Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ισπανικό πρωτάθλημα ΜΕ ή ΧΩΡΙΣ Μπαρτσελόνα;

Ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση της Βαρκελώνης αμφισβητεί το μέλλον των «μπλαουγκράνα»

Την απόφαση να διαμαρτυρηθούν συμβολικά για τη φυλάκιση μελών της καταλανικής κυβέρνησης υλοποίησαν οι φίλοι της Μπαρτσελόνα, όπως είχε προαναγγελθεί και τηρήθηκε με ευλάβεια στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Ο κόσμος των «Μπλαουγκράνα» ήταν όρθιος και σιωπηλός στα πέντε πρώτα λεπτά και όταν πέρασε ο χρόνος ακολούθησε ξέσπασμα αντίστοιχης διάρκειας, με τη λέξη «libertat» (ελευθερία).
Η πολιτική διαμαρτυρία σε αθλητική εκδήλωση ξεκίνησε μία διαδικασία το τέλος της οποίας δεν μπορεί να προβλεφθεί. Έτσι κι αλλιώς, όσοι είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στη Βαρκελώνη για τον αγώνα του Ολυμπιακού περιέγραφαν μία πόλη μουντή, με αβέβαιο κλίμα και σκυμμένα κεφάλια, προϊόν αμφιβολίας για την επόμενη μέρα. Οι αντιφρονούντες, όπως υποστηρίζουν στην πόλη, δεν αποτελούν πλειοψηφία, ωστόσο επηρεάζουν σημαντικά.
«Καταδικάζουμε την καταπίεση της Ισπανίας. Θα τιμήσουμε την ιστορία του συλλόγου, τη χώρα και εκείνους που βρίσκονται στη φυλακή, και εκείνους που συνεχίζουν να παλεύουν για τη δημοκρατία. Τα επόμενα πέντε λεπτά θα τα αφιερώσουμε για να ζητήσουμε την αποφυλάκιση των πολιτικών κρατούμενων, αλλά και για να ενθαρρύνουμε όσους θέλουν να βρεθούν στο πλευρό μας», ήταν τα λόγια του εκπροσώπου των οργανωμένων οπαδών.
Ο Πικέ, που έσπευσε νωρίτερα να υποστηρίξει το δημοψήφισμα, έγινε δέκτης επιθετικών σχολίων στα social media, με τους φιλάθλους άλλων περιοχών να απαιτούν την αποβολή του από την Εθνική. Το ζήτημα για την πόλη θα λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς σε ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίηση η ποδοσφαιρική ομάδα θα κληθεί να διαπραγματευτεί τη συμμετοχή της με τη Λίγκα.
Ο καταλανικός σύλλογος πήρε θέση την ημέρα του δημοψηφίσματος, ως αντίδραση στις αστυνομικές επιχειρήσεις, που είχαν σαν αποτέλεσμα τη σύλληψη 14 μελών τηςGeneralitat, της τοπικής κυβέρνησης. Στο κείμενο η Μπαρτσελόνα καταδίκασε «οποιαδήποτε πράξη που θα μπορούσε να εμποδίσει την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος της επιλογής». Επίσης, δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει «τη θέληση της πλειοψηφίας των πολιτών της Καταλωνίας».
Τι συμβαίνει, λοιπόν, στη Βαρκελώνη; Τι έπιασε ξαφνικά τους ευημερούντες -λόγω τουρισμού-, εν μέσω κρίσης μάλιστα, κατοίκους της πόλης και επιδιώκουν την απομόνωση;
Οι Καταλανοί δεν είναι εθνικιστές με το προφίλ αντίστοιχων περιπτώσεων άλλων χώρών. Ο εθνικισμός τους αναφέρεται στην πολιτιστική τους ταυτότητα και αντλεί δύναμη από ιστορικά γεγονότα. Από το 10ο αιώνα η Καταλωνία, συμπεριλαμβανομένου του βόρειου τμήματός στη Γαλλία, υπήρξε για μεγάλα διαστήματα αυτόνομη περιοχή. Ο Φράνκο μετά το τέλος του Εμφυλίου (1936-1939) κατήργησε την αυτονομία της, ενώ από το 2006 το ισπανικό Σύνταγμα αναγνωρίζει ότι οι Καταλανοί αποτελούν εθνότητα με δική της γλώσσα. Πρόκειται για έθνος χωρίς κράτος, όπως οι Κούρδοι, το οποίο, σε αντίθεση με άλλες εθνότητες, έζησε μεγάλες περιόδους ανεξαρτησίας.
Οι Καταλανοί παραδοσιακά είναι αντι-μοναρχικοί. Το 2014 το 80% σε ανάλογο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είχε απαντήσει θετικά, ανεξάρτητα αν ένα χρόνο αργότερα κρίθηκε παράνομη η διενέργεια από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Τώρα όμως η πολιτική κρίση είναι χειρότερη.
Την ημέρα του δημοψηφίσματος η αναμέτρηση της Μπαρτσελόνα με τη Λας Πάλμας ήταν στον αέρα έως και λίγα λεπτά πριν από τη σέντρα, μια και οι «μπλαουγκράνα» δεν ήθελαν να παίξουν λόγω των συγκρούσεων. Η Λας Πάλμας ήθελε να βγει, προκειμένου να πάρει το παιχνίδι στα χαρτιά. Οι φιλοξενούμενοι είχαν, μάλιστα, λάβει ειδική άδεια από την ισπανική Λίγκα για να έχουν στις φανέλες τη σημαία της Ισπανίας, τονίζοντας την ανάγκη για ενότητα. Η Μπαρτσελόνα έκανε ό,τι ήταν δυνατόν να μη γίνει το ματς, όμως η διοργανώτρια δέχτηκε μόνο να γίνει χωρίς κόσμο. Η συναίνεση της Μπαρτσελόνα να παίξει, ενώ οι αστυνομικοί έδερναν πολίτες που ήθελαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα, έκανε τον αντιπρόεδρο της ομάδας Κάρλες Βιγιαρουμπί να παραιτηθεί.
Τι θα συμβεί, λοιπόν, σε περίπτωση που προχωρήσει η ανεξαρτητοποίηση της Καταλωνίας; Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ισπανικής Λίγκας Χαβιέρ Τέμπας οι Καταλανοί -βάσει νομοθεσίας- δεν θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα, επειδή στον αθλητικό νόμο καθίσταται σαφές ότι μόνο ένα κράτος εκτός Ισπανίας έχει το δικαίωμα να συμμετέχει σε ισπανικές διοργανώσεις, η Ανδόρα. (χάρη σε συμφωνία που είχε υπογραφεί το 1948 ανάμεσα στην F.C. Andorra -ποδοσφαιρικό σύλλογο της Ανδόρας- και την ισπανική ομοσπονδία).
Όπως αναφέρει και το καταστατικό της UEFA, για να γίνει δεκτή μια ομοσπονδία ως μέλος της πρέπει η χώρα στην οποία ανήκει να αναγνωριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ως ανεξάρτητο κράτος. Διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα.
Η Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes (Πλατφόρμα υπέρ των Καταλανικών εθνικών ομάδων) ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησης η Μπαρτσελόνα θα αγωνιστεί «στο πρωτάθλημα που η ίδια θα αποφασίσει», βασιζόμενη στο προφανές, δηλαδή στο ότι χωρίς την Μπαρτσελόνα και την Εσπανιόλ η ισπανική Λίγκα θα υποβιβαζόταν αγωνιστικά και οικονομικά. Αρκεί, λοιπόν, μία τροποποίηση στο νόμο.
Οι «μπλαουγκράνα», πάντως, θέλουν δεδομένα να συνεχίσουν στην ισπανική Λίγκα, ακόμα και στην περίπτωση μιας ανεξάρτητης Καταλωνίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου Τζουζέπ Βίβες δήλωσε: «Ο σύλλογος δεν εξετάζει άλλα ενδεχόμενα». Σε αντίθετη περίπτωση τα έσοδα θα μειώνονταν δραματικά, καθώς οι απώλειες θα έφταναν στο 75%, ενώ τα μεγάλα αστέρια θα αποχωρούσαν.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση