Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ικανοποίηση των παραγωγικών φορέων για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στην 84η ΔΕΘ

Να υλοποιηθούν τάχιστα οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν σήμερα πολίτες και επιχειρήσεις, σημειώνει σε δήλωσή του σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Ι. Χατζηθεοδοσίου: Να μη χαθεί χρόνος για την υλοποίηση των πρωθυπουργικών εξαγγελιών

Όπως αναφέρει ο κ. Χατζηθεοδοσίου: «Με ικανοποίηση ακούσαμε τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει από τη ΔΕΘ μέτρα που μπορούν να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα, όπως η μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και του επιχειρείν, εκτιμώ ότι δεν υπάρχει καθόλου καιρός για χάσιμο και θα είναι ευχής έργο να υλοποιηθούν τάχιστα οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν σήμερα πολίτες και επιχειρήσεις. Η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, του παραγόμενου πλούτου δηλαδή, άρα οφείλουμε όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας προς αυτή την κατεύθυνση. Μοναδική διέξοδος για την ελληνική οικονομία, η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η ψήφος εμπιστοσύνης στη δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων. Θέλω να ελπίζω ότι η σημερινή κυβέρνηση θα δώσει την απαιτούμενη βαρύτητα στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, θα λύσει το μείζον πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και ταυτόχρονα θα πατάξει – όπως δεσμεύθηκε ο κ. Μητσοτάκης – το παραεμπόριο, τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά, με τις επιχειρήσεις μας να αποτελούν την αιχμή του δόρατος στη μεγάλη εθνική προσπάθεια».

Η ΕΑΣΕ χαιρετίζει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης

Η Εταιρία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων χαιρετίζει με σημερινή της ανακοίνωση τις αναφορές του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όσον αφορά την οικονομική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει η κυβέρνηση – ιδιαιτέρως τη φορολογική πολιτική.

Όπως επισημαίνει η ΕΑΣΕ, «η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από 28% σε 24% καθώς και στα μερίσματα σε 5% (από 10%), μπορούν να δώσουν την αναγκαία ώθηση που χρειάζεται σήμερα η ελληνική οικονομία για να πετύχει σημαντικά υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Ακόμη, οι σαφείς δηλώσεις για σταδιακή μείωση και οριστική κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος και της εισφοράς αλληλεγγύης μεσοπρόθεσμα, βρίσκονται οπωσδήποτε στη σωστή κατεύθυνση».

Η χώρα, σύμφωνα με την ΕΑΣΕ, «μπορεί το 2023 να βρεθεί σε μια κατάσταση λιγότερου και καλύτερου κράτους και με πιο ισχυρό ιδιωτικό τομέα, με χαμηλότερα δημοσιονομικά πλεονάσματα και μειωμένη φορολογία στα φυσικά πρόσωπα – παράγων αναγκαίος για να τονωθεί και η εγχώρια ζήτηση, η εγχώρια δαπάνη. Το ίδιο, οι αναγκαίες ιδιωτικοποιήσεις αλλά και οι γενναίες αναδιαρθρώσεις εταιρειών του δημόσιου τομέα μπορούν και πρέπει να προχωρήσουν, ώστε να δοθεί περαιτέρω αναπτυξιακή ώθηση».

Η ΕΑΣΕ πιστεύει ότι «όλα αυτά είναι αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα. Η φορολογική ελάφρυνση φυσικών και νομικών προσώπων πρέπει να είναι ο κύριος στόχος, διότι είναι ο μόνος τρόπος να δοθεί ένα αυξημένο περιθώριο στην ιδιωτική οικονομία να ανακάμψει τη χώρα. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην αναβάθμιση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης – απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη διατηρήσιμης ανάπτυξης και ευημερίας. Γι’ αυτό και η ΕΑΣΕ έχει σταθερά διατυπώσει την πρόθεσή της να σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, και να βοηθήσει με την τεχνογνωσία που διαθέτουν τα μέλη της στη διοίκηση μεγάλων οργανισμών και επιχειρήσεων, ώστε η χώρα να απελευθερωθεί από όποια δεσμά κρατούν τις μεγάλες δυνατότητές της αναξιοποίητες».

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας: Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού προκαλούν ικανοποίηση

«Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα στο σκέλος της οικονομίας και των φοροελαφρύνσεων, προκαλούν ικανοποίηση στα μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, υπό την προϋπόθεση να αποκτήσουν άμεσα πρακτική ισχύ. ‘Αλλωστε, το πολιτικό σύστημα έχει χάσει προ πολλού την αξιοπιστία του και πλέον η κοινωνία και η οικονομία, εξερχόμενες βαθιά τραυματισμένες από την κρίση, περιμένουν να δουν μόνο πράξεις».

Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, η οποία συνεχίζει ως εξής:

Μέτρα όπως η μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των εταιρειών και των λοιπών νομικών προσώπων από το 28% στο 24%, η μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των 500-1.000 ευρώ που επιβάλλεται κάθε επιχείρηση και ελεύθερο επαγγελματία, θα δώσουν αναμφίβολα βαθιές ανάσες σε όσες επιχειρήσεις άντεξαν την δεκαετία της κρίσης ενώ και η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης κατά 5 μονάδες, έως και το 2023, θα ενισχύσουν ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

«Αναμφίβολα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το περασμένο Σαββατοκύριακο από την Θεσσαλονίκη, προκαλούν ικανοποίηση στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, καθώς κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, υλοποιώντας πάγια αιτήματά μας», δηλώνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Παύλος Ραβάνης και προσθέτει ότι «η επιχειρηματικότητα που είναι βαθιά κλονισμένη από την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος τα τελευταία χρόνια και την ανακολουθία των εξαγγελιών σε σχέση με τις πράξεις, περιμένει να δει επιτέλους μια κυβέρνηση να υλοποιεί αυτά που υπόσχεται. Είναι μεγάλη ευκαιρία να ξανακτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις επιχειρήσεις και το πολιτικό σύστημα, με σημαντικά οφέλη και για τις δύο πλευρές. Η αρχή έγινε, αλλά χρειάζεται να γίνουν ακόμη αρκετά, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ισχυρής και σταθερής ανάπτυξης».

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, εφ’ όσον γίνουν πράξη, είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά είναι απαραίτητο να υπάρξει και συνέχεια. Η έλλειψη ρευστότητας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι βιοτέχνες της χώρας. Οι τράπεζες, συνεχίζουν να κρατούν τις στρόφιγγες της δανειοδότησης κλειστές, τα κόκκινα δάνεια εξακολουθούν να λιμνάζουν με τις τράπεζες να παραμένουν, συχνά, ανάλγητες προς τους δανειολήπτες, καθώς δεν ακούν τις προτάσεις τους.

Παράλληλα, στο νέο πακέτο στήριξης των επιχειρηματιών, θα πρέπει να εξετασθεί άμεσα και η μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και η μείωση του κόστους του ρεύματος για τις επιχειρήσεις, ειδικά τώρα που αναμένονται αυξήσεις στα τιμολόγια.

Ικανοποίηση του ΣΒΕ για την υιοθέτηση, από τον πρωθυπουργό, των προτάσεών του για την περιφερειακή ανάπτυξη

Την απόλυτη ικανοποίηση για την υιοθέτηση από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, των προτάσεών του για την περιφερειακή ανάπτυξη εκφράζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την εξαγγελθείσα Ζώνη Βιομηχανίας και Εμπορίου στο στρατόπεδο Γκόνου, η διοίκηση του ΣΒΕ κάνει λόγο για τολμηρή απόφαση του ίδιου του πρωθυπουργού, που πλέον συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια. Σημειώνει δε ότι, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, θα ετοιμαστεί άμεσα η σχετική νομοθετική ρύθμιση και θα ψηφιστεί από τη Βουλή το ταχύτερο δυνατόν, ούτως ώστε η υλοποίηση της Ζώνης να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του έτους.

Σχετικά με το τεχνολογικό πάγκο, Thess Intec, επισημαίνεται ότι αποτελούσε ένα πάγιο αίτημα του ΣΒΕ και συνολικά των φορέων της Θεσσαλονίκης κι έγινε αποδεκτό από τον πρωθυπουργό σε λιγότερο από 50 μέρες από την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων, γεγονός πρωτόγνωρο για ελληνική κυβέρνηση. Κατά τον ΣΒΕ, είναι απόλυτα σωστή η ρήτρα των δύο ετών που έθεσε ο πρωθυπουργός στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, για τη συλλογή ενδιαφέροντος από επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα να εγκατασταθούν στο νέο τεχνολογικό πάρκο «Thess Intec». Η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος με όρους management ιδιωτικής επιχείρησης, μας γεμίζει αισιοδοξία για την επίλυση πολλών άλλων προβλημάτων που λιμνάζουν επί δεκαετίες, και αφορούν στη βελτίωση του περιβάλλοντος δραστηριοποίησης των επιχειρήσεων και στην υλοποίηση επενδύσεων.

Αναφερόμενη στην εξυγίανση της Περιοχής Καλοχωρίου, η διοίκηση του ΣΒΕ υπενθυμίζει ότι πρόκειται για κάτι που ο ΣΒΕ διεκδικεί την τελευταία πενταετία, το οποίο αφορά στην εξυγίανση και οργάνωση της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης του Καλοχωρίου. Η επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, με την αξιοποίηση της εμπειρίας και των προτάσεων του ΣΒΕ, με βεβαιότητα θα συμβάλλει στη προσέλκυση και υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων στην συγκεκριμένη περιοχή και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, επισημαίνεται.

Για τα μακεδονικά προϊόντα, τέλος, υπογραμμίζεται η σημασία που απέδωσε ο πρωθυπουργός, με τη δέσμευσή του για προστασία των προϊόντων που περιέχουν τον όρο «Μακεδονία» και επισημαίνεται ότι δικαιώνεται η θέση του ΣΒΕ για διεθνή κατοχύρωση των σχετικών brand names, προκειμένου να υπάρξει αποφυγή προβλημάτων με ομοειδή προϊόντα από τη Βόρεια Μακεδονία που κυκλοφορούν ταυτόχρονα στις διεθνείς αγορές.

Θετικά αποτιμά ο ΣΦΕΕ τις εξαγγελίες του Κ.Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

«Ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» βλέπει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) στις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, πως θα δοθεί η δυνατότητα στις εταιρείες του κλάδου του φαρμάκου που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις να συμψηφίσουν μέρος των επενδύσεων αυτών, συμπεριλαμβανομένων και των κλινικών μελετών, σε ένα μέγιστο ύψος της τάξης των 50 εκατ. ευρώ για το 2019.

Όπως αναφέρει ο ΣΦΕΕ, αυτό ήταν πάγιο αίτημα του όλα αυτά τα χρόνια να δοθούν κίνητρα στη φαρμακοβιομηχανία από την Πολιτεία για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις και να ευνοηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη τόσο των διεθνών όσο και των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

«Το ποσό αυτό, των 50 εκατ. ευρώ για το 2019, είναι μια ελάχιστη διευκόλυνση μπροστά στις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεωτικές επιστροφές τις οποίες μας επιβάλλει η Πολιτεία τα τελευταία 8 χρόνια, και οι οποίες άγγιξαν το 1,5 δισ. για το 2018 και θα πλησιάσουν το 1,7 δισ. για το 2019. Η αύξηση των επιστροφών, που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ από χρόνο σε χρόνο, καταδεικνύει ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν επαρκεί. Ο συμψηφισμός των ποσών που θα επενδύονται σε έρευνα και ανάπτυξη με το clawback ήταν ένα από τα ζητούμενα μας και αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκεί. Την ώρα που πανευρωπαϊκά επενδύονται Euro35 δις σε Έρευνα και Ανάπτυξη, η Ελλάδα δυστυχώς είναι ουραγός, απορροφώντας μόνο ένα πολύ μικρό ποσό (Euro42 εκατ. για το 2018). Ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνηση θα υιοθετήσει και άλλα τέτοια μέτρα, ώστε να καταφέρει η Ελλάδα να προσελκύσει μεγαλύτερες επενδύσεις», αναφέρει ο ΣΦΕΕ σε ανακοίνωση του.

Στην ίδια ανακοίνωση εκφράζεται η ελπίδα, ότι οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ να είναι η αρχή μιας ουσιαστικής προσπάθειας «που θα ηγηθεί η κυβέρνηση, η οποία αφενός θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές του φαρμακευτικού κλάδου, άρα και του συνόλου της οικονομίας, και αφετέρου θα θέσει το πλαίσιο σταθερότητας και προβλεψιμότητας που αναζητούμε τα τελευταία χρόνια, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των εταιρειών και τελικά η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο ΣΦΕΕ ζητά διαχρονικά να μπει ένα όριο στις υποχρεωτικές επιστροφές, αλλά και να αναπροσαρμοστεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, ώστε να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες τις χώρας.

 

 

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα