Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Κρίση και στο Μουντιάλ;

Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου κόστισε στη Ρωσία 11,6 δισ. δολάρια. Το κέρδος της από τη διοργάνωση προβλέπεται, σύμφωνα με τον Οίκο Moody’s, περιορισμένο και βραχύβιο. Για παράδειγμα οι τουρίστες που κατακλύζουν τη χώρα για να παρακολουθήσουν τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου θα αφήσουν πίσω τους 1,64 δισ. ευρώ, ωστόσο η συμβολή τους στην αύξηση του ΑΕΠ θα είναι με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις από 0,2% έως το ανώτερο 1%. Αντίθετα, η FIFA προσδοκά έσοδα 5,2 δισ. ευρώ, ποσό που είναι 10% μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και 1,3 δισ. περισσότερα από αυτά της Βραζιλίας το 2014.

Ο επίσημος προϋπολογισμός της Ρωσίας, που δαπανήθηκε σε έργα για το Μουντιάλ, ανέρχεται σε 11,6 δισ. δολάρια και είναι μικρότερος από τα εκτιμώμενα 15 δισ. δολάρια που δαπάνησε η Βραζιλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2014. Το πόσο φτηνά βγήκε το Μουντιάλ στη Ρωσία αποδεικνύουν τα 51 δισ. δολάρια που ξόδεψε αγόγγυστα ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να φιλοξενήσει η χώρα του τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2014. Για το Ρώσο πρόεδρο σκοπός και των δύο αυτών διεθνών αθλητικών διοργανώσεων ήταν να δείξει η Ρωσία ένα πιο φιλικό πρόσωπο και να σπάσει εν μέρει τη διεθνή απομόνωση από την οποία η Ρωσία έχει υποφέρει τα χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014. Και ενώ αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει μερικώς επιτευχθεί, καθώς για πρώτη φορά ξένοι επισκέπτες βλέπουν άγνωστες περιοχές από την Αικατερινούπολη έως τα Ουράλια και το Καλίνινγκραντ, η FIFA είναι αυτή που έχει το σίγουρο κέρδος από το Μουντιάλ, αφού από τις διαφημίσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών για τη διεξαγωγή του θα βάλει στα ταμεία της 6 δισ. δολάρια, ένα ποσό που ξεπερνά τον στόχο των 5,656 δισ. δολ. που είχε θέσει αρχικά.

Για όσους αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν το φετινό Μουντιάλ στη Ρωσία να μην έχει τα ίδια έσοδα με το πρόσφατο παρελθόν, τη στιγμή που τα στάδια είναι γεμάτα κόσμο, η απάντηση είναι απλή: ο αριθμός των Ευρωπαίων θεατών είναι σημαντικά μικρότερος από ό,τι στα προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου. Είναι ενδεικτικό ότι οι Άγγλοι, που φημίζονται για τις μαζικές μετακινήσεις τους σε τέτοιες διοργανώσεις, καταγράφουν τη μικρότερη παρουσία τους σε Μουντιάλ από το 1970 που είχε γίνει στο μακρινό Μεξικό. Για τη μείωση στον αριθμό των Ευρωπαίων ευθύνεται, μεταξύ άλλων, και η υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκρίπαλ στη Βρετανία, για την οποία και κατηγορήθηκε ανοιχτά το «μακρύ χέρι» της Ρωσίας. Έκτοτε, στα βρετανικά εδάφη διεξήχθη μια μεγάλη εκστρατεία δυσφήμισης των Ρώσων, που εδώ και χρόνια ενοχλούν τους Βρετανούς, αφού έχουν κάνει κατάληψη στις πιο ακριβές συνοικίες του Λονδίνου, όπως είναι το Κένσιγκτον, ώστε να μην υπάρξει μεγάλη προσέλευσή τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το ξύλο που έφαγαν, εξάλλου, οι Βρετανοί από τους Ρώσους χούλιγκαν στο Euro της Γαλλίας το 2016, σε συνδυασμό με τα εκφοβιστικά βίντεο που κυκλοφόρησαν για επανάληψη των αιματηρών συμβάντων σε αυτό το Μουντιάλ, απέτρεψαν επιπλέον αρκετούς Ευρωπαίους, όπως το ίδιο αποτέλεσμα είχαν και οι τρομοκρατικές απειλές του Ισλαμικού Κράτους. Τα ρωσικά έσοδα μείωσαν, επίσης, ο αποκλεισμός των μεγάλων δικτύων μετάδοσης των αγώνων από τη στιγμή που αποκλείστηκαν από τη διοργάνωση οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα. Όσον αφορά, τέλος, τα εισιτήρια δεν έπιασαν τα επιδιωκόμενα 3 εκατ. που έφτασαν στη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία, καθώς τα στάδια στην Αικατερινούπολη και το Καλίνινγκραντ είναι μικρά για τα δεδομένα του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Η φιλοξενία τέτοιων διοργανώσεων φαίνεται πως είναι πολύ ακριβό και απαιτητικό «σπορ», που αναμένεται να γίνει ακόμα πιο ακριβό και απαιτητικό, αφού, σύμφωνα με την απόφαση του προέδρου της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, από το 2026 προβλέπεται η αύξηση των ομάδων που θα παίρνουν μέρος στο Μουντιάλ από 32 σε 48!

Τα κέρδη του Μουντιάλ

• Η Επιτροπή Διοργάνωσης υπολόγισε ότι οι προετοιμασίες από το 2013 μέχρι το 2018 αύξησαν την οικονομική απόδοση της χώρας κατά 11,7 δισ. ευρώ. Αυτό, όμως, αποτελεί μόνο το 1% του ΑΕΠ σε αυτά τα χρόνια.

• Οι τουρίστες που κατέκλυσαν τη Ρωσία για να παρακολουθήσουν τη μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου αναμένεται να αφήσουν 1,64 δισ. ευρώ. Η πικρή αλήθεια, όμως, είναι ότι συμβάλλουν σε αύξηση μόνο κατά 0,2% του ΑΕΠ.

• Μέχρι το 2023 θα αυξηθούν τα έσοδα κατά 150 έως 210 δισ. ρούβλια το χρόνο, επειδή θα έρθουν περισσότεροι τουρίστες συμβάλλοντας στην οικονομική απόδοση των νέων αεροδρομίων, σιδηροδρομικών σταθμών, δρόμων και ξενοδοχείων.

• Η FIFA εκτιμά ότι το Μουντιάλ 2018 θα της αποφέρει έσοδα 5,2 δισ. ευρώ, 10% περισσότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις και 1,3 δισ. περισσότερα από τη Βραζιλία το 2014.

• Τα έσοδα από την πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων αυξήθηκαν κατά 2% σε σύγκριση με το στόχο των 3 δισ. δολ. και οι συμφωνίες χορηγίας δημιούργησαν 200 εκατ. περισσότερα από τα 1,45 δισ. που η FIFA σχεδίαζε να βάλει στα ταμεία της.

• Η αύξηση εσόδων στους χορηγούς ώθησε και την αύξηση των πριμ. Η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία θα διαθέσει περίπου 345 εκατ. ευρώ, από περίπου 310 το 2014. Κάθε ομάδα είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσει τουλάχιστον 8,2 εκατ. ευρώ, ποσό που μπορεί να ανέλθει στα 32,7 εκατ. ευρώ σε περίπτωση τελικής επιτυχίας.

• Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι, σύμφωνα με το «Forbes», το τέταρτο αθλητικό γεγονός στον πλανήτη σε οικονομικό κύκλο εργασιών, πίσω από το Super Bowl και τους Ολυμπιακούς, Θερινούς και Χειμερινούς, αξίας 230 εκατ. δολ.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα