Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Λιτότητα
μέχρι
το 2022
τουλάχιστον!
– του Χρ. Κώνστα

H κυβέρνηση σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ένα τελευταίο «Αναπτυξιακό Συνέδριο» στην Αττική, στα τέλη Μαΐου. Στο συνέδριο αυτό, οι Έλληνες θα μάθουν το περιβόητο «Ολιστικό Σχέδιο» για την Οικονομία, όπως φυσικά θα το έχουν εγκρίνει οι Θεσμοί.
Η Ρήτρα Μη Αναστρεψιμότητας των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη ψηφισθεί και εφαρμόζονται ή θα εφαρμοστούν, θα αναφέρεται πολλές φορές στο κείμενο του νέου «Σχεδίου Ανάπτυξης», που θα συνδεθεί άμεσα με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα διευκόλυνσης πληρωμών για το Χρέος.
Η περιβόητη «μετά-μνημονιακή εποπτεία» θα πρέπει να βασίζεται σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο με «ελληνική υπογραφή», το οποίο, όμως, θα κατοχυρώνει την πιστή εφαρμογή των μέτρων ΟΛΩΝ των προηγούμενων Μνημονίων.
Με απλά λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να βάλει την υπογραφή του σε ένα κείμενο το οποίο –μεταξύ άλλων– θα ορίζει ότι:
• δεν επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στο προ Μνημονίων καθεστώς,
• οι συντάξεις μετά τις περικοπές θα παραμείνουν «παγωμένες» μέχρι και το 2022,
• καμία από τις «μεταρρυθμίσεις» και ιδιωτικοποιήσεις που ψηφίσθηκαν στο πλαίσιο των τριών Μνημονίων δεν θα αναιρεθεί,
τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο του 2022.
Προφανώς η Ρήτρα Μη Αναστρεψιμότητας συνδέεται άμεσα με την επικείμενη μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, αλλά και με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοσθεί ή καταβάλλεται προσπάθεια να εφαρμοσθούν.
Γι’ αυτό, μέσα στο «Ελληνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο» υπάρχει σαφής αναφορά σε μια «συνολική αποτίμηση του 3ου Μνημονίου», ώστε να καταγραφούν οι πολιτικές που θεωρήθηκαν ως «ολοκληρωθείσες» σε κάποια Αξιολόγηση, αλλά, τελικά, αποδεικνύεται ότι δεν έχουν εφαρμοσθεί πλήρως, γιατί «χαλάρωσαν».
Στο κείμενο θα υπάρχει μια νέα επικαιροποιημένη και περισσότερο αξιόπιστη λίστα ιδιωτικοποιήσεων, για τα επόμενα χρόνια.
Θα υπάρχει ρητή δέσμευση για διατήρηση της λιτότητας έως το 2022.
Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος να παραμείνει στο 3,5% ως και το 2022.
Ποιος είπε ότι τον Αύγουστο τελειώνει η λιτότητα;

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα