Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΚΕΔΕ : Θεσμικό ατόπημα, να αγνοείται πλήρως η Αυτοδιοίκηση

Στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εσωτερικών για την αναδιοργάνωση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, αποδεικνύοντας περίτρανα για άλλη μία φορά, ότι για τον κ. Τσίπρα , η Αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει.«Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός, ότι στο νέο φορέα διαχείρισης τον οποίο και ονόμασε Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών δεν προβλέπεται η συμμετοχή ούτε των Δήμων, ούτε των Περιφερειών», δήλωσε την Παρασκευή 10 Αυγούστου, ο κ. Πατούλης , σημειώνοντας «Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του να καταργήσει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Αυτό που δεν κατανοούμε είναι γιατί επέλεξε να «καταργήσει» μαζί και τους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Πολιτική προστασία χωρίς τον ενεργό ρόλο της αυτοδιοίκησης δεν υφίσταται

Με έκπληξη ακούσαμε χθες από τον κ. Τσίπρα το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας της χώρας, στον οποίο όμως δεν έχει καμία θέση η Αυτοδιοίκηση. Όπως δεν είχε θέση ούτε στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Όχι μόνο δεν συμμερίζεται την ανάγκη της αποκέντρωση αρμοδιοτήτων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά επιμένει σε ένα μοντέλο διοίκησης με δαιδαλώδη γραφειοκρατία και σε ένα κράτος υπερσυγκεντρωτικό. Αποτελεσματική πολιτική προστασία χωρίς αποκεντρωμένη λειτουργία, χωρίς τον ενεργό ρόλο της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών δεν υφίσταται.

Οι Δήμοι έχουν το πλεονέκτημα της άμεσης επέμβασης

Οι Δήμοι είναι αυτοί που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τις ειδικές συνθήκες και ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και είναι αυτοί οι οποίοι με πενιχρά μέσα κάνουν καθαρισμούς, κλαδεύσεις, οργανώνουν πυροφυλάκια , παροχές νερού για πυροσβεστικά οχήματα. Οι Δήμοι έχουν το πλεονέκτημα της άμεσης επέμβασης με μηχανήματα προσωπικό και ενεργοποίηση ιδιωτών και εθελοντικών δυνάμεων».

 «Πληγές» η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού

Συνεχίζοντας ο επικεφαλής της Ένωσης , ανέφερε ότι   «Είναι βέβαιο ότι οι Δήμοι θα λειτουργούσαν πιο αποτελεσματικά αν δεν υπήρχαν οι παθογένειες της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας που σε αρκετές περιπτώσεις καθυστερεί εγκρίσεις έργων πρόληψης, νευραλγικής σημασίας. Για παράδειγμα η καθυστέρηση έγκρισης των προσλήψεων εποχικού προσωπικού αλλά και απόδοσης των πόρων που απαιτούνται, οδηγούν στην ολοκλήρωση παρεμβάσεων και έργων πρόληψης στο μέσο τουλάχιστον της αντιπυρικής περιόδου με ότι αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον η αποτελεσματική εφαρμογή  του μέτρου επιβολής καθαρισμού των ιδιωτικών οικοπέδων εντός οικισμών προσκρούει στο έλλειμμα ρύθμισης των θεσμικών παραμέτρων που προκύπτουν, στο έλλειμμα προσωπικού στους Δήμους αλλά και στη καθυστέρηση έγκρισης των εργολαβιών καθαρισμού εξαιτίας της άκαμπτης γραφειοκρατικής διαδικασίας».

Δώστε πόρους από το Πράσινο Ταμείο για έργα υπέρ των πολιτών

Κατόπιν , ο κ. Πατούλης, διευκρίνισε πως «Ο τρόπος λειτουργίας του «Πράσινου Ταμείου» δεν ανταποκρίνεται στον σκοπό της ίδρυσης του, απλά χρησιμοποιούνται οι πόροι του για την εξυπηρέτηση των αναγκών ενός σπάταλου κι αντιπαραγωγικού κεντρικού κράτους Επιβάλλεται  τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν από το σύνολο των Δήμων, προκειμένου να αποτελέσουν την πηγή χρηματοδότησης μιας σειράς έργων και παρεμβάσεων τοπικού χαρακτήρα, με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων όλης της χώρας. Απαιτούμε έστω και τώρα την άμεση αποδέσμευση ποσοστού τουλάχιστον 10% των πόρων του Πράσινου Ταμείου και την άμεση  απόδοση τους στους Δήμους για την υλοποίηση έργων και δράσεων που θ´ ανακουφίσουν πολεοδομικά τους Δήμους μας και δράσεων που θα ενισχύσουν τη περιβαλλοντική προστασία και τη ποιότητα ζωής στους οικισμούς «.

Κλειδί η εκπαίδευση σε θέματα πρόληψης

Ολοκληρώνοντας ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ , επισήμανε πως «Οι περιστάσεις απαιτούν την ανάγκη σχεδιασμού, χρηματοδότησης και υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης κινδύνων από φυσικές ή άλλες καταστροφές. Το πρόγραμμα θα πρέπει να απευθύνεται στη σχολική κοινότητα, τους τοπικούς φορείς, εθελοντικές ομάδες, στελέχη Δήμων αλλά και τους πολίτες. Η ΚΕΔΕ  και το ΙΤΑ με τη συνεργασία με το ΕΚΠΑ μπορεί και πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό και την υλοποίησης του».

Καταλήγοντας ο κ. Πατούλης τόνισε ότι «Για εμάς οι χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού αποτελούν θεσμικό ατόπημα. Τον καλούμε να αναθεωρήσει το σχεδιασμό του και να προβλέψει τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ και των Περιφερειών, στο νέο συντονιστικό όργανο. Κ. Τσίπρα το εθνικό συμφέρον είναι πάνω και πέρα από τις κομματικές αποχρώσεις. Η Αυτοδιοίκηση δεν είναι εχθρός σας αλλά συνοδοιπόρος σας στην προσπάθεια για την εθνική ανάταξη. Ακούστε την και δεν θα βγείτε «χαμένος». «Χαμένη» θα βγει η χώρα εάν συνεχίσετε να μας αγνοείτε».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα