Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Θέατρο ψεμάτων και παραισθήσεων στο Μέγαρο Μουσικής

O  Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε μειώσεις φόρων προς όφελος της μεσαίας τάξης. Ο ίδιος, όμως, είναι φανατικά εναντίον της μείωσης φόρων. Στην πολιτική φιλοσοφία της παράταξης που ηγείται, το κράτος πρέπει να φορολογεί, να συγκεντρώνει τα χρήματα και να τα μοιράζει κατά το δοκούν, «προς όφελος των κοινωνικά ευάλωτων»…  Αν στους «οικονομικά ασθενέστερους» περιλαμβάνονται και ορισμένοι προνομιακοί φίλοι, σύντροφοι, συγγενείς και… αγαπητικοί κυβερνητικών στελεχών, αυτό είναι απλώς μια «ευτυχής σύμπτωση»… Στο -υπό κρατικό έλεγχο πλέον – Μέγαρο Μουσικής ο Αλ. Τσίπρας αισθανόταν κυριολεκτικά σαν το σπίτι του. Το σκηνικό θύμιζε ένα καλοκαιρινό μπαράκι κάπου στην παραλία, με τους στενούς συνεργάτες του να κάθονται σε σκαμπό και να στηρίζονται σε στρογγυλά τραπεζάκια. Με χαρακτηριστική ευκολία ο Αλ. Τσίπρας εξήγγειλε το οικονομικό πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, στο οποίο περιλαμβάνονται όλα όσα η ίδια κυβέρνηση είχε …ξε-ψηφίσει, την προηγούμενη Παρασκευή, στη Βουλή. Την ημέρα που έκλεινε η Βουλή, η κυβερνητική πλειοψηφία προχώρησε στην ακύρωση των ρυθμίσεων που προέβλεπαν μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20%, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την ακύρωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης κάτω από ένα όριο εισοδήματος. Μόλις 48 ώρες αργότερα, ο πρωθυπουργός της ίδιας κυβέρνησης δεν δίστασε να εξαγγείλει όλα όσα η δική του κυβέρνηση είχε ακυρώσει… Συνοπτικά, ο δεκάλογος του Αλέξη Τσίπρα για την Οικονομία περιλαμβάνει τα εξής:  500.000 νέες και ποιοτικές, καλοπληρωμένες δουλειές. Ούτε μία απλήρωτη εργασία. Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και επιπλέον 7,5% το 2021. Νέες προσλήψεις μονίμων: 10.000 στην Υγεία και 15.000 στην Παιδεία. Παραγωγή Ενέργειας από Ανανεώσιμες πηγές κατά 32%. Διπλασιασμός ξένων άμεσων επενδύσεων και αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2015. Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%. Μείωση πρώτου φόρου εισοδήματος στο 20%. Κατάργηση Εισφοράς Αλληλεγγύης για εισόδημα έως 20.000 €. Πλήρως ψηφιοποιημένο Δημόσιο.

Τα ψέματα για την περιουσία

Κάποτε ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε ότι ο ΕΝΦΙΑ «δεν διορθώνεται, μόνον καταργείται». Τώρα εξαγγέλλει, για μία ακόμη φορά, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, όχι φέτος αλλά από το 2020, αν φυσικά εκλεγεί η κυβέρνησή του. Κι αυτή η εξαγγελία δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια επαναλαμβανόμενη ψευδαίσθηση. Πέρυσι τον Οκτώβριο, η ίδια κυβέρνηση είχε κάνει την ίδια ακριβώς εξαγγελία. Την προηγούμενη Παρασκευή όμως, κατά την τελευταία ημέρα συνεδρίασης της Βουλής, η ίδια κυβέρνηση κατάργησε την ψηφισμένη μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα έφερνε έκπτωση έως και 70 ευρώ για όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Η κατάργηση έγινε ως άμεση συνέπεια της διατήρησης του αφορολόγητου στα παρόντα επίπεδα. Ο Α. Τσίπρας εξήγγειλε τη μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Η κλίμακα που προτείνει, ωστόσο, είναι χειρότερη από την ψηφισμένη κλίμακα που επίσης καταργήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Κατ’ αρχήν, η καταργημένη κλίμακα είχε αφορολόγητο 30.000 ευρώ, ενώ η προτεινόμενη 20.000 ευρώ. Στον έχοντα ατομικό εισόδημα 30.000 ευρώ η κλίμακα που καταργήθηκε έβγαζε μηδενική επιβάρυνση, ενώ η κλίμακα που τώρα προτείνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ βγάζει επιβάρυνση 200 ευρώ. Στα 40.000 ευρώ η προτεινόμενη επιβάρυνση είναι 600 ευρώ, 400 ευρώ παραπάνω από αυτό που ήταν προγραμματισμένο να πληρώσει με την κλίμακα που καταργήθηκε την Παρασκευή. Η μείωση του βασικού συντελεστή φορολογίας από το 22% στο 20% για τα χαμηλά εισοδήματα, ήταν ψηφισμένο μέτρο. Δεν ενσωματώθηκε στις εξαγγελίες Τσίπρα στις 15 Μαΐου, ενώ η διάταξη ακυρώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, αφού κι αυτή ήταν «αντίμετρο» στην διατήρηση του αφορολόγητου ορίου. Ο νόμος που είχε ψηφιστεί προέβλεπε ότι η μείωση θα γινόταν από την Πρωτοχρονιά του 2020. Τώρα, το μέτρο –το οποίο με την κατάργησή του στερούσε τη δυνατότητα ελάφρυνσης για όλους τους επαγγελματίες και τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ατομικό εισόδημα άνω των 22.000 ευρώ– επανέρχεται ως υπόσχεση για αργότερα (πιθανώς 2020 και 2021 ή 2021 και 2022).

Ο ΣΥΡΙΖΑ τιμώρησε τους επιχειρηματίες και τώρα τους ζητάει να κάνουν επενδύσεις

Ποιοι θα δημιουργήσουν 500.000 νέες θέσεις εργασίας;

O Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε τη δημιουργία 500.000 νέων καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας. Η υπόσχεση αυτή με απλή αριθμητική σημαίνει ότι πρέπει να προστεθούν αμέσως στο Εθνικό Εισόδημα της χώρας επιπλέον 8,5 δισ. ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι κάθε εργαζόμενος κοστίζει στον εργοδότη του περίπου 15.000 ευρώ, ο εργοδότης φυσιολογικά θα ελπίζει να κερδίσει τουλάχιστον 10% από την εργασία του υπαλλήλου του, μετά τους φόρους, τις κρατήσεις, τις εισφορές και τα γενικά έξοδα. Με απλά λόγια, εργατικό κόστος 15.000 ευρώ ετησίως, σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργηθούν επιπλέον 8,5 δισ. ευρώ πρόσθετο ΑΕΠ ή 4,5% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση, ωστόσο, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που κατέθεσε, προβλέπει ανάπτυξη μόνο 2% έως 2,5% ετησίως… Για να υπάρχουν δουλειές πρέπει να υπάρχει δυναμικός ιδιωτικός τομέας στην Οικονομία. Η κυβέρνηση, όμως, συνειδητά τιμωρεί τις μεγάλες επιχειρήσεις που κατά κύριο λόγο προσφέρουν τις καλά πληρωμένες δουλειές. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή από τα υψηλότερα επίπεδα της Ευρώπης (29%) θα γίνει με αργό και βασανιστικό ρυθμό (μία μονάδα ανά έτος). Όσο για το μισθολογικό κόστος, θα αυξηθεί λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, ενώ για το μη μισθολογικό κόστος (και κυρίως τις ασφαλιστικές εισφορές) δεν προβλέπεται η παραμικρή μείωση. Ποια επιχείρηση θα κάνει επενδύσεις και προσλήψεις με αυτά τα δεδομένα, μόνο οι εμπνευστές του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζουν.  Από τη φορολογική λαίλαπα του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να γλιτώσουν ούτε οι αυτοαπασχολούμενοι και οι προσωπικές εταιρίες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τα ποσοστά απασχόλησης και να μειώσουν την ανεργία. Οι μικρομεσαίοι θα κερδίσουν από τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι θα πληρώνουν περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές. Επιπλέον, το κόστος μισθοδοσίας θα ανέβει ακόμη και κατά 2.000 ευρώ ανά υπάλληλο, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, μια πολιτική που μόνο αύξηση της απασχόλησης δεν εγγυάται…. Τα ψέματα του Αλέξη Τσίπρα δεν άφησαν αλώβητους ούτε τους συνταξιούχους. Στις ευρωεκλογές οι συνταξιούχοι τιμώρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για την κοροϊδία της «13ης σύνταξης». Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας εγκατέλειψε τους τις εξαγγελίες για τους συνταξιούχους και ασχολήθηκε περισσότερο με τη μεσαία τάξη. Θα τον πιστέψουν άραγε;

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα