Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Θεοφανία Παπαθωμά: «Δε θα σταματήσω ποτέ να σπουδάζω»

Σπούδασε Νομικά, αλλά την κέρδισε η ηθοποιία και όχι μόνον, γιατί διαθέτει και όλα τα συναφή ταλέντα. Συγγραφή σεναρίων και βιβλίων, σκηνοθεσία, μετάφραση, έχει κερδίσει δύο βραβεία, και… και… Η καταγωγή της είναι από τις Σέρρες, ήταν παντρεμένη με τον Πασχάλη Τσαρούχα κι έχουν ένα γιο, και με τον Γρηγόρη Πετράκο έχει αποκτήσει δύο κόρες. Πνεύμα δραστήριο και ανήσυχο δεν σταματά να καλλιεργεί την ψυχή και το μυαλό της. Τώρα πρωταγωνιστεί στην φάρσα των Ενεκέν, Βεμπέρ και ντε Γκορς σε διασκευή και σκηνοθεσία Χάρη Ρώμα «Ο Βαφτιστικός της Κυρίας», που παίζεται στη Θεατρική Σκηνή ΑΘΗΝΑΪΣ. Υποδεχόμαστε την αισθησιακή Θεοφανία Παπαθωμά.

Εντυπωσιακή γυναίκα, χαρισματική ηθοποιός, μητέρα τριών παιδιών, τηλεόραση, θέατρο τώρα, πόσο δύσκολο είναι όλο αυτό το ταξίδι για τη Θεοφανία;

«Κάθε ταξίδι είναι μία πρόκληση. Τις δυσκολίες εμείς τις δημιουργούμε. Ξεκινάνε από το μυαλό. Για μένα δεν υπάρχει καμία δυσκολία, ό,τι κάνω το κάνω με μεγάλη χαρά και δίνω όλη μου την ενέργεια. Το ζητούμενό μου είναι να εισπράττω ομορφιά και να δίνω ομορφιά». Πότε αποφασίσατε να γίνετε ηθοποιός; «Το επάγγελμά μας όπως και ο γάμος είναι προδιαγεγραμμένα, δοσμένα από το κάρμα μας. Οπότε, μάλλον δεν το επέλεξα. Αλλά το ήξερα, το ένιωθα, για αυτό και όταν με ρωτούσαν στο Γυμνάσιο στο μάθημα του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού τι θα γίνω, έλεγα ηθοποιός μεταξύ αστείου και σοβαρού. Όνειρο άπιαστο τότε και για μένα και για τα περισσότερα παιδιά, που μόνο χάριν αστειότητας θα μπορούσες να το αναφέρεις, για αυτό και προκαλούσε τον γέλωτα».

Την… προδώσατε τη Θέμιδα δηλαδή, αφού σπουδάσατε Νομικά…

«Η Νομική με ενδιέφερε μόνο ως επιστήμη, ποτέ ως επάγγελμα. Μου αρέσει να σπουδάζω, να συσσωρεύω γνώση. Τώρα σπουδάζω Ψυχολογία, κάτι που ήθελα να κάνω από καιρό, για όλα όμως υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος. Είμαι πολύ χαρούμενη και πιστεύω ότι μέσα από αυτό θα μπορέσω να βοηθήσω πολλούς συνανθρώπους μου. Δε θα σταματήσω ποτέ να σπουδάζω. Μετά την Ψυχολογία θα βρω κάτι άλλο, αυτό είναι σίγουρο. Θα μπορούσα, βέβαια, να είχα γίνει πολύ καλή δικηγόρος, όπως μου λένε και οι συνάδελφοι».

Έχει και λίγη ηθοποιία μέσα της η δικηγορία;

«Παραστάσεις δίνουνε και οι δικηγόροι, έτσι αποκαλούν την εμφάνισή τους στο δικαστήριο, παράσταση. Οπότε, μάλλον είναι πολύ συγγενικό το επάγγελμα, ειδικά για τους δικηγόρους που υποκρίνονται κάτι άλλο από αυτό που είναι».

Γίνατε δημοφιλής με την πρώτη σας, κιόλας, τηλεοπτική σειρά του Μανουσάκη «Άγγιγμα ψυχής», και πήρατε και βραβείο αγαπημένης ηθοποιού για τον ρόλο σας. Επηρέασε τον χαρακτήρα σας τόση δημοσιότητα;

«Μεγάλωσα σε επαρχία, οπότε ήμουνα γνωστή από μικρή, ένιωθα δηλαδή ότι με ξέρουν επειδή ξεχώριζα. Λόγω εμφάνισης έπεφταν τα βλέμματα επάνω μου, οι συζητήσεις, τα σχόλια και όλα τα επακόλουθα. Οπότε, το ότι έγινα γνωστή μού ήταν κάτι οικείο. Βέβαια, το ότι έγινα γνωστή σε όλη την Ελλάδα, ήταν άλλο το μέγεθος. Η επιτυχία είναι πάρα πολύ ωραίο συναίσθημα. Ο κόσμος με σταματούσε στο δρόμο, μου έλεγε όμορφα λόγια, μου έδειχνε την αγάπη του. Το τηλέφωνό μου χτυπούσε κάθε πέντε λεπτά, όλοι ήθελαν κάτι. Συνεντεύξεις κυρίως. Εγώ δεν ένιωθα τόσο άνετα να μιλάω για τα προσωπικά μου, δεν το είχα συνηθίσει ακόμα, κι εκεί υπήρχε μία δυσκολία».

Είστε ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτιδα, μεταφράστρια, έχετε κάνει το σενάριο και τη σκηνοθεσία δύο μικρού μήκους ταινιών. Τι, τελικά, από όλα σάς συγκινεί περισσότερο;

«Αγαπώ τον κινηματογράφο πάρα πολύ. Ήταν μεγάλη χαρά για μένα που η πρώτη μικρού μήκους ταινία που έκανα, και μάλιστα με ελάχιστα μέσα, πήρε βραβείο στο Φεστιβάλ Δράμας. Ήταν πολύ ενθαρρυντικό, και περιμένω την κατάλληλη στιγμή που θα μπορέσω να κάνω την πρώτη μου μεγάλου μήκους ταινία. Το λέω πολύ καιρό, αλλά κάποια στιγμή πιστεύω ότι θα έρθει η ώρα και για αυτό. Τώρα, συζητάω το σενάριο μιας ταινίας που έχω γράψει. Είναι μία κωμωδία και ευελπιστώ ότι θα γίνει, ακόμη κι αν δεν τη σκηνοθετήσω εγώ».

Με τι μότο πορεύεστε στη ζωή;

«Με το… λατινικό «FATUS OLUS» (γέλια), είναι αυτό που λέω και στο γιο μου όταν δειλιάζει και φοβάται ότι θα απορριφθεί ή ότι δεν θα τα καταφέρει. Με αυτό το μότο τον πήγα στις εξετάσεις για το μουσικό γυμνάσιο, του άρεσε πάρα πολύ, γελούσε, και βέβαια πέρασε πάρα τον τεράστιο ανταγωνισμό. Τα τελευταία, όμως, χρόνια έχω ένα άλλο moto, το οποίο βρίσκω καταπληκτικό και πολύ αληθινό. Έχει ως εξής: «Πολλές φορές πρέπει να βρεθείς κάπου που δεν πρέπει να είσαι, για να καταλάβεις πού ακριβώς πρέπει να είσαι»».

Το όνειρο που είχατε όταν ξεκινούσατε την καριέρα σας εκπληρώθηκε;

«Θεωρώ ότι το επάγγελμά μας είναι υποχρέωσή μας, είναι η έκφραση ενός ταλέντου που μας δόθηκε από το Θεό και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να το αφήνουμε ανενεργό. Αντιθέτως, έχουμε την υποχρέωση να το εξελίσσουμε και να το διαθέτουμε σε όλους. Δεν πρόλαβα στο ξεκίνημα της καριέρας μου να ονειρευτώ και να οραματιστώ κάτι. Έγιναν όλα τόσο γρήγορα! Σίγουρα, όμως, θέτω στόχους τον έναν μετά τον άλλον, και σιγά σιγά τους κατακτώ. Μου αρέσει το δημιουργικό κομμάτι στη δουλειά μου και θα ήθελα να φτάσω σε ένα σημείο που θα ερμηνεύω τους ρόλους που η ίδια θα έχω δημιουργήσει, φτιάχνοντας όμορφα κείμενα που θα μπορούν να φανούν χρήσιμα και διαφωτιστικά στους συνανθρώπους μου».

Τα συναισθήματά σας όταν βρίσκεστε πάνω στη σκηνή;

«Η αλήθεια είναι ότι με τρία παιδιά βρίσκομαι σε υπηρεσία 24 ώρες το 24ωρο.Οι ώρες που είμαι στο θέατρο είναι οι ώρες που ξεκουράζομαι, όχι σωματικά, αλλά ψυχικά. Ανανεώνομαι, αυτό είναι σίγουρο, και στη συγκεκριμένη δουλειά, επειδή είναι κωμωδία, γελάω και αισθάνομαι όμορφα. Μου αρέσουν οι κωμωδίες, με λυτρώνουν, όπως πιστεύω ότι είναι λυτρωτικές για όλους τους ανθρώπους».

Η μητρότητα άλλαξε τη στάση σας για τη ζωή;

«Με άλλαξε άρδην. Ποτέ ξανά δεν θα είμαι ο ίδιος άνθρωπος. Δεν έχω καμία σχέση με τη Θεοφανία που ήμουνα πριν γεννήσω το πρώτο μου παιδί, τον Αχιλλέα. Είμαι μία άλλη οντότητα πια. (γέλια)». Έχετε κατορθώσει να έχετε μια πολύ καλή σχέση με τον πρώην σύζυγό σας, καθώς και ο σύντροφός σας επίσης .

Πόση δουλειά χρειάζεται;

«Δεν είναι δύσκολο. Καλή καρδιά χρειάζεται, κατανόηση και έλλειψη διάθεσης για οποιοδήποτε πρόβλημα που δεν έχει κανένα νόημα και κανένα σκοπό. Κάναμε μία προσπάθεια, δεν τα καταφέραμε, λυπόμαστε για αυτό, το αναγνωρίζουμε. Αναγνωρίζουμε όμως και την υποχρέωσή να συνεννοούμαστε άψογα και να φροντίζουμε τέλεια το παιδί μας. Αυτό».

Ένα όνειρό σας που θέλετε να πραγματοποιήσετε;

«Μου αρέσουν αυτές οι ερωτήσεις, γιατί αισθάνομαι σαν να γράφω λεύκωμα. Με γυρίζουν στην παιδική ηλικία. Όνειρό μου είναι να δημιουργήσω ένα χώρο φωτός και αγάπης που θα βοηθάει ανθρώπους που το έχουν ανάγκη να προσεγγίζουν τον αληθινό τους εαυτό και να κατακτούν την ευτυχία. Αυτό θα είναι το επόμενο βήμα μου».

Πιστεύετε στο πεπρωμένο;

«Ναι, όπως πιστεύω και στη δύναμη που έχουμε να το αλλάξουμε με σωστές επιλογές. Επιλέγοντας πάντα το καλό ενάντια στο κακό, με σωστή διάκριση».

Μετά από αρκετό καιρό επιστρέφετε στο θέατρο με ένα από τα πιο αγαπημένα έργα, τον «Βαφτιστικό της Κυρίας». Μιλήστε μας γι’ αυτό…

«Εγώ είμαι η κυρία, σύζυγος του κυρίου, νονά του βαφτιστικού, αντικείμενο πόθου του ψεύτικου βαφτιστικού. Είναι μία τρελή φαρσοκωμωδία, από τις καλύτερες του είδους. Τη σκηνοθεσία όπως και το κείμενο έχει επιμεληθεί ο Χάρης Ρώμας, που είναι ταλέντο σε αυτό, και βοηθάει στο να αναδειχθούν τα αστεία και ο γρήγορος ρυθμός της φάρσας. Οι ηθοποιοί είναι όλοι πολύ καλοί και πολύ καλά παιδιά, οπότε αυτό είναι ευτύχημα. Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενη. Σας προσκαλώ όλους να το δείτε, και πιστέψτε με, δεν θα το μετανιώσετε. Το αντίθετο, θα γελάσετε πολύ!».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα