Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ-X.JINPIN : Η χώρα μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη δεκαετία, έχει μπει σε μια νέα εποχή προσκαλώντας τους επενδυτές της ασιατικής χώρας να επιλέξουν Ελλάδα

Μήνυμα ότι η χώρα, μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη δεκαετία, έχει μπει σε μια νέα εποχή, με υψηλό δείκτη αξιοπιστίας και ασφάλειας, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσκεψή του στη Σαγκάη και  προσκαλώντας τους επενδυτές της ασιατικής χώρας να επιλέξουν την Ελλάδα.

Την τελευταία ημέρα ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε   δύο σημαντικές οικονομικής υφής συναντήσεις, αρχικά με τον πρόεδρο της εταιρείας τηλεπικοινωνιών και τεχνολογίας ZTE Li Zixue και κατόπιν   με τον πρόεδρο της Βιομηχανικής και Εμπορικής Τράπεζας της Κίνας Chen Siqing.

Επαναβεβαίωσαν τη  φιλία και συνεργασία που συνδέουν τις δύο χώρες

Μάλιστα τα κυβερνητικά στελέχη   χαρακτήρισαν ιδιαίτερα εξαιρετικό το κλίμα της συνάντησης του πρωθυπουργού, με όλους τους κινέζους αξιωματούχους στη Σαγκάη, αλλά κυρίως με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinpin, ο οποίος μετά την πρώτη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, είπε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, ότι «Με απροθυμία σταματάω αυτή τη συζήτηση εδώ, αλλά ευτυχώς θα τη συνεχίσουμε το βράδυ στο δείπνο και σε λίγες μέρες στην Αθήνα», ενώ στη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας που συνδέουν τις δύο χώρες και αναφέρθηκαν στους τομείς στους οποίους αυτή η συνεργασία μπορεί να ενισχυθεί και να διευρυνθεί. Στην τοποθέτησή του, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, απολύτως προσηλωμένη στην εφαρμογή των απαραίτητων αλλαγών, οι οποίες θα «ξεκλειδώσουν» τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας, δεσμευόμενος ταυτόχρονα για τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη και βοήθεια στους επενδυτές που θα αποφασίσουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους εδώ.

Επένδυση των 600 εκατ. ευρώ της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά,

Η ελληνική πλευρά επενδύει στη σταθερά καλή σχέση των δύο χωρών, ακόμα και κατά τα «πέτρινα» χρόνια, ενώ ποντάρει πολλά στην επένδυση των 600 εκατ. ευρώ της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, που μπορεί μάλιστα να φτάσει και το 1 δισ.ευρώ. με τον   πρωθυπουργό να σημειώνει πως   μέσα σε δύο μήνες εγκρίθηκε το master plan της, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να είναι έτοιμη να ξεκινήσει η επένδυση και να μπει σε μία νέα φάση αναβάθμισης το λιμάνι του Πειραιά. Παράλληλα, με τις νέες υποδομές και τα νέα ξενοδοχεία, στόχος είναι ο Πειραιάς να γίνει κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας στην κρουαζιέρα, ενώ έντονο είναι το κινεζικό ενδιαφέρον και για τη στήριξη της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στο Πέραμα, καθώς και τη δημιουργία Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο «μεγάλο λιμάνι». Ταυτοχρόνως, στο κυβερνητικό επιτελείο προσβλέπουν και στη στενή συνεργασία των δύο χωρών στον τουρισμό, αλλά και στο «κλείσιμο του ματιού» των Ελλήνων επιχειρηματιών στην εγχώρια αγορά της Κίνας. Άλλωστε αυτός ήταν και ο σκοπός της επιλογής του πρωθυπουργού να ηγηθεί της πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής. Επίσης, μείζονος σημασίας θεωρεί το Μέγαρο Μαξίμου και το άνοιγμα μέσα στον Νοέμβριο, του πρώτου καταστήματος της Τράπεζας της Κίνας, της 4ης μεγαλύτερης τράπεζας στον κόσμο, στην Αθήνα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει επενδύσεις ιδιαίτερα στον τομέα της πράσινης οικονομίας και της ενέργειας.

Ήταν μια μεγάλη επιχειρηματική αποστολή και μια πρόκληση

Ειδικά κατά τη συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στους τομείς στους οποίους μπορεί να διευρυνθεί η διμερής συνεργασία, με έμφαση στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις τηλεπικοινωνίες, στον τουρισμό, στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και στα logistics, με τον κ. Μητσοτάκη να λέει σε δημοσιογράφους, σχετικά με τις συνομιλίες που είχε στην Κίνα, πως «Ανοίξαμε μια μεγάλη βεντάλια θεμάτων για επενδύσεις που έχουν σχέση με την ηλεκτροκίνηση, τις «έξυπνες» πόλεις, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πιστεύω ότι θα προκύψουν πολύ σημαντικές συμφωνίες» Για να προσθέσει : «Ήταν μια μεγάλη επιχειρηματική αποστολή και μια πρόκληση για εμάς να δοκιμάσουμε τι μπορούμε να πετύχουμε, όταν εμφανιζόμαστε καλά οργανωμένοι». Στο μεταξύ, μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης China International Import Expo 2019 στη Σαγκάη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «για την Ελλάδα, η κρίση ήταν μία τραγωδία. Αλλά, όπως σε κάθε τραγωδία, στο τέλος έρχεται η κάθαρση. Βγαίνουμε από τα σκοτεινά χρόνια πιο δυνατοί, σοφότεροι και πιο πραγματιστές. Έπειτα από 10 πολύ δύσκολα χρόνια, η ελληνική οικονομία ανακάμπτει δυναμικά».

Είναι παρούσα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη Διεθνή Έκθεση

Στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και σε ένα ακροατήριο εκατοντάδων εκλεκτών καλεσμένων, ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος ανέβηκε στο βήμα αμέσως μετά τον Emmanouel Macron καθώς η Γαλλία όπως και η Τζαμάικα είναι επίσης τιμώμενες χώρες, επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι παρούσα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη Διεθνή Έκθεση στη Σαγκάη, εκφράζοντας την ικανοποίηση για την τιμή, υπογραμμίζοντας πως «Ωστόσο, το πλαίσιο αυτή τη χρονιά είναι πολύ διαφορετικό. Αναδυόμαστε, επιτέλους, από το σκοτάδι της μακράς και επίπονης 10ετούς οικονομικής κρίσης και αντικρίζουμε τις ευκαιρίες του μέλλοντος με ανανεωμένη αίσθηση αισιοδοξίας και αυτοπεποίθησης» Ολοκληρώνοντας ο πρωθυπουργός τόνισε τη στρατηγική σχέση της Ελλάδας με την Κίνα, η οποία εξελίχθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες και διευρύνεται. Μίλησε για δεσμούς που δεν αφορούν μόνο το εμπόριο, τις επενδύσεις, την τεχνολογία, τον τουρισμό ή την οικονομία, αλλά πηγαίνουν πολύ βαθύτερα στον χρόνο, αφού οι δύο χώρες έχουν μια μακρά διαδρομή ως αρχαίοι πολιτισμοί που έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Πολλά πλοία έχουν κατασκευάστηκαν σε κινεζικά ναυπηγεία

Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στην ανάπτυξη της ναυτιλίας στη χώρα μας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε έθνος θαλασσοπόρων», σημειώνοντας ότι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 25% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου. Σε αυτό, οι συνέργειες με την Κίνα, τη μεγαλύτερη εξαγωγική οικονομία στον κόσμο, είναι προφανείς» Για να συμπληρώσει πως πολλά πλοία έχουν κατασκευάστηκαν σε κινεζικά ναυπηγεία, λέγοντας ότι «Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από 1.000 τα τελευταία 15 χρόνια, τα οποία αντιστοιχούν αθροιστικά σε μια επένδυση που υπερβαίνει τα 50 δισ. δολάρια. Εάν αυτά τα πλοία μπορούσαν να αξιοποιήσουν υψηλής ποιότητας εξοπλισμό, όπως συστήματα περιβαλλοντικής προστασίας, φωτισμό, ηλεκτρικά συστήματα ή συστήματα πλοήγησης που έχουν κατασκευαστεί στην Ελλάδα, αυτό θα βελτίωνε περαιτέρω τη συνέργειά μας με αμοιβαία επωφελή τρόπο»

 

 

 

 

πορεία προς ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα