Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

«Λαβωμένος» ο Ιερώνυμος στην Ιεραρχία…

Ύστερα από έναν σκληρό και πρωτοφανή αγώνα χαρακωμάτων η Ιεραρχία εξέλεξε για τις Μητροπόλεις Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου (Καβάλα) και Σταγών και Μετεώρων τους αρχιμανδρίτες Στέφανο Τόλιο και Θεόκλητο Λαμπρινάκο, αντίστοιχα. Είναι η πρώτη φορά που οι δημόσια εγνωσμένες προτιμήσεις του Αρχιεπισκόπου αμφισβητήθηκαν και στοχοποιήθηκαν τόσο έντονα.

>> Στη Μητρόπολη Καβάλας υπήρξε εκλογή-θρίλερ. Στην πρώτη ψηφοφορία (Τριπρόσωπο) προηγήθηκε του αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού Κιαμέτη (επιλογή Ιερωνύμου), ο υποψήφιος που υποστήριξε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Στέφανος Τόλιος, ενώ στη δεύτερη (μεταξύ των δύο πρώτων πλειονοψηφησάντων) υπερίσχυσε οριακά με 42 ψήφους επί συνόλου 81, ο κ. Τόλιος. Στην εκλογή για την Καβάλα… έλαμψε δια της μη υποψηφιότητάς του, τελικά, ο υποστηριζόμενος απέναντι στην επιλογή Ιερωνύμου, αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Συμεωνίδης.

>> Στη Μητρόπολη Μετεώρων η εκλογή ήταν πιο βατή. Από την πρώτη ψηφοφορία ο 50χρονος πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Μεσσηνίας, αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Λαμπρινάτος (επιλογή Ιερωνύμου), συγκέντρωσε 60 ψήφους, έναντι 45 του αρχιμανδρίτη Νήφωνος Καψάλη, ενώ στη δεύτερη, ο κ. Λαμπρινάτος εξελέγη με 54 ψήφους επί συνόλου 81.

>> Από την «αριθμητική» των ψηφοφοριών τεκμαίρεται αναμφίβολα ότι ο 83χρονος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος Ρούσας παραμένει όχι μόνο ισχυρός, αλλά και ικανός πόλος μέσα στην Ιεραρχία, ο δε Μεσσηνίας Χρυσόστομος Σαββάτος ικανός και δυνατός «παίκτης». Ο μεν πρώτος γιατί εκμεταλλεύτηκε το κενό που δημιούργησε στους μητροπολίτες η αμηχανία για το πρόσωπο του Δαμασκηνού Κιαμέτη και προώθησε τον «δικό του» αουτσάιντερ υποψήφιο, Στέφανο Τόλιο, ο δε δεύτερος γιατί κατάφερε –παρά την σθεναρή αντίσταση, όπως έδειξε η «αριθμητική» της πρώτης ψηφοφορίας– να κάμψει τη… γνωστή ομάδα και να εκλέξει με αξιοπρεπή αριθμό ψήφων (54 στους 81) τον κ. Λαμπρινάτο.

>> Τώρα, πλέον, «η μπάλα είναι στα πόδια» του Αρχιεπισκόπου. Κάποιοι αναμένουν αρχιερατική οργή επί της κεφαλής των «αχάριστων αποστατών» νεαρών μητροπολιτών που κινήθηκαν ενάντια στις βουλές του… ευεργέτη τους, ενώ όσοι γνωρίζουν από παλαιά τον Αρβανίτη Αρχιεπίσκοπο, συνιστούν υπομονή και νηφαλιότητα, καθώς ο Ιερώνυμος δεν είναι των «άμεσων αντιδράσεων», αλλά «του σιγανού… τσουρουφλίσματος». όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε.

>> Την ίδια στιγμή, δεν πέρασε απαρατήρητη η ταυτόχρονη παρουσία στην Αθήνα, τις ημέρες αυτές, του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου, αρχιμανδρίτη Εφραίμ Κουτσού. Ήταν ομιλητής σε παρουσίαση αφιερωματικού τόμου, παρουσία δεκάδων εκατοντάδων πιστών, στην οποία παρέστησαν αρκετοί μητροπολίτες, μεταξύ των οποίων οι Ιωαννίνων και Νέας Φιλαδελφείας, Μάξιμος Παπαγιάννη και Γαβριήλ Παπανικολάου, αντίστοιχα. Την εκδήλωση παρουσίασε ο πρώην υπουργός Επικρατείας και νυν καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση