Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα
Η συμμαχία των τεσσάρων στη Μεσόγειο κατά του «Πορθητή»

Mε κοινές ναυτικές ασκήσεις απαντά η Αθήνα

Την κατοχύρωση της συμμετοχής της στο ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί η Άγκυρα μέσω της «νταηλίδικης» συμπεριφοράς της στην Κύπρο και την –επί της ουσίας– εισβολή της στην κυπριακή ΑΟΖ, για να προχωρήσει σε παράνομες γεωτρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών –το οποίο θεωρεί ότι η Άγκυρα εκβιάζει τη συμμετοχή της στη διανομή του πλούτου της Μεσογείου– μελετά περαιτέρω τρόπους αντίδρασης σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας. Τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή, και την ίδια άποψη έχουν και οι Τούρκοι. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από λίγες ημέρες, ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνομιλία του με Κύπριο αξιωματούχο στην Ε.Ε., επισήμανε με έμφαση ότι πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή στους χειρισμούς από όλες τις πλευρές, γιατί ένα ατύχημα μπορεί να τα γκρεμίσει όλα. Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών συμφωνεί πως η κατάσταση είναι κρίσιμη και έχει καταλήξει σε μια σειρά συμπερασμάτων τα οποία δεν προμηνύουν τίποτα θετικό για το μέλλον. Το πρώτο είναι πως η Τουρκία δεν μπλοφάρει αυτή τη φορά, και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει «μέχρι εκεί που την παίρνει και μπορεί». Το δεύτερο είναι πως μετά τη νοτιοανατολική Μεσόγειο σειρά έχει το Αιγαίο. Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα οψέποτε τεθεί το θέμα. Όμως, τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή πλευρά αλλά και οι σύμμαχοί τους έχουν συμφωνήσει ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στην Τουρκία να προβεί σε «μη αναστρέψιμη ενέργεια» όπως είναι η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει ή δεν υπάρχει κάτι για να εξορυχθεί.  Η ελληνική διπλωματία θεωρεί βέβαιο ότι μόλις προκύψει ζήτημα αξιοποίησης του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου, τότε η Τουρκία θα αρχίσει τα κανονικά «νταηλίκια» και δεν θα μείνει στη ρουτίνα των παραβιάσεων και των παραβάσεων.

Mε κοινές ναυτικές ασκήσεις απαντά η Αθήνα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ», υπάρχει μια σοβαρή σκέψη για πραγματοποίηση κοινών ναυτικών ασκήσεων στην επίμαχη περιοχή, από την Κύπρο, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ελλάδα, αλλά και την Αίγυπτο, έτσι ώστε να δοθεί στην Τουρκία μήνυμα αποφασιστικότητας, και κυρίως να καταλάβει ο Ερντογάν ποιους έχει απέναντί του. Αυτό συζήτησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Αποστολάκης με τον Κύπριο ομόλογό του Σάββα Αγγελίδη στη Λευκωσία. Επίσης, αυτό φέρεται να έθεσε και ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης την περασμένη Τρίτη στη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ενώ στο παρασκήνιο γίνονται και συζητήσεις με το Ισραήλ (είναι θετικό) με τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο. Ο κ. Χριστοδουλίδης –πέρα από το φλέγον θέμα– συζήτησε κατά τις επαφές του και θέματα που αφορούν τις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας, ως επίσης και το θέμα συμμετοχής της Γαλλίας στο τριμερές σχήμα συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου. Εάν γίνει εφικτή η πραγματοποίηση κοινών ναυτικών γυμνασίων, τότε τα πράγματα θα ισορροπήσουν σύμφωνα με την εκτίμηση του διεθνολόγου Άγγελου Συρίγου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες επίσης, μονάδες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν τεθεί σε ύψιστη επιφυλακή προετοιμαζόμενες για κάθε ενδεχόμενο αλλά και για ένα «ατύχημα».

 Ο «Πορθητής» προ των… πυλών

Το γεωτρύπανο «Πορθητής» θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η «Sabah», ο «Πορθητής» («Fatih») θα διεξαγάγει διερευνητικές δραστηριότητες σε γεωγραφικό μήκος 31 29 25 E και γεωγραφικό πλάτος 34 55 32 Ν, ενώ άρχισε εργασίες γεώτρησης στα τέλη Οκτωβρίου του 2018 από τις ακτές της Αττάλειας. Το πλοίο των 229 μέτρων μπορεί να τρυπήσει σε μέγιστο βάθος 12.192 μέτρων, η πρώτη γεώτρηση θα φτάσει σε βάθος 5.500 μέτρων. Για να επεκτείνει τις δραστηριότητές του, η κρατική εταιρία πετρελαίου Turkish Petroleum (T.P.) αγόρασε ένα δεύτερο τρυπάνι, το «Yavuz», και θα ξεκινήσει σύντομα γεωτρήσεις στην περιοχή. Το δίδυμο γεωτρύπανο του «Fatih», το σκάφος «Yavuz», είναι της έκτης γενιάς, αγοράστηκε για $262,5 εκατομμύρια και έχει μήκος 229 μέτρα και βάρος 21,283 ακαθάριστους τόνους. Τον Μάρτιο, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Feridun Sinirlioglu τόνισε σε επιστολή του ότι η Τουρκία έχει κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που είναι δυτικά του μεσημβρινού 32ο 16’ 18’. Στο πλαίσιο των εξωτερικών ορίων της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας, «οι δραστηριότητες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους “Barbaros Hayreddin Pasa” και των υποστηρικτικών του σκαφών υπάγονται εξ ολοκλήρου στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία ασκεί ipso facto και ab initio αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο», έγραψε ο Sinirlioglu. Στις 8 Απριλίου 2019 η Τουρκία απέστειλε στον ΟΗΕ νεότερη επιστολή με την οποία υποστηρίζει ότι μέρος της κυπριακής ΑΟΖ είναι παράνομη, διότι δεν οριοθετήθηκε σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και θα απαιτήσει την εκ νέου οριοθέτησή της. Η Τουρκία δηλαδή σκοπεύει να ισχυριστεί νομικά ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα (όχι ΑΟΖ) εκτείνεται 300 ν.μ. νοτίως από τις τουρκικές ακτές, μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και ανατολικά Καστελόριζου και ότι το σύνολο του δυτικού τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ των 200 ν.μ. επικαλύπτει την τουρκική υφαλοκρηπίδα και γι’ αυτό η Κύπρος οφείλει σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας να οριοθετήσει την κυπριακή ΑΟΖ και με τη συμμετοχή και συμφωνία της Τουρκίας που έχει απέναντι και παρακείμενες ακτές με την Κύπρο.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα