Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Κίνδυνος φωτιάς στη ΒΙΑΛ Χίου

Τον κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω του διπλασιασμού των προσφύγων και μεταναστών στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη ΒΙΑΛ Χίου επισημαίνει η Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα. Αυτή τη στιγμή, στη ΒΙΑΛ φιλοξενούνται 2.015 άτομα, ενώ η δομή χωράει 1.000. Η κατάσταση, όμως, επιβαρύνεται καθημερινά σε όλα τα νησιά και ο υπερπληθυσμός εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, καθώς πολλές φορές οι έντονες εθνικές, φυλετικές και θρησκευτικές διαφοροποιήσεις οδηγούν σε ακραία περιστατικά βίας και αντεκδίκησης. Δυστυχώς, τα δημοτικά συμβούλια θα συνεδριάσουν από τον προσεχή Σεπτέμβριο, όταν μπορεί και να είναι αργά, ενώ στον κίνδυνο της φωτιάς θα έχει προστεθεί και αυτός των πλημμυρών.
Υπενθυμίζεται, ότι στην τελευταία 45σέλιδη αναφορά που ακολούθησε τις δύο επισκέψεις εκπροσώπων της Επιτροπής Κατά των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης Μεταχείρισης του Συμβουλίου της Ευρώπης επισημαίνεται ότι τόσο σε κέντρα πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά (hotspot) όσο και σε κέντρα κράτησης στην ηπειρωτική χώρα, όλα τα στοιχεία συνθέτουν μια εξόχως «εκρηκτική κατάσταση»: υπερπληθυσμός που συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα βίας μεταξύ των κρατουμένων, ανεπαρκείς συνθήκες βασικής υγιεινής, ακατάλληλη συνδρομή των ευάλωτων ομάδων, και ελλιπείς νομικές εγγυήσεις.
Μόνον το περασμένο Σαββατοκύριακο έφθασαν 323 άτομα από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά. Στη Μόρια, στο hotspot της Μυτιλήνης, που έχει χωρητικότητα 3.100 ατόμων, παρέμεναν 7.656 άτομα από 58 χώρες! Μάλιστα, πέρυσι τον Δεκέμβριο μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ οικίσκοι, οι οποίοι λόγω της στενότητας του χώρου, σχεδόν τοποθετήθηκαν ο ένας πάνω στον άλλον. Στο Βαθύ της Σάμου, οι πρόσφυγες έχουν εκτοξευθεί στους 3.585, ενώ η χωρητικότητα της δομής είναι για 650 άτομα! Ειδικά στη Σάμο προβλέπεται θερμό φθινόπωρο, καθώς ο δήμος αντιδρά στις προτάσεις του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για μεταφορά της δομής σε άλλο μέρος του νησιού και αύξηση της χωρητικότητάς της.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις 23 έως τις 29 Ιουλίου έφθασαν στα ελληνικά νησιά 574 πρόσφυγες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα (16-22 Ιουλίου) είχαν «βγει» στα νησιά 668 μετανάστες. Από όσους παραμένουν στα νησιά, το 29% είναι από τις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας, το 24% από το Ιράκ και το 17% από το Αφγανιστάν, ενώ υπάρχουν και αρκετοί μετανάστες από χώρες της Αφρικής, όπως το Κονγκό και η Νιγηρία. Το 21% του πληθυσμού είναι γυναίκες και το 30% παιδιά, από τα οποία τα 7 στα 10 είναι κάτω των δώδεκα ετών. Από αυτά το 13% είναι ασυνόδευτα.

 

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα