Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ : Έφυγε από τη ζωή 78 ετών

Σε ηλικία 78 ετών, απεβίωσε ο αυτοδημιούργητος Κρητικός επιχειρηματίας που κατέκτησε τους αιθέρες , ιδρυτής του αεροπορικού Ομίλου Aegean , Θεόδωρος Βασιλάκης , την Πέμπτη 17 Μαίου,  έχοντας διακριθεί για την   εργατικότητα του , το πείσμα του ενάντια στις δυσκολίες, τη δικαιοσύνη, το ήθος και τη προσφορά του , αλλά και την ακεραιότητα , την αγάπη και το σεβασμό στον άνθρωπο.

Γεννήθηκε  στο Ηράκλειο της Κρήτης , όπου ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές , και πήγε   στις Ηνωμένες Πολιτείες με υποτροφία το 1958, όπου σπούδασε Business Management.   Το 1961, επιστρέφοντας στην Ελλάδα ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα, στον χώρο της διανομής καυσίμων, μαζί με τον πατέρα του Ευτύχη . Στη συνέχεια, δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της ενοικίασης αυτοκινήτων,  και βλέποντας   τις προοπτικές στον τουρισμό , ίδρυσε  την Θ.Βασιλάκης Α.Ε. ενώ   υπέγραψε το 1966 σε ηλικία 26 ετών,   το πρώτο συμβόλαιο αντιπροσώπευσης της Hertz στην Κρήτη, με ενοικιαζόμενο στόλο μόλις έξι οχημάτων.

Απέκτησε  την πανελλαδική αντιπροσώπευση

Το μεγάλωμα της   εταιρείας , επέτρεψε στον Θεόδωρο Βασιλάκη, να προτείνει στο πρόεδρο της Hertz International να αποκτήσει την πανελλαδική αντιπροσώπευση της εταιρείας, μετονομάζοντας τη Hertz σε Autohellas αποτελώντας πλέον την μεγαλύτερη εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτου (Rent a Car) στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, το 1977 , υπέγραψε συμφωνία με την General Motors , αναλαμβάνοντας επισήμως την εισαγωγή των αυτοκινήτων Opel και Isuzu, ενώ τo 1984 αναλαμβάνει την αποκλειστική εισαγωγή και διανομή της αυτοκινητοβιομηχανίας Seat στην Ελλάδα, μαζί με την Saab, λίγο αργότερα.

Βραβεύτηκε  από το Ισπανικό Κράτος

Αγοράζοντας τη μικρή εταιρεία αεροταξί Aegean Aviation το 1994,  έκανε  μία δυναμική κίνηση στην   εσωτερική αγορά, που μόλις απελευθερωνόταν,    μετατρέποντας  την  σε Business Aviation με Learjet αεροσκάφη.Έχοντας βραβευτεί το 1997 από το ΕΒΕΑ στον τομέα, «Αυτοδημιούργητος Επιχειρηματίας», βραβεύτηκε το 1999 από το Ισπανικό Κράτος για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των Ελληνο-Ισπανικών εμπορικών σχέσεων.

Η  μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα

To 1999 εξαγόρασε την Air Greece, η οποία συγχωνεύθηκε με την Cronus το 2001, μετατρέποντας την Aegean Aviation στην αεροπορική εταιρεία Aegean με στόλο έξι αεροσκαφών, εξαγοράζοντας τον Οκτώβριο του 2013 την Olympic , ενώ τον Μάρτιο του 2018 η Aegean υπέγραψε μια συμφωνία για τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα, αξίας 5 δις. δολλαρίων. Πρόκειται για μια παραγγελία που αφορά έως 42 αεροπλάνα   Airbus A320neo. Υπήρξε λάτρης του γκολφ, έχοντας ως όραμα την μετατροπή της Ελλάδας σε παγκόσμιο προορισμό γκολφέρ.

Διετέλεσε πρόεδρος επι σειρά ετών

Παράλληλα, ο Θεόδωρος Βασιλάκης υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και πρωτεργάτης της ώθησης του τουρισμού και του γκόλφ στην Ελλάδα, ενώ ήταν εμπνευστής και δημιουργός του 1ου διεθνούς τουρνουά «Aegean Airlines Pro – Am». Μάλιστα, στη Χερσόνησο της Κρήτης, κατασκεύασε ένα γήπεδο διεθνών προδιαγραφών το «Crete Golf Club». Ταυτοχρόνως ,επί σειρά ετών διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ενοικιάσεων Αυτοκινήτων Ελλάδος, αντιπρόεδρος του ΣΕΑΑ (Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων), και του ΕΟΤ   την περίοδο 1992-1993.

Τιμήθηκε με το «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος»

Τιμήθηκε από την προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας το 2015, για την επιχειρηματική του δραστηριότητα, με την τιμητική διάκριση του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος», λαμβάνοντας την ίδια χρονιά τη μέγιστη τιμητική διάκριση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε ένα πρόσωπο που έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην ελληνική οικονομία. Αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πειραιώς το Μάρτιο του 2016 και τιμήθηκε με τo 4o Business unusual Award από το ALBA Graduate Business School at The American College of Greece το Μάρτιο του 2017.

Ωστόσο το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής του, υπήρξε η οικογένειά του, με τη σύζυγό και πολύτιμη συνεργάτιδά του Εμμανουέλλα, και τα παιδιά του, Ευτύχιο και Γιώργο , καθώς και τα 6 εγγόνια του

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα