Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Κωστής Χατζηδάκης: «Μειώσεις φόρων και δαπανών χωρίς αύξηση ελλειμμάτων»

Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. περιγράφει τα πρώτα βήματα της επομένης ημέρας από μια εκλογική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Άμεση προτεραιότητά μας είναι –στο πρώτο εξάμηνο αν είναι δυνατόν– να εφαρμόσουμε ένα δικό μας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, λ.χ., στη Δημόσια Διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, την Παιδεία κ.ο.κ., που θα βρίσκεται πέρα από το Μνημόνιο», επισημαίνει στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ» ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός, βουλευτής Β΄ Αθηνών, Κωστής Χατζιδάκης.

«Ο λαϊκισμός είναι διαχρονικά ένα καρκίνωμα για τη χώρα, αλλά ποτέ δεν τον είχαμε ζήσει σε τόσο κραυγαλέα μορφή όσο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Να ξεμπερδέψουμε, λοιπόν, οριστικά με το λαϊκισμό και να αντιληφθούμε τη σημασία
του να είναι κανείς σοβαρός»!

Μας αποκαλύπτει ότι στην ομιλία του στη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τις θέσεις για την Οικονομία με βάση το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί. «Επίσης, θα περιγράψει», τονίζει ο κ. Χατζιδάκης, «το δικό μας μίγμα οικονομικής πολιτικής, που στηρίζεται στο τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, δαπάνες, περισσότερες επενδύσεις και θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ανάπτυξης και στη διαμόρφωση από τη Ν.Δ. ενός φιλικού κλίματος για την επιχειρηματικότητα που θα προσελκύσει μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις για να ανοίξουν νέες δουλειές».
Δε φείδεται όμως χαρακτηρισμών και ασκεί δριμεία κριτική στα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. επισημαίνοντας ότι τα 2,5 χρόνια με την κυβέρνηση των Τσίπρα – Καμμένου η Οικονομία αντί να πάει μπροστά, πήγε πίσω. «Πληρώσαμε πολύ ακριβά τα πειράματα Βαρουφάκη – Τσίπρα – Καμμένου, καταρχάς το πρώτο εξάμηνο του 2015», υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., και υποστηρίζει ότι γι’ αυτό «και ύστερα από ένα τσουβάλι μέτρα που έχει πάρει ο κ. Τσίπρας η Οικονομία ακόμα δεν έχει καταφέρει να φτάσει στο επίπεδο που την αφήσαμε το 2014».

«Με το πρόγραμμα που θα εφαρμόσουμε θα πείσουμε τους εταίρους μας ότι είμαστε σοβαροί και αποφασισμένοι να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα βελτιώσει σημαντικά την αξιοπιστία της χώρας και τη διαπραγματευτική θέση της, και θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε στη συνέχεια τις συμφωνίες της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές»

Σχετικά, τέλος, με την επίκαιρη διαμάχη σε ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο για τα εγκλήματα του σταλινισμού και του ναζισμού, τονίζει ότι «ενώ η κυβέρνηση αυτή δεν έχει ευαισθησία να κόβει μισθούς και συντάξεις και να ψηφίζει τα Μνημόνια δυο-δυο, απέκτησε ευαισθησία για την κάλυψη των εγκλημάτων του σταλινισμού». Την επικρίνει, δε, σθεναρά, λέγοντας ότι «προκειμένου να ικανοποιήσει το κομματικό της ακροατήριο παίζει ακόμα και με την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό».

  • Είπε για…ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ:
    «Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα είναι όπως και πέρυσι: σοβαρή και μετρημένη. Μακριά από τις πρακτικές Τσίπρα. Λέμε λίγα, διότι θέλουμε να τα κάνουμε όλα»ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ:
    «Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας είναι παιδιά του λαϊκισμού. Είναι εθισμένοι να πολιτεύονται με ψέματα. Υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιήσουν και μαγικές συνταγές»ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Ν.Δ.:
    «Λέμε από πού θα βρούμε τα λεφτά. Αυτό είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από κόμμα αντιπολίτευσης».

Κύριε Χατζηδάκη, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Οικονομία έχει μπει σε μια θετική τροχιά, επικαλούμενη τους αριθμούς. Τι αντιλέγει η Ν.Δ. σε αυτό;

«Αυτά τα 2,5 χρόνια με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ η Οικονομία αντί να πάει μπροστά, πήγε πίσω. Το ίδιο και η οικονομική κατάσταση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αυτό δείχνουν η κατάργηση του ΕΚΑΣ, οι νέες μειώσεις στις συντάξεις, η μείωση των καταθέσεων στις τράπεζες, η αύξηση των “κόκκινων δανείων”, τα capital controls, τα χρέη προς την Εφορία και τα Ταμεία. Είναι μια πραγματικότητα που ο καθένας το καταλαβαίνει στο σπίτι ή την επιχείρησή του. Πληρώσαμε πολύ ακριβά τα πειράματα Βαρουφάκη – Τσίπρα – Καμμένου, καταρχάς το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αλλά και στη συνέχεια, με τη λανθασμένη οικονομική πολιτική της υπερφορολόγησης που εφαρμόζει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση. Γι’ αυτό και ύστερα από ένα τσουβάλι μέτρα που έχει πάρει ο κ. Τσίπρας η Οικονομία ακόμα δεν έχει καταφέρει να φτάσει στο επίπεδο που την αφήσαμε το 2014, εμείς οι… τρισκατάρατοι. Ο απολογισμός, λοιπόν, των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι 2 Μνημόνια –το 4ο Μνημόνιο με μέτρα για μισθωτούς και συνταξιούχους που πρέπει να εφαρμοστούν το ’19 και το ’20–, το υπερταμείο για 99 χρόνια, σχεδόν παντελής απώλεια του ελέγχου των τραπεζών, και λιτότητα για 43 χρόνια, μέχρι το 2060!».

Το θέμα των εγκλημάτων «ναζισμού και κομμουνισμού» –δεδομένης της κατάστασης που βιώνουν οι Έλληνες– πιστεύετε ότι είναι ένα ζήτημα η ανάδειξη του οποίου θα βοηθήσει το κόμμα σας;

«Πέρυσι στη Σλοβακία, στην αντίστοιχη διάσκεψη για τα ολοκληρωτικά
καθεστώτα, η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί. Συμμετείχε ο Έλληνας πρέσβης και όλα ήταν μια χαρά. Δεν υπήρχε ευαισθησία για τον σταλινισμό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Φέτος άλλαξαν τα πράγματα και ενώ η κυβέρνηση αυτή δεν έχει ευαισθησία να κόβει μισθούς και συντάξεις και να ψηφίζει τα Μνημόνια δυο-δυο, απέκτησε ευαισθησία για την κάλυψη των εγκλημάτων του σταλινισμού. Τι να πει κανείς; Η κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιήσει το κομματικό της ακροατήριο παίζει ακόμα και με την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό».

Κύριε Χατζηδάκη, θα επιχειρήσω να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου. Η Νέα Δημοκρατία έχει βάλει στην αντιπολιτευτική της ατζέντα το θέμα των πυρκαγιών, το εάν ο πρωθυπουργός ήταν ή δεν ήταν διακοπές, τη Βενεζουέλα, και τον σταλινισμό. Είναι όλα αυτά –κατά τη γνώμη σας– οι απαντήσεις που περιμένει ο κόσμος από εσάς στα σημερινά προβλήματά του;

«Μια είναι η βασική προτεραιότητα για όλους: η οικονομική πραγματικότητα. Και αυτή είναι που εκδικείται τον ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει ότι η αντιπολίτευση θα πρέπει να σιωπά στα “φάλτσα” της κυβέρνησης σε άλλα θέματα.
Το θέμα των πυρκαγιών λ.χ. είναι μεγάλο και δυστυχώς η κυβέρνηση έχει επιδείξει χαρακτηριστική ολιγωρία και ανικανότητα. Ασφαλώς δεν παραβλέπω ότι η κυβέρνηση πολλές φορές προσπαθεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα μεγάλα προβλήματα. Όλα αυτά, όμως, πλέον δεν ξεγελούν τους πολίτες. Όποια επικοινωνιακά τρικ και αν μετέρχεται η κυβέρνηση την εκδικείται καθημερινά η πραγματικότητα».

Έχουμε μπροστά μας τη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας για την πορεία της Οικονομίας. Ο κ. Μητσοτάκης τι είναι αυτό που θα θελήσει να αναδείξει;

«Η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα είναι όπως και πέρυσι: σοβαρή και μετρημένη. Μακριά από τις πρακτικές Τσίπρα.
Στην ομιλία του θα παρουσιάσει τις θέσεις για την Οικονομία με βάση το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί. Επίσης, θα περιγράψει το δικό μας μίγμα οικονομικής πολιτικής, που στηρίζεται στο τρίπτυχο λιγότεροι φόροι, λιγότερες δαπάνες, επενδύσεις, και θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ανάπτυξης και στη διαμόρφωση από τη Ν.Δ. ενός φιλικού κλίματος για την επιχειρηματικότητα που θα προσελκύσει μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις για να ανοίξουν νέες δουλειές.
Λέμε λίγα, διότι θέλουμε να τα κάνουμε όλα!».

Είστε επικεφαλής της σύνταξης του προγράμματος του κόμματος. Εάν λάβει κανείς σοβαρά υπόψη του τις δημοσκοπήσεις, εσείς θα είστε η επόμενη κυβέρνηση, άρα το πρόγραμμα που εκπονείτε και είναι προς υλοποίηση θα είναι η απάντηση της Ν.Δ. στην αντιμετώπιση της κρίσης. Τι θα προτάξετε ως μέτρα κατά το πρώτο και κρίσιμο διάστημα της διακυβέρνησης της ΝΔ;

«Άμεση προτεραιότητά μας είναι –στο πρώτο εξάμηνο αν είναι δυνατόν– να εφαρμόσουμε ένα δικό μας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, λ.χ., στη Δημόσια Διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, την Παιδεία κ.ο.κ., που θα βρίσκεται πέρα από το Μνημόνιο. Αυτό το πρόγραμμα θα το εφαρμόσουμε γρήγορα, για να πείσουμε τους εταίρους μας ότι είμαστε σοβαροί και αποφασισμένοι να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα βελτιώσει σημαντικά την αξιοπιστία της χώρας και τη διαπραγματευτική θέση της και θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε στη συνέχεια τις συμφωνίες της κυβέρνησης Τσίπρα με τους δανειστές.
Ως κυβέρνηση φιλοδοξούμε να εφαρμόσουμε τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Μέτρα που εφαρμόστηκαν στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο και τους οδήγησαν εκτός Μνημονίου μέσα σε 3 χρόνια.
Αν όλα αυτά λειτούργησαν στις άλλες χώρες, γιατί όχι και στην Ελλάδα;».

Η μείωση των φόρων είναι ένα από τα επιχειρήματα της Ν.Δ. Είναι εφικτή πιστεύετε;

«Σας θυμίζω ότι πέρυσι στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε δύο πίνακες: στον ένα υπήρχαν οι φόροι που σκοπεύουμε να μειώσουμε και στον άλλο οι κρατικές δαπάνες που μπορούν να μειωθούν ισόποσα, έτσι ώστε να μην αυξηθούν τα ελλείμματα. Αν ανατρέξετε στην ιστοσελίδα της Ν.Δ. θα δείτε όλες τις λεπτομέρειες.
Επομένως, είμαστε πολύ συγκεκριμένοι. Λέμε από πού θα βρούμε τα λεφτά.
Αυτό είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από κόμμα αντιπολίτευσης».

Η Ν.Δ. μιλάει για τις 13 υποσχέσεις του κ.Τσίπρα που δεν τηρήθηκαν. Γιατί πιστεύετε ότι δεν τηρήθηκαν;

«Μιλάμε για 13 υποσχέσεις που έδωσε ο κ. Τσίπρας μόνο σε μία ομιλία! Στη ΔΕΘ του 2016 και δεν τηρήθηκαν. Διότι οι υποσχέσεις του κ. Τσίπρα που δεν τηρήθηκαν είναι αμέτρητες!
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας είναι παιδιά του λαϊκισμού. Είναι εθισμένοι να πολιτεύονται με ψέματα. Υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιήσουν και μαγικές συνταγές.
Ο λαϊκισμός είναι διαχρονικά ένα καρκίνωμα για τη χώρα, αλλά ποτέ δεν τον είχαμε ζήσει σε τόσο κραυγαλέα μορφή όσο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον από όλη αυτή την περιπέτεια –που την πληρώνει πολύ ακριβά η χώρα και οι πολίτες, κυρίως οι φτωχότεροι– να βγει κάτι θετικό: να ξεμπερδέψουμε οριστικά με το λαϊκισμό και να αντιληφθούμε τη σημασία του να είναι κανείς σοβαρός!».

Σε λίγες εβδομάδες θα γίνει η γ’ αξιολόγηση του προγράμματος, που περιέχει, μεταξύ άλλων, και το θέμα του Δημοσίου. Θα βρεθούμε και πάλι προ εκπλήξεων πιστεύετε; Ή η κυβέρνηση έχει κλείσει το πρόβλημα με τους δημοσίους υπαλλήλους;

«Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα, ούτε στο Δημόσιο. Είναι όμηρος της εκλογικής της πελατείας, των ιδεοληψιών της, αλλά και της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού που είχε επιδείξει ως αντιπολίτευση. Γι’ αυτό οδηγήθηκε σε φιάσκο η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, γι’ αυτό δεν προχωράει η κινητικότητα ή οποιαδήποτε άλλη μεταρρύθμιση στο Δημόσιο.
Τώρα, όσον αφορά την 3η αξιολόγηση –παρά τα προβλήματα με το Δημόσιο– το πιθανότερο είναι ότι κάποια στιγμή θα κλείσει. Η κυβερνητική πλειοψηφία καταπίνει “βατράχια”, όπως φάνηκε στη 2η αξιολόγηση. Αυτό, όμως, δε θα λύσει κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Η υπερφορολόγηση θα είναι εδώ, η εχθρότητα στον οικονομικό τομέα θα είναι εδώ, η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Οικονομία πάντοτε παρούσα!».

Και επί των ημερών σας υπήρξε έντονη κριτική ότι πολύ δύσκολα έρχονται επενδύσεις και ότι τα προγράμματα του ΕΣΠΑ είναι μπλοκαρισμένα. Ανάλογη κατάσταση ζούμε και τώρα, και μάλιστα σε χειρότερη μορφή. Γιατί υπάρχει, κατά τη γνώμη σας, αυτή η μεγάλη καθυστέρηση στον επενδυτικό τομέα;

«Πολλές φορές άμα δε δεις τα χειρότερα, δεν εκτιμάς τα καλύτερα. Ασφαλώς δεν ήμασταν το κόμμα των αλάθητων, αλλά για όσες επενδύσεις συζητάμε σήμερα –είτε προχωρούν είτε τις υπονομεύει ο ΣΥΡΙΖΑ– ξεκίνησαν με εμάς τους “τρισκατάρατους”.
Όσο για το ΕΣΠΑ, η αλήθεια είναι ότι ήδη το 2014 ο ρυθμός απορρόφησης του προγράμματος είχε φτάσει στο 85% και η Ελλάδα ήταν στην 4η θέση μεταξύ 28 χωρών της Ε.Ε. Ξεκινήσαμε 18οι το 2012! Επίσης, παραδώσαμε το σύνολο του νέου ΕΣΠΑ εγκεκριμένο. Και σήμερα, παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, και είναι ελάχιστοι οι πόροι που έχουν διοχετευθεί στην αγορά και την πραγματική Οικονομία.
Από εκεί και πέρα, το πρόβλημα είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι παντελώς ανίκανη να προσελκύσει επενδύσεις. Διότι έχει αλλεργία στους επενδυτές και την επιχειρηματικότητα. Διότι έχει ιδεολογικές αγκυλώσεις που δεν μπορεί να ξεπεράσει. Οι επενδυτές δεν πρόκειται να έρθουν σε μια χώρα που η κυβέρνησή της θεωρεί αρχαιολογικό χώρο το σιλό στο λιμάνι του Πειραιά και δάσος το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Μια κυβέρνηση που δε λέει να αποδεχθεί την επένδυση για το χρυσό στη Χαλκιδική!
Στην Ελλάδα θα έρθουν επενδύσεις και θα ανοίξουν καινούργιες δουλειές μόνο αν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και υπάρχει μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Που θα βάζει λιγότερους φόρους, θα προχωρήσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα. Αυτό σήμερα μόνο η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να το καταφέρουν».

Κύριε Χατζηδάκη, το πολιτικό σκηνικό αναμένεται να αλλάξει μετά τις εκλογές. Ποιες δυνάμεις βλέπετε σήμερα στο παρόν σκηνικό με τις οποίες θα μπορούσατε να συνεργαστείτε επάνω σε ένα κοινό πρόγραμμα;

«Η Ν.Δ. ακόμα και αν διαθέτει αυτοδυναμία θα επιδιώξει να συγκροτήσει μια πλατιά συμμαχία των φιλοευρωπαϊκών μεταρρυθμιστικών δυνάμεων και να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η κυβέρνησή του να είναι μια “Εθνική Ελλάδος”. Να έχει τους καλύτερους και εντός και εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Οι περιστάσεις είναι κρίσιμες και εμείς δίνουμε τον πόλεμο της γενιάς μας.
Είμαστε υποχρεωμένοι, λοιπόν, να τα καταφέρουμε!».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση