Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Κατερίνα Στεφανίδη: Μαζί της πετάει όλη η Ελλάδα!

Δε βλέπει τα άλματα των αντιπάλων της στους αγώνες που λαμβάνει μέρος (!), δεν σταματάει ποτέ να είναι χαλαρή γενικώς, δεν εκτελεί χωρίς συζήτηση εντολές κανενός (ούτε από τον προπονητή και σύζυγό της), ενώ δοκιμάζει τα 5 μέτρα στις προπονήσεις με λάστιχο, αντί για πήχη! Κυρίες και κύριοι, η κορυφαία επικοντίστρια του πλανήτη είναι Ελληνίδα με αμερικανικά βιώματα. Η Κατερίνα Στεφανίδη, όμως, δεν μπορεί κανείς να πει πως έχει ελληνική, αλλά ούτε και αμερικανική νοοτροπία. Πολύ απλά, διότι ακολουθεί το δικό της μυαλό σε όλα!
Η χαλαρότητα, η ηρεμία και οι ψύχραιμες προσεγγίσεις είναι η στάση ζωής που ακολουθεί. Η ιεράρχηση των ανθρώπινων προτεραιοτήτων είναι ο τρόπος που επιλέγει να προσεγγίζει τον πρωταθλητισμό, την ίδια τη ζωή. Ακόμη και αν αυτό αγχώνει τους γύρω της έχει δική της φιλοσοφία, η οποία την κρατάει στην κορυφή του κόσμου.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ποτέ δε βλέπει τα άλματα των άλλων αθλητριών στον αγώνα. Δεν το έκανε στο Ρίο, ούτε τώρα στο Λονδίνο. Ο λόγος είναι πως δε θέλει να παρασυρθεί από τις κινήσεις τους στα πετυχημένα ή αποτυχημένα άλματα.
Λιγότερο από δύο μήνες πριν από το Ρίο έλεγε πως σημασία έχει η σωστή προσπάθεια. «Ό,τι είναι να έρθει, θα έρθει εκείνο το βράδυ», υποστήριζε, και συμπλήρωνε: «Δε θα τρελαθώ ποτέ στην προπόνηση. Αφού ξυπνήσω με άνεση και πάρω το πρωινό μου, θα κάνω την προπόνηση, αλλά και τη βόλτα μου, θα φάω και κρέπα!».
Η Στεφανίδη είναι λάτρης της ψυχολογίας, και ακριβώς γι’ αυτό είναι ταπεινή στον τρόπο με τον οποίο «διαβάζει» τις επιτυχίες της. Συμπεριλαμβάνει δηλαδή στα λόγια της και τους ανθρώπους που την υποστηρίζουν και κάνουν τα πάντα για να έχει όλα όσα χρειάζεται. «Κάναμε σωστά», «δουλέψαμε έξυπνα», λέει στον πρώτο πληθυντικό, όχι τυχαία. Η Κατερίνα έχει πάντοτε στο πλευρό της τον Mitchell Krier, που είναι σύζυγος-προπονητής.
«Αυτό με βοηθάει ώστε να μην κάνω προπόνηση μόνη. Η συνεργασία μας πηγαίνει καλά, γιατί δεν είναι ο τυπικός προπονητής που μου λέει να κάνω κάτι και εγώ δεν έχω άλλη επιλογή. Φυσικά, με έχει βοηθήσει ψυχολογικά να πιστέψω πως πρέπει να βρίσκομαι σε επίπεδο υψηλότερο από αυτό που θεωρούσα πως άξιζα».

Πήρε μαζί της και την ελληνική κουζίνα

Η Στεφανίδη πήρε μια δύσκολη απόφαση το 2009. Να αφήσει την Ελλάδα στην εκκίνηση της κρίσης, καθώς ήθελε και μπορούσε να σπουδάσει Βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Τότε δεν ήταν στην πρώτη γραμμή για εκείνη ο αθλητισμός. Σε ηλικία 19 ετών οι σπουδές και ο αθλητισμός έτρεχαν παράλληλα, όμως οι εμφανίσεις της με τα χρώματα του Πανεπιστημίου άρχισαν να δείχνουν τι θα ακολουθούσε.
«Το αμερικανικό σύστημα σε βάζει σε έναν περίεργο κύκλο. Παίρνεις διάφορα μαθήματα και βλέπεις τι σου αρέσει και πού είσαι καλός. Έτσι, από τη μία επιλογή στην άλλη βρέθηκα στον τομέα της Βιολογίας και της Ψυχολογίας», έχει δηλώσει για τον ακαδημαϊκό της δρόμο. Και όταν ερωτάται για το κατά πόσο τη βοηθάει στον αθλητισμό η επιστημονική αυτή διαδρομή, αιφνιδιάζει: «Οι σπουδές μου είναι επάνω στη Γνωστική Ψυχολογία. Η κυρίως έρευνά μου ήταν στο θέμα της Μνήμης, καμία σχέση δηλαδή με αθλητική ψυχολογία. Αφού πήρα το bachelor στο Stanford, συνέχισα στο Arizona State University. Πήρα το μάστερ μου, αλλά τον Σεπτέμβριο του 2015 σταμάτησα τις σπουδές μου για το διδακτορικό, για να αφοσιωθώ στο επί κοντώ εν όψει των Ολυμπιακών του Ρίο».
Η Στεφανίδη δεν άφησε πίσω της την Ελλάδα ζώντας με μια εντελώς αμερικανική κουλτούρα, αλλά, αντίθετα, όπως η ίδια έχει παραδεχθεί, μύησε τον αγαπημένο της σε όλες τις ελληνικές συνήθειες, όπως την ελληνική κουζίνα. Η μητέρα της ήταν αυτή, άλλωστε, που της έμαθε να φτιάχνει παστίτσιο! Όταν μάλιστα βρίσκονται στο πατρικό της στην Αθήνα, ο σύζυγός της ακολουθεί τα δικά του αμερικανικά βήματα, φροντίζοντας τον κήπο όταν χρειάζεται και αφήνοντας την Κατερίνα να συγκεντρωθεί χωρίς εντάσεις.

Και όμως φοβάται τα ύψη !

Η κορυφαία αθλήτρια του επί κοντώ στον κόσμο φοβάται τα ύψη! «Μπορεί να ακουστεί περίεργο για μία αθλήτρια του επί κοντώ, όμως ακόμη και αν είμαι 60 εκατοστά από το έδαφος φρικάρω!», είχε δηλώσει μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την ίδια ώρα το άλμα επάνω από τα 5 μέτρα θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι το απωθημένο της. Η ίδια το αρνείται: «Δε θα το έλεγα απωθημένο. Για όλες τις αθλήτριες που βρίσκονται σε αυτό το επίπεδο τα 5 μέτρα είναι μια γραμμή που θαρρείς πως σε αλλάζει επίπεδο αν την ξεπεράσεις. Αλλά για μένα τι διαφορά έχει το 4,99 από το 5.00; Ένας αριθμός είναι. Και επειδή το βλέπω έτσι, έχουν αλλάξει τα πράγματα φέτος. Και γιατί να μην κάνω και ένα παγκόσμιο ρεκόρ, που είναι 5,06 μ.; Θεωρώ πως δε βρίσκομαι μακριά, ειδικά με τη σταθερότητα που έχω στα άλματα πάνω από το 4,80. Σαφώς είναι ένας στόχος».
Στην πραγματικότητα το ρεαλιστικό αγωνιστικό σενάριο είναι πως θέλει να περάσει τα 5 μέτρα, και γι’ αυτό μάς είχε αποκαλύψει πέρυσι, ότι στην προπόνηση βάζει πολλές φορές λάστιχο, αντί για πήχη, σε αυτό το ύψος! Ο λόγος είναι πως έτσι έχει μεγαλύτερο περιθώριο να νιώσει ότι τα καταφέρνει και να εξοικειωθεί με το συγκεκριμένο ύψος. Ήταν, άλλωστε, φανερό ότι ο σύζυγός της μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου την Κυριακή, στο Λονδίνο, την προέτρεψε πριν πανηγυρίσει να δοκιμάσει πάνω από τα 5 μέτρα, προκειμένου να αρχίσει να δοκιμάζει ακόμη πιο ψηλά στις μεγάλες διοργανώσεις. Τα ρεκόρ της Ισινμπάγιεβα βρίσκονται στο μυαλό της όταν ξεκουράζεται. Είναι ο μεγάλος στόχος Να γίνει η πρώτη στον κόσμο όλων των εποχών.

Μετά το Τόκιο θα γίνει μητέρα

Η Κατερίνα δεν έχει σκεφτεί ποτέ τον εαυτό της έξω από τους στίβους. «Ξεκίνησα στα 10 μου. Οπότε, μου είναι δύσκολο να με φανταστώ σαν μη αθλήτρια», έχει δηλώσει, και όταν τη ρωτάνε πότε θα γίνει μητέρα είναι κάθετη: «Θα πάω και στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, και μετά». Και πώς θα μπορούσε να σκέπτεται διαφορετικά όταν από μικρή έχει κερδίσει τα πάντα. Ο πατέρας της Γιώργος έχει καταγωγή από τον Πόντο και η μητέρα της Ζωή από τη Μικρά Ασία. Η ίδια έχει αναφέρει πως στην ιδιοσυγκρασία της υπάρχουν πολλά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους Έλληνες των αλησμόνητων πατρίδων, όπως η αγωνιστικότητα και η πίστη. Κάθε φορά προσπαθεί να ξεπεράσει τον εαυτό της, γι’ αυτό, άλλωστε, οι επιτυχίες της ξεκίνησαν από τη Γυμνασιάδα του 2006.
Ως μαθήτρια του 1ου Γυμνασίου Παλλήνης έσπασε όλα τα εθνικά σχολικά ρεκόρ κερδίζοντας το χρυσό. Στη συνέχεια έσπασε και το παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων με άλμα στα 4,37 μέτρα. Στα 15 της εκπροσώπησε την Ελλάδα το 2005 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στο Μαρακές και κέρδισε με 4,30. Το 2008 κέρδισε το χάλκινο με 4,25 στο World Junior Championship στο Μπίντγκοτζ της Πολωνίας. Την ίδια χρονιά κέρδισε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ξεκίνησε να αγωνίζεται με τους Στάνφορντ Κάρντιναλς. Τα πράγματα πήραν το δρόμο τους με διακρίσεις στο αμερικανικό πανεπιστημιακό πρωτάθλημα κλειστού και ανοικτού στίβου, ενώ από το 2014 οι επιδόσεις της βελτιώνονταν εντυπωσιακά στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, τα Diamond League και όλα τα meeting που λάμβανε μέρος. Η κορυφή έδειχνε μονόδρομος τα τελευταία δύο χρόνια και η Στεφανίδη κατάλαβε πως πρέπει να αφοσιωθεί στο επί κοντώ, που της ανοίγει δρόμους θριάμβων. Η ίδια παραμένει ήρεμη και προσγειωμένη.

Social life με την Τίνα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση