Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Και όμως, οι τράπεζες δίνουν χρήμα!
Βρήκαν τρόπο με λίγα λεφτά να κάνουν μεγάλο καλό στην Οικονομία

Στην εποχή της μεγάλης εσωστρέφειας και της πλήρους αναδιοργάνωσης των λειτουργιών τους οι τράπεζες βρήκαν έναν τρόπο να ρίξουν φθηνό και παραγωγικό χρήμα στην Οικονομία, για να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και να κρατήσουν τα νέα παιδιά στην Ελλάδα.
Τα πιστωτικά όρια των τραπεζών αυτή την εποχή είναι περιορισμένα. Τα «κόκκινα δάνεια» των 100 δισ. ευρώ «βαραίνουν» στα χαρτοφυλάκιά τους και δεν επιτρέπουν μεγάλα ανοίγματα. Αποφάσισαν να στηρίξουν την περιβόητη νεοφυή επιχειρηματικότητα, τις εταιρίες start up που χρειάζονται λίγα λεφτά, και μπορεί να αποδώσουν μεγάλα και εντυπωσιακά αποτελέσματα όχι μόνο στα κέρδη, αλλά και στην απασχόληση.

ΕΘΝΙΚΗ

Η Εθνική Τράπεζα προσαρμόσθηκε γρήγορα και δημιούργησε ένα ειδικό πρόγραμμα στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Εδώ και 8 χρόνια τρέχει το «NBG Business Seeds». Είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας. Περιλαμβάνει δράσεις ανάδειξης και προβολής καινοτόμων ιδεών και έργων, εκπαίδευσης και καθοδήγησης ομάδων, παροχής υποδομών, δικτύωσης και χρηματοδότησης.
Πέρα από το διαγωνιστικό κομμάτι το πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη της υλοποίησης επιλεγμένων προτάσεων που έχουν διακριθεί. Σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον ΣΕΒ οι ομάδες παρακολουθούν προγράμματα εκπαίδευσης σε θέματα επιχειρηματικότητας, λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες και προϊόντα της Amazon και της Microsoft, δωρεάν υπηρεσίες της Google και της Census, ενώ τους παρέχονται υπηρεσίες incubation (ο ελληνικός όρος είναι «επώαση»), σε συνεργασία με τον ΣΕΒ και τον incubator 1776 με έδρα τις ΗΠΑ.
Επίσης, για την οικονομική στήριξη εταιριών προβλέπονται στοχευμένες δράσεις δανεισμού και συμμετοχής στο μετοχικό τους κεφάλαιο, καθώς και δράσεις καθοδήγησης και δικτύωσης σε συνεργασία με τη Grant Thornton σε φορολογικό επίπεδο, την Endeavor Greece,το Ελληνο-Αμερικάνικο Επιμελητήριο και τη Watson Farley & Williams που θα αναλάβει τη νομική καθοδήγηση των ομάδων.
Έμφαση δίνεται στην καθοδήγηση (mentoring) των ομάδων και από τα έμπειρα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία, με επαγγελματική εμπειρία άνω των είκοσι ετών και σε διαφορετικούς κλάδους, προτείνουν στοχευμένες λύσεις για τη βελτίωση κάθε καινοτόμου προσπάθειας.
Επίσης, η Εθνική Τράπεζα, σε συνεργασία με την εταιρία τεχνολογίας και καινοτομίας Crowdpolicy και με την υποστήριξη εταιριών τεχνολογίας και φορέων του οικοσυστήματος, διοργανώνει το πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης «be finnovative innovation lab».

EUROBANK

Η πρωτοβουλία «Egg» της Eurobank φιλοδοξεί από την πρώτη μέρα να μετουσιώσει μέσα από την «εκκόλαψή» τους τις τρέχουσες και αναδυόμενες τάσεις της επιχειρηματικότητας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στόχος η εξωστρέφεια. Μέσα από δράσεις, clusters και θεματικά Inno Hubs αποδεικνύει έμπρακτα ότι μόνο μέσα από συνεργασία επιτυγχάνεται η καινοτομία και η αριστεία.
Με το Πρόγραμμα «egg – enter grow go» στηρίζοντα νέοι άνθρωποι στα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank, σε συνεργασία με το Corallia, και υλοποιείται με τη συνδρομή κορυφαίων επιχειρήσεων και Οργανισμών της ελληνικής και διεθνούς κοινότητας.
Επιπλέον, μια σειρά κορυφαίων επιχειρήσεων και Οργανισμών της ελληνικής και διεθνούς αγοράς συμμετέχουν ως Χορηγοί και Υποστηρικτές, παρέχοντας δωρεάν κρίσιμες υπηρεσίες και υποδομές υψηλού επιπέδου στις συμμετέχουσες επιχειρηματικές ομάδες.

Χορηγοί είναι οι: ALBA, Cisco, COSMΟΤΕ, Microsoft, PwC, The Hellenic Initiative και Xerox, ενώ Yποστηρικτές οι: ΕΕΔΕ, ImageFlow/Polycom, CEO Clubs, ΚΕΜΕΛ, Λέσχη Επιχειρηματικότητας, Odyssey, MPLegal, ΣΕΠΕ, Tribe και ΣΕΤΕ.

Οι υποστηρικτικές δράσεις και τα εργαλεία του Προγράμματος περιλαμβάνουν κτιριακή υποδομή, συμβουλευτική καθοδήγηση (mentoring), υποστηρικτικές υπηρεσίες «μίας στάσης» (one-stop-shop) για όλα τα καίρια θέματα εκκίνησης και λειτουργίας μιας επιχείρησης, επιχειρηματική κατάρτιση μέσω προκαθορισμένου 3μηνου εντατικού προγράμματος εκπαίδευσης («business bootcamp»), και, τέλος, χρηματοοικονομικά εργαλεία και επιχειρηματική δικτύωση για τη στήριξη της επιχειρηματικής λειτουργίας και ανάπτυξης των νέων ομάδων και την ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητάς τους κατά τα στάδια «εκκόλαψης».

Επίσης, η τράπεζα τρέχει τον πανελλήνιο διαγωνισμό έρευνας και καινοτομίας «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» αναδεικνύοντας τις επιχειρηματικές ιδέες που μπορούν να μετασχηματίσουν τη χώρα μας σε παραγωγική, εξωστρεφή και ανταγωνιστική Οικονομία. Βοηθά επιστήμονες, ερευνητικές ομάδες και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα να υλοποιήσουν τις καινοτόμες ιδέες τους. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια σε συνεργασία με τον ΣΕΒ στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank.

Alpha Bank

Με «σύμμαχο» ένα δέντρο ελιάς η Alpha Bank, στο φιλόξενο χώρο Τζαφέρη 16, έριξε τους δικούς της πρώτους «σπόρους», στην ελληνική start up σκηνή, «στοχεύοντας» στο πεδίο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech), που εντάσσεται στην ευρύτερη στρατηγική της τράπεζας για τον ψηφιακό της μετασχηματισμό, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη τριετία.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ιθύνοντες του πρώτου «Fintech Hachathon» της Alpha Bank οραματίζονται μια ευρύτερη εμπλοκή τους στο start up οικοσύστημα της χώρας, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη δημιουργία του δικού της incubator, χωρίς ακόμη να είναι τίποτα ξεκάθαρο και συγκεκριμένο.

Το «Fintech Challenge» είναι μια πρωτοβουλία της Αlpha Βank, η οποία εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο ψηφιακού μετασχηματισμού, το οποίο εφαρμόζει ήδη η τράπεζα. Στόχος της Αlpha Βank είναι να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις, συνεχίζοντας να δημιουργεί ευκαιρίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών προσπαθειών στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς υπήρξε πρωτοπόρος στη χρηματοδότηση καινοτόμων νέων εταιριών. Χρησιμοποίησε αποτελεσματικά το μηχανισμό του Venture Capital για την υποστήριξη του επιχειρείν. Η νεοφυής επιχειρηματικότητα, η αναζήτηση νέων ιδεών που παρουσιάζουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον, η όλο και μεγαλύτερη στροφή στην καινοτομία, η εμπλοκή όλο και περισσότερων νέων στην ιδέα του επιχειρείν, ανέδειξαν τα πλεονεκτήματα εναλλακτικών σύγχρονων χρηματοδοτικών μηχανισμών, με πλέον διαδεδομένο το θεσμό του Venture Capital.
Οι επενδύσεις γίνονται με τη μορφή συμμετοχής σε αυξήσεις κεφαλαίου ή μέσω μετατρέψιμων ομολόγων σε μετοχές. Στόχος της χρηματοδότησης είναι η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου και η δημιουργία κερδών για τους μετόχους.

Η τράπεζα δραστηριοποιείται στο χώρο του Venture Capital ήδη από το 2008, καταγράφοντας ένα σερί από επενδυτικές επιτυχίες, με βασικό άξονα την καινοτομία και την εξωστρέφεια.
Το Venture Capital της Πειραιώς διαθέτει τη μοναδική εξειδικευμένη ομάδα στην Ελλάδα, που έχει ταυτόχρονη παρουσία στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Τα μέλη της ομάδας συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών στις οποίες έχει γίνει επένδυση, και τις βοηθούν να εξελιχθούν, να αναπτυχθούν, να χτίσουν κερδοφορία και προοπτική.

Το Venture Capital της Τράπεζας Πειραιώς υλοποιεί τις δραστηριότητές του μέσα από δύο funds, το PJ Tech Catalyst Fund, και το Piraeus-Πειραιώς TANEO Capital Fund.

Πρώτο δημιουργήθηκε το 2008 το Piraeus-Πειραιώς TANEO Capital Fund από τη σύμπραξη της Τράπεζας Πειραιώς και του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), και μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτήσει εξωστρεφείς εταιρίες software, όπως η Inaccess (φωτοβολταϊκά πάρκα), και η ESS Docs (ηλεκτρονικά νομικά έγγραφα για τη ναυτιλία), η Advent (fuel cells), η Unismack (σνακ χωρίς γλουτένη), η VoiceWeb (φωνητικές εφαρμογές), και η ASA (ανακύκλωση).
Έχει, επίσης, ολοκληρώσει επένδυση στην εταιρία Κertus (φαρμακευτικά), που πουλήθηκε στην ολλανδική ASEUS το 2014.

Μεταξύ των επενδύσεων του PJ Tech Catalyst είναι οι εξής εταιρίες:

Pollfish (έρευνα αγοράς μέσω κινητών), PVPro (e-sports platform), Enios (βιοπληροφορική), ΟVID VR (εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας σε ιατρικές επεμβάσεις), Radiojar (online radio), Intale (online διαχείριση για λιανικό εμπόριο), Parkaround (parking μέσω κινητού), Fieldscale (simulation), Centaur Analytics (αγροτεχνολογία και Ιnternet of Τhings), Ιntellibox (αυτόματη ανακύκλωση κινητών), Vyra (πλατφόρμα για ενοικίαση σκαφών), Αccusonus (artificial intelligence στην επεξεργασία ήχου), Qrator (ηλεκτρονικό εμπόριο), Douleutaras (πλατφόρμα για εύρεση επαγγελματιών), Vertcily (marketing) Reembed (video analytics), Novoville (εφαρμογές για τοπική αυτοδιοίκηση), Mist.io (cloud management).

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα