Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΚΕΔΕ-ΥΠΕΝ : Σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για τα απόβλητα

Στη σύσταση   μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου μίας κοινής ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των ΦΟΔΣΑ , συμφώνησαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και ο αν. υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, προκειμένου να διαβουλευθούν και να καταλήξουν σε κοινές θέσεις επί των νέων θεσμικών ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο. «Για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα να βρεθεί μία ριζική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και να γίνει μία νέα δημιουργική επανεκκίνηση στο διάλογο με το υπουργείο στη βάση της σύνθεσης», είπε την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, ο κ. Πατούλης ,   ανοίγοντας τη συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης. παρουσία του κ. Φάμελλου , και των αντιπροέδρων της ΚΕΔΕ , Α΄Δημήτρη Καφαντάρη , Β΄ Γιάννη Καραγιάννη, με αντικείμενο το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Να πετύχουμε τους στόχους  στην ανακύκλωση

«Είναι πολύ σημαντική η κοινή μας προσπάθεια για να πετύχει και η Ελλάδα και η Αυτοδιοίκηση τους στόχους τους στην ανακύκλωση. Πρόκειται για μονόδρομο με δεδομένο ότι η χώρα μας διαθέτει υψηλότατο περιβαλλοντικό απόθεμα που αποτελεί ταυτόχρονα οικονομικό και αναπτυξιακό προϊόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αν. ΥΠΕΝ και συνέχισε: «Ως πολιτεία και ως αυτοδιοίκηση οφείλουμε από κοινού να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε αυτό το αναπτυξιακό προϊόν ώστε η χώρα να τροφοδοτήσει την κυκλική οικονομία και να αποκτήσει υπεραξία στην οικονομία της, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια.

Συμμαχούμε με την τοπική αυτοδιοίκηση

Η διαχείριση των απορριμμάτων δεν προσθέτει μόνο περιβαλλοντικό απόθεμα, αλλά νέο προϊόν και νέα εργασία. Συμμαχούμε λοιπόν με την τοπική αυτοδιοίκηση και της δίνουμε τον πρώτο λόγο. Αυτή με τη σειρά της αναλαμβάνοντας τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες που της αναλογούν, πρέπει να επενδύσει σε έργο και καινοτομία, να χρησιμοποιήσει όλα τα οικονομικά και θεσμικά εργαλεία που παρέχει το νέο θεσμικό πλαίσιο και πρέπει να επιτύχει τους στόχους της στον τομέα της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων».

Περνάμε σε άλλο επίπεδο διοίκησης και επιχειρησιακής επάρκειας

Ειδικότερα, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στα οικονομικά εργαλεία που προβλέπονται για την αυτοδιοίκηση από τα Συστήματα και τους Φορείς Ανακύκλωσης, από τα Περιφερειακά προγράμματα (ΠΕΠ) για τη χρηματοδότηση των καφέ κάδων και της διαλογής στην πηγή οργανικών, από το ΕΣΠΑ για τις μονάδες επεξεργασίας, αλλά και των παρεχόμενων κινήτρων για την ανακύκλωση με το νέο θεσμικό πλαίσιο, σημειώνοντας: «Περνάμε επίσης σε επίπεδο αυτοδιοικητικών φορέων σε ένα άλλο επίπεδο διοίκησης και επιχειρησιακής επάρκειας»

Η αλλαγή  στη διαχείριση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο αν. ΥΠΕΝ δεν παρέλειψε να αναφέρει το γεγονός ότι η αλλαγή στη διαχείριση των απορριμμάτων δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά η ίδια συζήτηση διεξάγεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η διαχείριση των απορριμμάτων συνδέεται με το περιβάλλον, την οικονομία, τις τοπικές κοινωνίες και την εργασία. Στην νέα Οδηγία για τα απορρίμματα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει το στόχο του 50% ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης σε προοπτική 20ετίας ενώ το όριο της ταφής περιορίζεται υποχρεωτικά στο 10%. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα σήμερα είναι περίπου στο 82%.

Τεράστια η απόσταση από τους ευρωπαϊκούς στόχους

Ολοκληρώνοντας , ο κ. Φάμελλος, επισήμανε ότι «Ως χώρα είμαστε ακόμα στην εκκίνηση και η απόσταση από τους ευρωπαϊκούς στόχους είναι τεράστια. Γι’ αυτό δεν έχουμε περιθώριο πολιτικών συζητήσεων αλλά πρακτικών λύσεων όπως η ανακύκλωση των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων, η χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων σε χώρους συνάθροισης κοινού, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, πλοία κλπ, και φυσικά η άμεση έναρξη της χωριστής συλλογής και κομποστοποίησης αποβλήτων τροφίμων και κλαδεμάτων». Συνεπώς, «ο πολλαπλασιασμός της ανακύκλωσης σε επίπεδο Δήμου, με βάση το τοπικό σχέδιο, είναι η μόνη λύση. Όλες οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες μπορούν να λειτουργήσουν μόνο συμπληρωματικά»

 Η Πολιτεία να λάβει υπόψιν της τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης

Από την πλευρά του ο κ. Πατούλης τόνισε ότι πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να λάβει υπόψιν της τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης και υπογράμμισε πως μέχρι στιγμής δεν έχουν δοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με ευθύνη της Πολιτείας, τα εργαλεία που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων αλλά αντίθετα απειλείται με πρόστιμα, για να καταλήξει «Δώστε τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία στην Αυτοδιοίκηση για να σταματήσει να είναι η Ελλάδα ουραγός στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο»

Να επιτευχθούν οι στόχοι της ανακύκλωσης

Στη συνέχεια , τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης υπογράμμισαν ότι είναι πρωταρχική ανάγκη και μείζον θέμα η έγκαιρη και επαρκής διασφάλιση της χρηματοδότησης των Δήμων για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται για να επιτευχθούν οι στόχοι της ανακύκλωσης. Παράλληλα ανέδειξαν ως μείζον πρόβλημα την έλλειψη προσωπικού αλλά και υποδομών υποδοχής των βιοαποβλήτων. Σε αυτό το πλαίσιο εξέφρασαν τον προβληματισμό τους στον κ. Φάμελλο σχετικά με τον χρόνο έναρξης ισχύος της νέας τιμολογιακής πολιτικής τόσο ως προς τα βιοαπόβλητα όσο και ως προς τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Επανεξέταση του θεσμικού  πλαισίου λειτουργίας των ΦΟΔΣΑ

Ειδικότερα ζήτησαν να μην εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου του 2019 όπως προβλέπει το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου αλλά όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα επιχειρησιακά σχέδια των συστημάτων διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών και συνεπώς θα έχει διασφαλισθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση. Επιπρόσθετα το ΔΣ της Ένωσης ζήτησε από τον υπουργό να επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΦΟΔΣΑ, επικαλούμενο και τις ήδη διατυπωμένες θέσεις της ΚΕΔΕ σύμφωνα με τις οποίες θα προκύψουν δυσλειτουργίες και αδιέξοδα εάν εφαρμοστεί από τις 19 Ιανουαρίου του 2019, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ Σάββας Χιονίδης, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη να γίνει ουσιαστική διαβούλευση με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και να δοθούν τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία στην Αυτοδιοίκηση και ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ Δημήτρης Πολιτόπουλος.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα