Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Κόρινθος, Καραβόμυλος, Σταυρούπολη Ξάνθης οι υποψήφιες περιοχές να δεχτούν πρόσφυγες
Ανοίγουν άλλα έξι νέα στρατόπεδα

Τέσσερα με έξι στρατόπεδα τα οποία είναι κενά εξετάζονται από την κυβέρνηση ώστε να λειτουργήσουν ως νέες δομές φιλοξενίας προσφύγων και να ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες δομές που βρίσκονται στην ενδοχώρα. Στο Στρατόπεδο της Κορίνθου θα αρχίσουν άμεσα οι εργασίες, ώστε το στρατόπεδο να είναι έτοιμο να υποδεχθεί οικογένειες προσφύγων. Στον Καραβόμυλο της Φθιώτιδας, στο Στρατόπεδο Γεώργιου Παπαποστόλου, θα ξεκινήσουν οι απαραίτητες ενέργειες διαμόρφωσης, ώστε να καταστεί δομή φιλοξενίας. Επίσης, το Στρατόπεδο της Σταυρούπολης, στην Ξάνθη, συγκαταλέγεται στα υποψήφια για να δεχθεί πρόσφυγες. Το Προσφυγικό για άλλη μια φορά θυμίζει καζάνι που βράζει, καθώς με την έξαρση των προσφυγικών ροών τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν ξυπνήσει μνήμες από την προσφυγική κρίση του 2015.Στην κυβέρνηση σπεύδουν να αντιμετωπίσουν το καυτό ζήτημα πριν η κατάσταση επιδεινωθεί, με το σχέδιό της να χωρίζεται σε δύο σκέλη. Στα μέτρα άμεσης αντιμετώπισης και σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που έχει ως στόχο, σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την αλλαγή της Συμφωνίας του Δουβλίνου. Δεν ήταν τυχαίο που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή του με τον Ολλανδό πρωθυπουργό κ. Ρούτε αναφέρθηκε στο ζήτημα του Προσφυγικού λέγοντας: «Η Ευρώπη πρέπει να μεριμνά και για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη. Δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες που απολαμβάνουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στη Ζώνη Σένγκεν χωρίς να αναλαμβάνουν ταυτόχρονα ένα μέρος της ευθύνης για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος. Αυτό δεν είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και πιστεύω ότι σε αυτό συμφωνούμε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό». Το ζήτημα της αλλαγής της Συμφωνίας του Δουβλίνου με τη φιλοσοφία της δίκαιης κατανομής των προσφύγων είναι κάτι που βρίσκεται στα σκαριά και η πολιτική ηγεσία της χώρας έχει έρθει σε επαφές και με άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και η Γερμανία και η Γαλλία που δείχνουν να είναι θετικές προς αυτή την κατεύθυνση.

Αλλάζει η Συμφωνία του Δουβλίνου;

Αυτό που επιζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, ιδίως μεταξύ των χωρών της Ζώνης Σένγκεν. Στα ταξίδια του κ. Μητσοτάκη σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία διαπιστώθηκε προσέγγιση προς αυτή την ανάγκη. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος σχετικά με τις συζητήσεις που έγιναν για το ζήτημα του Προσφυγικού κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο, εξήγησε ότι «η Γερμανία είναι ο συνομιλητής μας με τον οποίο συγκλίνουν περισσότερο οι απόψεις μας για τη διαχείριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να υπάρξει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός αλληλεγγύης, δηλαδή καλύτερης κατανομής των βαρών, την οποία επωμίζεται κατά βάση η Ανατολική Μεσόγειος».

Μεταφορά μεταναστών από τα νησιά

Στα άμεσα μέτρα που θα προβεί η κυβέρνηση είναι η αποσυμφόρηση των νησιών με τη μεταφορά προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας, στο Κιλκίς, στη Φθιώτιδα και στην Κορινθία. Ήδη έχουν μεταφερθεί 1.500 άτομα από τη Μόρια της Λέσβου, όπου οι συνθήκες είναι τραγικές. Σχεδιάζεται, μάλιστα, οι περιοχές της ενδοχώρας που θα φιλοξενήσουν μετανάστες να ενισχυθούν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επίσης, έχει αρχίσει η άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.

«Κάν’ το όπως οι Ολλανδοί»

Στο άλλο σκέλος, αυτό των άμεσων μέτρων, η κυβέρνηση εστιάζει σε αυτό που θεωρεί ως τη ρίζα του κακού. Στην απαράδεκτη χρονοβόρα διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου που ισχύει στη χώρα μας. Το βάρος δίνεται στην αλλαγή του νομικού πλαισίου, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία και να ξεκαθαρίζεται ποιοι δικαιούνται άσυλο και ποιοι όχι, ώστε να επιστρέφουν πίσω. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής», μελετάται το ολλανδικό μοντέλο, που θεωρείται στην κυβέρνηση επιτυχημένο. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστατευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος έχει έρθει σε επαφές τόσο με Γερμανούς όσο και με Ολλανδούς ομολόγους του και μελετά την τεχνογνωσία των δύο χωρών σε αυτό το ζήτημα. Για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα, ισχύει και διοικητικό επίπεδο και δικαστικό επίπεδο. Αυτό συνεπάγεται έναν πολλαπλασιασμό επιπέδων στη χώρα μας, καθώς στην ουσία υπάρχουν τέσσερα επίπεδα, στα οποία υπάρχει η δυνατότητα επίλυσης. Το εθνικό και το κοινοτικό κεκτημένο προβλέπει να υπάρχουν δύο βαθμοί ουσιαστικής κρίσης. Στις επιλογές της κυβέρνησης προτάσσεται ο ένας βαθμός σε διοικητικό επίπεδο και ο ένας βαθμός σε δικαστικό επίπεδο. Ο πρώτος βαθμός, που είναι η Υπηρεσία Ασύλου, θα μπορεί να αποφαίνεται για το αίτημα χορήγησης ή μη, του ασύλου και μετά να προχωρά, όποιος διαφωνεί, στο δικαστικό βαθμό, που πάντα θα παραμένει σε ισχύ. Το ότι η χώρα μας θα προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή των διαδικασιών για τη χορήγηση ασύλου το επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι δεν θα επιτρέψει οι διαδικασίες αυτές να διαιωνίζονται σε τέτοιο βαθμό που τελικά κανείς ή σχεδόν κανείς να μην επιστρέφει στην Τουρκία. Ο συνολικός αριθμός των επιστροφών στην Τουρκία, από την αρχή της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, από το 2016, είναι λίγο παραπάνω από 1.800 άτομα, όταν αυτοί που έχουν έρθει στην Ελλάδα είναι πολλαπλάσιοι.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα