Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Κωστής Χατζηδάκης: Ο Τσίπρας «έφαγε πόρτα» από υπουργούς

«Η κυβέρνηση είναι ικανή να κάνει τα πάντα και τα αντίθετά τους για μια χούφτα ψήφους», σημειώνει στη συνέντευξή του, στη «ΒτΚ», ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης. Ο βουλευτής Β’ Αθηνών εξηγεί γιατί κανένας Έλληνας δεν πιστεύει ότι με τον ανασχηματισμό θα γίνει καλύτερη η καθημερινότητά του και ότι θα υπάρξει προοπτική από τους καινούργιους υπουργούς που μπήκαν.

«Είναι μια ακόμα κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου και θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων κυβερνήσεων Τσίπρα – Καμμένου. Δηλαδή μια κυβέρνηση που έχει κάνει το ψέμα επάγγελμα», αναφέρει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, σχολιάζοντας την υπουργοποίηση της κ. Παπακώστα και της κ. Ξενογιαννακοπούλου εκφράζει τη δυσπιστία του ότι «το περιβόητο άνοιγμα του κ. Τσίπρα» περιορίστηκε σε αυτές τις δύο. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ο πρωθυπουργός έκανε και άλλα τηλέφωνα για τον ανασχηματισμό, αλλά “έφαγε πόρτα”». Σχετικά με τους ανασχηματισμούς του κ. Τσίπρα διαπιστώνει ότι μέχρι τώρα στα σχεδόν τέσσερα χρόνια που είναι πρωθυπουργός, «έχει χρησιμοποιήσει περίπου 90 υπουργούς κάνοντας τέσσερις διαφορετικούς ανασχηματισμούς. Και η χώρα αντί να πάει μπρος, πάει πίσω». Όσον αφορά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ξεκαθαρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον κ. Τσίπρα σε μια πλειοδοσία παροχολογίας. «Λέμε λίγα, για να τα κάνουμε όλα», τονίζει. Οξεία κριτική ασκεί ο κ. Χατζηδάκης και για την τοποθέτηση του κ. Καλογήρου στο υπουργείο Δικαιοσύνης. «Γιατί ο κ. Τσίπρας επέλεξε να τοποθετήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης έναν πολύ στενό συνεργάτη του; Μήπως επιδιώκει έναν ακόμα στενότερο έλεγχο της Δικαιοσύνης; Και μήπως όλο αυτό σχετίζεται με συγκεκριμένες υποθέσεις που διερευνά η Δικαιοσύνη;», αναρωτιέται ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., εξηγώντας ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί να “εργαλειοποιήσει” τη Δικαιοσύνη εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της».

Θεωρείτε ότι με αυτό το κυβερνητικό σχήμα ο κ. Τσίπρας θα πάει μέχρι τις εκλογές;

«Κατά πάσα πιθανότητα. Αλλά αλήθεια, ποια σημασία έχει αυτό; Ο κ. Τσίπρας έχει μέχρι τώρα χρησιμοποιήσει περίπου 90 υπουργούς στα σχεδόν 4 χρόνια που είναι πρωθυπουργός, κάνοντας 4 διαφορετικούς ανασχηματισμούς. Και η χώρα αντί να πάει μπρος, πάει πίσω. Αυτό έχει σημασία, και αυτό είναι τελικά που μετράει. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δεν περιμένουν κόλπα, περιμένουν αποτέλεσμα από την κυβέρνησή τους. Και η κυβέρνηση αυτή έχει πάρει διαζύγιο με την αποτελεσματικότητα».

Πώς σχολιάζετε την υπουργοποίηση της Κατερίνας Παπακώστα;

«Νομίζω δίνουμε περισσότερη σημασία απ’ αυτήν που υπάρχει στην εξέλιξη αυτή. Μια διαγεγραμμένη βουλευτής της Ν.Δ., που είχε σύρει τα εξ αμάξης στον κ. Τσίπρα, αποφάσισε να τα ξεχάσει, όπως τα ξέχασε και ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να μπει στην κυβέρνηση. Δεν μπορώ να πιστέψω, όμως, ότι το περιβόητο άνοιγμα του κ. Τσίπρα περιορίστηκε στην κ. Ξενογιαννακοπούλου και την κ. Παπακώστα. Φαντάζομαι ότι ο πρωθυπουργός έκανε και άλλα τηλέφωνα για τον ανασχηματισμό, αλλά “έφαγε πόρτα”. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας βρίσκονται, πλέον, σε πολιτική καραντίνα. Πέρασε η μπογιά του!».

Ο «Ρουβίκωνας» συνεχίζει ανενόχλητος τις εφόδους του. Η Ν.Δ. βγάζει απλά μια ανακοίνωση καταγγελτική και η ιστορία επαναλαμβάνεται. Πιστεύετε πως η νέα υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα κάνει κάτι; Και η Ν.Δ. δεν θα μπορούσε πέρα από τις ανακοινώσεις να προβεί και σε ουσιαστικές ενέργειες;

«Να το παραδεχτούμε: για τον “Ρουβίκωνα” η κυβέρνηση έχει τιμήσει τις υποσχέσεις της! Όπως τις έχει τιμήσει και για το θέμα των φυλακών και το θέμα των αποφυλακίσεων. Διότι είναι μια κυβέρνηση που έχει μια ανεκτική στάση απέναντι στο έγκλημα, και αυτό είναι σε αρμονία με όλες τις προεκλογικές τους διακηρύξεις, και με τη διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά είπαν, και κατ’ εξαίρεση αυτά κάνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε τις διακηρύξεις του για τα Μνημόνια με τη θεαματική πολιτική κυβίστηση που έκανε, αλλά στα ζητήματα αυτά εφαρμόζει την ατζέντα του, με καταπληκτική επιτυχία: βγαίνουν οι εγκληματίες από τις φυλακές, διαπράττουν τα ίδια και χειρότερα εγκλήματα. Βγαίνουν οι ισχυροί οικονομικά από τις φυλακές, με τελευταίο παράδειγμα την αποφυλάκιση Φλώρου. Όλα αυτά είναι στο πλαίσιο της φιλοσοφίας που αποτυπώνεται με το Νόμο Παρασκευόπουλου από τη μία πλευρά, και με τη στάση της στον “Ρουβίκωνα” από την άλλη. Η Νέα Δημοκρατία επισημαίνει όλα αυτά τα φαινόμενα σε κάθε ευκαιρία και με την απαιτούμενη αυστηρότητα, ωστόσο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κυβέρνηση, ούτε να δώσει ως αντιπολίτευση εντολές στην Αστυνομία».

Απέναντι στις παροχές που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, εσείς λέτε μηδέν παροχές, δεν πλειοδοτούμε. Πώς θα εμπνεύσετε εμπιστοσύνη; Ο κόσμος βαρέθηκε να ακούει για επενδύσεις και φοροδικαιοσύνη…

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το ξεκαθάρισε, δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον κ. Τσίπρα σε μια πλειοδοσία παροχολογίας. Η Οικονομία μας εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα σε δύσκολη κατάσταση και η χώρα ουσιαστικά παραμένει εκτός αγορών. Εάν στείλουμε στις αγορές ανεύθυνα μηνύματα, αν δείξουμε ότι δεν διδαχθήκαμε από το παρελθόν και επιστρέφουμε στις πρακτικές που μας οδήγησαν στην κρίση, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οι αγορές –που μας έχουν στο μικροσκόπιο και μας αντιμετωπίζουν με τεράστια καχυποψία– να αντιδράσουν αρνητικά και να υποστούμε ξανά τεράστια ζημιά. Ο κ. Τσίπρας απέρχεται ως πρωθυπουργός, και προφανώς δεν ενδιαφέρεται για όλα αυτά. Εμείς, όμως, έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας. Λέμε την αλήθεια, και αυτό πλέον θέλει να ακούσει ο κόσμος. Και λέμε λίγα, για να τα κάνουμε όλα. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, εγκεκριμένο στον πυρήνα του από το 11ο Συνέδριο της Ν.Δ., είναι συγκεκριμένο και κοστολογημένο. Βασίζεται σε ένα άλλο μείγμα πολιτικής, με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και επενδύσεις. Επίσης, προωθεί μια σειρά από γενναίες μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, στην Παιδεία, την Υγεία, τη Δικαιοσύνη. Αυτά θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και όχι μια λίστα με διορισμούς και παροχές. Και αυτά είναι που έχουν πραγματική αξία. Διότι μεταφράζονται σε ανάπτυξη, σε δουλειές, σε πρόσθετο εισόδημα για όλους. Τα άλλα είναι τα γνωστά κόλπα του κ. Τσίπρα. Χορτάσαμε από κόλπα και τα πληρώσαμε ακριβά».

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να επιτευχθεί αναστολή στις περικοπές των συντάξεων. Το θεωρείτε εφικτό;

«Μακάρι να το πετύχουν! Μακάρι η κυβέρνηση να συμφωνήσει με την Τρόικα. Εμείς δεν ψηφίσαμε αυτές τις περικοπές, ήμασταν εναντίον τους. Ούτε η Τρόικα μας ζήτησε να μειώσουμε το ’14 ξανά τις συντάξεις, διότι τότε οι αναλογιστικές μελέτες έβγαζαν το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο. Επί Τσίπρα – Καμμένου η Οικονομία οπισθοδρόμησε, και με βάση αυτή την εξέλιξη η Τρόικα απαίτησε στη συνέχεια νέα παρέμβαση στις συντάξεις. Και αυτό είναι το κόστος του λαϊκισμού και της ανικανότητας αυτής της κυβέρνησης. Ως αντιπολίτευση μας κατηγορούσε ότι περικόψαμε τις συντάξεις 12 φορές, ενώ οι ίδιοι τις περιέκοψαν 22! Δεν μπορώ να κάνω σενάρια για το τι θα συμβεί. Μέχρι τον Οκτώβριο θα το γνωρίζουμε. Εκ των πραγμάτων, δυστυχώς, τον τελικό λόγο τον έχουν οι δανειστές. Η κυβέρνηση με τους δανειστές, άλλωστε, διαπραγματεύεται το συγκεκριμένο θέμα, παρότι ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει 4ο Μνημόνιο. Αν δεν υπάρχει 4ο Μνημόνιο γιατί δεν παίρνει την απόφαση μόνη της;».

Για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο πρωθυπουργός έδιωξε δύο υπουργούς και τους δύο αρχηγούς της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής. Θεωρείτε ότι αποδόθηκαν ευθύνες; Αν ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ. τι περισσότερο θα κάνατε;

«Στο Μάτι η κυβέρνηση επέδειξε απερίγραπτη ανικανότητα, αλλά και πρωτοφανή κυνισμό. Αντί να προστατεύσει τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους, προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να διαχειριστεί επικοινωνιακά το θέμα για να αποσείσει τις ευθύνες της. Γιγαντιαίο έλλειμμα σοβαρότητας και τεράστιο περίσσευμα αλαζονείας και θράσους! Και οι ευθύνες για όλα αυτά δεν αφορούν μόνο τον κ. Τόσκα και τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Αγγίζουν και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, ειδικά για τα φθηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα. Εν πάση περιπτώσει, το θέμα πλέον διερευνά η Δικαιοσύνη και δεν χρειάζεται να πω περισσότερα. Όσο για τη Νέα Δημοκρατία διαχειρίστηκε πολλές φορές στο παρελθόν τέτοιες κρίσεις, άλλοτε με περισσότερη και άλλοτε με λιγότερη επιτυχία. Κανένας, όμως, ποτέ δεν διανοήθηκε να στήσει επικοινωνιακά show την ώρα της καταστροφής, ούτε κανένας διανοήθηκε να ζητήσει ευθύνες από τα θύματα για να καλύψει τη δική του ανικανότητα».

Η Νέα Δημοκρατία έχει δεσμευθεί ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δυο χρόνια. Όμως, ο πρωθυπουργός δείχνει να σας προλαβαίνει και να προχωρά άμεσα σε μείωση. Πώς θα απαντήσετε;

«Αυτές τις μέρες ήρθαν τα ενημερωτικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ για να πληρωθεί για άλλη μία φορά. Σε εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις ήρθε αυξημένος, και μάλιστα σε λαϊκές περιοχές (Καλλιθέα, Δυτική Αττική κ.λπ.). Και μετά ο κ. Τσίπρας θα ανέβει στη ΔΕΘ για να εξαγγείλει ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ όταν δεν θα είναι πρωθυπουργός; Μπορεί να το κάνει και αυτό! Αλλά ποιος τον πιστεύει πλέον; Ο ΕΝΦΙΑ είναι το σύμβολό της δημαγωγίας του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιτομή της παλαιοκομματικής συμπεριφοράς και της εξαπάτησης του ελληνικού λαού. Πέραν όμως αυτού, το πρόβλημα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση την περιβόητη δημοσιονομική εξυγίανση την στηρίζει σχεδόν αποκλειστικά στην υπερφορολόγηση. Έτσι, ενώ το 2015 ήμασταν 4οι στους φόρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση –δηλαδή πληρώναμε ήδη πάρα πολλούς φόρους και η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ξεκινήσει μια πορεία αποκλιμάκωσης το ’14 (ΦΠΑ στην εστίαση, έκτακτη εισφορά κ.λπ.)– τώρα, πλέον, είμαστε 1οι! Γι’ αυτό και εμείς λέμε ότι δεν αποτελεί μονόδρομος η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και επιμένουμε σε ένα άλλο μείγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους»

Τι επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας με την τοποθέτηση του δίδυμου Καλογήρου – Παπαγγελόπουλου στο υπουργείο Δικαιοσύνης;

«Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να τοποθετήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης έναν πολύ στενό συνεργάτη του. Γιατί άραγε; Μήπως επιδιώκει έναν ακόμα στενότερο έλεγχο της Δικαιοσύνης; Και μήπως όλο αυτό σχετίζεται με συγκεκριμένες υποθέσεις που διερευνά η Δικαιοσύνη; Είναι εύλογα τα ερωτήματα αυτά, διότι η κυβέρνηση μας έχει δώσει κάκιστα δείγματα γραφής και σ’ αυτόν τον τομέα. Πολιτεύεται με μια ακραία καθεστωτική αντίληψη, κάνει συνεχείς παρεμβάσεις στο έργο των δικαστών και επιχειρεί να “εργαλειοποιήσει” τη Δικαιοσύνη εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της. Εντύπωση, όμως, προκαλεί και κάτι άλλο: η επαγγελματική ενασχόληση του νέου υπουργού Δικαιοσύνης με κατηγορούμενους ή καταδικασθέντες για τρομοκρατία. ,Δικαίωμά του, βέβαια, στο επαγγελματικό επίπεδο. Πολιτικά, όμως, είναι άραγε ορθό; Δεν τίθεται ένα θέμα δεοντολογίας; Ψιλά γράμματα, θα μου πείτε, για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα