Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕΤ : Ανάγκη διατήρησης της συνεργασίας στο σχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια, επ’ ωφελεία της οικονομίας

Στο ζήτημα των χαμηλότερων τραπεζικών χρεώσεων, αλλά και το σχέδιο «Ηρακλής» για τα «κόκκινα» δάνεια, εστίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη   συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

«Έχετε αναγγείλει αυξήσεις. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Είναι εξαιρετικά αρνητικό», είπε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου,   ο κ. Μητσοτάκης, παρουσία του υπουργών   Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, και των υφυπουργών   Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργου Ζαββού, και παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιου για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκη Σκέρτσου.

Κάλεσε τους εκπροσώπους των τραπεζών να ανακαλέσουν τις αυξήσεις

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης, άνοιξε τη συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως είχε αναφέρει ήδη μέσω της παρέμβασής του στην εκδήλωση του Economist, καλώντας τους εκπροσώπους των τραπεζών να ανακαλέσουν τις αυξήσεις που ανακοίνωσαν σε σειρά υπηρεσιών, σημειώνοντας πως «Δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις, όταν μάλιστα γίνονται σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολύ καλύτερο. Πρέπει να μείνουμε στο προηγούμενο πλαίσιο». Από την πλευρά των εκπροσώπων των τραπεζών ειπώθηκε ότι «στόχος είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις οποίες οι τράπεζες  έχουν επενδύσει ιδιαίτερα». Ωστόσο, δεσμεύθηκαν να επανεξετάσουν τις αυξήσεις, ειδικά τις χρεώσεις σε περιοχές που υπάρχει ένα μόνο ΑΤΜ, ενώ πηγές της κυβέρνησης κάνουν λόγο για συνάντηση σε εποικοδομητικό κλίμα. Μάλιστα, όπως σχολιάζουν, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε επισημάνθηκε η θετική επίδραση που έχει στην οικονομία και στις τράπεζες το νέο περιβάλλον που δημιουργήθηκε μετά τις  εκλογές της 7ης Ιουλίου με το νέο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, τη μεγάλη υποχώρηση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, την άρση των capital controls και την  αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων. Παράλληλα, εκτιμήθηκε ότι η επίδραση αυτή θα ενισχυθεί μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού για αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα.

Το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί σημαντικό βήμα

Αναφορικά με το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, στη συνάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, τονίστηκε   πως το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί σημαντικό βήμα για την επίτευξη του στόχου μείωσής τους σε μονοψήφιο ποσοστό ως το 2022, εξέλιξη που θα βελτιώσει σημαντικά τους ισολογισμούς των τραπεζών και θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Σταϊκούρας, στάθηκε ιδιαιτέρως στην υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, την οποία προχωρά η κυβέρνηση. Συνεχίζοντας, έκανε λόγο για τη συζήτηση με τους θεσμούς και τον οδικό χάρτη για την ενοποίηση των διάσπαρτων μηχανισμών και εργαλείων που εφαρμόζονται σήμερα, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει μέσα στο 2020 ένα ενιαίο και συνεκτικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε και ο υφιστάμενος μηχανισμός προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο οποίος βελτιώθηκε το προηγούμενο διάστημα ώστε «να σώσουμε τα σπίτια αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη και όχι των στρατηγικών κακοπληρωτών», ενώ και από τις δύο πλευρές τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση, ώστε να προχωρήσουν περισσότεροι πολίτες σε ρύθμιση.

Πρόσβαση των τραπεζών σε φθηνότερη χρηματοδότηση

Επίσης στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν   ζητήματα που αφορούν στην πρόσβαση των τραπεζών σε φθηνότερη χρηματοδότηση και πώς η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, καθώς και η ανάγκη διοχέτευσης δανείων σε προγράμματα της «πράσινης οικονομίας». Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε την Ένωση Τραπεζών για την χορηγία ύψους 500.000 ευρώ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αγορά αυτοκινήτων της Ελληνικής Αστυνομίας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Χατζηνικολάου παρουσία των διευθυνόντων συμβούλων της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου, της Εθνικής Τράπεζας Παύλου Μυλωνά, της Alpha Bank Bασίλη Ψάλτη, της Εurobank Φωκίων Καραβία, και της Attica Bank Θεόδωρου Πανταλάκη, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς για τη συνεργασία αυτό το τρίμηνο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί στον ίδιο βαθμό επ’ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται πως από την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η γενικοί γραμματείς Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοΐζου,   Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών Θανάσης Κοντογεώργης, Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης, της ΕΕΤ Χαρούλας Απαλαγάκη, και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

 

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα