Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Μάκης Βορίδης: «Εύχομαι αυτή η κυβέρνηση να πέσει το γρηγορότερο»

«Για γέλια και για κλάματα» είναι η κυβέρνηση, αναφέρει στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ» ο βουλευτής Αττικής της Ν.Δ. και τομεάρχης Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, μετά και τις κατηγορίες που εκτόξευσε το Μέγαρο Μαξίμου, ότι εκπονούνται σχέδια αποστασίας για λογαριασμό του κ. Μητσοτάκη. «Οι άνθρωποι βλέπουν την πάνδημη, λαϊκή κατακραυγή, βλέπουν την απονομιμοποίησή τους, βλέπουν τις σκευωρίες τους να καταρρέουν, και πλέον παραλογίζονται», επισημαίνει ο κ. Βορίδης, και προειδοποιεί ότι «μέσα, όμως, στο διανοητικό χάος τους αποτελούν ξεκάθαρο κίνδυνο για τους θεσμούς και τη δημοκρατία μας. Διότι προαναγγέλλουν δικαστικές διώξεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη». Αναρωτιέται, μάλιστα, πού τις ξέρουν, και συμπεραίνει ότι «προφανώς διότι αυτοί τις καθοδηγούν και τις χειραγωγούν».
Ωστόσο, με κάθε ειλικρίνεια παραδέχεται ότι εύχεται και ελπίζει να πέσει αυτή η κυβέρνηση το γρηγορότερο, εξηγώντας, όμως, ότι δεν υπάρχει σχέδιο για αυτό.
Σχετικά με τη Συμφωνία για το Σκοπιανό εξηγεί ότι «αν τα Σκόπια λάβουν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, και ανεξαρτήτως των διαλαμβανομένων στη διμερή Συμφωνία, και ανεξαρτήτως των δηλώσεων των ΝΑΤΟικών αξωματούχων, η Ελλάδα δεν θα έχει τα νομικά εργαλεία να σταματήσει την ένταξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ». Μάλιστα, διευκρινίζει ότι σε περίπτωση που η Ν.Δ. αναλάβει την κυβέρνηση εφόσον έχει επικυρωθεί η Συμφωνία, δεν θα μπορούσε να αλλάξει πολλά. Και αυτό, γιατί τα κύρια σημεία της Συμφωνίας θα έχουν εκτελεστεί. «Κακά τα ψέματα, τα περιθώρια θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα», τονίζει, και επισημαίνει ότι θα μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα στα θέματα των εμπορικών σημάτων ή της αναθεώρησης των βιβλίων της Ιστορίας.

ΜΠΕΛΛΑ ΒΟΡΙΔΗΣΚύριε Βορίδη, ας ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας με τις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι εκπονούνται σχέδια αποστασίας για λογαριασμό του κ. Μητσοτάκη. Τι απαντάτε;

«Α, ναι! Ωραία ιστορία. Κατά την κυβέρνηση λοιπόν, υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο έχει εκπονήσει ο Μητσοτάκης για να ρίξει τη “λαοπρόβλητη” κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο συμμετέχουν επιχειρηματίες, και συγκεκριμένα οι Μαρινάκης και Σαββίδης, ακροδεξιοί που προπηλακίζουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., και ο “Ρουβίκωνας” που εισέβαλε στο γραφείο του Κατσίκη. Και καλά, ο Μαρινάκης έχει στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση και οι υπουργοί της κάνουν ό,τι μπορούν για να τον ενοχοποιήσουν συνομιλώντας με καταδικασμένους για ναρκωτικά, με εισαγγελείς, με λιμενικούς, με φιλοκυβερνητικούς δημοσιογράφους, οπότε προφανώς είναι εχθρός της κυβέρνησης. Αλλά και ο Σαββίδης στο κόλπο; Αυτός που εξέδιδε ανακοινώσεις κατά του Μητσοτάκη και υπέρ του Τσίπρα; Και ο “Ρουβίκωνας”; Και αυτός, μαζί με τους ακροδεξιούς, εναντίον του Κατσίκη, που ανθίσταται σθεναρώς; Οι άνθρωποι βλέπουν την πάνδημη, λαϊκή κατακραυγή, βλέπουν την απονομιμοποίησή τους, βλέπουν τις σκευωρίες τους να καταρρέουν, και πλέον παραλογίζονται. Κανονικά, για γέλια και για κλάματα. Μέσα, όμως, στο διανοητικό χάος τους, μέσα στον πανικό τους, αποτελούν ξεκάθαρο κίνδυνο για τους θεσμούς και τη δημοκρατία μας. Διότι προαναγγέλλουν δικαστικές διώξεις κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλήθεια, πού τις ξέρουν; Προφανώς διότι αυτοί τις καθοδηγούν και τις χειραγωγούν. Είναι επικίνδυνοι γιατί είναι ακραία διχαστικοί, γιατί δηλητηριάζουν με μίσος την κοινωνία μας. Και γιατί, πλέον, μισούν το λαό μας, αυτόν που, πια, τους αποδοκιμάζει για τις πολιτικές τους, την ανικανότητά τους, για τη φαυλότητά τους».

Μετά και την ανεξαρτοποίηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. κ. Λαζαρίδη εκτιμάτε ότι απειλείται η κυβερνητική πλειοψηφία; Μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες ανεξαρτοποιήσεις βουλευτών των ΑΝ.ΕΛ.;

«Δεν το γνωρίζω. Αλλά θα σας το πω ευθέως. Εύχομαι να πέσει αυτή η κυβέρνηση το γρηγορότερο. Το εύχομαι και το ελπίζω. Δεν υπάρχει σχέδιο για αυτό. Αλλά μακάρι να συμβεί».

Θεωρείτε ότι με 152 βουλευτές μπορεί να συνεχίσει η κυβέρνηση;

«Φυσικά και μπορεί. Ειδικά αυτή η κυβέρνηση που προκειμένου να παραμείνει μερικούς μήνες ακόμη στην εξουσία, δεν διστάζει να συνάπτει τις πιο επιζήμιες για τα εθνικά μας συμφέροντα συμφωνίες. Εξάλλου, πώς να πάνε τώρα σε εκλογές; Με αυτές τις θηριώδεις δημοσκοπικές διαφορές; Βρίσκονται πραγματικά σε πλήρη πολιτική αποσύνθεση. Και δεν είναι μόνο ότι θα χάσουν τις εκλογές. Τρέμουν… Τρέμουν, γιατί θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους!».

Θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για τη Συμφωνία στο Σκοπιανό;

«Θεωρώ ότι πρέπει άμεσα να έρθει η Συμφωνία στη Βουλή, για να εγκριθεί, και μόνο εν συνεχεία να έρθει προς κύρωση η τελική της φάση, που είναι και η αναγνώριση των Σκοπίων ως “Βόρεια Μακεδονία”».

Ο κ. Μητσοτάκης έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα ψηφίσει μια κυβέρνηση Ν.Δ. στη Βουλή τη Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το Σκοπιανό. Ωστόσο, ακόμη και αν η Ελλάδα δεν ψηφίσει τη Συμφωνία, θα μπορεί να ανακόψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ;

«Αν τα Σκόπια λάβουν πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, και ανεξαρτήτως των διαλαμβανομένων στη διμερή Συμφωνία, και ανεξαρτήτως των δηλώσεων των ΝΑΤΟικών αξωματούχων, η Ελλάδα δεν θα έχει τα νομικά εργαλεία να σταματήσει την ένταξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ. Γι’ αυτό λέμε και ότι ήδη επέρχονται νομικές συνέπειες. Γι’ αυτό και έπρεπε να έχει ληφθεί έγκριση από το Κοινοβούλιο. Γι’ αυτό και είναι εγκληματικό αυτό που έκανε ο Π. Καμμένος: αρνούμενος να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. επέτρεψε σε Τσίπρα και Κοτζιά να υπογράψουν αυτήν τη Συμφωνία, κράτησε μαζί τους το στυλό με το οποίο υπέγραψαν αυτήν την απαράδεκτη συμφωνία. Αν ο Καμμένος και οι βουλευτές του εννοούσαν αυτό που έλεγαν, δεν θα επέτρεπαν σε αυτήν την κυβέρνηση να υπογράψει αυτήν τη συμφωνία. Τα υπόλοιπα δεν τα πιστεύουν ούτε οι ίδιοι που τα λένε».

Σε περίπτωση που η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση όταν θα έχει επικυρωθεί η Συμφωνία, τι θα μπορούσε να αλλάξει;

«Φοβάμαι όχι πολλά. Τα Σκόπια θα έχουν αναγνωρισθεί ως “Βόρεια Μακεδονία” από την Ελληνική Δημοκρατία, και θα προχωρά η διαδικασία ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Δηλαδή τα κύρια σημεία της Συμφωνίας θα έχουν εκτελεστεί. Τώρα, σε άλλα σημεία, όπως στα θέματα των εμπορικών σημάτων ή της αναθεώρησης των βιβλίων της Ιστορίας, προφανώς κάποια πράγματα θα μπορούν να γίνουν. Αλλά, κακά τα ψέματα, τα περιθώρια θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα».

Γινονται πολλά επεισόδια κατά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. Τα καταδικάζετε ή θεωρείτε ότι οι αντιδράσεις είναι φυσιολογικό επακόλουθο της αγανάκτησης των πολιτών;

«Ακούστε, η Ν.Δ. δεν επικροτεί τις αντισυγκεντρώσεις ή τους προπηλακισμούς. Αλλά, επίσης είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο πίσω από αυτό, όπως ισχυρίζονται οι κυβερνητικοί. Είναι αίσχος, δε, να χαρακτηρίζονται συλλήβδην οι πολίτες που αντιδρούν στην κατάπτυστη αυτή συμφωνία ως νεοναζί και φασίστες. Είναι, δε, βαθιά υποκριτικό αυτοί που για χρόνια ολόκληρα υποστήριξαν τους προπηλακισμούς, που οργάνωσαν τις αντισυγκεντρώσεις, που επένδυσαν στην κουλτούρα της λαϊκής βίας, που εξέθρεψαν τους αγανακτισμένους, αυτοί οι ίδιοι σήμερα να καταδικάζουν τις αντιδράσεις στις οποίες οι ίδιοι για δεκαετίες διαπαιδαγώγησαν το λαό μας. Οι αριστεροί πληρώνονται με το ίδιο νόμισμα. Χωρίς, φυσικά, η Νέα Δημοκρατία να έχει οποιαδήποτε σχέση με τις πρακτικές αυτές».

Υπάρχει μια κινητικότητα του υπουργείου Εξωτερικών για Συμφωνία με την Αλβανία. Πιστεύετε ότι είναι το επόμενο βήμα που θα κάνει το Μέγαρο Μαξίμου; Τι κίνδυνοι ελλοχεύουν;

«Είπε πράγματι κάτι σχετικό ο κ. Κοτζιάς. Αλλά και γι’ αυτό δεν έχουμε την παραμικρή ενημέρωση. Ανησυχούμε, όμως, μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες. Αν είναι, όμως, μία Συμφωνία σαν αυτήν των Σκοπίων, δεν το αφήνει καλύτερα; Μην έχουμε αποτελέσματα σαν αυτά με το Σκοπιανό; Προτού φύγουν, να έχει μείνει και κάτι όρθιο. Μην τα ρημάξουν όλα».

Πώς θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις η εκλογή Ερντογάν;

«Ο Ερντογάν βγήκε ενισχυμένος από την εκλογική διαδικασία. Όσοι θεώρησαν ότι ο Ερντογάν ακολουθεί μία στρατηγική έντασης στο Αιγαίο, και στην Κύπρο, και στη Θράκη, για λόγους προεκλογικούς, θα διαψευσθούν. Η τουρκική πολιτική έχει αναδιαταχθεί: η Τουρκία διεκδικεί ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης, και μέρος του χώρου στον οποίο θέλει να έχει ρόλο είναι τα Δυτικά Βαλκάνια, και φυσικά το Αιγαίο και η Κύπρος. Η διεκδίκηση αυτού του ρόλου περνά από τη δημιουργία εντάσεων και κρίσεων στην περιοχή, με τις οποίες αφενός δημιουργείται εν τοις πράγμασι αμφισβήτηση του νομικού καθεστώτος, και αφετέρου η Τουρκία αναγνωρίζεται ως έχουσα ειδικό ρόλο και σημασία. Άρα, η στρατηγική αυτή θα συνεχίσει, και η Ελλάδα θα πρέπει να προετοιμαστεί αναλόγως σε όλα τα επίπεδα, κάτι που, δυστυχώς, δεν πράττει».

Μετά και την απόφαση για το Χρέος και την έξοδο από το Πρόγραμμα τον Αύγουστο, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για την ελληνική Οικονομία;

«Η σημασία της απόφασης για το Χρέος αποτυπώθηκε στην οριακή και πρόσκαιρη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, τα οποία παραμένουν απαγορευτικά για έξοδο στις αγορές. Όσο για την περίφημη έξοδο από το Μνημόνιο, ας είμαστε στοιχειωδώς σοβαροί: ο Τσίπρας δέσμευσε τη χώρα σε Μνημόνια διαρκείας, χωρίς μάλιστα να έχει χρηματοδότηση: πλεονάσματα στο 3,5% μέχρι το 2022, μέχρι το 2060 πλεονάσματα της τάξεως του 2,2%, τρίμηνη αξιολόγηση από την Τρόικα, ούτε τα χρήματα των ομολόγων, που είναι δικά μας, αποδεσμεύτηκαν. Όσο υπάρχουν αυτοί οι φορολογικοί συντελεστές, αυτό το μη μισθολογικό κόστος για τις επιχειρήσεις, όσο υπάρχουν αυτές οι ασφαλιστικές εισφορές, με δύο λόγια όσο οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παραμένουν στην κυβέρνηση, δεν υπάρχει ελπίδα για την Οικονομία.
Κυρίως, όμως, όλα αυτά τι σημαίνουν για το λαό μας; Οι φορολογικοί συντελεστές θα μειωθούν; Οι ασφαλιστικές εισφορές; Οι συντάξεις θα κοπούν; Το αφορολόγητο θα μειωθεί; Ας κάνει κάτι από όλα αυτά ο κ.Τσίπρας για να μας δείξει την επιτυχία του στην Οικονομία».

Πιστεύετε ότι ο κ. Τσίπρας πήρε ανταλλάγματα στο Eurogroup για Συμφωνία στο Σκοπιανό;

«Δεν το γνωρίζω. Θα φανεί. Αν το έχει κάνει, θα πρόκειται για την μεγαλύτερη αθλιότητα που μπορεί να πράξει κάποιος. Γιατί την Οικονομία μας θα τη φτιάξουμε, αργά ή γρήγορα. Η παραίτηση, όμως, από τα εθνικά μας δίκαια δεν διορθώνεται».

Θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους;

«Φυσικά και όχι. Στην πατρίδα μας υπάρχει και ανεξιθρησκία, και επικρατούσα θρησκεία. Ελληνισμός και Ορθοδοξία πάνε για αιώνες μαζί, χέρι-χέρι. Η Ορθοδοξία είναι η ταυτότητά μας. Και πρέπει να βρίσκει την έκφρασή της στο συλλογικό μας πολιτικό υποκείμενο που είναι το Κράτος».

Είπε για:

Αλέξης Τσίπρας: «Ο Τσίπρας δέσμευσε τη χώρα σε Μνημόνια διαρκείας, χωρίς μάλιστα να έχει χρηματοδότηση».

Πάνος Καμμένος: «Είναι εγκληματικό αυτό που έκανε ο Π. Καμμένος: αρνούμενος να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. επέτρεψε σε Τσίπρα και Κοτζιά να υπογράψουν αυτήν τη Συμφωνία, κράτησε μαζί τους το στυλό με το οποίο υπέγραψαν αυτήν την απαράδεκτη συμφωνία».

Ιβάν Σαββίδης: «Και καλά ο Μαρινάκης έχει στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση και οι υπουργοί της κάνουν ό,τι μπορούν για να τον ενοχοποιήσουν (…), οπότε προφανώς είναι εχθρός της κυβέρνησης. Αλλά και ο Σαββίδης στο κόλπο; Αυτός που εξέδιδε ανακοινώσεις κατά του Μητσοτάκη και υπέρ του Τσίπρα;»

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα