Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος: «Ένας πύραυλος που σώζει ζωές»

Ο ESR (Πύραυλος Έκτακτης Ανάγκης) είναι ένας ασύρματος τύπος μηχανής εξωτερικών χώρων,  που με τη χρήση του κανένας ανιχνευτής δεν κινδυνεύει να χαθεί.

Η Ελλάδα κάτω από δύσκολες συνθήκες φαίνεται πως βγάζει επιστήμονες, και μάλιστα σε μικρή ηλικία. Ο Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, ένας μαθητής της Τρίτης Λυκείου, βρήκε τη λύση, ώστε όταν χαθεί κάποιος πεζοπόρος ή σκιέρ να εντοπιστεί εύκολα, ακόμα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Την ιδέα την είχε, βέβαια, δύο χρόνια πριν, όταν ήταν μαθητής της Πρώτης Λυκείου. Έτσι, εφτιαξε έναν πύραυλο σε συνεργασία με τον Θάνο Πατσά, ο οποίος είναι τριτοετής φοιτητής στο Εθνικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο πύραυλος είναι φτιαγμένος από απλά και μη τοξικά υλικά, όπως τη ζάχαρη, καθώς όλα έγιναν με σεβασμό στο Περιβάλλον. Η συγκεκριμένη εφεύρεση μπορεί να σώσει οποιονδήποτε άνθρωπο που βρίσκεται σε κίνδυνο, και μάλιστα σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν πιάνει ούτε το σήμα του κινητού και είναι δύσκολη η πρόσβαση.

Πώς σας ήρθε η ιδέα για τον πύραυλο και πόσο καιρό σας πήρε να τον σχεδιάσετε και να τον τελειοποιήσετε;  «Η ιδέα αυτού του project γεννήθηκε από την αγάπη μου για τα χειμερινά σπορ και τις προσωπικές μου εμπειρίες. Ως χειμερινός σκιέρ έχω συχνά αντιμετωπίσει καταστάσεις στις βουνοκορφές, όπου το κινητό μου δεν έχει σχεδόν ή εντελώς καθόλου λήψη. Έτσι, σκέφτηκα ότι ένας μικρός σε διάσταση πύραυλος, κατασκευασμένος με απλά υλικά, θα ήταν η ιδεατή λύση ώστε να είναι εφικτός ο εντοπισμός της θέσης κάποιου που έχει χαθεί. Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω πως η όλη μελέτη προέκυψε έχοντας συνδυάσει τις γνώσεις μου σε Φυσική και Πληροφορική. Όταν ο πύραυλος εκτοξεύεται, κάτι που εύκολα μπορεί να κάνει ο κάτοχός του όπου και αν βρίσκεται, δίνει αμέσως σήμα, μέσω ενός ασυρμάτου data που αποτελείται από το σημείο εκτόξευσης αλλά και τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες της περιοχής, στο σταθμό διάσωσης, ώστε να εντοπιστούν οι συντεταγμένες του ατόμου. Με τη βοήθεια του “ενημερωμένου” πυραύλου δεν χάνεται καθόλου χρόνος, κάτι πολύ σημαντικό μερικές φορές, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων και της έλλειψης σήματος κινητού».

Εσείς προτείνατε τη μελέτη στο Εθνικό Τεχνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών; «Όσο το δούλευα στο μυαλό μου τόσο πίστευα ότι μπορεί να υλοποιηθεί η ιδέα μου. Γι’ αυτό και ήρθα σ’ επαφή με το πανεπιστήμιο, και συγκεκριμένα με τον τριτοετή φοιτητή Θάνο Πατσά, ο οποίος βρήκε την ιδέα ενδιαφέρουσα και μαζί ολοκληρώσαμε τη μελέτη μας και στη συνέχεια το κατασκευάσαμε».

Τονίζετε πως ο πύραυλος είναι κατασκευασμένος από οικιακό εξοπλισμό. Ποια είναι τα υλικά που χρησιμοποιήσατε; «Πράγματι, τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε είναι απλά και μη τοξικά για το Περιβάλλον, όπως η ζάχαρη και το νιτρικό κάλιο, ώστε το ESR να είναι φιλικό προς το Περιβάλλον. To project μας βασίζεται στα σχέδια ενός στρατιωτικού πύραυλου τύπου Patriot. Το σχέδιο του πυραύλου είναι φιλικό προς το Περιβάλλον, αφού το καύσιμο που χρησιμοποιείται για την ανάφλεξή του είναι από ζάχαρη άχνη και νιτρικό κά- λιο. Έτσι, καταφέρνουμε να έχουμε μια “τέλεια” καύση, με αποτέλεσμα να μην έχουμε κανέναν εκπεμπόμενο ρύπο στην ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης. Ο πύραυλος είναι εξοπλισμένος με διάφορα ηλεκτρονικά εξαρτήματα, όπως ένα GPS, ένας αισθητήρας θερμοκρασίας, ένας αισθητήρας πίεσης και ένας αισθητήρας υγρασίας, τα οποία θα συνδέονται ασύρματα σε έναν υπολογιστή στο έδαφος και θα δίνουν τα δεδομένα θέσης»

Έχει σήμα μέχρι και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδας; «Ο ESR (Πύραυλος Έκτακτης Ανάγκης) είναι ένα ασύρματος τύπος μηχανής εξωτερικών χώρων, που εξυπηρετεί κυρίως ομάδες πεζοπόρων που κάνουν δράσεις σε μέρη απομακρυσμένα από τον πολιτισμό και δίνει πληροφορίες για τη θέση τους. Με τη χρήση αυτού του εξοπλισμού κανένας ανιχνευτής δεν κινδυνεύει να χαθεί είτε βρίσκεται μέσα σε άσχημες καιρικές συνθήκες είτε σε πυκνό σκοτάδι είτε σε μη προσβάσιμη περιοχή. Αυτός ο τύπος μηχανής χρησιμοποιεί συντεταγμένες GPS που βασίζονται στις περιβαλλοντολογικές συνθήκες (πίεση, θερμοκρασία, υγρασία). Το γεγονός ότι είναι συνδεδεμένος μέσω ενός ασυρμάτου αλγορίθμου με το πρόγραμμα του υπολογιστή που συγκεντρώνει data για κάθε πεζοπόρο, ακόμη και όταν οι υπόλοιπες επαφές δεν λειτουργούν και μπορεί να έχει σήμα οπουδήποτε τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά δεν λειτουργούν, δίνει τη δυνατότητα να εντοπίζονται οι πεζοπόροι διαρκώς και οπουδήποτε».

Τι σκοπεύετε να κάνετε στο μέλλον και ποια είναι τα σχέδιά σας; «Αυτό που έχω αυτή τη στιγμή στο μυαλό μου είναι τελειώνοντας το σχολείο να σπουδάσω μηχανικός, κάτι που πάντα με ενδιέφερε. Δεν ξέρω πού ακριβώς θα με οδηγήσουν οι σπουδές μου, όλα μπροστά είναι, το μέλλον θα δείξει».

Ποιο θα θέλατε να είναι το μέλλον του πυραύλου σας; «Οι περισσότερες μελέτες γίνονται με σκοπό να βελτιώσουν ή να φροντίσουν ό,τι έχει να κάνει με την ανθρώπινη ζωή. Αυτό που θα ήθελα είναι η μελέτη μας να δώσει το έναυσμα ώστε να δημιουργηθούν ανάλογες συσκευές και να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τον κ. Παναγιώτη Τράγγαλο και τα φροντιστήρια “Μάθηση” που μας διέθεσε την αίθουσα του εργαστηρίου και μας παρείχε πολύτιμη βοήθεια».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα