στο Μάτι, καταγγέλλει προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων και συγκάλυψης ευθυνών. Ο κ. Γκουρμπάτσης υποστηρίζει ότι τα αιτήματά του στην αρμόδια Υπηρεσία του Σώματος για το Δελτίο Πυρκαγιάς παραπέμφθηκαν στο αρχηγείο, το οποίο, παρότι το συγκεκριμένο έγγραφο δεν αποτελεί στοιχείο της δικογραφίας, τα απέρριψε. Ο απόστρατος αξιωματικός τονίζει ότι αμέσως μετά την τραγωδία έχει απλωθεί ένα πέπλο προστασίας από εντεταλμένα υπηρεσιακά Όργανα προς εκείνους τους αξιωματικούς του Π.Σ. που φέρονται ότι ευθύνονται. Μάλιστα, κάνει λόγο για «τρομοκρατία», μέσω των κρίσεων και των μεταθέσεων, όσων τολμούν να μιλήσουν.

Παντελεάκος:«Έδιωξαν τους… ενοχλητικούς»

Ο εν αποστρατεία, πλέον, υποστράτηγος Φίλιππος Παντελεάκος ήταν από τους πρώτους που κινήθηκαν υπηρεσιακά, ζητώντας από το δευτεροβάθμιο συμβούλιο στο οποίο προσέφυγε κατά της απόφασης αποστρατείας του, την εξαίρεση του αρχηγού. Μιλώντας στην «ΒτΚ», ο κ. Παντελεάκος υποστήριξε ότι ο κ. Ματθαιόπουλος θα έπρεπε να εξαιρεθεί από το Συμβούλιο Κρίσεων γιατί είχε εξεταστεί ανωμοτί ως ύποπτος για την τέλεση αξιόποινων πράξεων κατά την πυρκαγιά στο Μάτι». «Από τη στιγμή που θα έκρινε αξιωματικούς που όπως και ο ίδιος είχαν κληθεί από τη Δικαιοσύνη, έπρεπε να αυτοεξαιρεθεί, για να προστατεύσει το κύρος και την αμεροληψία των συμβουλίων του Σώματος», λέει ό μέχρι τον Ιανουάριο διοικητής του Συντονιστικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας και πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τις κρίσεις του Ιανουαρίου ως συνέχεια της πολιτικής που χάραξε η κυβέρνηση από τις πρώτες ώρες της τραγωδίας στο Μάτι, και έκανε λόγο για πολιτικό παιχνίδι: «Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ήταν η συνέχεια της πολιτικής και του παιχνιδιού που παίζεται από την 23η Ιουλίου και μετά». Παράλληλα, υπογραμμίζει πως στη δική του περίπτωση, πέρα από τα όσα ο ίδιος κατέθεσε για τους χειρισμούς εκείνης της βραδιάς, ρόλο έπαιξε και η συνδικαλιστική του δράση. «Έδιωξαν από το Σώμα όλους τους “ενοχλητικούς” και όσους φώναζαν για τα κακώς κείμενα. Και άλλες φορές είχαμε σε περίοδο κρίσεων υπερβάσεις στην επετηρίδα, όμως αυτά που έγιναν τώρα, δεν έχουν ξαναγίνει. Έχουμε πολλές περιπτώσεις αξιωματικών που διοικούν αρχαιότερούς τους. Το κλίμα είναι βαρύ και φοβάμαι ότι θα έχουμε περιστατικά που οι διαταγές θα αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη».

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα