Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Μήνυμα του ΥΕΘΑ στην Άγκυρα μέσω της «ΒτK»
Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Στιβαρή και αποφασιστική απάντηση»

Μήνυμα αποφασιστικότητας στέλνει ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στην Τουρκία, η οποία επιχειρεί να κλιμακώσει τις προκλήσεις της, ενώ την ίδια ώρα στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται όλες οι κινήσεις των Τούρκων και στην ευρύτερη περιοχή. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη και θα διαμορφώσουμε τη στάση μας ανάλογα με την εξέλιξη της πορείας του πλοίου. Θα αντιδράσουμε στιβαρά και αποφασιστικά», λέει στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στις απειλές των Τούρκων, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα βγάλουν στο Αιγαίο το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις», το οποίο -θεωρητικά τουλάχιστον- η Άγκυρα στοχεύει να στείλει στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου για… έρευνες! Το ότι η Τουρκία δέσμευσε με NAVTEX μεγάλη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου που αφορά την περιοχή στην οποία αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα (μάλιστα η περιοχή που παράτυπα δέσμευσε φθάνει έως ακριβώς τα όριο των χωρικών υδάτων του Καστελόριζου, για ασκήσεις) δεν απασχόλησε περισσότερο απ’ όσο έπρεπε τους Έλληνες επιτελείς, οι οποίοι το θεωρούν θέμα ρουτίνας, αφού και στο παρελθόν έχουν δεσμευθεί περιοχές στη θεωρία, αλλά δεν υπήρξε καμία άλλη επίπτωση.

Θυμούνται τον Σημίτη

Το άρθρο του Κώστα Σημίτη προ μηνών, με το οποίο προειδοποιούσε για πιθανότατη αλλαγή συσχετισμών και συμμαχιών στην περιοχή μας, και καλούσε την ελληνική ηγεσία να αναδιαμορφώσει τη στρατηγική της αναφορικά με την εκμετάλλευση του πλούτου του Αιγαίου, θυμήθηκαν πολλοί μετά τις τελευταίες εξελίξεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας. Οι έμπειροι διπλωμάτες σε Αθήνα και Λευκωσία, αρχίζουν πια να συζητούν το ενδεχόμενο αυτής της αλλαγής βλέποντας τις ΗΠΑ να δέχονται παθητικά, επί της ουσίας, τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. «Καλές οι δηλώσεις της Ουάσινγκτον, αλλά βλέπουμε όλοι ότι δεν αρκούν. Η Τουρκία τις αγνοεί. Απαιτείται και πειθώ», λένε διπλωμάτες, που υπενθυμίζουν ότι την ώρα που οι ΗΠΑ στέλνουν αυστηρά μηνύματα στην Άγκυρα, ταυτόχρονα στήνουν με την Τουρκία κέντρο κοινών επιχειρήσεων για την εγκαθίδρυση και διαχείριση μιας ζώνης ασφαλείας στη βορειοανατολική Συρία. Μια ζώνη που θα λειτουργήσει από την άλλη βδομάδα.

Στο κενό ο εκβιασμός

Το «παιχνίδι» την ίδια στιγμή ανοίγει, και το τελευταίο διάστημα η απόπειρα να εμπλακεί ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και το δικηγορικό του γραφείο σε παλαιές υποθέσεις «ξεπλύματος μαύρου χρήματος» Ρώσων ολιγαρχών «μυρίζει» πολιτικό εκβιασμό από χιλιόμετρα μακριά. Ένας εκβιασμός όμως, που έπεσε στο κενό, όπως όλα δείχνουν, την ώρα που οι Τούρκοι εξακολουθούν να παραμένουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Πρόσφατα, ανακοίνωσαν την επάνοδο του τουρκικού σεισμογραφικού «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ για παράνομα σεισμογραφικά,  με νέα παράνομη Navtex. Η περιοχή που «δέσμευσε» αφορά τα Τεμάχια 2, 9 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ και, σύμφωνα με την εξαγγελία, η δραστηριότητα του «Μπαρμπαρός στην περιοχή θα ξεκινήσει στις 25 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου, θα διαρκέσει δηλαδή περισσότερο από πέντε μήνες. Μια κίνηση που αποτελεί ουσιαστικά απάντηση στην αυστηρή δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που κάλεσε τους Τούρκους να σταματήσουν τις παράνομες δραστηριότητες του «Yavuz» εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάτι που δεν στέλνει ευοίωνα μηνύματα στην Αθήνα, αφού εάν η Άγκυρα εξακολουθήσει να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις αμερικανικές προειδοποιήσεις και να απαντά προκλητικά, τότε «κάτι υπάρχει πίσω από τις κουίντες», όπως μας είπε βετεράνος της ελληνικής διπλωματίας. Το «Barbaros» βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες (μετά από παράνομες έρευνες αρκετών εβδομάδων στην κυπριακή ΑΟΖ) ελλιμενισμένο για ανεφοδιασμό και αναγκαίες εργασίες συντήρησης στο λιμάνι Σελεύκεια Ισαυρίας της Τουρκίας, που έχει εξελιχθεί στο «άντρο» των «πειρατικών» ερευνητικών σκαφών και πλωτών γεωτρύπανων της Τουρκίας, απ’ όπου ξεκινούν για να αμφισβητήσουν κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, ανώτατο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων λέει στη «Βραδυνή της Κυριακής» ότι «έχουμε τις κεραίες μας ανοιχτές, και κάνουμε αυτό που κάνουμε πάντα: προστατεύουμε μέχρι κεραίας την ελληνική κυριαρχία είτε στη θάλασσα είτε στη στεριά». Και εννοούσε την αποστολή υποβρυχίου τύπου «214» (υποβρύχια που έχουν αλλάξει τα δεδομένα στο ναυτικό αγώνα υπέρ της Ελλάδας καταλυτικά, διότι είναι ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει αυτή τη στιγμή η ναυπηγική στον τομέα των συμβατικών υποβρυχίων) στην Αν. Μεσόγειο, νότια από το Καστελόριζο, ως μια έμπρακτη απόδειξη, που βασικά λέει πως η Αθήνα ούτε διαπραγματεύεται ούτε αστειεύεται, και, κυρίως, δεν μπλοφάρει όταν μιλά για «κόκκινες» γραμμές στην υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας.

 

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα