Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Λευτέρης Αυγενάκης: «Κυβέρνηση ζόμπι στα όρια της νομιμοποίησης»

Τίθεται θέμα νομιμοποίησης της κυβέρνησης σημειώνει στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ» ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης. Ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, και μετά τη ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε η κυβέρνηση διαπιστώνει: «Έχουμε μια απονομιμοποιημένη κυβέρνηση. Μια «κουτσή» κυβέρνηση, μια κυβέρνηση μειοψηφίας, μια «κυβέρνηση-ζόμπι» στα όρια της νομιμοποίησης. Με 145 βουλευτές δεν έχει την πλειοψηφία. Είτε το θέλει είτε όχι ο Τσίπρας, κατά την ψηφοφορία δεν προέκυψε μια μονοκομματική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια κυβέρνηση-κουρελού», Όσον αφορά για την επόμενη κρίσιμη ψηφοφορία, αυτή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν και δηλώνει ότι δεν γνωρίζει αν τελικά η κυβέρνηση θα βρει τους 151, ωστόσο υποθέτει ότι «με την ψήφο εμπιστοσύνης των προθύμων άνοιξε ο δρόμος για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών». Προειδοποιεί, επίσης, ότι «η συζήτηση για τις Πρέσπες θα πρέπει να γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητα και οι περιστάσεις επιβάλλουν. Θα πρέπει να ακουστούν όλοι και όλα στη Βουλή και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Και προσθέτει: «Να μην τολμήσουν να σχεδιάσουν άρον άρον συζήτηση, καθώς και αλλαγές στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, από την οποία θα πρέπει να περάσει η Συμφωνία πριν έρθει στην Ολομέλεια». Τα βέλη του στρέφονται και στους βουλευτές που πρόκειται να την υπερψηφίσουν: «Έχουν τεράστια ευθύνη για όλα αυτά και θα κληθούν να εξηγήσουν τη στάση τους. Όσον αφορά το νέο υπουργό Άμυνας, είναι δηκτικός. «Πρώτοι εμείς σεβόμαστε και το ρόλο και την ανεξαρτησία της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Ο κ. Αποστολάκης, όμως, δεν είναι πλέον στρατιωτικός. Ο κ. Αποστολάκης είναι υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ».

Γιατί η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η ψήφος εμπιστοσύνης που της δόθηκε είναι προϊόν συναλλαγής;

«Αυτό που είδαμε την περασμένη εβδομάδα, ήταν η τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας. Ήταν ένας κοινοβουλευτικός ελιγμός του ΣΥΡΙΖΑ με τριπλό στόχο. Να αγκιστρωθεί ο κ. Τσίπρας λίγο ακόμη στην εξουσία. Να στρωθεί ο δρόμος για την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Και να κρατηθεί στη ζωή -έστω και με πολιτικό αναπνευστήρα- το μόρφωμα των ΑΝ.ΕΛ. Και βέβαια είναι προϊόν συναλλαγής η ψήφος εμπιστοσύνης. Ο κ. Τσίπρας πρόσφερε ακόμη και υπουργικές θέσεις σε βουλευτές που είχαν εκλεγεί με την αντιπολίτευση. Όλη η Ελλάδα τούς ξέρει. Όλη η Ελλάδα θυμάται τι έλεγαν και βλέπει πώς τα αλλάζουν τώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ στέγασε όλο το παλαιό σύστημα, εκείνους που απέβαλε το ΠΑΣΟΚ και τα απομεινάρια των λαθών της Μεταπολίτευσης. Κυνικοί συμφεροντολόγοι, οι οποίοι αλλάζουν κόμμα Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο και συνείδηση Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή. Αυτή η κατάντια, η εξίσωση της πολιτικής με ένα πρωτοφανές αλισβερίσι, προκαλεί τη γενική αποστροφή. Ενοχλεί βαθιά ακόμη και πολίτες που, κάποια στιγμή, πίστεψαν στα συνθήματά τους για νέα ήθη στην πολιτική».

Αφού η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης έχει νόημα η Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση μομφής; Τι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει αυτή;

«Συνταγματικά έχουμε τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να υποβάλουμε πρόταση δυσπιστίας. Αλλά αυτές οι πρωτοβουλίες δεν προαναγγέλλονται. Η παροχή εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. -θα εξακολουθώ να την αποκαλώ κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. από τη στιγμή που 4 βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. έχουν έρθει σε συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο προκειμένου να παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση- ζημιώνει τον τόπο».

Τίθεται θέμα πολιτικής νομιμοποίησης, πλέον, της κυβέρνησης;

«Ασφαλώς και τίθεται θέμα νομιμοποίησης. Έχουμε μια απονομιμοποιημένη κυβέρνηση. Μια «κουτσή» κυβέρνηση, μια κυβέρνηση μειοψηφίας, μια «κυβέρνηση-ζόμπι» στα όρια της νομιμοποίησης, με 145 βουλευτές δεν έχει την πλειοψηφία. Είτε το θέλει είτε όχι ο Τσίπρας, κατά την ψηφοφορία δεν προέκυψε μια μονοκομματική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια κυβέρνηση-κουρελού. Η Ν.Δ. με το θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψει ούτε αυθαίρετες ερμηνείες ούτε να αλλοιωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων της Βουλής. Ο κοινοβουλευτισμός έχει τους δικούς του απαράβατους κανόνες. Δεν μπορεί να γίνει συνώνυμο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού».

Εκτιμάτε ότι ο βίος αυτής της κυβέρνησης μπορεί να αντέξει μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε, όπως λέει ο κ. Τσίπρας, θα έχουμε εκλογές;

«Το ’19 θα είναι η χρονιά της μεγάλης πολιτικής αλλαγής. Εκλογές θα γίνουν. Κάλπες θα στηθούν, και σε αυτές οι πολίτες θα δώσουν στον κ. Τσίπρα την απάντηση που του αξίζει. Όμως, αυτή η περίοδος, από τώρα μέχρι τις εκλογές, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας, μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα κάνει μεγάλη ζημιά στη χώρα. Σε αυτή την περίοδο ο κ. Τσίπρας θα ξεσαλώσει, θα διορίσει και θα τάξει, και θα πει πάλι πολλά ψέματα. Εδώ είπε τόσα ψέματα όταν ήξερε ότι θα γίνει πρωθυπουργός, τώρα που ξέρει ότι θα χάσει, θα πει ακόμη περισσότερα. Είναι επιτακτική ανάγκη να πάμε σε εκλογές το συντομότερο δυνατόν. Η χώρα δεν αντέχει άλλο ξεπούλημα, άλλη αβεβαιότητα, άλλη παρακμή, άλλη υποκρισία. Ούτε η χώρα ούτε η καθημαγμένη και κατακρεουργημένη Οικονομία μπορούν να αντέξουν για πολύ ακόμη. Τα σημάδια είναι ορατά και οι συνέπειες θα είναι μη αναστρέψιμες. Αξίζουμε καλύτερα».

Κατηγορείτε τον κ. Καμμένο και τον κ. Τσίπρα ότι έστησαν ένα άθλιο θέατρο. Τι κέρδισε ο κ. Καμμένος; Δεν θεωρείτε ότι ο μεγάλος χαμένος είναι ο κ. Καμμένος, ο οποίος βλέπει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα να αποδεκατίζεται;

«Ο κ. Καμμένος αφού έπαιξε με το Προσφυγικό με την ανοχή των ευαίσθητων αριστερών, αφού έκανε τα ταξιδάκια με το αεροπλάνο που θα… πουλούσε, αφού τζόγαρε στα καζίνο και έκανε τα ψώνια του σε πολυτελή εμπορικά κέντρα του Λονδίνου, αφού πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη προσπαθώντας να πουλήσει όπλα στη μαύρη αγορά, αφού κατσάδιασε τους πυρόπληκτους όταν του είπαν τι έζησαν, αφού ανέχτηκε τη χειρότερη Συμφωνία που θα μπορούσε να υπάρξει για το ονοματολογικό για το οποίο διαρρήγνυε τα ιμάτιά του, πήδηξε από το καράβι μπας και κάνει προεκλογική περίοδο. Και το χειρότερο είναι ότι ο κ. Καμμένος απαιτεί ο ελληνικός λαός να καταπιεί αμάσητους: και τον κ. Καμμένο και τον εμπαιγμό του. Να καταπιεί αμάσητο το πιο σικέ διαζύγιο όλων των εποχών. Προφανώς δεν πείθει κανέναν ο κ. Καμμένος να παριστάνει κατόπιν εορτής τον «Μακεδονομάχο». Ο κ. Καμμένος παραμένει συνεταίρος, σιωπηλός συγκυβερνήτης και συνυπεύθυνος για την έκβαση της Συμφωνίας Πρεσπών. Και οι δύο τους δεν είναι τίποτα περισσότερο από εφιάλτες για τη σύγχρονη Ελλάδα».

Οι έξι βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είναι αποστάτες; Πώς θα τους χαρακτηρίζατε;

«Θα τους χαρακτήριζα πρωταγωνιστές ενός πρωτοφανούς πολιτικού πάρε – δώσε. Κομπάρσους μιας φαρσοκωμωδίας ελιγμών και συναλλαγής. Περιφερόμενοι βουλευτές που αλλιώς εξελέγησαν σε αυτήν τη Βουλή, αλλιώς έδρασαν, και αλλιώς θα την εγκαταλείψουν. Πρόθυμοι, τώρα, να μεταβληθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης που έχει γίνει κουρελού η ίδια, αφού κουρέλιασε την Οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα. Τέσσερεις από τους έξι βουλευτές που στήριξαν την κυβέρνηση -η κ. Κουντουρά, ο κ. Κόκκαλης, η κ. Παπακώστα και ο κ. Ζουράρις, δεν μίλησαν καν για να αιτιολογήσουν την ψήφο τους. Δύο εξ αυτών ήταν στην Κίνα, και οι άλλοι δύο έκαναν τους Κινέζους. Ποτέ το κοινοβουλευτικό Πολίτευμα δεν είχε υποστεί τέτοιο ευτελισμό. Αυτή η κατάντια, η εξίσωση της πολιτικής με ένα πρωτοφανές αλισβερίσι, προκαλεί τη γενική αποστροφή. Ενοχλεί βαθιά ακόμη και πολίτες που, κάποια στιγμή, πίστεψαν στα συνθήματά τους για νέα ήθη στην πολιτική. Τώρα, όμως, διαψεύδονται οικτρά και μετανιώνουν διπλά. Γιατί ακούν τον ίδιο τον πρωθυπουργό να δικαιολογείται με αντιπερισπασμούς. Και με μάταια επιχειρήματα ότι τάχα τα δικά του τα καμώματα τα κάνουν όλοι».

Μπροστά μας είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Θεωρείτε ότι θα υπερψηφιστεί από την ελληνική Βουλή;

«Δεν το γνωρίζω. Η συζήτηση για τις Πρέσπες, όμως, θα πρέπει γίνει με την άνεση του χρόνου που η σοβαρότητα και οι περιστάσεις επιβάλλουν. Θα πρέπει να ακουστούν όλοι και όλα στη Βουλή και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και προειδοποιούμε, να μην τολμήσουν να σχεδιάσουν άρον άρον συζήτηση, καθώς και αλλαγές στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή από την οποία θα πρέπει να περάσει η Συμφωνία πριν έρθει στην Ολομέλεια. Εμείς, όπως κάναμε μέχρι σήμερα, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε να μην ψηφιστεί αυτή η Συμφωνία. Με την ψήφο εμπιστοσύνης των προθύμων άνοιξε ο δρόμος για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εδώ, βέβαια, έχουμε το εξής παράδοξο. Βουλευτές που ενώ μπήκαν στη Βουλή με κόμματα της αντιπολίτευσης, στηρίζουν άλλα κόμματα, και στη συνέχεια έδωσαν προχθές ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αλλά κάποιοι από αυτούς ψελλίζουν ότι δε θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών που υπερασπίζεται και φέρνει η κυβέρνηση. Από τη μία στηρίζουν την κυβέρνηση και από την άλλη παραδέχονται ότι δεν είναι ωφέλιμη για τον τόπο αυτή η Συμφωνία και την καταψηφίζουν. «Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι…». Έχουν τεράστια ευθύνη για όλα αυτά και θα κληθούν να εξηγήσουν τη στάση τους».

Η Ν.Δ. αντιδρά στο ότι ο μέχρι πρότινος αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι ο νέος υπουργός Άμυνας. Θεωρείτε ότι τη δεδομένη στιγμή με την Τουρκία να προκαλεί είναι υπεύθυνη στάση η αξιωματική αντιπολίτευση να αμφισβητεί το νέο υπουργό Άμυνας και να του εξαπολύει επίθεση;

«Το επαναλαμβάνουμε για να γίνει καθαρό και στους πολίτες, ότι πρώτοι εμείς σεβόμαστε και το ρόλο και την ανεξαρτησία της στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Ο κ. Αποστολάκης, όμως, δεν είναι πλέον στρατιωτικός. Ο κ. Αποστολάκης είναι υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Και βέβαια είναι χρήσιμο να μάθουμε σε βάθος τις πολιτικές θέσεις του κ. Αποστολάκη για όλα τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, και κυρίως τα εθνικά θέματα. Και από μας αυτονοήτως θα αντιμετωπίζεται, πλέον, ως ένα πολιτικό στέλεχος που δέχθηκε να υπουργοποιηθεί για λίγους μήνες στη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα στη Μεταπολίτευση. Ο κ. Αποστολάκης δέχθηκε να κρεμάσει τα γαλόνια του για να γίνει υπουργός μιας κυβέρνησης που υπέγραψε την εθνικά επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών και θα έχει ασφαλώς ενδιαφέρον να ακούσουμε την άποψή του γι’ αυτό στην πρώτη συνέντευξη που θα δώσει. Και επειδή τα σοβαρότατα καθήκοντα που αναλαμβάνει ο κ. Αποστολάκης δεν έχουν μόνον φιέστες, προφανώς αναμένουμε να δούμε τη στάση του στο θέμα της σκανδαλώδους τροπολογίας για τα αντισταθμιστικά οφέλη που κατέθεσε νύχτα ο κ. Καμμένος».

Η Νέα Δημοκρατία ετοιμάζεται για τις εθνικές εκλογές. Σε τι ποσοστό είναι έτοιμα τα ψηφοδέλτιά της;

Ο κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι στις 10 Ιανουαρίου 2019 θα ανακοίνωνε ονόματα υποψηφίων βουλευτών που θα ήταν για πρώτη φορά υποψήφιοι. Γιατί δεν ανακοινώθηκαν και πότε θα γίνει τελικά; «Είμαστε καθόλα έτοιμοι. Για όποιες εκλογές έρθουν, ο κομματικός μηχανισμός, τα στελέχη μας, οι βουλευτές μας, τα ψηφοδέλτιά μας, είναι πανέτοιμα. Σε ό,τι αφορά τα ονόματα των νέων υποψηφίων θα ανακοινωθούν σύντομα, όπως έχει πει και ο πρόεδρός μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι αρμοδιότητα του προέδρου -όπως γνωρίζετε-, κι εκείνος που έχει τη μεγάλη και πλήρη εικόνα, θα προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις όταν κρίνει ότι πρέπει να γίνει. Από εκεί και πέρα, σας λέω ότι το σενάριο της αυτοδυναμίας της Ν.Δ., μέρα με τη μέρα ισχυροποιείται. Η Ν.Δ. θα καταγράψει πολύ μεγάλο ποσοστό και μια καθαρή νίκη. Το δικό μας πρόγραμμα έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Είμαστε βέβαιοι για τη νίκη, η οποία δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι το μέσο για να πάμε τη χώρα μπροστά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων υπηρετώντας την ενότητα και τον Ελληνισμό και θα αναζητήσουμε συνεργασίες ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος και του αριθμού των εδρών που θα εξασφαλίσει η Ν.Δ. μετά τις εκλογές».

  • ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ…
    ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΔΑΝΕΛΛΗ: «Κομπάρσος μιας φαρσοκωμωδίας ελιγμών και συναλλαγής. Κρίμα για το φίλο μου τον Σπύρο»
    ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΚΑΜΜΕΝΟ: «Ηρωική – πατριωτική όρνιθα, που μεταξύ της Μακεδονίας και της καρέκλας εξακολουθεί να επιλέγει την καρέκλα»
    ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ: «Κατήφορος χωρίς επιστροφή»

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα