Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Η μοιρασιά για το αέριο φέρνει κινητικότητα
Οι Τούρκοι απέρριψαν την πρόταση Αναστασιάδη για το 30%

Δύο ξεχωριστά κράτη, με δικές τους ΑΟΖ και δικά τους κέρδη από τον υποθαλάσσιο πλούτο. Αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική λύση για το Κυπριακό, σύμφωνα με ξένους διπλωμάτες, οι οποίοι θεωρούν ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται αφενός να επιτρέψουν στην Κύπρο να εξορύξει τον υποθαλάσσιο πλούτο της, και αφετέρου να δεχθούν λύσεις που δεν διασφαλίζουν τα μαξιμαλιστικά αιτήματα των Τουρκοκυπρίων και της Άγκυρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταβάλει μια ύστατη προσπάθεια να πείσει τον Ταγίπ Ερντογάν ότι η επίλυση του Κυπριακού πάνω στη βάση του Διεθνούς Δικαίου θα είναι και προς το συμφέρον της Τουρκίας, η οποία θα μπορεί να μετάσχει στις συζητήσεις για τον υποθαλάσσιο πλούτο, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών -και αναβαθμισμένο εσχάτως μετά την αποπομπή Μπόλτον- Μάικ Πομπέο, στον οποίο θα θέσει όλο το πλέγμα των προβλημάτων στην περιοχή. Η Τζένη Χολ Λουτ, η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, είδε τις προσπάθειές της να αποτυγχάνουν, και φέρεται απογοητευμένη, κυρίως επειδή -όπως εξομολογούνται διπλωμάτες συνομιλητές της- δεν διαπίστωσε πραγματική πρόθεση για επίλυση από καμία πλευρά. Απλώς -σύμφωνα με την ίδιακάθε πλευρά θέλει να διασφαλίσει τα συμφέροντά της, και αυτό

δεν είναι αποδεκτό από την άλλη πλευρά… Σύμφωνα με στέλεχος της κυπριακής κυβέρνησης, ο οποίος είχε μακρά συνομιλία με Έλληνες διπλωμάτες, πριν καταλήξουν να αποδεχθούν πως δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε άλλη λύση πέρα από τη διχοτόμηση, η Κύπρος θα κάνει προτάσεις «που δύσκολα θα μπορούσε να αρνηθεί η άλλη πλευρά» στο θέμα του υποθαλάσσιου πλούτου. Και σε αυτές περιλαμβάνεται η πρόσκληση για συνεργασία σε ένα μεγάλο ποσοστό στο φυσικό αέριο. Ήδη, ο υπουργός Ενέργειας Λακοτρύπης προϊδέασε γι’ αυτή την εξέλιξη, αποκαλύπτοντας -μιλώντας στο συνέδριο του «Εκόνομιστ»- την πρόθεση της Κύπρου να μοιραστεί τον υποθαλάσσιο πλούτο με την Τουρκία. Το 30% που πρότεινε ο Νίκος Αναστασιάδης στους Τουρκοκύπριους απορρίφθηκε, αλλά είναι μια καλή βάση εκκίνησης, λένε πηγές της μεγαλονήσου. Το κακό είναι πως το πολιτικό προσωπικό της Κύπρου πολύ δύσκολα θα συμφωνήσει σε κάτι παραπάνω. Και κάπου εκεί καταλήγει σε αδιέξοδο η οποιαδήποτε σκέψη επίλυσης. Γι’ αυτό και ο Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να πιστεύει πως η λύση των δύο κρατών, έστω και υπό μορφή μιας πολύ χαλαρής συνομοσπονδίας, είναι ο μονόδρομος στον οποίο οδηγούν οι εξελίξεις. Μητσοτάκης – Ερντογάν Τη βεντάλια των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα ανοίξουν στη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στις 24 ή 25 Σεπτεμβρίου. Το Προσφυγικό, οι προκλήσεις των Τούρκων με την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, η προοπτική διαμόρφωσης ενός πλαισίου συνεργασίας για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου εντός του κάδρου της επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και της πιθανής σχέσης της Τουρκίας με την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, θα αποτελέσουν την ατζέντα της συνάντησης των δυο ηγετών.

Υπόγειες διαβουλεύσεις

Την ίδια ώρα, στο Κυπριακό, μετά την κατάρρευση της προσπάθειας της απεσταλμένης των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, παρατηρείται μια υπόγεια κινητικότητα σε καθαρά παρασκηνιακό επίπεδο, και οι δύο πλευρές ανοίγουν τα χαρτιά τους σιγά-σιγά. Οι Τούρκοι έκαναν το πρώτο βήμα με την απειλή ίδρυσης προξενείου… στην Αμμόχωστο, και του συνακόλουθου ανοίγματος της κατεχόμενης πόλης. Από την άλλη πλευρά, η Λευκωσία αντέδρασε άμεσα και απευθύνθηκε στην Ευρώπη, η οποία, όλως παραδόξως, έδειξε υψηλού επιπέδου αντανακλαστικά προειδοποιώντας την Τουρκία -μέσω Βέμπερ κατά κύριο λόγο- να μην προχωρήσει στις απειλές της. Το βασικότερο χαρτί του Ερντογάν απέναντι στην Ευρώπη είναι η κάνουλα των προσφύγων, και θα την αξιοποιήσει μέχρι κεραίας. Ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα συνέβησαν, αλλά κυρίως για τις προοπτικές που υπάρχουν μετά τις τόσες αποτυχημένες προσπάθειες.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα