Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Στο στόχαστρο κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ ο Μίκης λόγω της ομιλίας του στο συλλαλητήριο

Η παρουσία και η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη αλλά κυρίως οι αναφορές του κατά της κυβέρνησης («εθνομηδενιστές», «κυβέρνηση μειοψηφίας», «αριστερόστροφος φασισμός»), κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Βούτσης: Παράγοντες με διαδρομή στην Αριστερά έχουν περιπέσει σε κατάσταση πολιτικού μιθριδατισμού

Ομιλία με αιχμές κατά του Μίκη Θεοδωράκη, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει, πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής, σε εκδήλωση της της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς με θέμα «Μακεδονικό: Η λύση;».

«Δυστυχώς όμως υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου και ελάχιστοι παράγοντες με διαδρομή στην Αριστερά που έχουν περιπέσει σε μια κατάσταση πολιτικού μιθριδατισμού, λόγω της υστερικής και ιστορικά μυωπικής αντίθεσής τους προς την Κυβέρνηση» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης για να προσθέσει πως αυτές οι δυνάμεις και οι παράγοντες που επανανομιμοποιούν την υπάρξή τους αποθεώνοντας από κοινού, όλοι μαζί, τη διχαστική ρητορική για «εθνομειοδότες» και για «αριστερόστροφο φασισμό». «Καθείς εφ’ ω ετάχθη», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Ποιος δεν καταλαβαίνει πως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να ενθαρρύνει, να συνευρίσκεται ή και να συνδιοργανώνει λαϊκές κινητοποιήσεις με ακροδεξιές και φιλοφασιστικές δυνάμεις που επιχείρησαν, ευτυχώς στην Αθήνα ανεπιτυχώς, να κυριαρχήσει το σύνθημα ‘’αλήτες, προδότες πολιτικοί’’;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «επιχειρήθηκε, με προφανή παταγώδη αποτυχία, να μετατραπούν με φτηνές νοηματικές ακροβασίες τα δυο συλλαλητήρια σε μαζικές αντικυβερνητικές λαοσυνάξεις ώστε να κλείσουν την ‘’παρένθεση’’, το ‘’ατύχημα’’ κατ’ αυτούς της ύπαρξης μιας αριστερής διακυβέρνησης επί τρία χρόνια στην ευθύνη της χώρας».

Ακόμη, σύμφωνα με τον κ. Βούτση «η απόφαση λοιπόν ορισμένων πολιτικών κύκλων, με την ανοχή και την όλο και μεγαλύτερη συναίνεση της ηγεσίας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι να μπλοκαριστεί ευθέως και απροσχημάτιστα οποιαδήποτε προσπάθεια συμφωνίας της Κυβέρνησης με τη σημερινή Κυβέρνηση της FYROM, ενώ αυτή επιδεικνύει σαφώς πιο διαλλακτική στάση από τις προηγούμενες. Η ηγεσία της ΝΔ υπαναχώρησε και μετεστράφη απολύτως σε σχέση με όσα διαλαμβάνονται τουλάχιστον απ’ το 2008 (με αφορμή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι) παντού».

Παράλληλα, υποστήριξε πως, συνεχώς όλο και περισσότερες χώρες αναγνώριζαν τη FYROM με τη συνταγματική της ονομασία. «Αυτή είναι η πραγματικότητα και η κάθετη άρνησή της δημιουργεί πραγματικά πολύ μεγάλο πρόβλημα φερεγγυότητας για όσους την επιχειρούν και αδυνατίζει εντέλει τη διπλωματική και τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Είναι υποχρεωμένη η Αξιωματική Αντιπολίτευση να τεκμηριώσει υπεύθυνα ποια και πότε θα είναι η άλλη, δηλαδή η ευνοϊκή, συγκυρία για την επίλυση αυτού του μείζονος θέματος. Είναι υποχρεωμένη δηλαδή να πει ανοιχτά αν εννοεί ότι θα αλλάξει σε ευνοϊκή η συγκυρία όταν, όπως έχει δικαίωμα να προσδοκάει η ηγεσία της, αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Φοβάμαι πως έτσι σκέφτονται», κατέληξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

Τζανακόπουλος: Θλιβερή εξέλιξη η μετατόπιση του κ. Θεοδωράκη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι «η μετατόπιση του κ. Θεοδωράκη σε θέσεις μισαλλόδοξες και πολιτικά ακραίες είναι μια θλιβερή εξέλιξη. Δεν θεωρώ ότι ήταν μια ορθή επιλογή να εμφανιστεί και να μιλήσει με τον τρόπο που μίλησε στο συλλαλητήριο. Δεν ξέρω αν αναφερόμενος στον αριστερόστροφο φασισμό αναφερόταν και στον εαυτό του και το παρελθόν του. Δεν ξέρω αν τον τιμά ο τρόπος που τον χαιρέτησαν ακροδεξιά στοιχεία και γνωστοί φασίστες αυτού του τόπου».

Σχολιάζοντας, επίσης, μια σαρκαστική προσφώνηση που χρησιμοποίησε στην ομιλία μου ο Μίκης Θεοδωράκης («αδέρφια μου ναζιστές, φασίστες, αναρχικοί…»), ο κ. Τζανακόπουλος είπε: «Τέτοιες φράσεις όπως «αδέρφια μου ναζιστές» ούτε για αστείο δεν πρέπει να λέγονται. Ούτε για αστείο».

Φάμελλος: Οι ναζί ήταν χθες κάτω από την εξέδρα

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, εξέφρασε τη διαφωνία του με την ομιλία που εκφώνησε ο μουσικοσυνθέτης, κάνοντας λόγο για μία «αρνητική στιγμή στην ιστορία του δημιουργού».

«Προφανώς και δεν συμφωνώ σε καμία στιγμή του λόγου του», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και συμπλήρωσε: «Ως πολιτικό πρόσωπο δεν θέλω να τον κρίνω γιατί ποτέ δεν συμφώνησα με τις πολιτικές του επιλογές. Εξάλλου είναι γνωστό, ίσως σε όλους τους Έλληνες, το πολιτικό βιογραφικό του Μίκη».

«Αφήνω στην άκρη τον δημιουργό και τα τραγούδια του και τις στιγμές που έχει δώσει στους αγώνες των Ελλήνων. Θέλω να πω ότι αυτά τα τραγούδια έχουν χαρακτηρίσει τους αγώνες κατά των ναζί. Αλλά οι ναζί ήταν χθες κάτω από την εξέδρα και έκαναν μετά και tweet για τον Μίκη. Έπρεπε να τους δοθεί η δυνατότητα να μην το κάνουν», συνέχισε ο κ. Φάμελλος.

Ερωτηθείς αν ο Μίκης Θεοδωράκης νομιμοποίησε τους ναζί με την παρουσία του στην πλατεία Συντάγματος, απάντησε: «Οποιοσδήποτε συμμετέχει σε συλλαλητήρια στα οποία συμμετέχουν ακροδεξιοί νομιμοποιεί και τον ακροδεξιό λόγο».

Χρήστος Μαντάς: Αισθάνθηκα πάρα πολύ πικραμένος 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς, σε συνέντευξή του στον Real FΜ, επεσήμανε ότι αισθάνθηκε πάρα πολύ πικραμένος.

«Εγώ αισθάνθηκα πάρα πολύ πικραμένος και για τους χαρακτηρισμούς, που νομίζω ήταν τουλάχιστον ακραίοι, αλλά και για έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει δώσει αγώνες για την Αριστερά, αγώνες ενάντια στον φασισμό, αγώνες για την πατρίδα, να γίνεται ένα σύμβολο, να επιτρέπει να γίνει και σύμβολο ενός κόσμου που φαντάζομαι ότι δεν συμφωνεί σε καμία περίπτωση πολιτικά μαζί του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντάς.

Γιώργος Κυρίτσης:  Άθλια ομιλία

«Άθλια» χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη. «Επρόκειτο για ομιλία αίσχιστου είδους», ανέφερε ο κ. Κυρίτσης μιλώντας στο Θέμα FM, ενώ συμπλήρωσε ότι οι αναφορές του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη «βασίζονταν σε θεωρίες συνωμοσίας ότι οι κακοί ξένοι θα μας πάρουν τη Μακεδονία».

Ράνια Σβίγκου: Θλίψη και απογοήτευση

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, αναφερόμενη στην ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη στο Σύνταγμα, τόνισε πως τον «άκουσα με θλίψη και απογοήτευση» και πρόσθεσε πως τα σημεία που την ενόχλησαν πιο πολύ ήταν «τα περί εθνικής μειοδοσίας, τα περί αριστερόστροφου φασισμού».

«Νομίζω ότι αυτά», πρόσθεσε, «είναι πράγματα τα οποία δεν θα περιμέναμε να τα ακούσουμε. Κανένας πολίτης, όχι μόνο ένας αριστερός πολίτης. Δεν, νομίζω… Πολλοί δεν περίμεναν να τα ακούσουν αυτά από τα χείλη του Μίκη Θεοδωράκη».

Πυρά εναντίον του Μίκη Θεοδωράκη εξαπέλυσε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑΕύη Καρακώστα, μιλώντας στο FOCUS 103,6. «Λυπάμαι για τον Μίκη Θεοδωράκη, γιατί στα 93 του χρόνια θα έπρεπε να σκεφτεί την υστεροφημία του. Ο φασισμός είναι πολύ σκληρή λέξη. Και στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν ακραίοι δεξιοί, αλλά δεν τους έχουμε αποκαλέσει φασίστες. Να ξέρουμε την έννοια των λέξεων και τι σηματοδοτούν. Αναγνωρίζω στον Μίκη Θεοδωράκη τους αγώνες και τον ρόλο που έπαιξε η μουσική του και θα του έλεγα να μην το προδώσει όλο αυτό, όπως έκανε χθες, και να σκέπτεται όταν χρησιμοποιεί τον όρο «φασιστική Αριστερά»».

Ζαχαριάδης: Η χώρα έχει ματώσει από τον φασισμό

Ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης έκανε λόγο για συμμετοχή στο συλλαλητήριο «ενός τμήματος του λαού με συγκεκριμένες απόψεις και αποχρώσεις».

«Η χώρα τον 20ό αιώνα έχει ταλαιπωρηθεί και έχει ματώσει και έχει πληγωθεί από τον φασισμό, το 1940-44 που αιματοκυλίστηκε όλη η Ευρώπη και το 1967-73 με τη χούντα. Και οι πολιτικοί συνεχιστές, δεν λέω ότι όλοι ήταν τέτοιοι, ήταν χθες λίγα μέτρα από τον τεράστιο Μίκη Θεοδωράκη», είπε ο κ. Ζαχαριάδης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Η Ελλάδα και ο Μίκης, ο οποίος βασανίστηκε, ο οποίος έγραψε, που ο λαός τραγούδησε μαζί του κ.λπ., από αυτόν τον φασισμό ταλαιπωρήθηκε τον 20ό αιώνα και δεν υπάρχει καλός και κακός φασισμός», συμπλήρωσε.

Πιτσιόρλας: Το πολιτικό κλίμα δεν διαταράχθηκε

Για πολιτικό κλίμα που «δεν διαταράχθηκε» έκανε λόγο, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

«Η κυβέρνηση ακούει τα πάντα, δέχεται όλα τα μηνύματα και τα επεξεργάζεται και τα αξιοποιεί, προωθώντας αυτό που θεωρεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας. Ως προς το θέμα των Σκοπίων η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και, αν καταστεί δυνατό να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, θα πάμε στο επόμενο στάδιο που θα είναι η προσπάθεια για την επίλυση του ζητήματος. Μέχρι τότε όμως ηρεμία, ψυχραιμία και τα γιουρούσια που κατά καιρούς επιχειρεί η ΝΔ το ένα μετά το άλλο διαψεύδονται και αποτυγχάνουν» είπε ο κ. Πιτσιόρλας.

Επίθεση στον Μίκη Θεοδωράκη και από το Left.gr

«Όταν ο Μίκης Θεοδωράκης έδινε συναυλία φιλίας στα Σκόπια» τιτλοφορείται το άρθρο του προσκείμενου στον ΣΥΡΙΖΑ, Left.gr.

Το σάιτ ανακάλυψε ότι το 1997 ο Μίκης έδωσε συναυλία στα Σκόπια, παρουσία του τότε πρωθυπουργού Κίρο Γκλιγκόροφ.

«Το πρόβλημα θα υπάρξει αν τα Σκόπια επιδιώξουν αποκλειστικότητα του ονόματος Μακεδονία και άλλα εδάφη με το ίδιο όνομα, όπως η ελληνική Μακεδονία, θεωρηθούν εδάφη υπό κατοχή», έλεγε τότε ο Μίκης Θεοδωράκης, σε μια διατύπωση που δεν θυμίζει την ομιλία του στο συλλαλητήριο που έλαβε χώρα για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα, την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου. Ανάλογες διατυπώσεις είχε αναπτύξει εκείνη την εποχή σε κείμενά του στη γαλλική Le Monde, αναφέρει το Left.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα