Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Η χαλάρωση των capital controls δεν πείθει

Ωραίες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για περαιτέρω χαλάρωση των ελέγχων ροής κεφαλαίου. Δυστυχώς, όμως, δεν πείθονται αυτοί που θα έπρεπε να είναι ενθουσιασμένοι. Οι επιχειρήσεις της χώρας. Σε τράπεζες του εξωτερικού διατήρησαν πάνω από το 70% των ταμειακών τους διαθεσίμων το 2017 οι κερδοφόρες εισηγμένες επιχειρήσεις, καθώς το έλλειμμα εμπιστοσύνης παραμένει και διευρύνεται απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., με αποκορύφωμα, βέβαια, τον εφιάλτη ρευστότητας που βίωσε ο επιχειρηματικός κόσμος στις 28 Ιουνίου 2015 με την επιβολή των capital controls, και ενώ σε 38 ημερολογιακές ημέρες από σήμερα, συμπληρώνεται ακριβώς μία τριετία. Από το σύνολο των 10,358 δισ. ευρώ που ήταν τα ταμειακά διαθέσιμα για τις 191 εισηγμένες, σχεδόν τα 7,5 δισ. ευρώ είναι τοποθετημένα σε τράπεζες του εξωτερικού. Το 2016 το σύνολο των ταμειακών διαθεσίμων ανήλθε σε 9,64 δισ. ευρώ, το 2015 τη χρονιά που ξεκίνησαν τα capital controls έφθασαν τα 10,588 δισ. ευρώ, και το 2014 είχαν διαμορφωθεί σε 10,89 δισ. ευρώ. Η ανησυχία των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες με τη νέα, κατακόρυφη άνοδο του επιτοκίου δανεισμού της χώρας…

Προτιμούν να χάσουν ακίνητο παρά να πληρώσουν

Οι υπερχρεωμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις προτιμούν να χάσουν το ακίνητο που έχουν υποθηκεύσει στην τράπεζα παρά να πληρώσουν τα «κόκκινα» δάνειά του. Μόνο το 20% των επιχειρήσεων ανταποκρίνεται στις προτάσεις ρυθμίσεων των τραπεζών. Οι επιχειρηματίες προτιμούν να επενδύσουν την όποια διαθέσιμη ρευστότητα σε μια νέα δουλειά παρά να πληρώσουν τα παλαιά τους δάνεια.

Ο κ. Κ. Κόλλιας συμφωνεί με το ν/σ για τις ΕΠΕ

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας θεωρεί ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις Εταιρίες Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Απαλλάσσει τις εταιρίες από το διοικητικό βάρος, με αυτοματοποίηση διοικητικών μέτρων, ώστε να διασφαλίζεται η ορθή ενημέρωση των συναλλασσόμενων και των δημόσιων Αρχών. Η χρήση πρότυπου καταστατικού απλουστεύει ακόμη περισσότερο τη διαδικασία σύστασης μιας ΕΠΕ. Η ΕΠΕ αποκτά νομική προσωπικότητα μόνο με την εγγραφή της στο ΓΕΜΗ.

Οι Βρετανοί πληρώνουν ακριβά το ΒREXIT

Το Brexit στοίχισε «περίπου 900 λίρες» (1.000 ευρώ) σε κάθε βρετανικό νοικοκυριό, υπολόγισε διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων. Ο πληθωρισμός, λόγω της υποτίμησης της λίρας, η αργή εξέλιξη των μισθών, η χαμηλή παραγωγικότητα και η έλλειψη επενδύσεων, εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί το Brexit, επισημάνθηκαν ως επεξηγηματικοί παράγοντες.

Λεφτά για μικρομεσαίους

Δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ, ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Οι παρεμβάσεις αφορούν την υποστήριξη πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων όλων των κλάδων τόσο για τα πρώτα τους ψηφιακά βήματα όσο και για την ψηφιακή τους αναβάθμιση, με πιθανότερη ημερομηνία ανακοίνωσης για την έναρξή τους την 25η Μαΐου. «Ψηφιακά Βήματα» και «Ψηφιακό Άλμα»…

Πόσο αξίζει ένα αεροδρόμιο στην Αθήνα;

Χαώδης, απ’ ό,τι μαθαίνω, η διάσταση στην εκτίμηση του ΤΑΙΠΕΔ και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, DG Comp, για την εύλογη αποτίμηση του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος. Το ΤΑΙΠΕΔ είχε αποδεχτεί ως εύλογη την προσφορά των 600 εκατ. (καθαρά, μείον ΦΠΑ, 483,87 εκατ.), τίμημα που στην πορεία οι Βρυξέλλες θεωρούν χαμηλό. Τα τελευταία 3 χρόνια το ΔΑΑ στην κυριολεξία «πετάει». Ενδεικτικά, το 2015 που η κίνηση έκανε νέο ρεκόρ ήταν 18,086 εκατ. επιβάτες, το 2016 για πρώτη φορά ξεπέρασε τα 20 εκατ. (20,017 εκατ. επιβάτες), και το 2017 έσπασε όλα τα ρεκόρ με 21,737 εκατ.
Επιπλέον, το 2017 ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών διένειμε συνολικά –μόνο από μερίσματα– πάνω από 40 εκατ. ευρώ.

Μισθοί και ασφάλιστρα

Λόγω του νέου Ασφαλιστικού όσοι βγάζουν καθαρά πάνω από 15.000 ευρώ το χρόνο, ένα μάλλον μικρό ποσό για κάποιον που επιχειρεί και αναλαμβάνει ρίσκα, πληρώνουν δυσανάλογα υψηλές και, κυρίως, μη ανταποδοτικές εισφορές. Γι αυτό και πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες συνωθούνται στην περιοχή των 7.000-10.000 ευρώ το χρόνο. Το 2017, πρώτη φορά εφαρμογής του Νόμου Κατρουγκαλου που συνέδεσε τις εισφορές με το εισόδημα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώσαν λιγότερα εισοδήματα εν σχέσει με το 2016, καίτοι η Οικονομία πήγε λίγο καλύτερα.
Αλλά και τα κατώτατα όρια εισφορών (168 ευρώ το μήνα για ελάχιστο εισόδημα στα 7.000 ευρώ) συναρτώνται από τους μισθούς των εργαζομένων. Αν αυξηθούν το επόμενο διάστημα (γιατί κάποια στιγμή πρέπει να αυξηθούν και οι μισθοί…), οι επιχειρηματίες θα πληρώσουν περισσότερες εισφορές.
Οπότε, σε μια ακραία περίπτωση έχουν και πρόσθετους λόγους οι εργοδότες να μην δέχονται αυξήσεις: θα πληρώνουν περισσότερα στους μισθωτούς, υψηλότερες εισφορές στον ΕΦΚΑ, αλλά και υψηλότερες εισφορές οι ίδιοι.
Αλλά, εν τέλει, χωρίς αυξήσεις ποιοι θα αγοράσουν, ψωνίσουν, πώς θα κινηθεί η Οικονομία; Γι’ αυτό και όλα τα ενδιάμεσα αντικίνητρα (υψηλή φορολογία, μη ανταποδοτικά ασφάλιστρα) θα πρέπει να εξαλειφθούν…

ΗΠΑ και σκοπιανό

Μας έλεγαν ότι οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται περισσότερο για το Σκοπιανό παρά οι ΗΠΑ. Τώρα που πήγε να πάρει ευρύτερα χαρακτηριστικά, με τον αλυτρωτισμό των γειτόνων και μια ονομασία που: α) παραπέμπει στις απαρχές του… κομμουνισμού, β) υποκρύπτει μια μεγάλη Βουλγαρία, και γ) απομονώνει τους Αλβανούς, εμφανίστηκε καθαρά και ο αμερικανικός παράγοντας. Συνομιλίες του κ. Α. Τσίπρα με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Πέινς, να και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς στην Ουάσινγκτον…

Ιταλία και «καθαρή» έξοδος…

Μέρα με την ημέρα ανεβαίνουν, δυστυχώς, τα επιτόκια διεθνώς (βοηθούσης και της Ιταλίας). Κάτι που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στην ευάλωτη Ελλάδα με την αναιμική Οικονομία. Και αυτό, εν πολλοίς, θα κρίνει πόσο «καθαρή» θα είναι η έξοδος στις αγορές. Τα υπόλοιπα είναι για την κυβερνητική προπαγάνδα και αφορμές για άγονες συζητήσεις στους ανά την επικράτεια καφενέδες.

Το «αντί» για… εναλλακτικό

Η Ελλάδα του 2015, η τωρινή ρητορική περί «καθαρής» εξόδου, αλλά και η περίπτωση της Ιταλίας δείχνουν άγνοια των επιπτώσεων των αγορών… Μια σειρά νεόκοπων πολιτικών που βασίζονται στο «αντί» παρά στο «εναλλακτικό», θεωρούν ότι μπορεί να δουλέψει μια ιδέα χωρίς να εμπεριέχει την Οικονομία. Πριν από τρία χρόνια ακούγονταν «ιδέες» ακόμη και για «ντου» στην Τράπεζα της Ελλάδας. Τώρα συζητείται σοβαρά (;) η έξοδος στις αγορές έχοντες χρέος 340 δισ. ευρώ στις πλάτες μας, που με επιτόκιο 4% απαιτεί 13,6 δισ. μόνο για τόκους!
Στην Ιταλία οι δύο εταίροι (Πέντε Αστέρια και Λέγκα) έσπευσαν να κρύψουν το αρχικό σχέδιο για έξοδο από το ευρώ και προσφέρουν όρκους πίστης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όλοι, όμως, φοβούνται ότι σύντομα θα ρισκάρουν «αντισυμβατικές» επιλογές, ώστε να ξεχωρίσουν από τους προηγούμενους…

«Καθαρή» φτώχεια

Η κυβέρνηση βρίσκεται στον αστερισμό των «καθαρών». «Καθαρή» έξοδος στις αγορές, «καθαρή» λύση στο Σκοπιανό, «καθαρή» εξάντληση της τετραετίας. Ούτε το ένα ούτε τα άλλα θα συμβούν. Το μόνο καθαρό που μπορεί να προσφέρει αυτή η κυβέρνηση είναι τα… καθαρά επιδόματα απόλυτης φτώχειας. Ήδη, μέσα στο 2019 πάνω από 1,5 εκατ. πολίτες θα στρέφονται στον «πατερούλη» (κράτος) για να γεμίσουν το τσουκάλι. Και αυτό δεν είναι ούτε κοινωνική πολιτική ούτε, πολύ περισσότερο, πρόοδος και ευημερία. Είναι καθαρή περιθωριοποίηση και υπόβαθρο αντιδημοκρατικών επιλογών…

Εφευρέσεις…

Χρονιά με τη χρονιά, εκεί που ο ελεύθερος επαγγελματίας πάει να στηθεί στα πόδια του, να πει ένα «Δόξα τω Θεώ», να και μια ακόμη επιβάρυνση. Το 2017 συνδέθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές με τα καθαρά έσοδα, το 2018 προβλέφθηκαν εισφορές επί εισφορών αλλά, με έκπτωση 15% στο δηλωθέν εισόδημα, το 2019 καταργείται και η έκπτωση του 15%…

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα