Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΚΕΔΕ : Αναγκαία η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας

Την βεβαιότητα, ότι η ΚΕΔΕ δείχνει το δρόμο για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας, επενδύοντας στους νέους, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Πατούλης, επισημαίνοντας τη βούληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού να συνεχίσει να επενδύει στους νέους με καινοτόμες και εξωστρεφείς δράσεις συμβάλλοντας ενεργά στην αναπτυξιακή αναγέννηση της χώρας.«Κλειδί για την εθνική ανάταξη είναι η υιοθέτηση ενός νέου αποκεντρωμένου μοντέλου κράτους, με την Αυτοδιοίκηση σε κεντρικό ρόλο», είπε το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, ο κ. Πατούλης, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, εγκαινιάζοντας το περίπτερο της ΚΕΔΕ στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Να σταματήσει το φαινόμενο της φυγής των νέων επιστημόνων

Στην ομιλία του, ο επικεφαλής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων , ανέφερε «Για την ΚΕΔΕ αποτελεί προτεραιότητα η ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο να σταματήσει το φαινόμενο της φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς ως Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού δημιουργούμε τις ευκαιρίες για να αναδειχθούν οι καινοτόμες ιδέες νέων ανθρώπων, μέσα από εποικοδομητικές συνέργειες και συνεργασίες. Περιμένουμε και από τον Πρωθυπουργό, κατά τη σημερινή του ομιλία, να ακούσουμε τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τη μείωση της ανεργίας στους νέους και την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη».

Υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου κρατικής οργάνωσης

Συνεχίζοντας ο κ. Πατούλης , υπογράμμισε πως το κλειδί για την εθνική ανάκαμψη είναι η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου κρατικής οργάνωσης, που θα προβλέπει αναβαθμισμένους ρόλους κι ευθύνες στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην αποκέντρωση, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, επισημαίνοντας πως το συγκεντρωτικό κράτος λειτουργεί ασφυκτικά και δεν επιτρέπει στις τοπικές κοινωνίες να αναπτυχθούν. Οι μαραθώνιοι καινοτομίας που διοργάνωσε η ΚΕΔΕ έστειλαν ένα «ηχηρό» μήνυμα πως η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού θα έχει κεντρικό ρόλο στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας, δουλεύοντας αποτελεσματικά, με σχέδιο, επισημαίνοντας «Υποστηρίζουμε     στην πράξη τις έξυπνες πόλεις, την καινοτομία, την νεανική επιχειρηματικότητα και συμβάλλουμε άμεσα και ενεργά στον ψηφιακό μετασχηματισμό των πόλεων» τόνισε και πρόσθεσε «Η προσπάθεια αυτή είναι εθνική και χωρίς πολιτικές ταυτότητες».

Θετική η εποικοδομητική συνεργασία των Δήμων με την περιφέρεια

Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Τζιτζικώστας εξήρε την προσφορά της ΚΕΔΕ και του προέδρου της στην εξωστρέφεια του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και υπογράμμισε πως η εποικοδομητική συνεργασία των Δήμων με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αποφέρει καρπούς και μετρήσιμα αποτελέσματα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λ. Κυρίζογλου εστίασε στην ανάγκη να στηριχθούν οι επιχειρήσεις της Μακεδονίας που βιώνουν τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης. Στο στοίχημα των έξυπνων πόλεων για την ποιότητα ζωής και την τοπική ανάπτυξη     αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου και ο πρόεδρος Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ Γ. Τσιάμης παρουσίασε τις κατευθύνσεις, τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας του Εργαστηρίου Καινοτομίας της ΚΕΔΕ. Οι εφαρμογές που προέκυψαν από τον 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας της ΚΕΔΕ, παρουσιάστηκαν από τον CTO/CIO Crowdpolicy Γ. Καραμανώλη.

Ξεκινά ο πρώτος κύκλος υπηρεσιών και εφαρμογών για τους Δήμους

Στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εγκαινίων, με αντικείμενο την Καινοτομία, τις έξυπνες πόλεις, την επιχειρηματικότητα και τις σχετικές δράσεις και πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ, ανακοινώθηκε ότι στις 15 Σεπτεμβρίου ξεκινά ο πρώτος κύκλος υπηρεσιών και εφαρμογών για τους Δήμους, μέσω του City Challenge Lab- Επιταχυντή της ΚΕΔΕ. Μάλιστα, δόθηκε έμφαση στους δύο Μαραθώνιους Καινοτομίας Smartcity Crowdhackathon το 2017 και το 2018 στην Αθήνα, οι οποίοι στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία. Θα συμμετέχουν 43 ομάδες, που επιλέχθηκαν από το 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας.

Νωρίτερα το περίπτερο της ΚΕΔΕ επισκέφθηκαν κυβερνητικά στελέχη μεταξύ των οποίων ο υπ. Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, ο γ.γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τον κ. Πατούλη για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Ένωσης, με στόχο τη διεύρυνση των αναπτυξιακών προοπτικών των τοπικών κοινωνιών.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα