Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Μαξίμου: Θετικό το διεθνές επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα

Με ένα non paper η κυβέρνηση επιχειρεί να υποστηρίξει το αφήγημα περί προσέλκυσης επενδύσεων, το οποίο επλήγη σοβαρά από την απόφαση της Eldorado Gold.

Σε μια προσπάθεια να συνέλθει από το πλήγμα που δέχθηκε στην επικοινωνιακή στρατηγική περί επενδύσεων και επιχειρηματικότητας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Mέγαρο Μαξίμου με τη λεγόμενη task force και τα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη για τις επενδύσεις.

Λίγο αργότερα, το Μαξίμου έσπευσε με non paper να απαριθμήσει τα όσα έχει κάνει στον τομέα των επενδύσεων.

Δεν παραλείπει φυσικά να εγκαλέσει τη ΝΔ ότι «ματαιοπονεί» και ότι δεν μπορεί να παραγράψει το «διεθνές θετικό επενδυτικό κλίμα» για την Ελλάδα, όπως υποστηρίζει.

«Η Νέα Δημοκρατία ματαιοπονεί. Όσα επικοινωνιακά σόου και να σκηνοθετήσει, δεν μπορεί ούτε να αναστρέψει το διεθνές θετικό επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα, ούτε να παραγράψει όσα έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση για τις επενδύσεις» αναφέρει το non paper του Μαξίμου και απαριθμεί τις κινήσεις της κυβέρνησης, η οποία:

Προχωρά την επένδυση της TOTAL στα δύο οικόπεδα δυτικά της Κέρκυρας μετά τις χθεσινές θετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ξεμπλόκαρε επενδυτικά projects ύψους 668 εκατ. ευρώ, τα οποία λόγω αδράνειας της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κινδύνεψαν να απενταχθούν από τον Αναπτυξιακό Νόμο.
Ολοκληρώνει την αξιολόγηση 800 νέων επενδυτικών σχεδίων ύψους 2 δισ. ευρώ
Υπέγραψε 12 συμβάσεις έργων συνολικού ύψους 635 εκατ. ευρώ στον τομέα των Συμπράξεων Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα.
Πέτυχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να είναι πρώτη σε απορροφητικότητα στο ΕΣΠΑ, εξασφαλίζοντας εισροή πόρων ύψους 11 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.
Υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τις μεγαλύτερες συμφωνίες των τελευταίων 5 ετών, που θα αποφέρουν επιπλέον ρευστότητα ύψους 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2017.
Προετοιμάζει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έργα ύψους 7 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία.
Αξιοποίησε συμφωνίες με την EBRD και το σχέδιο Γιούνκερ, διοχετεύοντας επιπλέον 2 δισ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ενέκρινε στη Διυπουργική Επιτροπή τρεις στρατηγικές επενδύσεις ύψους συνολικά 700 εκατ. ευρώ και πολύ σύντομα η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου για να εγκρίνει και νέες στρατηγικές επενδύσεις.
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σημείωσαν υψηλό δεκαετίας και το 2017 αναμένεται περαιτέρω βελτίωση, καθώς ήδη το πρώτο εξάμηνο, δηλαδή πριν ακόμη κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, είχαμε εισροή πάνω από 1.6 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.
«Η πραγματικότητα, λοιπόν, χαλάει τον μύθο της ΝΔ» υποστηρίζει το Μαξίμου και καταλήγει ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη μεγάλη μάχη για να ενισχύσει την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση του νέου παραγωγικού μοντέλου με σεβασμό στους εργαζόμενους, το περιβάλλον και την τήρηση της κείμενης ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

Ταυτόχρονα, στην κυβέρνηση επενδύουν ιταλικά και ετοιμάζουν νέο σόου, αυτή τη φορά στην Κέρκυρα, με αφορμή το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας και τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι.

Μάλιστα, με αφορμή τη συνάντηση αυτή, η οποία θα είναι και σε επίπεδο κορυφής, η κυβέρνηση έσπευσε να ρυθμίσει και τα τελευταία θέματα για την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική εταιρεία Ferrovie dello Stato Italiane.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να επιμείνει στο νέο αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα, στη στροφή στις επενδύσεις και να δείξει πως δεν πρόκειται για θεωρία. Για άλλη μία φορά αναμένεται να ακουστούν από τον πρωθυπουργό, αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη, δηλώσεις περί υγιούς επιχειρηματικότητας, σε μια προσπάθεια να αντιστρέψουν το βαρύ κλίμα, μετά τα εμπόδια που βάζει η ίδια η κυβέρνηση στις επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει στην Ελλάδα -την Eldorado Gold, τη Fraport και το Ελληνικό.

Social life με την Τίνα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση